Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    kena keja overtime...???ikhlaskah anda?

    Share

    Poll

    keja overtime...???

    [ 11 ]
    42% [42%] 
    [ 5 ]
    19% [19%] 
    [ 10 ]
    38% [38%] 

    Total Votes: 26

    loy_azloy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1513
    Age : 35
    Location : Muo/Putrajaya
    Job/hobbies : DOF/bela kelisa
    Registration date : 23/02/2009

    Re: kena keja overtime...???ikhlaskah anda?

    Post by loy_azloy on Mon Apr 27, 2009 4:05 pm

    teri-chan wrote:hehehe sapa2 keje gomen time ekonomi mcm ni senyum skit banding org keje swasta huhuhu...
    banyak la ko senyum... dengan harga barang tak turun2... sakit la jugak tau....

    Hiruka
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 887
    Age : 31
    Location : X: 9956 Y: 6544
    Job/hobbies : PC Maniac
    Registration date : 02/03/2009

    Re: kena keja overtime...???ikhlaskah anda?

    Post by Hiruka on Mon Apr 27, 2009 4:09 pm

    Ntahnyer..lain la ko menteri..Minyak, Bil, expenses majority ditanggung..harga dh trun pon peniaga still jual mahal..Buta kayu agaknyer..tak patut btul. Tu la kesan panjangnyer biler kenaikan harga berlaku..naik sng, trun smpai berjambang santa claus pon tak tentu lg.. Evil or Very Mad

    mitutoyo
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 430
    Location : Bandaraya Anggerik
    Job/hobbies : MemBZ kn diri
    Registration date : 01/03/2009

    Re: kena keja overtime...???ikhlaskah anda?

    Post by mitutoyo on Mon Apr 27, 2009 4:24 pm

    woo,.terigt zaman keja kilang dulu nh.,asyik keja 7/7.,.,cuti pun hanya cuti raya haji2 hari raya posa 2 hari,keputeraan sultan,hari merdeka dgn hari buruh ja.,.,ahahaha.,.,min ot dlm 70jam.,kaya2,.,.union pun ok,mmg proaktif (kilang union mmg kuat).Bonus plak up to 6.75 (uii.,.,syok la)
    Sekarang semua tu jd pengalaman pahit & manis.

    Gaji minumum pun blum wat la,kata gomen dlu nk buat ( dlm kajian,takut plabur lari) ngarut ja,apa igt operator kilang basic rm450 bole idup?idup tu boleh xsempurna pakcik gomen kat putrajaya oiii.,hope dgn pelantikan bijaN ni ada perubahan utk staff,lebih2 kakitangan swasta.
    UNION?huii.,bukan senang nk tubuh & dpt pengiktirafan syarikat ( sapa suka kena tentang?)hehehe

    ok back to topic,aku tatau la nk praktikal bln 7 nh kat BBB10,rasanya xda masalah sebab aku pnah jd macai kilang 3thn,bermcm2 bos,leader & exec aku jumpa,.mna tau kan kat BBB10 nanti ada terjumpa staff yg bukan cm orang.,hehehee (sib bek ada allowance)

    Aku dulu time ada ot,mmg pulun kow-kow,sebab ada objektif,so keja pun ada arah tuju,bukan nk isi sisa-sisa idup,jenis segan Ot plak,tgh bulan rapat-rapat la kat member2 yg beruWANG nh,dari segi appraisal ( lambat la naik jenis pemalas ot nh),jenis kuat ngadu plak g report pada UNION (ot byk sgt,ui pun payah jumpa org cmnh,dgn cerdik berhujah depan UNION ot melebihi akta pekerjaan & majlis gaji)hahahaah.
    Aku xkisah,layan ja,no production ckp pd exec nk ot kalo ada,dia pun ckp ok dtg la,buat 5's,Kaizen & ICC (aku tatau dok diam)

    Sekian,cerita pengalaman hidup ku sebagai mesin slot syarikat.

    atiqah
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 26
    Location : perok best...
    Job/hobbies : Download n lyn lagu...
    Registration date : 28/04/2009

    Re: kena keja overtime...???ikhlaskah anda?

