Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya

    PRINTER APA YANG PALING BAGUS UNTUK BUAT CISS?

    Share

    rizan razer
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 57
    Registration date: 03/05/2009

    PRINTER APA YANG PALING BAGUS UNTUK BUAT CISS?

    Post by rizan razer on Sat Jan 02, 2010 1:23 pm

    Salam..kepada warga putera kat sini saya nak tanya apa printer yang paling bagus untuk buat CISS...Maksudnya yang tak clogging...dan tak banyak beri masalah lepas guna.Harap semua dapat membantu.

    Prince09
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 27
    Age: 39
    Location: Sabah
    Job/hobbies: Berkenalan
    Registration date: 21/09/2009

    Re: PRINTER APA YANG PALING BAGUS UNTUK BUAT CISS?

    Post by Prince09 on Sat Jan 02, 2010 6:48 pm

    klu nak yg kurang mslh,printer brotherlah.hanya ganti cartrige CISS.

    rizan razer
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 57
    Registration date: 03/05/2009

    Re: PRINTER APA YANG PALING BAGUS UNTUK BUAT CISS?

    Post by rizan razer on Sat Jan 02, 2010 7:02 pm

    Erm..berminat jugak dengan printer brother tu sebab tengok ada kedai photo yang gunakan printer brother utk cuci gambar2 tu....

    the_ultimatez_najman
    Ahli
    Ahli

    Gender: Male Number of posts: 521
    Age: 20
    Location: Shah Alam,Selangor
    Job/hobbies: Pc,Pc,Pc
    Registration date: 19/02/2009

    Re: PRINTER APA YANG PALING BAGUS UNTUK BUAT CISS?

    Post by the_ultimatez_najman on Sat Jan 02, 2010 7:05 pm

    kat rumah aku pkai canon mp-145 je,
    da 4 bulan kot,alhamdulillah ok je.
    cume,kadang2 ink x turun,terpaksa inject bgi dier turun

    rizan razer
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 57
    Registration date: 03/05/2009

    Re: PRINTER APA YANG PALING BAGUS UNTUK BUAT CISS?

    Post by rizan razer on Sat Jan 02, 2010 8:18 pm

    Erm..kalau boleh yang printer yang buat CISS dan amat jarang masalahnya..kalau selalu problem tak best juga....Ada sesiapa tau kalau printer Epson combine dengan CISS ni?

    soul333
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 70
    Location: UiTM Shah Alam Kampus Puncak Perdana
    Job/hobbies: tido~
    Registration date: 06/06/2009

    Re: PRINTER APA YANG PALING BAGUS UNTUK BUAT CISS?

    Post by soul333 on Sun Jan 03, 2010 1:29 am

    aku tatau ar printer ape yg bagus..tp just nak kongsi pengalaman aku gune printer ip1880...
    aku da gune dekat setaun...langsung xbg masalah kecuali pernah kertas sangkut 2x....
    aku gune ciss sejak dari bli..... ader la dekat 15 rim paper aku da print..... berbaloi sgt2 tok student...siap leh wat business ag..

    rizan razer
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 57
    Registration date: 03/05/2009

    Re: PRINTER APA YANG PALING BAGUS UNTUK BUAT CISS?

    Post by rizan razer on Sun Jan 03, 2010 8:38 am

    BOleh kongsi cara penggunaan tak?Ada tukar catrij lepas satu rim ke atau apa2 petua lain ..

    frostmourne
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 22
    Age: 28
    Location: Kuantan, Pahang
    Registration date: 13/03/2009

    Re: PRINTER APA YANG PALING BAGUS UNTUK BUAT CISS?

    Post by frostmourne on Sun Jan 03, 2010 12:53 pm

    sekadar cadangan, brother DCP-165C utk CISS.

    Epson aku pernah pakai utk CISS, kurang memuaskan. nak kena maintain dan macam2 hal lagi.

    rizan razer
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 57
    Registration date: 03/05/2009

    Re: PRINTER APA YANG PALING BAGUS UNTUK BUAT CISS?

    Post by rizan razer on Sun Jan 03, 2010 1:13 pm

    Erm..dengan ada suggestion macam ni menambahkan keyakinan untuk beli printer brother tu...Smile

    rm4.30
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 117
    Location: tepi jalan besar
    Job/hobbies: software
    Registration date: 13/02/2009

    Re: PRINTER APA YANG PALING BAGUS UNTUK BUAT CISS?

