Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    kena keja overtime...???ikhlaskah anda?

    Share

    Poll

    keja overtime...???

    [ 11 ]
    42% [42%] 
    [ 5 ]
    19% [19%] 
    [ 10 ]
    38% [38%] 

    Total Votes: 26

    loy_azloy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1513
    Age : 35
    Location : Muo/Putrajaya
    Job/hobbies : DOF/bela kelisa
    Registration date : 23/02/2009

    kena keja overtime...???ikhlaskah anda?

    Post by loy_azloy on Tue Apr 21, 2009 3:24 pm

    sila undi dan bagi pendapat...

    ztecon
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 540
    Age : 59
    Location : North Planet Zargus
    Job/hobbies : Thinking Out Of Board
    Registration date : 13/02/2009

    Re: kena keja overtime...???ikhlaskah anda?

    Post by ztecon on Tue Apr 21, 2009 3:44 pm

    assalammmualaikum...

    sebab apa?sebab prinsip diri telah di set kan,selagi kerja tak siap selagi tu akan berusaha menyiapkannya...walaupun kerja lebih masa tanpa ganjaran...sebab apa? sebab kita di amanahkan supaya menyiapkan kerja tersebut....maka keikhlasan amatlah penting... Smile


    --------------------------------------------
    "Transforming Higher Education For a Sustainable Tommorow"





    masalah tentang pembelajaran?inginkan rujukan?isu semasa?

    boleh log on www.rujukanilmu.forumotion.net

    loy_azloy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1513
    Age : 35
    Location : Muo/Putrajaya
    Job/hobbies : DOF/bela kelisa
    Registration date : 23/02/2009

    Re: kena keja overtime...???ikhlaskah anda?

    Post by loy_azloy on Tue Apr 21, 2009 5:48 pm

    aku buat poll ni sebab ade member aku tgh down moral dia untuk keja disebabkan perkara ni,tambahan pula setiap overtime tu tak dibayar...disebabkan keja tak dapat disiapkan dalam waktu pejabat...sebab tu aku nak pendapat rakan2 sume...

    P.S ztecon,ko dah undi lum?

    Jedi
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 925
    Registration date : 13/02/2009

    Re: kena keja overtime...???ikhlaskah anda?

    Post by Jedi on Tue Apr 21, 2009 6:19 pm

    Kalau bekerja kerana Allah SWT...inshallah selamat.

    Very Happy

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 29
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: kena keja overtime...???ikhlaskah anda?

    Post by ogGy on Tue Apr 21, 2009 11:50 pm

    Aku tak kisah kene OT ke tidak,janji keje aku selesai... sebab kedai aku memang bayar kalau ada OT,keluar lambat pun dikira OT sebab kerja aku melayan pesakit dan pelanggan.

    Masuk ahad ni,aku dah 3 minggu keje tanpa cuti.Setiap hari OT 2 jam dan ahad 4 jam.Alhamdulillah syarikat aku memahami... keje memang banyak lar.


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    ariff360
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 214
    Age : 25
    Location : ambo anok kelate..asal ore pasir mas..demo?
    Job/hobbies : kelih ore..cari ore..make ore..
    Registration date : 19/02/2009

    Re: kena keja overtime...???ikhlaskah anda?

    Post by ariff360 on Wed Apr 22, 2009 2:06 am

    ikhlas kalu keje tuu mmg tugas yg diamanahkan utk kita..so,klu kite yg xikot dateline,terpaksalah OT..hoho..
    ~~aku pnah keje sampai pkol 4 pg~~

    Sir Pyan
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 175
    Location : S'ban, N9
    Job/hobbies : Kojo apo jo yang halal
    Registration date : 17/02/2009

    Re: kena keja overtime...???ikhlaskah anda?

    Post by Sir Pyan on Wed Apr 22, 2009 6:55 am

    Huh? Kalau OT bayar boleh la, tak bayar jangan harap la.

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: kena keja overtime...???ikhlaskah anda?

