Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Apakah kelebihan Intel Core i7

    Share

    apik
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 5
    Registration date : 04/03/2009

    Apakah kelebihan Intel Core i7

    Post by apik on Wed Mar 04, 2009 3:05 pm

    Salam
    Nak tanye sket to otai2 forumerz kat sini

    Ape yang lain pasal core i7 ni compare dengan processor lain? ade orang kate core i7 ni terlalu power, so jangan beli lagi..
    Ape yang baru dalam core i7 ni sampai jadi mahal, sampai RM3000 lebih tu.

    Hiruka
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 887
    Age : 30
    Location : X: 9956 Y: 6544
    Job/hobbies : PC Maniac
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Apakah kelebihan Intel Core i7

    Post by Hiruka on Wed Mar 04, 2009 4:22 pm

    Rajinkan diri anda berkawan ngan Google..
    Nah pi SINI Laughing

    test0123
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1002
    Age : 32
    Location : Bandar Tasek Mutiara, Penang
    Job/hobbies : Executive/ Cari Gondang
    Registration date : 20/02/2009

    Re: Apakah kelebihan Intel Core i7

    Post by test0123 on Wed Mar 04, 2009 10:06 pm

    8 processer in one...

    INTEL CPU + Fan (Socket 1366) QPIn L3 Price Core i7-92 - 2.66Ghz 4.8GTs 8M 1055

    POWER..in your hand.

    antuz_casper
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 39
    Age : 31
    Location : Muar
    Job/hobbies : System Engineer/Computer Hardware, Network, Mobile
    Registration date : 20/02/2009

    Re: Apakah kelebihan Intel Core i7

    Post by antuz_casper on Wed Mar 04, 2009 10:34 pm

    4.8GTs...tu utk bacaan apa? GTs tu apa?

    mat245
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 2
    Age : 25
    Registration date : 01/03/2009

    Re: Apakah kelebihan Intel Core i7

    Post by mat245 on Wed Mar 04, 2009 11:37 pm

    susah nak dikatakan... Laughing

    mhfxtreme
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 46
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Apakah kelebihan Intel Core i7

    Post by mhfxtreme on Wed Mar 04, 2009 11:41 pm

    4 core 8 threads.. GTs means Giga Transfer per link..

    zicron21ck
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 35
    Age : 28
    Location : atas dunia
    Job/hobbies : studente
    Registration date : 22/02/2009

    Re: Apakah kelebihan Intel Core i7

    Post by zicron21ck on Thu Mar 05, 2009 12:53 am

    technology baru.... biasalah.... tapi ada lagi mahal dari i7 kan....

    ne0x
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 147
    Age : 28
    Location : Makmal ICT
    Job/hobbies : Repair, Bukak, Rosakkan...PC
    Registration date : 15/02/2009

    Re: Apakah kelebihan Intel Core i7

    Post by ne0x on Thu Mar 05, 2009 1:10 am

    core i7 965 je yg paling mahal setakat ni...

    mattjack
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 44
    Registration date : 25/02/2009

    Re: Apakah kelebihan Intel Core i7

    Post by mattjack on Thu Mar 05, 2009 4:34 am

    i7 ni processor 8core ke 4core?
    musykil......musykill

    koboi_tua
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 146
    Age : 54
    Location : Seremban
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Apakah kelebihan Intel Core i7

    Post by koboi_tua on Thu Mar 05, 2009 11:28 am

    mattjack wrote:i7 ni processor 8core ke 4core?
    musykil......musykill
    Processor Intel i7 adalah 4 cores.Tiap-tiap 1 core ada 2 threads dan kalau 4 core akan menjadi 8 threads. Kalau diterjemahkan dalam Bahasa Malaysia, Intel i7 adalah 4 teras.Tiap-tiap 1 teras mempunyai 2 juraian benang.Jadi kalau 4 teras akan menmpunyai 8 juraian benang.

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: Apakah kelebihan Intel Core i7

    Post by sheikomatic on Thu Mar 05, 2009 1:38 pm

    core i7 ni same la macam Pentium 4 HT, teknologi HyperThreading tu digunakan balik.. So, dari quad core tu pc detect sebagai 8 core..

    Core 2 Extreme lagi mahal dari core i7, paling mahal dah 6000 lebih

    neutron
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 461
    Registration date : 08/03/2009

    Re: Apakah kelebihan Intel Core i7

    Post by neutron on Sun Mar 08, 2009 9:58 pm

    ape beza core i7 dgn Core 2 Extreme? beza harga jauh jgk aku tgk..

    zicron21ck
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 35
    Age : 28
    Location : atas dunia
    Job/hobbies : studente
    Registration date : 22/02/2009

    Re: Apakah kelebihan Intel Core i7

    Post by zicron21ck on Wed Mar 11, 2009 10:05 pm

    core 2 extreme paling mahal setakat ni.... 5K+ tu....