    Post by atiqah on Tue May 05, 2009 7:30 pm

    ermmm...kadang2.. overtime nie memenatkan tp kalu di paksa laa..
    mcm aku keje selalu overtime sbb nk siapkan keja nk kejar due date.
    tp satu kepuasan gak bile keje dpt disiapkan pada masa yg ditetapkan...
    so duit dpt lebih ..kerja siap hati manyak senang woo..kikikiki
    peace............

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 29
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: kena keja overtime...???ikhlaskah anda?

    Post by ogGy on Tue May 05, 2009 10:32 pm

    Time gawat ni ada ke kilang2 wat OT lagi ? kengkawan aku semua dah tak de OT,farmasi aku plak OT dah kurang sebab pelanggan dah budget perbelanjaan.Susah ooo skang ni tenat... barang makin naik plak skang ni.Ramai pengguna tak tahu hal ni.


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts : 1012
    Age : 32
    Location : KL
    Job/hobbies : Tengok bintang2..
    Registration date : 25/04/2009

    Re: kena keja overtime...???ikhlaskah anda?

    Post by kindaichi_hajime on Wed May 06, 2009 3:49 am

    aku xkesah overtime jnji gaji OT ader n memuaskan..
    kalo kerja xbergaji mmg la aku xpuas ati..
    tp kalo da namanyer keje lawyer,ot mmg xbergaji pn..
    tgk2 mlm pn bleh bgn kerja sorang2 kt umah..

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: kena keja overtime...???ikhlaskah anda?

    Post by teri-chan on Wed May 06, 2009 8:44 am

    well it depends i guess... gaji besar kalu kene OT mmg tak kisah kot... gaji yg kecik bwh 1.5k ni yg biasanya mempersoalkan OT.


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    loy_azloy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1513
    Age : 35
    Location : Muo/Putrajaya
    Job/hobbies : DOF/bela kelisa
    Registration date : 23/02/2009

    Re: kena keja overtime...???ikhlaskah anda?

    Post by loy_azloy on Wed May 06, 2009 5:05 pm

    biasanya begitulah,kalau gaji kecik mmg diaorg ambil kisah tentang OT ni,kalau gaji besar diaorg tak kisah sangat...

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 29
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: kena keja overtime...???ikhlaskah anda?

    Post by ogGy on Wed May 06, 2009 10:48 pm

    Haha betul tu...aku siap sound bos aku tengok balik slip gaji sebb dia tak kira 2 hari punya OT.Skang dia sudah takut sama aku.waktu dia tak de aku semak buku kedatangan dan kira gaji sendiri. Laughing tgk betul ke x.


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts : 1012
    Age : 32
    Location : KL
    Job/hobbies : Tengok bintang2..
    Registration date : 25/04/2009

    Re: kena keja overtime...???ikhlaskah anda?

    Post by kindaichi_hajime on Thu May 07, 2009 12:15 am

    bgs tu oggy..
    kadang2 company ni bkn btul sgt..
    ader je diorg potong sne sini nk jimat..
    tp cian kt yg keje mcd...
    dgr kata company diorg tiap2 bln tipu gaji..

    myee
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 926
    Registration date : 18/04/2009

    Re: kena keja overtime...???ikhlaskah anda?

    Post by myee on Thu May 07, 2009 12:20 am

    ku sanggup ot...janji bayo...atau ganti cuti lain ari...klu takde salah satu darinyerrr baik takyah....
    p/s mase aku g ospital aku nampak ot doktor ospital kena bayo RM80 sejam....fulamak, banyak tuh...

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 29
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: kena keja overtime...???ikhlaskah anda?

    Post by ogGy on Thu May 07, 2009 12:26 am

    Tu baru sikit bro,ko belum tgk insentif dia lagi.Skali bebel jer RM 200... Gaji doktor pakar yang keje dengan aku skang ni RM 16k.


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: kena keja overtime...???ikhlaskah anda?

    Post by teri-chan on Thu May 07, 2009 7:47 am

    tp doktor OT mmg ptt byr sbb kejenye takde rehat.. kalu berehat sebentar kene cemuh... sedangkan org tu br nk duduk kejp... aku bc kat paper.. ada org anta surat kata doktor wat keje smbil lewa.. doktor lepak2 saja2 abiskan duit rakyat... pastu ada org reply, kat paper yg sama.. sound balik doktor pun manusia juge... perlukan rehat n doktor ptt org respek mcm cikgu huhuhu.. pedih!


