Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya

    Antara hd ide dan sata

    Share

    zarul
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 20
    Registration date: 04/05/2009

    Antara hd ide dan sata

    Post by zarul on Thu May 14, 2009 9:24 pm

    salam semua kawan2 putera

    sy bercadang nk beli hd 160 GB, tak pasti lg samada jenama seagate atau WD,
    wt ms skrg nie sy guna cpu pentium 4 dgn hd IDE 40GB dan 512RAM dh hampir 5 thn sy guna..
    igt nk ltk HD SATA 160GB ke cpu yg guna IDE.. X der ke masalah di kemudian hr nnti?
    atau ltk HD 160GB IDE jer?
    mana yg lebih bagus?

    sy dh survey kt kedai2 sekitar ipoh kebnyakannya diaorg jual HD SATA jer...
    harap kawan2 semua dpt membantu

    wassalam

    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender: Male Number of posts: 1106
    Age: 34
    Location: Kaybee, Kelate
    Job/hobbies: Tenet jer....
    Registration date: 21/02/2009

    Re: Antara hd ide dan sata

    Post by wanjihan on Thu May 14, 2009 10:55 pm

    kalo pc ko ada port sata, baik guna sata jer.. murah n laju. mcm dvd/hdd sata ni harga dia murah sket dr yg IDE punya... speed SATA lebih laju dr IDE. beli sata jer lah...

    zarul
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 20
    Registration date: 04/05/2009

    Re: Antara hd ide dan sata

    Post by zarul on Thu May 14, 2009 11:12 pm

    wanjihan wrote:kalo pc ko ada port sata, baik guna sata jer.. murah n laju. mcm dvd/hdd sata ni harga dia murah sket dr yg IDE punya... speed SATA lebih laju dr IDE. beli sata jer lah...


    ni cpu jenis lama nyer x der port SATA,
    lau gn convert adapter ide ker sata boleh ker?
    mn lbh elok gn port ide utk hd ide atau port ide tp convert ker sata?

    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender: Male Number of posts: 1106
    Age: 34
    Location: Kaybee, Kelate
    Job/hobbies: Tenet jer....
    Registration date: 21/02/2009

    Re: Antara hd ide dan sata

    Post by wanjihan on Thu May 14, 2009 11:18 pm

    converter dia tu harga dlm lingkungan rm40-50 jgk... ko pk la.. kalo ada bajet bleh. kalo tak.. pakai IDE jer la.

    zarul
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 20
    Registration date: 04/05/2009

    Re: Antara hd ide dan sata

    Post by zarul on Thu May 14, 2009 11:26 pm

    wanjihan wrote:converter dia tu harga dlm lingkungan rm40-50 jgk... ko pk la.. kalo ada bajet bleh. kalo tak.. pakai IDE jer la.

    akan sy fikirkan, timer kasih wanjihan sudi mmbntu

    zarul
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 20
    Registration date: 04/05/2009

    Re: Antara hd ide dan sata

    Post by zarul on Fri May 15, 2009 12:30 am

    ader sesaper yg arif ttg nie leh kongsi ngn sy dn kawan2 kita kt forum nie...

    ScareCreW
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 357
    Registration date: 17/03/2009

    Re: Antara hd ide dan sata

    Post by ScareCreW on Fri May 15, 2009 8:07 am

    laju tak ada beza. beza sebenar ialah semua mainboard sekarang dan akan datang tak support IDE lagi. Sekarang 1 IDE 4 SATA. Akan datang semua SATA. Bila upgrade pc nanti IDE drive tu nak letak mana ?

    SATA murah sikit dari IDE.

