Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Tanya pasal nama ubat

    Share

    TJ-Ariff
    Supervisor
    Supervisor

    Gender : Male Number of posts : 473
    Age : 96
    Location : D'Royal City Of Silver
    Job/hobbies : IT / membaca / Santai
    Registration date : 17/02/2009

    Tanya pasal nama ubat

    Post by TJ-Ariff on Wed Dec 02, 2009 8:34 am

    Salam,
    Aku telah diberi beberapa jenis ubat, tetapi aku tak tahu untuk apakah ubat2 itu,
    sesiapa yang pakar tentang ubatan boleh membantu.

    1] Lyrica Capsule 75mg
    2] Methycobal Tablet 500Mcg
    3] Celebrex Capsule 200mg
    4] Norvasc Tablet 10mg
    5] Diovan Tablet 80mg
    6] Xamax Tablet 0.5mg
    7] Mobic Tablet 7.5mg
    8] Cismetin Tablet 200mg (Apo-Cimetidine)
    9] Controloc Tablet 40mg
    10] Motilium Tablet 10mg


    Wassalam.


    --------------------------------------------

    I'm A Big Big Man, In A Big Big World, It's Not A Big Big Thing, If You Leave Me.
    When GOD Opened the window of mercy,HE asked me; What is your wish for to day?, I said; Allah, Please take care of that person who is reading this message.

    Jedi
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 925
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Tanya pasal nama ubat

    Post by Jedi on Wed Dec 02, 2009 9:50 am

    @ogGy,

    do your thing Wink

    khairul anwar
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 882
    Age : 30
    Location : Puchong
    Registration date : 26/04/2009

    Re: Tanya pasal nama ubat

    Post by khairul anwar on Wed Dec 02, 2009 12:56 pm

    mak ai.. 10 jenis ubat ke kena makan??

    bape kali sehari tue.??

    bawak banyak2 berehat abang TJ..
    pastikan senyum selalu, tu la ubat paling mujarab (kot)

    loy_azloy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1513
    Age : 35
    Location : Muo/Putrajaya
    Job/hobbies : DOF/bela kelisa
    Registration date : 23/02/2009

    Re: Tanya pasal nama ubat

    Post by loy_azloy on Wed Dec 02, 2009 2:23 pm

    TJ-Ariff wrote:Salam,
    Aku telah diberi beberapa jenis ubat, tetapi aku tak tahu untuk apakah ubat2 itu,
    sesiapa yang pakar tentang ubatan boleh membantu.

    1] Lyrica Capsule 75mg
    2] Methycobal Tablet 500Mcg
    3] Celebrex Capsule 200mg
    4] Norvasc Tablet 10mg
    5] Diovan Tablet 80mg
    6] Xamax Tablet 0.5mg
    7] Mobic Tablet 7.5mg
    8] Cismetin Tablet 200mg (Apo-Cimetidine)
    9] Controloc Tablet 40mg
    10] Motilium Tablet 10mg


    Wassalam.
    no 9 tu aku pernah amik,kalau tak silap ubat tu untuk control asid dalam perut...


    --------------------------------------------
    Gintoki Sakata : "When something falls at my feet...the least i can do is pick it up"
    mari beramal dengan hanya RM10
    klik kat sini http://putera.forumotion.com/aktiviti-f15/projek-kutipan-dana-wakaf-pelaburan-untuk-akhirat-t6036.htm
    ------------------------------------------------------------
    currently take care my Green Base Arowana and mastered RC heli


    ryna168
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 346
    Age : 34
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Tanya pasal nama ubat

    Post by ryna168 on Wed Dec 02, 2009 8:10 pm

    TJ-Ariff wrote:Salam,
    Aku telah diberi beberapa jenis ubat, tetapi aku tak tahu untuk apakah ubat2 itu,
    sesiapa yang pakar tentang ubatan boleh membantu.

    1] Lyrica Capsule 75mg
    2] Methycobal Tablet 500Mcg
    3] Celebrex Capsule 200mg
    4] Norvasc Tablet 10mg
    5] Diovan Tablet 80mg
    6] Xamax Tablet 0.5mg
    7] Mobic Tablet 7.5mg
    8] Cismetin Tablet 200mg (Apo-Cimetidine)
    9] Controloc Tablet 40mg
    10] Motilium Tablet 10mg
    Wassalam.

    Waalaikumsalam..rina bantu setakat yg rina tahu ..