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    Sir Pyan
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 175
    Location : S'ban, N9
    Job/hobbies : Kojo apo jo yang halal
    Registration date : 17/02/2009

    Re: kena keja overtime...???ikhlaskah anda?

    Post by Sir Pyan on Sat May 09, 2009 1:35 am

    Toksah cerita doktor. Kerja macam doktor, polis, bomba, askar, pegawai dan kakitangan kerajaan yang berkhidmat untuk masyarakat, kalau kena OT patutnya jangan komplen, kerja tu berkaitan dengan berkhidmat untuk masyarakat dan negara, dan biasanya OT pun ada elaun. Kalau kerja macai syarikat korporat konglomerat ala kapitalis yang tau cari untung semata (macam aku), kalau kena OT tak berbayar memang ler marah. Kalau berkhidmat untuk masyarakat kerja free pun takpe, ni kerja untuk tauke membuncitkan perut sendiri jangan harap la nak bagi kerja free. He he he... Very Happy

    mitutoyo
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 430
    Location : Bandaraya Anggerik
    Job/hobbies : MemBZ kn diri
    Registration date : 01/03/2009

    Re: kena keja overtime...???ikhlaskah anda?

    Post by mitutoyo on Sat May 09, 2009 12:45 pm

    Byk isu nh timbul.OT x berbayar dan dipaksa pun x dibayar,sampai bila tiada kesudahan?Ada kekurangan dari segi akta buruh?majikan yg saja buat-buat bodo dgn akta buruh?atau ada perkara lain.Best nh kalo berbincang.,.,.,kita dpt kenal & tahu hak masing2 dan dpt kerja dgn selesa dan dihargai

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 29
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: kena keja overtime...???ikhlaskah anda?

    Post by ogGy on Sat May 09, 2009 9:06 pm

    Sir Pyan wrote:Toksah cerita doktor. Kerja macam doktor, polis, bomba, askar, pegawai dan kakitangan kerajaan yang berkhidmat untuk masyarakat, kalau kena OT patutnya jangan komplen, kerja tu berkaitan dengan berkhidmat untuk masyarakat dan negara, dan biasanya OT pun ada elaun. Kalau kerja macai syarikat korporat konglomerat ala kapitalis yang tau cari untung semata (macam aku), kalau kena OT tak berbayar memang ler marah. Kalau berkhidmat untuk masyarakat kerja free pun takpe, ni kerja untuk tauke membuncitkan perut sendiri jangan harap la nak bagi kerja free. He he he... Very Happy


    " Marilah berkerja bersama saya,bukan bekerja untuk saya " Laughing


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: kena keja overtime...???ikhlaskah anda?

    Post by teri-chan on Mon May 11, 2009 8:59 am

    Ya, bekerja bg la gaji hahaha!


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    sixx
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 125
    Registration date : 02/03/2009

    Re: kena keja overtime...???ikhlaskah anda?

    Post by sixx on Mon May 11, 2009 9:19 am

    kalau OT sbb betul2 byk keje tu takpe la gak. tp kalau waktu ofis tanak buat, pastu dah luar waktu ofis baru nak sibuk2 buat keje kwn2 yg tgk pun dah rasa tak best. nampak sgt nak kejar duit OT. ni tjadi sendiri kat ofis aku. ye la keje gomen semua keje boleh setel time ofis hour. kalau tak siap sekali pun boleh sambung esoknya

    joejambul
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 41
    Age : 33
    Location : Pelabuhan Klang
    Job/hobbies : Working,Outting,Slepping,Eating
    Registration date : 02/05/2009

    Re: kena keja overtime...???ikhlaskah anda?

    Post by joejambul on Tue May 12, 2009 5:57 pm

    saya keje shif in goverment so kerja saya tidak tetap,kalu ada kes ke pape isu ke kerja fleksibal tambahan pula kerja kat selangor ni..kadang2 kena bantu daerah lain wlpn dari unit yang berbeza,biase la dah jadi kuli ni ikut je arahan bos Very Happy

    yang penting dapat rezeki halal cukup la wlpn takl banyak,berkat tue...
    dah nama kerja OT mesti la ada claimnya...
    dapat la ckit2 duit tambahan...

    Sponsored content

    Re: kena keja overtime...???ikhlaskah anda?

    Post by Sponsored content Today at 4:53 pm


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 4:53 pm