Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Masalah keguguran rambut

    Share
    avatar
    ztecon
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 540
    Age : 59
    Location : North Planet Zargus
    Job/hobbies : Thinking Out Of Board
    Registration date : 13/02/2009

    Masalah keguguran rambut

    Post by ztecon on Thu Feb 04, 2010 2:04 am

    Assalammualaikum sahabat2 putera.com yang di kasihi...

    di sini saya ingin tahu,bagaimana hendak menguatkan akar rambut,dan juga untuk mengatasi masalah keguguran rambut.vitamin apa yang perlu saya makan dan juga ubat. apa yang perlu saya makan.Kemungkinan stress menyebabkan keguguran rambut berlaku.nak beli tonic2 rambut takut rambut botak terus.ada cadangan atau syor yang memberangsangkan?
    hair pro tu bagus ke..dengar cerita yun nam tu terlalu mahal dan tipu,betul ke.wallahualam...

    mari kita kemukakan pendapat... terima kasih


    --------------------------------------------
    "Transforming Higher Education For a Sustainable Tommorow"





    masalah tentang pembelajaran?inginkan rujukan?isu semasa?

    boleh log on www.rujukanilmu.forumotion.net
    avatar
    cast
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 99
    Age : 59
    Location : Prince of Wales Island
    Registration date : 12/02/2009

    Re: Masalah keguguran rambut

    Post by cast on Thu Feb 04, 2010 5:40 am

    salam ztecon, Smile
    aku sebelum nh pernah mengalami keguguran rambut. disebabkan masalah scalp berminyak dan liang tersumbat. aku pegi ke hair pro dan suruh orang hair pro tuh check dan scan scalp aku. aku nampak di monitor akar rambut aku kemerahan disekeliling akar rambut dan liang yang tersumbat dgn sel mati dan minyak. pastu aku disuggest buat 'terapi oksigen'. dia guna mesin mcm shower tp bila air kena pd kepala rasa mcm sakit cucuk-cucuk. normal mmg rasa mcm tuh masa proses tuh. lepas siap aku disuggest beli shampoo 'Redken scalp relief' dan 'Redken scalp revive' spray. selepas aku dah abis shampoo aku pakai dlm sebulan lebih, aku pegi balik hair pro tuh pastu scan scalp aku dh ada anak rambut. dan buat sekali lg 'terapi oksigen' pastu aku disuggest shampoo 'Redken oil detox' dan 'Redken leave-in tonic' spray. skrg aku dh pulih dr masalah keguguran rambut. aku masa mula dlu berfikiran mcm kau jgak, takut semakin botak dan terus botak. tp setelah cuba mmg aku berpuas hati. cheers

    -
    ini bkn promosi shampoo, ini adalah versi realiti berdasarkan dr pengalaman aku sendiri. Very Happy
    avatar
    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Masalah keguguran rambut

    Post by teri-chan on Thu Feb 04, 2010 7:31 am

    redken mahal kan? aku pn bermasalah rambut gugur, ada kakak tu cadangkan aku guna tonic rambut. smpai skang aku tak g beli hehhe

    benda ni pernah dibincangkan dlm topic soal jawab penyakit, aku mik jwpn oggy

    ogGy wrote:Ko pernah dengar x minyak buah keras ? dia warna hitam.... 1 lagi minyak untuk lebatkan rambut,warna dia hijau,bentuk botol dia bulat dan bau pandan.

    AKu pakai tu,sampai skang lebat je rambut...sebulan 2x potong rambut.

    kalu nk dptkan minyak ni

    ogGy wrote:Ko tak pernah dengar ke minyak buah keras ? ko cari je kat kedai toko jamu atau farmasi melayu terpilih.


