Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya

    [Tutorial] Saiz Sebenar Hard Disk/Flash Drive Anda

    Share

    Kecik-88
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 121
    Age: 25
    Location: Wangsa Maju, Kuala Lumpur
    Job/hobbies: mencari sesuatu yang baru dan unik
    Registration date: 28/03/2009

    [Tutorial] Saiz Sebenar Hard Disk/Flash Drive Anda

    Post by Kecik-88 on Sat Sep 19, 2009 9:43 pm

    Assalamualaikum,

    Pernahkah anda membeli harddisk atau flashdrive/thumbdrive di kedai komputer...??
    berapakah saiz hard disk/flashdrive tersebut...?? 1GB? 2GB? 80GB? 160GB? 250GB? 1TB?

    Apabila anda pasangkan Harddisk/flashdrive anda pada komputer perasankah anda bahawa saiz harddisk/flashdrive tersebut tidak mencukupi dari saiz yang sebenar yang anda beli...disini bukan nya anda ditipu atau pekakas itu rosak...

    OK kat sini aku nak terangkan secara teperinci apa yang berlaku..



    Lihat pada gambar diatas ianya menunjukan saiz harddisk pada partition
    kecik88[G:\] ialah 37.27GB = 40GB jika kita beli dari kedai...

    Bagaimana pengiraannya:-

    40GB = adalah nombor DECIMAL(kita membaca menggunakan no. asas) manakala
    37.27GB = adalah nombor BINARY(komputer membaca menggunakan no. binary)

    40GB x 0.931323 = 37.25292GB
    80GB x 0.931323 = 74.50584GB
    120GB x 0.931323 = 111.75876GB
    160GB x 0.931323 = 149.01168GB
    250GB x 0.931323 = 232.83075GB
    320GB x 0.931323 = 298.02336GB
    500GB x 0.931323 = 465.6615GB
    750GB x 0.931323 = 698.49225GB
    1024GB(1TB) x 0.931323 = 953.674752GB


    UNTUK Thunmbdrive/flashdrive

    128MB x 0.931323 = 119.209344MB
    256MB x 0.931323 = 238.418688MB
    512MB x 0.931323 = 476.837376MB
    1024MB(1GB) x 0.931323 = 953.674752MB
    2GB x 0.931323 = 1.862646GB
    4GB x 0.931323 = 3.725292GB
    8GB x 0.931323 = 7.450584GB

    UNTUK pengiraan cara terbalik pula

    7.45GB x 1.073741 = 7.99937045(perlu Dibundarkan menjadi = 8GB)
    1.86GB x 1.073741 = 1.99715826(perlu Dibundarkan menjadi = 2GB)
    232GB x 1.073741 = 249.107912 (perlu Dibundarkan menjadi = 250GB)
    dan begitu la yang seterusnya....

    so nie ilmu yang aku baru belajar(jenuh nak dapat idea nie) cuma nak kongsi ngan korang.....

    ArchNide
    Moderators
    Moderators

    Gender: Male Number of posts: 758
    Location: Ganu - Kay Ell
    Job/hobbies: all type of game
    Registration date: 23/02/2009

    Re: [Tutorial] Saiz Sebenar Hard Disk/Flash Drive Anda

    Post by ArchNide on Sat Sep 19, 2009 10:18 pm

    panduan yang amat bermanfaat. selama ni tak tahu pun macam mana hdd yang dibeli tidak menepati
    seperti saiz yang dilabelkan, greats bro Kecik-88!

    advan03
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 24
    Location: aku kat dalam almari..
    Job/hobbies: garu2 kepala..
    Registration date: 29/04/2009

    Re: [Tutorial] Saiz Sebenar Hard Disk/Flash Drive Anda

    Post by advan03 on Sun Sep 20, 2009 6:10 pm

    satu info yg sangat detail sekali.. thanks

    izwanensem
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 129
    Registration date: 08/06/2009

    Re: [Tutorial] Saiz Sebenar Hard Disk/Flash Drive Anda

    Post by izwanensem on Wed Sep 23, 2009 4:11 pm

    tumpang tanya......aku xpahamlah formula matematik tu. Mana datangnya 0.931323 n 1.073741 tu kenapa pulak kena darab dgn nombor2 tu?

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender: Male Number of posts: 643
    Location: Alor Star
    Registration date: 01/03/2009

    Re: [Tutorial] Saiz Sebenar Hard Disk/Flash Drive Anda

    Post by sheikomatic on Wed Sep 23, 2009 5:31 pm

    Komputer guna sistem binary digits, base two..Kita guna sistem base ten
    Manufacturer guna sistem decimal untuk pengiraan saiz hard disk.. Contohnya hard disk 10GB.. manufacturer buat 10GB=10,000,000,000 bytes.. Tapi sebetulnya mengikut sistem binary 10GB memerlukan 10,737,418,240 bytes, baru jadi 10GB .. So tak cukup disebabkan manufacturer buat tepat2 10,000,000,000 bytes, kurang dari yang diperlukan sistem binary untuk cukup 10GB.. Sebab tu size hard disk berkurangan