    Post by teri-chan on Wed Apr 22, 2009 9:45 am

    aik? mcm ku kenal saja jalan cerita ini? yaaaa.. aku tidak sanggup OT.... byr aku kalu nk suh aku stay hahahha.... walaupun aku ada hutang 2 jam utk dept aku (yg aku kene byr sebelum 30th apr ini) bile aku buat OT kt dept lain aku ckp ngn bos die byr aku hahhaha... wah suka suki je nk suh aku stay cover org lain punye keje tanpa dibayar lelah ku wahahahha...


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    princeofsadness
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 49
    Registration date : 15/04/2009

    Re: kena keja overtime...???ikhlaskah anda?

    Post by princeofsadness on Wed Apr 22, 2009 9:01 pm

    What a Face aku pun kena OT gak.. bila pengarah suh aku OT, terpaksa la ot..
    sbb arahan.. OT plak, tidak berbayar.. samada diganti sbg cuti ataupun sumbangan masa..
    wow Shocked dari pukul 7.30 pagi sampai kol 10mlm tu.. hari2.. termasuk sabtu ahad..
    ni dah 1 minggu.. huhuhu~

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: kena keja overtime...???ikhlaskah anda?

    Post by teri-chan on Thu Apr 23, 2009 10:08 am

    kalu di ganti cuti takpe.. walaupun bukan wang ringgit... manusia kene rehat juge. kalu mcm aku stay tak byr, cuti takde tambahan... kene pulak goal tahun ni nk dpt keuntungan 9 mil USD... br dpt bonus n cuti 1ari lg.. giler apa... mana nk cr keuntungan byk tu?


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    princeofsadness
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 49
    Registration date : 15/04/2009

    Re: kena keja overtime...???ikhlaskah anda?

    Post by princeofsadness on Thu Apr 23, 2009 10:45 am

    teri-chan wrote:kalu di ganti cuti takpe.. walaupun bukan wang ringgit... manusia kene rehat juge. kalu mcm aku stay tak byr, cuti takde tambahan... kene pulak goal tahun ni nk dpt keuntungan 9 mil USD... br dpt bonus n cuti 1ari lg.. giler apa... mana nk cr keuntungan byk tu?

    ermm.. 9M USD? hmm.. agak payah jugak tu..
    tempat aku thn ni target sasaran RM 98billion.. thn lepas 85bil tapi terlebih sasar dpt 90.118b
    tahun ni dia org kasi up giler bab.. cam caker, dgn ekonomi camni..
    bukan senang nk dpt 90b.. tak reasonable.. rasanya cam 80b je thn ni.. huhuhuh~ Evil or Very Mad

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: kena keja overtime...???ikhlaskah anda?

    Post by teri-chan on Fri Apr 24, 2009 10:42 am

    yup 9 mil USD.. sbb last year die set target nk capai 2mil USD dlm ms 3 bulan n we hit the target dlm 2.1mill.. so die stat dr bulan skang dateline die smpai bulan 8 ni nk hit 9M USD.


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    Sir Pyan
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 175
    Location : S'ban, N9
    Job/hobbies : Kojo apo jo yang halal
    Registration date : 17/02/2009

    Re: kena keja overtime...???ikhlaskah anda?

    Post by Sir Pyan on Fri Apr 24, 2009 9:04 pm

    Pergh ni cerita sampai million billion ni, korang ni kerja company apa ni?

    mrmuvin
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 34
    Location : Bumi Melaka
    Job/hobbies : Tukang Bako Sampah Sarap
    Registration date : 22/04/2009

    Re: kena keja overtime...???ikhlaskah anda?

    Post by mrmuvin on Fri Apr 24, 2009 10:31 pm

    hehe..da undi..pd aku..x kesah sgt psl kje lbh masa ni..nk2 plak berbayar..huhh..ske sgt aku..hehe..klu yg x berbayar tu..anggap je amal jariah..maklum le..aku da le kureng bab2 amal nehh...hehe..tq

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 29
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: kena keja overtime...???ikhlaskah anda?

    Post by ogGy on Sat Apr 25, 2009 7:33 pm

    Gilo lah target syarikt sampai 98bil tuh....boleh beli Malaysia tak lama lagi tu.SKang ni nak target 100k sebulan pun susah dah kedai aku,target menurun 90k huhu...