    Post by rm4.30 on Sun Jan 03, 2010 8:02 pm

    aku pon pakai brother dcp-165c+CISS jugak...
    sekarang gambar semua aku print sendiri...
    quality so far ok...

    rizan razer
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 57
    Registration date: 03/05/2009

    Re: PRINTER APA YANG PALING BAGUS UNTUK BUAT CISS?

    Post by rizan razer on Sun Jan 03, 2010 9:05 pm

    Apa kelebihan printer brother ni banding brand2 lain macam Canon ,HP atau Epson tu?

    myee
    Ahli
    Ahli

    Gender: Male Number of posts: 927
    Registration date: 18/04/2009

    Re: PRINTER APA YANG PALING BAGUS UNTUK BUAT CISS?

    Post by myee on Sun Jan 03, 2010 9:25 pm

    the_ultimatez_najman wrote:kat rumah aku pkai canon mp-145 je,
    da 4 bulan kot,alhamdulillah ok je.
    cume,kadang2 ink x turun,terpaksa inject bgi dier turun

    dah masuk 8 bulan rasenyerr, so far takde masalah..banyak yang saya dapat jimat dengan model dan CISS nih skali...siap wat gambo saiz ukuran pasport...

    rizan razer
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 57
    Registration date: 03/05/2009

    Re: PRINTER APA YANG PALING BAGUS UNTUK BUAT CISS?

    Post by rizan razer on Sun Jan 03, 2010 9:43 pm

    Dulu minat juga pakai canon tapi sebab canon ada "kapas" yang absorb lebihan dakwat so selalu ada problem kena tukar kapas baru...labour charge kat Canon service centre tu saje dah RM 100.Takut pakai canon dengan CISS tu masalah ni jadi balik...

    frostmourne
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 22
    Age: 28
    Location: Kuantan, Pahang
    Registration date: 13/03/2009

    Re: PRINTER APA YANG PALING BAGUS UNTUK BUAT CISS?

    Post by frostmourne on Sun Jan 03, 2010 11:20 pm

    rizan razer wrote:Apa kelebihan printer brother ni banding brand2 lain macam Canon ,HP atau Epson tu?
    Epson & Brother, dua2 ni aku pernah pakai..
    Epson+CISS kalau 3,4 hari tak print, bleh tersumbat, so apa yang kite print akan berbelang2@scratch.. kene buat maintenance berulang kali sampai ok. Print agak slow, tapi mende ni maybe bergantung atas model.
    Brother+CISS takde masalah langsung stakat aku pakai. print pon laju, atas model gak kot.

    HP+CISS kakak ipar aku guna, takder masalah, cuma lebih kurang epson, 3,4 hari tak guna, kene buat maintenance berulang kali sampai takde scratch pada mende yang kite print. Print speed agak laju.

    Canon+CISS aku tak tau, tak pernah pakai dan takde orang terdekat yang pakai.

    Morphasella
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 95
    Registration date: 20/02/2009

    Re: PRINTER APA YANG PALING BAGUS UNTUK BUAT CISS?

    Post by Morphasella on Mon Jan 04, 2010 1:00 am

    aku baru2 ni ada gak interview penjual ciss.

    pertama:
    aku tanya: apa brand yang betul2 compatible, tak kasih masalah.

    dia kata:
    kalau ikut petua2, sepatutnya jarang sangat ada masalah.

    tapi, personally, kalau nak gamba lawo giler, pakai epson.

    epson ni kelebihan dia dalam image quality.
    bleh buat gamba yang btol2 water proof.
    tapi, masih tertakluk dgn jenis ink, model printer dan jenis kertas.

    lexmark; elakkan, terok bebenor kualiti printernyer

    hp dan brother;
    catridge senang keluar lebihan2 ink.
    tak fully vacuum, senang loss pressure.

    walaupun lebihan2 ink tu diserap oleh sponge,
    tapi, situasi ni tak sihat utk sistem printer.

    canon; dia puji.
    (diingatkan) dia tak jual printer pun. jual ciss je.