    Disertakan sekali nilai bytes untuk binary system
    Unit Equivalent
    1 kilobyte (KB) 1,024 bytes
    1 megabyte (MB) 1,048,576 bytes
    1 gigabyte (GB) 1,073,741,824 bytes
    1 terabyte (TB) 1,099,511,627,776 bytes

    Sistem binary
    1 kilobytes(KB)= (2^10)= 1024bytes
    1 megabytes(MB)= (2^20)= 1024KB
    1 gigabytes(GB)= (2^30)=1024MB

    So nak tukar GB jadi MB, pastu MB jadi KB, pastu KB jadi bytes tak boleh bahagi dengan 1000, tapi kena bahagi dengan 1024..sebanyak 3 kali sebab tukar GB-->MB-->KB-->bytes

    ------------------------------------------
    Sebab kenapa kena bahagi dengan 0.931323??
    Sebab perbezaan antara base ten dengan base two
    (1000/1024)^3=0.931323

    sebab kuasa 3? nak tukar dari (GB ke MB), dari (MB ke KB), dari (KB ke byte) perlu divide dengan 1.024 3 times
    baru boleh compare base two and ten

    Tak payah la pening2 kepala tanya pasal nombor tu, just guna formula:
    1. bahagi dengan 0.931323, atau
    2. bahagi dengan 1.024 sebanyak 3 kali
    3. tukar ke bytes dan bahagi dengan 1024 sebanyak 3 kali

    CONTOH
    250GB X 0.931323 = 232GB
    250GB / 1.024 / 1.024 / 1.024 = 232GB
    250000000000bytes / 1024 / 1024 / 1024 = 232GB

    Aku ambik dari thread lama je, aku dah pernah post pasal ni

    Kecik-88
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 121
    Age: 25
    Location: Wangsa Maju, Kuala Lumpur
    Job/hobbies: mencari sesuatu yang baru dan unik
    Registration date: 28/03/2009

    Re: [Tutorial] Saiz Sebenar Hard Disk/Flash Drive Anda

    Post by Kecik-88 on Thu Sep 24, 2009 6:38 pm

    izwanensem wrote:tumpang tanya......aku xpahamlah formula matematik tu. Mana datangnya 0.931323 n 1.073741 tu kenapa pulak kena darab dgn nombor2 tu?

    selamat hari raya....aku baru balik dari kampung....

    ok macam mane nak dapat nombor 0.931323 dan 1.073741 tue...
    nie cara pengiraannya

    1024^3 = 1.073.741.824
    1024^-3 = 9.313225746(perlu di bundarkan menjadi 931323)

    ok faham tak skrang..? 1024 tue kira nya nombor dasar bagi binary....
    kenapa ^3 dan ^-3 iaitu telah diterang kan oleh sheikomatic
    iaitu tukar GB-->MB-->KB(nie untuk ^3) atau tukar terbalik KB-->MB-->GB(Nie untuk ^-3)

    ^3 = menukar dari BINARY ke DECIMAL
    ^-3 = menukar dari DECIMAL ke BINARY

    contoh untuk ^3 iaitu 1.073741:-
    37.25 x 1.073741 = 39.99685225(di bundarkan menjadi 40GB)

    contoh untuk ^-3 iaitu .931323:-
    40 x 931323 = 37.252920GB


    Note...
    ^ =kuasa(dlm matematik)

    dan_te
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 86
    Age: 23
    Location: seremban
    Registration date: 31/08/2009

    Re: [Tutorial] Saiz Sebenar Hard Disk/Flash Drive Anda

    Post by dan_te on Sun Sep 27, 2009 1:10 am

    pehhhhhhh...
    baru kini aku memahaminye...
    thanx bro...

    khairul anwar
    Moderators
    Moderators

    Gender: Male Number of posts: 883
    Age: 28
    Location: Puchong
    Registration date: 26/04/2009

    Re: [Tutorial] Saiz Sebenar Hard Disk/Flash Drive Anda

    Post by khairul anwar on Mon Dec 07, 2009 1:09 am

    thread sticky

    btw, kecik nice jobs..

    AhmadSyazwan
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 414
    Age: 26
    Location: PERLIS
    Job/hobbies: Main Tuju Kasut
    Registration date: 26/02/2009

    Re: [Tutorial] Saiz Sebenar Hard Disk/Flash Drive Anda

    Post by AhmadSyazwan on Mon Dec 07, 2009 11:18 am

    terima kasih..
    tahniah threads sticky

    tasek16
    Moderators
    Moderators

    Number of posts: 188
    Registration date: 13/10/2009

    Re: [Tutorial] Saiz Sebenar Hard Disk/Flash Drive Anda

    Post by tasek16 on Mon Dec 07, 2009 1:29 pm

    Good info

    Teringat masa tahun hujung 90'an dell atau mana-mana vendor pc show size h/d dalam binary...so masa tu aku beli pc. spec pc ditulis 3.72 untuk h/disk atau kalau dalam kalau dalam dec macam sekarang 4 gig laa..

    Aku rasa sepatutnya pengeluar h/disk dan vendor pc sepatutnya guna binary untuk size h/disk macam mana diorang buat dulu..BTW mungkin kalau guna dec lebih mudah..tak perlu ada no. perpuluhan..etc..or may be just for marketing purposes

      Current date/time is Wed Sep 03, 2014 2:58 pm