    1] Lyrica Capsule 75mg
    -> Treatment of neuropathic pain in adults. As adjunctive therapy in adults w/ partial seizures, w/ or w/o secondary generalisation. Treatment of generalised anxiety disorder (GAD), management of fibromyalgia.

    2] Methycobal Tablet 500Mcg
    -> Peripheral neuropathies. Amp Megaloblastic anaemia due to vit B12 deficiency.

    3] Celebrex Capsule 200mg
    -> Relief of acute & chronic pain & inflammation of OA & RA. Management of acute pain in adults & treatment of primary dysmenorrhoea. Ankylosing spondylitis.

    4] Norvasc Tablet 10mg
    -> HTN & angina

    5] Diovan Tablet 80mg
    -> HTN, heart failure, post MI.

    6] Xamax Tablet 0.5mg
    -> Anxiety states (anxiety neuroses), mixed anxiety depression or neurotic depression, panic-related disorders.

    7] Mobic Tablet 7.5mg
    -> Osteoarthritis,Ankylosing spondylitis

    8] Cismetin Tablet 200mg (Apo-Cimetidine)
    -> Treatment of duodenal ulcer, prophylaxis of recurrent duodenal ulcer; non-malignant gastric ulcer; GERD; management of upper GI haemorrhage; control of gastric hypersecretion & peptic ulceration in the Zollinger-Ellison syndrome; prophylaxis of stress ulceration.

    9] Controloc Tablet 40mg
    -> reflux oesophagitis Duodenal & gastric ulcer Zollinger-Ellison syndrome, hypersecretory conditions

    10] Motilium Tablet 10mg
    -> Nausea & vomiting of functional, organic, infectious or dietetic origins or induced by radiotherapy or drugs. Dyspeptic symptom complex associated w/ delayed gastric emptying, gastro-oesophageal reflux & oesophagitis.

    ***..Senarai ubat-ubat yang tertera ini selalunya untuk pesakit yang menghidap Diabetes/Kencing manis, HTN/Hipertensi/Tekanan darah tinggi & Heart B-Blocker..Bila makan ubat-ubat camni, pesakit juga akan dibekalkan dengan painkiller/Ubat tahan Sakit, Gastrik & Vitamin B12. Sbb tu lah senarai ubat tu banyak..


    Last edited by ryna168 on Thu Dec 03, 2009 9:37 pm; edited 1 time in total

    TJ-Ariff
    Supervisor
    Supervisor

    Gender : Male Number of posts : 473
    Age : 96
    Location : D'Royal City Of Silver
    Job/hobbies : IT / membaca / Santai
    Registration date : 17/02/2009

    Re: Tanya pasal nama ubat

    Post by TJ-Ariff on Thu Dec 03, 2009 2:29 pm

    Terima kasih ryna


    --------------------------------------------

    I'm A Big Big Man, In A Big Big World, It's Not A Big Big Thing, If You Leave Me.
    When GOD Opened the window of mercy,HE asked me; What is your wish for to day?, I said; Allah, Please take care of that person who is reading this message.

    LanoG
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 537
    Location : Petaling Jaya
    Job/hobbies : Basuh Pinggan
    Registration date : 04/05/2009

    Re: Tanya pasal nama ubat

    Post by LanoG on Thu Dec 03, 2009 5:25 pm

    Perghh... dasat ryna nie, tau pulak fungsi2 setiap ubat nie.

    ryna168
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 346
    Age : 34
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Tanya pasal nama ubat

    Post by ryna168 on Thu Dec 03, 2009 9:31 pm

    TJ-Ariff wrote:Terima kasih ryna

    Sama-sama bro TJ. Jaga kesihatan elok2 bro..rina doakan kesihatan bro TJ sentiasa dlm keadaan baik. Byk kena jaga tu dari segi pemakanan.. Dah ada Diabetis ngan darah tinggi ni,mmg kena jaga pemakanan.

    TJ-Ariff
    Supervisor
    Supervisor

    Gender : Male Number of posts : 473
    Age : 96
    Location : D'Royal City Of Silver
    Job/hobbies : IT / membaca / Santai
    Registration date : 17/02/2009

    Re: Tanya pasal nama ubat

    Post by TJ-Ariff on Fri Dec 04, 2009 9:11 am

    ryna168 wrote:
    TJ-Ariff wrote:Terima kasih ryna

    Sama-sama bro TJ. Jaga kesihatan elok2 bro..rina doakan kesihatan bro TJ sentiasa dlm keadaan baik. Byk kena jaga tu dari segi pemakanan.. Dah ada Diabetis ngan darah tinggi ni,mmg kena jaga pemakanan.
    Diabetis? itu bukan ke penyakit kencing manis? Shocked
    Aku dah disahkan oleh doktor tiada kencing manis.... huhu
    Cuma ada darah tinggi dan sakit urat (nyeri urat).
    Smile