    - update as of 09/02/2010: aku saja nak test. aku tak top up sampai ink aku 1/50 je tinggal.
    haha. dipendekkan citer, mmg sikit sgt.
    sume ok, kecuali kaler kuning. kuning x kuar lagi.
    aku top up penuh2, still tak leh guna.

    aku hantar kedai, dia kata cartridge aku dah lost pressure.
    dia try buat tak dapat, kena bli cartridge baru. Rm88 termasuk pemasangan.

    dia sound aku, mesti aku x dgr cakap dia.
    terngiang2 kat kepala ("lu mesti mau top up. jgn kasi ink kulang dari half")
    aku hanya mampu tersenyum.

    satu lagi dia pesan, jgn top up penuh2.
    olang kasi minum penuh2 pun boleh muntah.

    dan, kalau tak guna atau plan tak mau guna 1-2 minggu,
    bend tubing tu, dan klipkan. supaya pressure x bergerak (theorically).
    ----------------------------------------------------------------------------------------------
    petua2 pakai ciss (yang tak selalu diberitau):

    pakai ink yg mahal sikit la..
    rm 10 beza pun banyak kesannya.
    kalau bli murah sgt2, (rm5-10) sebotol tu, slalu bg masalah pun buat apa...

    elakkan guna injet2.
    pakaila external tank.
    external tank ni, pressurenya constant sikit.

    cara nak pilih external tank pulak,
    kena tgk lubang udara (atmospheric pressure) masuk, mesti kat tengah
    supaya tekanan dapat spread secara uniform.
    elakk pressure hole yg kat ujung2.

    elakkan buat print head cleanup
    ramai yg berfikir, "printer head cleanup ni macam servis kereta
    lagi kerap kita buat, lagi terjamin jangka hayat."

    hakikatnya bukan, ble buat print head clean,
    ink akan terkumpul kat 'waste tank'
    ink yang mengeras ni akan bawa masalah.

    takat minimum ink ialah 1/2 tank. cepat2 refill/top up. jgn kasik below 1/2.

    bend dan klipkan kalau tak mau guna untuk jangka masa panjang.

    seelok2nya. mesti print 1 minggu sekali untuk semua color untuk maintain pressure.

    quote aku ni berdasarkan kompilasi soklan2 lazim yang aku tanya penjual ciss.
    tapi, majorinya daripada penjual ciss kat
    Ink Toner Station
    1st Floor, Nineteen Digital Mall, USJ 19,47620 Subang Jaya, Selangor.
    --------------------------------------------------------------------------------

    ciss pertama aku, aku pair ngan canon pixma ip1000
    time ni aku slalu print head clean up.
    dia kata waste tank pnoh.
    pastu aku konon2 nak jadik McGyver, tapi tikus baiki labu
    -Ciss dari ez-ciss-

    2nd ciss aku kat brother dcp-135c
    aku dah tak buat lagi print head clean up.
    aku kasik adik aku setelah dia nya ip 1800 kong sbb pakai injet ciss
    brother tu masih menabur bakti. dan 2 tahun setengah.
    -ciss dari ez-ciss-

    3rd ciss, mx338
    aku ikut je petua diaorg.
    kecuali maintain sekurang2nya 1/2 tank berisi.
    dan bend tube kalau tak guna lama.
    print at least 1 page seminggu untuk maintain pressure.
    dan aku dapat pengajarannya sudah..

    sekarang dah ikut sepenuhnya.
    dah dalam 3000 pages aku print.
    -ciss oleh Ink Toner Station-

    masalah dia,
    cara orang kedai susun tubing. catridge langgar tube lalu sangkut.
    pintu depan printer tak leh bkk sbb dia buat alur tiub keluar dari dalam ke luar menerusi pintu depan.
    tiub ni dah la getah. jadi stopper pintu pulak.

    jadi aku susun cara lain.
    1)tubing dalam tu pastikan tak sangkut. senang je caranya dan pasti 100% tak sangkut.
    tapi tak reti nak explain. mungkin kena post gamba gamaknya.
    2)buat tubing keluar ikut sisi. tak de lagi masalah pintu depan sangkut.
    -resolution kpd masalah ni aku baca kat forum kat internet-

    alhamdulillah, 3rd ciss aku masih berfungsi.
    --------------------------------------------------------------------------------------------
    so far, kesemua printer dan ciss sistem yang aku pakai,
    tak pernah ada masalah tinggal 3-4 hari kena wat maintenance.
    slalu gak bila tak de projek, aku tinggal dalam 3 bln.
    tak pnah off lak tu, kot2 la ada fax masuk. Very Happy
    ------------------------------------------------------------------------------------------
    segala cerita di atas hanyalah sekadar berkongsi.
    tak ada niat nak naikkan atau jatuhkan sapa2.

    ikhlas dari,
    ...aku......


    Last edited by Morphasella on Tue Feb 09, 2010 12:31 am; edited 2 times in total (Reason for editing : updated info)

      Current date/time is Thu Oct 02, 2014 8:19 am