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: Apakah kelebihan Intel Core i7

    Post by sheikomatic on Fri Mar 13, 2009 9:56 am

    core 2 extreme mahal sebab FSB tinggi, pastu cache lagi besar..

    maxiq
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 120
    Age : 29
    Location : s.alam
    Job/hobbies : student/play games
    Registration date : 05/03/2009

    Re: Apakah kelebihan Intel Core i7

    Post by maxiq on Fri Mar 13, 2009 5:38 pm

    slalu intel extreme edition ni dia unlock multiplier...maknanya sng nk oc...oc pun bleh tnggi...setkt quadcore, intel hanya gne L2 cache, tp extreme edition punye ada L3 cache mcm AMD phenom...tp skrg i7 dh start gne L3 cache gak...harga gedabak la..haha...

    DoomHammer
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 49
    Age : 36
    Location : Banting-USJ-Shah Alam
    Job/hobbies : Gaming/Main dgn anak2
    Registration date : 11/03/2009

    Re: Apakah kelebihan Intel Core i7

    Post by DoomHammer on Wed Mar 18, 2009 11:08 am

    jawapan kepada tajuk topik: lagi laju drpd............

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: Apakah kelebihan Intel Core i7

    Post by sheikomatic on Wed Mar 18, 2009 5:53 pm

    Keluar Phenom II socket AM3 ni baru ada competition dengan Core i7..

    myee
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 927
    Registration date : 18/04/2009

    Re: Apakah kelebihan Intel Core i7

    Post by myee on Sun Apr 19, 2009 9:04 am

    rase tak berbaloi klu stakat beli proc i7 tapi still 45nm, kena tunggu version 32nm...barulah jimat api skit...

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: Apakah kelebihan Intel Core i7

    Post by sheikomatic on Mon Apr 20, 2009 1:32 am

    Pakai PSU same je, camne nak jimat?

    45nm ke 32nm ke takde beza dalam power consumption.. compare je la athlon X2 dengan i7, X2 pakai 90nm power draw 125W, core i7 pakai 45nm tapi power draw 130W..

    32nm dengan 45nm ni just nak kecilkan size transistor dan turunkan temperature je, power draw still sama..

    myee
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 927
    Registration date : 18/04/2009

    Re: Apakah kelebihan Intel Core i7

    Post by myee on Mon Apr 20, 2009 1:42 am

    nampak gaya aku kena tuka riglah jawabnyerr...dahlah intel launching 2 socket 1366 & 1156...which means new era of proc is more on performance...

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: Apakah kelebihan Intel Core i7

    Post by sheikomatic on Mon Apr 20, 2009 11:19 am

    launch 2 socket doesnt mean more performance, bahkan menyusahkan pengguna.. core i5 pakai socket 1156, core i7 pakai socket 1366, so mobo lain2, user core i5 terpaksa la tukar mobo kalau nak pakai core i7..

    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1106
    Age : 36
    Location : Kaybee, Kelate
    Job/hobbies : Tenet jer....
    Registration date : 21/02/2009

    Re: Apakah kelebihan Intel Core i7

    Post by wanjihan on Tue Apr 21, 2009 12:25 am

    intel xeon 8 core mana laju dgn i7? i7 pun 8 core jgk kan.....

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts : 1012
    Age : 31
    Location : KL
    Job/hobbies : Tengok bintang2..
    Registration date : 25/04/2009

    Re: Apakah kelebihan Intel Core i7

    Post by kindaichi_hajime on Fri May 15, 2009 2:36 am

    mcm ni la kalo org IT bersembng..
    aku ternganga jer laa..
    haha..

    Eman Leto
    Ahli
    Ahli

    Gender : Female Number of posts : 576
    Location : Katil ikea
    Job/hobbies : Stalker
    Registration date : 14/02/2009

    Re: Apakah kelebihan Intel Core i7

    Post by Eman Leto on Fri May 15, 2009 4:57 am

    i7 8 core? i7 bkn 4 core ke? tp ade HT so comp akn detect 8 core(actually 8 thread)..
    errrr.. betul la ape yg aku gtau kn?

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: Apakah kelebihan Intel Core i7

    Post by sheikomatic on Fri May 15, 2009 11:40 am

    i7 dengan xeon dua2 4 core je.. Tapi xeon baru yang nehalem based pakai hyperthreading jugak, so ade 8 thread.. Tapi kalau mobo server pakai 2 bijik xeon nehalem, nampak 16 thread ke? Pening2.. Razz

    Sponsored content

    Re: Apakah kelebihan Intel Core i7

    Post by Sponsored content Today at 1:06 am


      Current date/time is Sat Jul 02, 2016 1:06 am