Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Tlg pasal excel

    Share

    amal_GSR
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 2
    Registration date : 29/07/2009

    Tlg pasal excel

    Post by amal_GSR on Thu Feb 11, 2010 3:24 pm

    Salam
    ok saya dkt cni ada mslah skit saya da dpt lbh kurang 18000 data alamat yg bakal d masukan dalam system data tu dlm bentuk excel so permaslahn saya data alamat tu datang dlm bentuk mcm ni:

    LT NO4 INANAM INDUSTRIAL BT 6
    JLN TUARAN P/S 22526
    88784 KOTA KINABALU.
    LT 1 GRD FLR TMN CENDAWAN
    JLN PENAMPANG P/S 13621
    88841 KOTA KINABALU.

    SHOP NO331 LT 25 TNGKT 1
    BLOK D LORONG POKOK KAYU MANIS 2
    KOTA KINABALU

    KG MA ANG PENAMPANG
    WISMA KOSAN LIKAS BEG BERKUNCI 89
    88998 KOTA KINABALU

    KANA CLINIC KOTA KINABALU SPECIALIS CENTER
    19 26 LUYANG 88300 KOTA KINABALU
    BT 6 JLN PENAMPANG 1463
    TMN PUBLIC DELUXE BT 3
    JLN TUARAN 88450 KOTA KINABALU

    LT 33 GRD FLOOR PH 2
    KEPAYAN RIDGE COMMERCIAL CENTRE
    88100 KOTA KINABALU SABAH

    LT 447 LORONG BUAH DUKU I
    JLN KOLOMBONG OFF JLN TUARAN
    88450 KOTA KINABALU

    ok ni cth2 alamat yg saya dpt dkt sini saya perlu pecahkn semua alamat ni menjadi

    Alamat1
    KG MA ANG PENAMPANG

    Alamat2
    WISMA KOSAN LIKAS

    Alamat3
    BEG BERKUNCI 89

    Poskod
    88998

    Bandar
    KOTA KINABALU

    alamat ni msti menjadi begini mslah bg saya x semua alamat ini mempunyai panjang yg sama so if ade sape2 yg bijak pandai dalam excel plz lah tlg sy.. dh buntu saya d buatnya
    or if da cdgan lain pon bleh jgk
    maksimum setiap column mesti 35pth perkataan
    avatar
    iznie
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 243
    Age : 32
    Location : BUMI ALLAH
    Job/hobbies : GIGIT KUKU
    Registration date : 07/10/2009

    Re: Tlg pasal excel

    Post by iznie on Thu Feb 11, 2010 3:29 pm

    nak kena taip satu2 ek??? ke copy paste??? ke macam mane???

    amal_GSR
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 2
    Registration date : 29/07/2009

    Re: Tlg pasal excel

    Post by amal_GSR on Thu Feb 11, 2010 3:31 pm

    xnk copy n paste if copy n paste maw amek ms yg lama sy nk guna formula
    avatar
    iznie
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 243
    Age : 32
    Location : BUMI ALLAH
    Job/hobbies : GIGIT KUKU
    Registration date : 07/10/2009

    Re: Tlg pasal excel

    Post by iznie on Thu Feb 11, 2010 5:32 pm

    maksudnya, alamat bagai awak dapat tu pun dalam excel la ye, kalau mcm tu...

    1- buat sheet baru
    2- kat sel (kotak) yang awak nak letak alamat satu tu, tekan butang = kat key pad
    3- pastu klik balik kat alamat yang format asal segala alamat tu

    //agak susah nak terangkan guna cara mcm ni... errr.... faham ke tak dia ni????

    Sponsored content

    Re: Tlg pasal excel

    Post by Sponsored content


      Current date/time is Thu Nov 23, 2017 7:17 pm