    Esok aku kene OT lagi...wa....da 4 minggu aku kene OT.Mana aci... Sad


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    fiza_cute
    Ahli
    Ahli

    Gender : Female Number of posts : 664
    Age : 31
    Location : Pagoh
    Job/hobbies : jobless
    Registration date : 21/03/2009

    Re: kena keja overtime...???ikhlaskah anda?

    Post by fiza_cute on Sat Apr 25, 2009 8:10 pm

    Aku kan mase pektikal tu kan xdela byr gaji..

    so aku kuarla cpt2..lagi 5min nk balik da kemas2..yela bukan ade keje pun..

    klu ade keje pun skt aje..

    cume ade satu ari tu nk siapkan keje balik kul 7pm..

    tu jela satu ari..

    ari2 lain cm biase balik kul5...

    huhu~

    sbb bukan nye dpt gaji pung...siap soh dak2 pektikal yg lain blik cpt jugak...
    lol!

    mitutoyo
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 430
    Location : Bandaraya Anggerik
    Job/hobbies : MemBZ kn diri
    Registration date : 01/03/2009

    Re: kena keja overtime...???ikhlaskah anda?

    Post by mitutoyo on Sat Apr 25, 2009 8:45 pm

    Untk kebajikan pekerja,seeloknya u all tahu hak-hak pekerja & hak-hak majikan,kena faham & study mengenai undang-undang buruh kat Malaysia,so kita sebagai pekerja ada hak & tidak ditindas.MMg bisnes ni kapitalis,kejam dol,.,huhuh

    1)Akta 514,
    2)Akta 319,
    3)Akta Majlis Gaji,

    Yang penting faham Akta 514 & Malis gaji.

    Takut kita tertindas,kalo compaby besar yg ada UNION ok,dorang ada CA.Kalo x da UNION & xlayak joinr UNION committe cmna?Apa jadi?siaapa nk bela?

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 29
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: kena keja overtime...???ikhlaskah anda?

    Post by ogGy on Sat Apr 25, 2009 9:37 pm

    Masa praktikel terpulang pada syarikat,sama ada nak bayar gaji atau tidak.Macam aku dlu ada wang ehsan sebab aku tolong dia niaga dan kekadang tu dapat duit lain sebab g tarik kabel network.

    Masa praktikel ni janganlah mengharap sangat syarikat nak bayar gaji,diaorag bg tempat praktikel dah cukup baik o0o...

    Cam kedai aku lagi pandai,tak nak bayar double,dia suruh keje 4 jam jer ari ahad dan di kira OT.Kalau nak kirakan akta ,nak dapat gaji double kene keje 5 jam dan ke atas.So menguntungkan pada pihak kedai.

    Nak xnak OT jelah,bercakap banyak pun siapalah aku ni.Silap2 kene buang keje plak.Janji OT aku dibayar.


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    fiza_cute
    Ahli
    Ahli

    Gender : Female Number of posts : 664
    Age : 31
    Location : Pagoh
    Job/hobbies : jobless
    Registration date : 21/03/2009

    Re: kena keja overtime...???ikhlaskah anda?

    Post by fiza_cute on Sat Apr 25, 2009 10:54 pm

    aku mmg tau pun klu pektikal ni xdpt gaji lagi2 klu gomen..

    hahaha...

    raidizh AR
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1618
    Age : 57
    Registration date : 24/04/2009

    Re: kena keja overtime...???ikhlaskah anda?

    Post by raidizh AR on Sun Apr 26, 2009 3:26 am

    kisah ak ms pektikel plak len
    isnin smpi jumaat kje 9-5
    weekdays nye o.t besenye smpai kul 9 lbh cm2 je
    plg lmbt pn smpi kul 10.30 la
    kalo ari sabtu plak kje kul 9-1 je
    tp salu wat o.t smpai 6.30
    ak nye o.t sejam singgit
    dlm sebulan, leh dpt lbey kurg rm60 la

    utk staff lak dasat sket
    setahu ak, dorg digalakkn wat o.t lbeh 60 jam sebulan
    kalo tanak, xpe
    tp kalo o.t kurg 60 jam, bayaran insentif die len la plak

    ak o.k je wat o.t
    sbb tym 2 tgh pektikel, nk korek ilmu bebakul2
    kalo tym kje nnt, ok je nk wat o.t, sbb da bese..

    tapi tanak la berat2 sgt
    nk gak ad life

    princeofsadness
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 49
    Registration date : 15/04/2009

    Re: kena keja overtime...???ikhlaskah anda?