    --------------------------------------------

    I'm A Big Big Man, In A Big Big World, It's Not A Big Big Thing, If You Leave Me.
    When GOD Opened the window of mercy,HE asked me; What is your wish for to day?, I said; Allah, Please take care of that person who is reading this message.

    loy_azloy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1513
    Age : 35
    Location : Muo/Putrajaya
    Job/hobbies : DOF/bela kelisa
    Registration date : 23/02/2009

    Re: Tanya pasal nama ubat

    Post by loy_azloy on Fri Dec 04, 2009 9:43 am

    LanoG wrote:Perghh... dasat ryna nie, tau pulak fungsi2 setiap ubat nie.
    rina ni nurse la...hehehe mcm nurse seksi kat citer jepun tu ke?ngehngehngeh....


    --------------------------------------------
    Gintoki Sakata : "When something falls at my feet...the least i can do is pick it up"
    mari beramal dengan hanya RM10
    klik kat sini http://putera.forumotion.com/aktiviti-f15/projek-kutipan-dana-wakaf-pelaburan-untuk-akhirat-t6036.htm
    ------------------------------------------------------------
    currently take care my Green Base Arowana and mastered RC heli


    LanoG
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 537
    Location : Petaling Jaya
    Job/hobbies : Basuh Pinggan
    Registration date : 04/05/2009

    Re: Tanya pasal nama ubat

    Post by LanoG on Fri Dec 04, 2009 12:04 pm

    loy_azloy wrote:
    LanoG wrote:Perghh... dasat ryna nie, tau pulak fungsi2 setiap ubat nie.
    rina ni nurse la...hehehe mcm nurse seksi kat citer jepun tu ke?ngehngehngeh....
    Ye ker loy... nurse kat hospital mana nie? Bole ler aku pegi kalau deman ker sakit apa ker nanti... hehehe Very Happy


    --------------------------------------------
    www.lanogame.co.cc

    ryna168
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 346
    Age : 34
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Tanya pasal nama ubat

    Post by ryna168 on Fri Dec 04, 2009 3:32 pm

    TJ-Ariff wrote:
    Sama-sama bro TJ. Jaga kesihatan elok2 bro..rina doakan kesihatan bro TJ sentiasa dlm keadaan baik. Byk kena jaga tu dari segi pemakanan.. Dah ada Diabetis ngan darah tinggi ni,mmg kena jaga pemakanan.
    Diabetis? itu bukan ke penyakit kencing manis? Shocked
    Aku dah disahkan oleh doktor tiada kencing manis.... huhu
    Cuma ada darah tinggi dan sakit urat (nyeri urat).
    Smile[/quote]

    Maaf bro TJ.Salah taip lak, nak taip Darah tinggi n Heart Case/masalah jantung tertaip kencing manis lak. Actually, kalau xjaga betul2 n kontrol tekanan darah tu, akan boleh mendatangkn penyakit2 lain. Paling common adalah sakit jantung n kencing manis. Tapi kalau tgk dari ubat yg bro TJ mkn ni, cam Doktor tu nak kontrol darah tinggi n masalah jantung sekali.

    TJ-Ariff
    Supervisor
    Supervisor

    Gender : Male Number of posts : 473
    Age : 96
    Location : D'Royal City Of Silver
    Job/hobbies : IT / membaca / Santai
    Registration date : 17/02/2009

    Re: Tanya pasal nama ubat

    Post by TJ-Ariff on Fri Dec 04, 2009 4:15 pm

    ooo macam itu ke? tapi memang doktor kata jantung ada bengkak sikit sebab atu tu tekanan darah tinggi melampau.

    sekarang doktor bagi lain pulak, semua ubat2 diatas dah habis.
    1) Mobic 7.5mg
    2) Apo-Cimetidine
    dan satu lagi saya beli sendiri iaitu Amtas-10 sebab Norvasc mahal sangat.
    ada yang saya langsung tak beli, Diovan 80mg harga dekat RM40 sepapan, yg ini saya makan ½ biji aje setiap pukul 5 ptg.
    sekarang saya makan utk darah tinggi Amtas-10 waktu pagi sebiji sehari.