    Tujuan dibuat SATA ialah sebab kable IDE tu lebar sangat. Lain sebab ialah tujuan comersial. kalau orang tak upgrade ke SATA kilang tak ada benda baru nak jual.

    mycos79
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 48
    Location: Alam Fana
    Registration date: 13/05/2009

    Re: Antara hd ide dan sata

    Post by mycos79 on Sat May 16, 2009 12:07 am

    zarul wrote:ader sesaper yg arif ttg nie leh kongsi ngn sy dn kawan2 kita kt forum nie...

    cam mobo ko tak ader sata...pakai ajer ide sebab beza harga tak banyak sebab ko ambil 160gb...kira boleh ler pakai...aku syor ko pakai WD....tahan dan tak banyak songeh Laughing

    zarul
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 20
    Registration date: 04/05/2009

    Re: Antara hd ide dan sata

    Post by zarul on Sat May 16, 2009 1:02 am

    ScareCreW wrote:laju tak ada beza. beza sebenar ialah semua mainboard sekarang dan akan datang tak support IDE lagi. Sekarang 1 IDE 4 SATA. Akan datang semua SATA. Bila upgrade pc nanti IDE drive tu nak letak mana ?

    SATA murah sikit dari IDE.

    Tujuan dibuat SATA ialah sebab kable IDE tu lebar sangat. Lain sebab ialah tujuan comersial. kalau orang tak upgrade ke SATA kilang tak ada benda baru nak jual.

    time ksh atas maklumat ScareCreW tu, byk sy nk kene study lg nie...pc sy nie kira dh ketinggalan zaman byk nk kena upgrade.. ni klu gi kt kedai mesti toke kdai tu suruh tambah itu ini


    mycos79 wrote:
    zarul wrote:ader sesaper yg arif ttg nie leh kongsi ngn sy dn kawan2 kita kt forum nie...

    cam mobo ko tak ader sata...pakai ajer ide sebab beza harga tak banyak sebab ko ambil 160gb...kira boleh ler pakai...aku syor ko pakai WD....tahan dan tak banyak songeh Laughing

    cadang nk pkai wd jgk, dr survey mmber2 kt putera nie byk yg syor pkai wd..
    cam ner ngn hd 40GB yg lama tu, blh join skali ngn hd 160GB yg baru, kiranya wat 3 partition, 160GB jd kn c dan D, yg 40GB jd kn E, blh ker cm tu?
    RAM pn nk kena upgrade jgk kn?

    mycos79
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 48
    Location: Alam Fana
    Registration date: 13/05/2009

    Re: Antara hd ide dan sata

    Post by mycos79 on Sat May 16, 2009 6:57 am

    zarul wrote:
    ScareCreW wrote:laju tak ada beza. beza sebenar ialah semua mainboard sekarang dan akan datang tak support IDE lagi. Sekarang 1 IDE 4 SATA. Akan datang semua SATA. Bila upgrade pc nanti IDE drive tu nak letak mana ?

    SATA murah sikit dari IDE.

    Tujuan dibuat SATA ialah sebab kable IDE tu lebar sangat. Lain sebab ialah tujuan comersial. kalau orang tak upgrade ke SATA kilang tak ada benda baru nak jual.

    time ksh atas maklumat ScareCreW tu, byk sy nk kene study lg nie...pc sy nie kira dh ketinggalan zaman byk nk kena upgrade.. ni klu gi kt kedai mesti toke kdai tu suruh tambah itu ini


    mycos79 wrote:
    zarul wrote:ader sesaper yg arif ttg nie leh kongsi ngn sy dn kawan2 kita kt forum nie...

    cam mobo ko tak ader sata...pakai ajer ide sebab beza harga tak banyak sebab ko ambil 160gb...kira boleh ler pakai...aku syor ko pakai WD....tahan dan tak banyak songeh Laughing

    cadang nk pkai wd jgk, dr survey mmber2 kt putera nie byk yg syor pkai wd..
    cam ner ngn hd 40GB yg lama tu, blh join skali ngn hd 160GB yg baru, kiranya wat 3 partition, 160GB jd kn c dan D, yg 40GB jd kn E, blh ker cm tu?
    RAM pn nk kena upgrade jgk kn?

    tak perlu upgrade ram....ko perlu ubah jumper HDD jer....satu master satu slave. master ader os win....yg lain cam biasa buat partition....leh gunakan partition magic....senang jer....aku syorkan ko kasi besar siikt drive C sebab kadang kala drive C memerlukan ruangan besar....so prepare awal2..... Laughing

    zarul
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 20
    Registration date: 04/05/2009