    Post by princeofsadness on Sun Apr 26, 2009 9:54 am

    Sir Pyan wrote:Pergh ni cerita sampai million billion ni, korang ni kerja company apa ni?

    ala.. selalu la compeni aku kuar tv dgn surat kabar...
    kita org agensi bagi pihak kerajaan.. badan berkanun.. hahaha Razz
    kutip duit semua org.. hahhaa.. Twisted Evil

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: kena keja overtime...???ikhlaskah anda?

    Post by teri-chan on Sun Apr 26, 2009 10:08 am

    princeofsadness wrote:
    Sir Pyan wrote:Pergh ni cerita sampai million billion ni, korang ni kerja company apa ni?

    ala.. selalu la compeni aku kuar tv dgn surat kabar...
    kita org agensi bagi pihak kerajaan.. badan berkanun.. hahaha Razz
    kutip duit semua org.. hahhaa.. Twisted Evil

    aku pulak banking services.. so no wonder la kalu main bilion million hehehe...


    time practical normal la tak di byr... bukan saja keje gomen, malah keje company besar mcm ASTRO n MAS pun die tak byr. BUT kalu ko keje bagus mmg die serap ko msuk. mcm member aku kat ASTRO, die bgs dlm handling radio ERA.. last time aku dgr.. die mmg keje kat ASTRO.

    yg berkaitan ngn union pulak... mmg best la kalu ada union but company MNC mcm aku takde union. so kitorg always fight for our own rights sindri dengan bile tiap2 bulan survey kitorg akan jwb survey tu apa yg kitorg tak puas ati straight to the management table. BUT those yg lantang bersuara akan berjumpa ngn management, which takde sapa pun yg nk buat huhuhu...


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    princeofsadness
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 49
    Registration date : 15/04/2009

    Re: kena keja overtime...???ikhlaskah anda?

    Post by princeofsadness on Mon Apr 27, 2009 8:28 am

    teri-chan wrote:aku pulak banking services.. so no wonder la kalu main bilion million hehehe...


    time practical normal la tak di byr... bukan saja keje gomen, malah keje company besar mcm ASTRO n MAS pun die tak byr. BUT kalu ko keje bagus mmg die serap ko msuk. mcm member aku kat ASTRO, die bgs dlm handling radio ERA.. last time aku dgr.. die mmg keje kat ASTRO.

    yg berkaitan ngn union pulak... mmg best la kalu ada union but company MNC mcm aku takde union. so kitorg always fight for our own rights sindri dengan bile tiap2 bulan survey kitorg akan jwb survey tu apa yg kitorg tak puas ati straight to the management table. BUT those yg lantang bersuara akan berjumpa ngn management, which takde sapa pun yg nk buat huhuhu...


    owh.. astro tu dkt la kat area rumah aku.. kat serdang.. huhuhu~
    cam kita org ada union, sejak akhir2 ni tak aktif sgt.. mungkin sbb kita CEO kita org..
    ok la sket kot... aku dibawah kementerian kewangan, keja gomen la ni.. What a Face

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: kena keja overtime...???ikhlaskah anda?

    Post by teri-chan on Mon Apr 27, 2009 10:31 am

    hehehe sapa2 keje gomen time ekonomi mcm ni senyum skit banding org keje swasta huhuhu...


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    Hiruka
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 887
    Age : 31
    Location : X: 9956 Y: 6544
    Job/hobbies : PC Maniac
    Registration date : 02/03/2009

    Re: kena keja overtime...???ikhlaskah anda?

    Post by Hiruka on Mon Apr 27, 2009 4:00 pm

    Vote for Tak kesah. Aku ari² selama 2 tahun ni OT manjang..msuk kol 9~9.15 blik cikai² kol 6.30~9.30
    langsung tak berbayar..sedih worr..sib baik la boss baik slalu consider mslh aku, ade insentif dan kenaikan gaji..takpela Labu..

    Sponsored content

    Re: kena keja overtime...???ikhlaskah anda?

    Post by Sponsored content Today at 8:26 am


      Current date/time is Mon Dec 05, 2016 8:26 am