    --------------------------------------------

    I'm A Big Big Man, In A Big Big World, It's Not A Big Big Thing, If You Leave Me.
    When GOD Opened the window of mercy,HE asked me; What is your wish for to day?, I said; Allah, Please take care of that person who is reading this message.

    ryna168
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 346
    Age : 34
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Tanya pasal nama ubat

    Post by ryna168 on Fri Dec 04, 2009 4:41 pm

    means, Bro TJ followup kat klinik luar/swasta lah ni?
    sbb ubat-ubat camni,hosp/klinik gov jarang supply. Salah satu sbbnya adalah sbb mahal. xdapat nak bg free kat pesakit. kalau cam ubat2 darah tinggi yg lain spt Aldomet, adalat..selalu bg free je.

    Tapi ada mmg sesetgh pesakit, mmg xtolerate ngan ubat2 cam aldomet n adalat tu. Cam kwn rina, dia mkn norvasc gak. Mkn ni dia ok n tekanan darah pun stable. tapi yalah...nak beli tu yg mahal.

    ryna168
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 346
    Age : 34
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Tanya pasal nama ubat

    Post by ryna168 on Fri Dec 04, 2009 4:47 pm

    loy_azloy wrote:rina ni nurse la...hehehe mcm nurse seksi kat citer jepun tu ke?ngehngehngeh....

    Takdelah bro Aloy..rina keja kedai mkn je. Cuma mana yg tahu rina kongsi. Yang lebih arif sememangnya oggy sbb ni bidang dia.
    Kita tunggu Oggy ni, nanti dia akan bg penerangan yg lebih detail kat bro TJ berkaitan ngan ubat-ubat ni.

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 28
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: Tanya pasal nama ubat

    Post by ogGy on Sat Dec 05, 2009 9:18 pm

    TJ-Ariff wrote:Salam,
    Aku telah diberi beberapa jenis ubat, tetapi aku tak tahu untuk apakah ubat2 itu,
    sesiapa yang pakar tentang ubatan boleh membantu.

    1] Lyrica Capsule 75mg
    2] Methycobal Tablet 500Mcg
    3] Celebrex Capsule 200mg
    4] Norvasc Tablet 10mg
    5] Diovan Tablet 80mg
    6] Xamax Tablet 0.5mg
    7] Mobic Tablet 7.5mg
    8] Cismetin Tablet 200mg (Apo-Cimetidine)
    9] Controloc Tablet 40mg
    10] Motilium Tablet 10mg


    Wassalam.

    Salam TJ,maaf lambat tgk post ni.Aku ada problem bab pc aku..tu yang tak dapat nak on slalu.Ni pun g cc dah rindu kat PFC.

    Apa yang aku nampak ada 1 ubat darah tinggi 1 ubat berkaitan jantung dan selebihnya ubat penahan sakit macam celebrex dan mobic .Controloc untuk gastrik disebabkan ubat penahan sakit yang banyak ko makan.Motilium tok redakan angin kat perut ko...

    Kalau ko nak jimat,celebrex tu ko makan bla perlu same dengan mobic jugak.sebab ubat tahan sakit tu makan bila perlu jer..jangan ko sesah makan tiap2 ari.

    Norvasc tu kalau ko nak jimat,ko makan amtas 10 ataupun seangkatan dengannya ( amlodipine 10mg ). Handal jugak ko makan ubat tu..Methycobal lagi dia bagi..pehh....japan mari 0o0o hehe...


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    TJ-Ariff
    Supervisor
    Supervisor

    Gender : Male Number of posts : 473
    Age : 96
    Location : D'Royal City Of Silver
    Job/hobbies : IT / membaca / Santai
    Registration date : 17/02/2009

    Re: Tanya pasal nama ubat

    Post by TJ-Ariff on Sun Dec 06, 2009 9:27 pm

    ha ha... kalau ikut kn hati memnag aku tak nak makan ubat2.. tapi orang rumah pulak marah... huhuhu

    Yang makan 1/2 biji sehari tu setiap pukul lima, itu ubat darah tinggi ke... mahal giler ubat tu..


    --------------------------------------------

    I'm A Big Big Man, In A Big Big World, It's Not A Big Big Thing, If You Leave Me.
    When GOD Opened the window of mercy,HE asked me; What is your wish for to day?, I said; Allah, Please take care of that person who is reading this message.

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Tanya pasal nama ubat

    Post by teri-chan on Sun Dec 06, 2009 9:32 pm

    mak aih... skali telan 10 biji?

    byk tu... mcm cik abg aku sakit tibi ari tu. giler byk ubat nk kene telan.