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    nakal
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 241
    Age : 38
    Job/hobbies : penolong pegawai perubatan
    Registration date : 20/02/2009

    Re: Masalah keguguran rambut

    Post by nakal on Thu Feb 04, 2010 10:56 am

    senang cerita buat botak mcm aku...pompuan kata botak itu macoo heheh
    avatar
    ztecon
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 540
    Age : 59
    Location : North Planet Zargus
    Job/hobbies : Thinking Out Of Board
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Masalah keguguran rambut

    Post by ztecon on Thu Feb 04, 2010 11:53 am

    cast wrote:salam ztecon, Smile
    aku sebelum nh pernah mengalami keguguran rambut. disebabkan masalah scalp berminyak dan liang tersumbat. aku pegi ke hair pro dan suruh orang hair pro tuh check dan scan scalp aku. aku nampak di monitor akar rambut aku kemerahan disekeliling akar rambut dan liang yang tersumbat dgn sel mati dan minyak. pastu aku disuggest buat 'terapi oksigen'. dia guna mesin mcm shower tp bila air kena pd kepala rasa mcm sakit cucuk-cucuk. normal mmg rasa mcm tuh masa proses tuh. lepas siap aku disuggest beli shampoo 'Redken scalp relief' dan 'Redken scalp revive' spray. selepas aku dah abis shampoo aku pakai dlm sebulan lebih, aku pegi balik hair pro tuh pastu scan scalp aku dh ada anak rambut. dan buat sekali lg 'terapi oksigen' pastu aku disuggest shampoo 'Redken oil detox' dan 'Redken leave-in tonic' spray. skrg aku dh pulih dr masalah keguguran rambut. aku masa mula dlu berfikiran mcm kau jgak, takut semakin botak dan terus botak. tp setelah cuba mmg aku berpuas hati. cheers

    -
    ini bkn promosi shampoo, ini adalah versi realiti berdasarkan dr pengalaman aku sendiri. Very Happy

    waaalaikumusalam w.b.t...


    wah...yeke..agak2 mahal tak treatment nye...cast?semua berapa kos

    penah dgr buah keras tu...tapi berkesan tak?


    --------------------------------------------
    "Transforming Higher Education For a Sustainable Tommorow"





    masalah tentang pembelajaran?inginkan rujukan?isu semasa?

    boleh log on www.rujukanilmu.forumotion.net
    avatar
    khairul anwar
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 882
    Age : 31
    Location : Puchong
    Registration date : 26/04/2009

    Re: Masalah keguguran rambut

    Post by khairul anwar on Thu Feb 04, 2010 12:51 pm

    yela, agak2 bape kos keseluruhan tu??

    tapi biase nye setiap individu masalah dia tak same,

    so mungkin harge dia berbeza, tgk pada rawatan kan kan??
    avatar
    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Masalah keguguran rambut

    Post by teri-chan on Thu Feb 04, 2010 10:10 pm

    yup... aku pernah try... utk perubatan mau riban... 1.5k kot. tu yg herba punya tu.


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    naqninetwo92
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 148
    Age : 25
    Location : A/S
    Job/hobbies : hmm
    Registration date : 21/02/2009

    Re: Masalah keguguran rambut

    Post by naqninetwo92 on Thu Feb 04, 2010 11:00 pm

    aku ni ada simtom...huhu dulu masa form 1 aku suka tarik2 rambut aku bila tengah berfikir+study+selesaikan masalah tambah2 masa jawab exam sampai jadi tabiat...sampai rambut aku bahagian kanan tepi telinga, botak mean jadi tompok besar, tapi dah berkurang sekarang...cuma kadang2 tengah khayal memang aku tarik rambut...

    kesannya sekarang

    1. Rambut aku dah tak rata, rambut bahagian kiri tebal yg belah kanan tak tebal then tak sama mean tak sempurna
    2. Dulu rambut aku kat jambul tu boleh panjang sampai ke hidung sekarang memang dah susah nak panjang...yg panjang belakang je...

    persoalan aku...
    ada peluang lagi tak akar rambut aku akan normal semula macam dulu mean sebelum tabiat aku tu menjadi2....

    tq

    p/s:aku bukan tarik rambut banyak2 tu, tapi juz tarik sikit2..2 3 helai, makin lama makin banyak aku cabut rambut...tu jadi nipis rambut aku...
    avatar
    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 29
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: Masalah keguguran rambut

