Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    LAN di pangsapuri

    Share

    yuzafi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 37
    Registration date : 15/03/2009

    LAN di pangsapuri

    Post by yuzafi on Wed Nov 04, 2009 8:15 pm

    Salam sejahtera,

    Saya ada nak tanya sikit pasal LAN nie..saya memang banyak tak paham.

    Mcm nie.di tempat tinggal saya AJK blok dah bersetuju untuk memyediakan perkhidmatan internet.Asalnya nak guna wifi/hotspot saja.Tapi,
    ada pulak yang cakap kalau guna wifi nie internet connection tak kuat dan mungkin ada unit rumah yang tak dapat terima signal.So,ada yang cadangkan guna LAN.So,setiap rumah boleh dapat guna high speed internet connection macam kat bilik di hotel.

    Masalahnya,saya perlukan bantuan anda di sini mcm mana nak setup.Maklumat mengenai bangunan seperti ini.

    -ada 15 tingkat.
    -setiap tingkat ada 8 pintu.
    -kelajuan internet cuma 1mbp

    Ada sapa yang boleh berikan cadangan.

    sawi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 202
    Registration date : 16/02/2009

    Re: LAN di pangsapuri

    Post by sawi on Wed Nov 04, 2009 9:15 pm

    guna LAN mmg the best solution kalau nakkan kualiti dr segala sudut, sbb kalau guna AP utk wifi signal, nak kena setting betul2, dan agak sukar jgk nak pastikan takde satu rumah pun yg signal nya low.

    cuma kalau nak guna LAN, kena buat wiring, kos lebih skt, takkan nak wiring buruk2 kan.
    utk lebih mudah, setiap 2 tingkat kongsi satu switch, then setiap switch uplink ke main connection/server.

    kalau ada yg biasa buat wiring tak susah pun,tarik utp cable, matikan point di setiap rumah kat depan jer, so isi rumah tu pandai2 la, kalau nak bg ada wifi, beli sendiri AP, atau switch utk sharing byk pc dlm rmh tu plk. utk keselamatan switch, letak dalam rmh salah seorang di tingkat tertentu, kalau takut serabut rmh dia cable byk msk, buat casing berkunci utk switch, pinjam elektrik dr rmh terdekat jer.

    tujuan kongsi 1 switch tiap 2 tingkat, atau 1 tingkat 1 switch utk memudahkan lg kerja wiring, kalau tak, tarik la 3 tingkat 1 switch ke.

    tapi kalau kira betul2 kos, maybe hampir sama kos setup WIFI dgn letak byk access point supaya smua rmh dpt signal dgn kos wiring/switch LAN.

    tp aku pun tak berani berikan conclusion, cerita kat atas hanya gambaran kasar jer.


    ---
    untuk sharing 1mbps streamyx, agak sesak jgk kalau takde guna caching/filtering server yg baik spt linux+squid atau guna router yg bagus. 8 x 15 = 120 buah rmh, kalau ada 10buah rmh kaki t0rrent habis la Very Happy

    ni mmg bg free akses @ ada yuran
    kalau ada bajet, beli je khidmat http://mamakspot.blogspot.com/
    blh guna sistem prepaid trs.

    yuzafi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 37
    Registration date : 15/03/2009

    Re: LAN di pangsapuri

    Post by yuzafi on Wed Nov 04, 2009 9:40 pm

    Salam,

    Gambaran yang sawi bagi tue mmg menepati seperti yang saya mahukan.AJK blog nak kenakan yuran bulanan.Tapi,sangat berpatutanlah berbanding jika mereka sendiri yang nak pergi register streamyx.So,dengan ada nya servis internet nie..dapat tidak mereka kena bayar jugak duit dan secara automatik duit yuran bulanan persatuan penduduk juga tidak ada masalah lewat/tidak bayar.Kalau mereka tak bayar tak dapat guna internet.Ini sebagai usaha menggalakkan mereka bayar yuran cepat.

    So,memang tak boleh ker gunakan line streamyx 1mbps.Aku dah pergi TM dia kata tempat aku nie tahap itu jer dia boleh bagi..kalau nak 2mbps atau 4mbps memang takder.

    Aku memang berminat dan jika sawi ada pengetahuan mengenai ini bolehlah PM saya atau e-mail saya di yuzafi@yahoo.com.Saya dah kira-kira kalau pasang wifi mmg kos tinggi tambahan tak semua unit rumah akan dapat signal yang bagus.

    Saya kalau boleh nak cepat dapat draft pasal Jumaat 6/11/09 dah nak meeting..saya kena bagikan serba sedikit proposal dan penerangan..

    Harap boleh membantu.

    P/S: aku dah berbual menerusi h/p dgn owner mamakspot tue..sementara nie dia tak jual sistem prepaid tu lagi Sad

    arulsr
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 139
    Location : KL - N9 - MLK
    Job/hobbies : IT Specialist
    Registration date : 16/02/2009

    Re: LAN di pangsapuri

    Post by arulsr on Thu Nov 05, 2009 9:05 am

    sape kate wifi tak mantap..
    access point yang ambk yg bese2..mmgla kurang signal..
    kalo signal kurang..antena leh carik dbi lebih tinggi atau access point yang mW tinggi..

    costing LAN lebih mahal dari wifi..kerana adanya cabling..
    tanyala orang cabling lan mana2..confirm more expensive..

    Sponsored content

    Re: LAN di pangsapuri

    Post by Sponsored content Today at 4:09 pm


      Current date/time is Tue Dec 06, 2016 4:09 pm