    Re: Antara hd ide dan sata

    Post by zarul on Mon May 18, 2009 12:51 am

    mycos79 wrote:
    tak perlu upgrade ram....ko perlu ubah jumper HDD jer....satu master satu slave. master ader os win....yg lain cam biasa buat partition....leh gunakan partition magic....senang jer....aku syorkan ko kasi besar siikt drive C sebab kadang kala drive C memerlukan ruangan besar....so prepare awal2..... Laughing

    alhamdulillah..
    time ksh mycos79, byk maklumat yg sy dpt dr forum nie...
    tp partition magic tu cm ner?
    leh bro terngkan sikit

    mycos79
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 48
    Location: Alam Fana
    Registration date: 13/05/2009

    Re: Antara hd ide dan sata

    Post by mycos79 on Mon May 18, 2009 1:52 pm

    zarul wrote:
    mycos79 wrote:
    tak perlu upgrade ram....ko perlu ubah jumper HDD jer....satu master satu slave. master ader os win....yg lain cam biasa buat partition....leh gunakan partition magic....senang jer....aku syorkan ko kasi besar siikt drive C sebab kadang kala drive C memerlukan ruangan besar....so prepare awal2..... Laughing

    alhamdulillah..
    time ksh mycos79, byk maklumat yg sy dpt dr forum nie...
    tp partition magic tu cm ner?
    leh bro terngkan sikit

    partition magic tuh biasanya berbayar ori....tapi cari versi percuma kat kedai pc dalam rm5 jer...siap biskut tawar lagi...trylah guna..

    zarul
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 20
    Registration date: 04/05/2009

    Re: Antara hd ide dan sata

    Post by zarul on Thu May 21, 2009 2:06 am

    [quote="mycos79"][quote="zarul"]
    mycos79 wrote:

    partition magic tuh biasanya berbayar ori....tapi cari versi percuma kat kedai pc dalam rm5 jer...siap biskut tawar lagi...trylah guna..

    menarik tu, ada biskut tawar lg, nk kena buat nie..
    terima kasih bro

    BasicCX
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 230
    Registration date: 25/02/2009

    Re: Antara hd ide dan sata

    Post by BasicCX on Thu May 21, 2009 9:10 am

    ScareCreW wrote:laju tak ada beza. beza sebenar ialah semua mainboard sekarang dan akan datang tak support IDE lagi. Sekarang 1 IDE 4 SATA. Akan datang semua SATA. Bila upgrade pc nanti IDE drive tu nak letak mana ?

    SATA murah sikit dari IDE.

    Tujuan dibuat SATA ialah sebab kable IDE tu lebar sangat. Lain sebab ialah tujuan comersial. kalau orang tak upgrade ke SATA kilang tak ada benda baru nak jual.

    Apa susah pakai la IDE RAID card... hehe cheers

    daimon
    Moderators
    Moderators

    Number of posts: 247
    Age: 26
    Registration date: 12/02/2009

    Re: Antara hd ide dan sata

    Post by daimon on Thu May 21, 2009 9:32 am

    laju tak ada beza. beza sebenar ialah semua mainboard sekarang dan akan datang tak support IDE lagi. Sekarang 1 IDE 4 SATA. Akan datang semua SATA. Bila upgrade pc nanti IDE drive tu nak letak mana ?

    sorry bro.. kenyataan ko salah!
    beza speed IDE dan SATA amat berbeza...
    SATA dan SATA2 pon beza (yg ketara), tapi jgn bimbang... port SATA dan SATA2 still sama

    motherboard chipset X58 (yakni utk nehalem @ i7) masih support IDE..
    sampai bila chipset masih support IDE? sampai semua drive available utk port SATA..
    sebagai contoh.. optical drive.. masih byk yg menggunakan IDE


    ps: utk TS, ada baiknya beli expansion card (PCI)utk SATA port tersebut... kalau pakai converter, speed SATA akan terhad pada speed IDE, yakni bottleneck..

    sekian~

      Current date/time is Sun Sep 21, 2014 2:02 pm