    Post by ogGy on Thu Feb 04, 2010 11:01 pm

    Berkesan jugak minyak tu ,tapi kalau boleh cari minyak yang warna hijau tu...nak cari sekrang memang susah...x silap namanya minyak rojam , bau pandan...tak tahulah kot2 dah di komersialkan .

    kalau ko nak try yang dalam iklan tv tu pun boleh, mahal la sikit.. Siang tadi pun aku baru potong rambut selepas 3 minggu tak potong, orang kata rambut aku sihat . ( orang katalah.. ) Very Happy


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com
    avatar
    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Masalah keguguran rambut

    Post by teri-chan on Fri Feb 05, 2010 7:28 am

    aku dh google, rojam tu sejenis jenama. kedai ko takde jual?


    --------------------------------------------


    teri-chan is back
    avatar
    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 29
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: Masalah keguguran rambut

    Post by ogGy on Fri Feb 05, 2010 10:12 pm

    Kedai aku tak de jual tu teri, dia tak sticker PBKD...nanti kene rampas o0o0...rugi aku kene jawab,main order jer... cuba bukak laman web pengedar dia .


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com
    avatar
    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Masalah keguguran rambut

    Post by teri-chan on Fri Feb 05, 2010 10:35 pm

    laman web pengedar dia? ada ke?


    --------------------------------------------


    teri-chan is back
    avatar
    ztecon
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 540
    Age : 59
    Location : North Planet Zargus
    Job/hobbies : Thinking Out Of Board
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Masalah keguguran rambut

    Post by ztecon on Mon Feb 08, 2010 1:41 pm

    assalammualaikum...

    kenapa produk rojam tu illegal ke?


    --------------------------------------------
    "Transforming Higher Education For a Sustainable Tommorow"





    masalah tentang pembelajaran?inginkan rujukan?isu semasa?

    boleh log on www.rujukanilmu.forumotion.net
    avatar
    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 29
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: Masalah keguguran rambut

    Post by ogGy on Tue Feb 09, 2010 3:37 am

    Ni yang aku dapat cari kat tenet , aku tak pasti ni packing baru atau tak, bentuk botol macam sama la...

    http://jerukgamat.com/home/product_info.php/products_id/192?osCsid=a94a3fc4e0f5293a1b889d811c50c846

    Dia tak salah tapi undang2 barang nak masuk farmasi sangat ketat , tak de sticker pbkd,mal memang tak leh masuk, sape jual tanpa 2 benda ni ..kene tanggunglah azabnya kat opus pegawai farmasi.


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com
    avatar
    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Masalah keguguran rambut

    Post by teri-chan on Wed Feb 10, 2010 7:31 am

    owh... then kalu takleh jual, macam mana nk cari?


    --------------------------------------------


    teri-chan is back
    avatar
    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 29
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: Masalah keguguran rambut

    Post by ogGy on Thu Feb 11, 2010 1:20 am

    cuba hubungi orang yang handle laman web tu, huhu takkan aku kot nak kene call ... Smile


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com
    avatar
    cikdayah
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 56
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Masalah keguguran rambut

    Post by cikdayah on Thu Feb 11, 2010 5:31 pm

    masalah rambut ni de 3 kategori.satu sebab rambut masalah.kedua sebab hormon.sebab ke3 keturunan.kalau keturunan mmg tak de cara.redha je la.kalau hormon pulak leh mkn pil tp kesan sampingan untuk lelaki mandul.tu la info yg aku dpt dr buku Dr Ismail Tamby
    avatar
    braderitam77
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 109
    Age : 39
    Location : org muo,duk kuantan(merantau le)
    Job/hobbies : potong sawit/main game n mancing
    Registration date : 25/03/2009

    Re: Masalah keguguran rambut

    Post by braderitam77 on Thu Feb 11, 2010 6:46 pm

    cikdayah klu sebab rambut gugur tersalah syampo mcmana.....ekekekke Very Happy

    Sponsored content

    Re: Masalah keguguran rambut

    Post by Sponsored content


      Current date/time is Tue May 30, 2017 1:32 pm