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 28
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: Tanya pasal nama ubat

    Post by ogGy on Sun Dec 06, 2009 10:42 pm

    Xanax tu ko kene simpan bebaik,ko jangan buang sebarangan....kalau bebudak lalok jumpa,naya jer...tu ubat tido/penenang.

    Yang ko kata setengah biji makan waktu petang tu,norvasc/amtas 10 ker ? susah o0o nak approve ubat yang ko makan tu.kalau kat kerajaan,kene tandatangan doktor pakar..

    kalau kat aku,aku bagi jer..haha tp atas nasihat pharmacist ler..

    TJ,ko jangam sebat daging banyak2,ko baru nak elok...mentang2 raya daging korban banyak... ekekek.. Very Happy


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    ryna168
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 346
    Age : 34
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Tanya pasal nama ubat

    Post by ryna168 on Sun Dec 06, 2009 10:59 pm

    Rasanya norvasclah tu yg dimkn OD/ON. ada sesetgh pesakit makan ubat tu malam.
    Betul tu, pesakit yg menghidap darah tinggi,selalu kita nasihatkn jgn terlalu byk mkn daging. Kalau mkn ubat je tp xcontrol makanan pun xda makna gak sbb kesannya tetap sama.

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 28
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: Tanya pasal nama ubat

    Post by ogGy on Sun Dec 06, 2009 11:04 pm

    Kalau TJ nak sebat jugak tak kisah..mak aku pun baru sudah sebat ikan masin 2 keping,hari selasa nak pergi jumpa doktor wat pemeriksaan berkala.kene marahlah nanti tu...


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    TJ-Ariff
    Supervisor
    Supervisor

    Gender : Male Number of posts : 473
    Age : 96
    Location : D'Royal City Of Silver
    Job/hobbies : IT / membaca / Santai
    Registration date : 17/02/2009

    Re: Tanya pasal nama ubat

    Post by TJ-Ariff on Mon Dec 07, 2009 9:05 am

    he he.. memang dari dulu lagi, aku kurang makan daging.
    lagipun dalam Islam memang tidak digalakkan memakan daging terlalu banyak, ada kesan pada hati... Wink

    ubat Diovan Tablet 80mg tu aku makan hanya separuh pada pukul 5pm setiap hari.
    ubat Norvasc tu sebiji waktu pagi.

    tapi ubat Diovan tu aku tak beli lagi.


    --------------------------------------------

    I'm A Big Big Man, In A Big Big World, It's Not A Big Big Thing, If You Leave Me.
    When GOD Opened the window of mercy,HE asked me; What is your wish for to day?, I said; Allah, Please take care of that person who is reading this message.

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Tanya pasal nama ubat

    Post by teri-chan on Tue Dec 08, 2009 7:49 am

    ah yeka? mkn daging byk ada kesan pada hati? ala... aku kene kurangkan mkn daging la mcm tu...

    aku teringat kwn cik abg aku... br je meninggal jumaat mlm sabtu kat hospital selayang... kitorg msuk2 je dh isytihar time of death 1.55am.

    kuning je bdn dia tanda liver failure. adakah salah 1 punca ialah pemakanan daging?


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 28
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: Tanya pasal nama ubat

    Post by ogGy on Sat Dec 12, 2009 10:30 pm

    Sori lambat balas,haha tak semua penyakit yang datang tu brpunca dr 1 sebab saja,banyak sebab yang boleh diamik kira,salah 1 ialah fakor pemakanan kita dan sebagainya.oleh sebab tu kita digalakkan memakan suplement yang berfungsi sebagai anti oksidan yang menyahtoksid dalam badan kita.


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    hyper
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 12
    Registration date : 24/02/2009

    Re: Tanya pasal nama ubat

    Post by hyper on Sun Dec 13, 2009 9:01 am

    salam semua..

    sekadar btanya... pasal jenama ubat ni.. ok ke jenama 21st century ngan jenama lain..aku beli spirulina jenama 21st century sebab murah pastu kandungannya 1000mg 30 biji rm 21.90,kalu jenama biolife plak 500mg rasernya mahal sikit... pastu ader satu lg jenama kordel's yg aku beli alpha lipoic asid 100mg sebab 21st century alpha lipoic asid dia 50mg... atau ader jenama lain suplement yg baik dan tak la mahal sangat ... yg penting bkesan la...yer la hari2 nak mkn..

    Sponsored content

    Re: Tanya pasal nama ubat

    Post by Sponsored content Today at 2:35 pm


      Current date/time is Fri Sep 30, 2016 2:35 pm