Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Macam mana nak buat wireless guna P1 ?

    Share

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 29
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Macam mana nak buat wireless guna P1 ?

    Post by ogGy on Sat Aug 29, 2009 11:23 pm

    Salam semua, aku skang ni guna P1 DS300 dan skang ni masalah aku ialah macam mana aku nak wat wireless dalam rumah aku,korang tahukan yang modem P1 ni pakai kabel LAN,bawah ni soalan dia...

    1 - boleh ker aku guna doolge wireless USB dan plug in kat pc untuk wat wireless ?
    2 - ada tak cara lain yang tidak melibatkan pc ( x on pc )tp wireless on dan boleh acces ?

    Sori ler nampak macam soalan bodoh sebab aku bab network ni lemah sikit,tak katam bab network haha...


    Last edited by ogGy on Tue Sep 01, 2009 2:14 am; edited 1 time in total


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Macam mana nak buat wireless guna P1 ?

    Post by ayoi on Sat Aug 29, 2009 11:29 pm

    senang beli je router wireless.. sambung kat modem P1 tu kat wan.. using auto connection.

    router amik p1 dan sebar wifi ke dalam rumah hang tu.


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 29
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: Macam mana nak buat wireless guna P1 ?

    Post by ogGy on Sun Aug 30, 2009 12:11 am

    Skang ni aku ada modem+router+wireless model D-Link 2640T , leh x aku pakai tu tok jadikan hot spot dalam rumah ? kalau boleh,tak payah aku beli router macam yang ko cakapkan tu..


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Macam mana nak buat wireless guna P1 ?

    Post by ayoi on Sun Aug 30, 2009 12:15 am

    yupp boleh...

    masukkan modem p1 ke wan dlink... b4 tu

    dalam dlink ubah connection ke dynamic connection.. biasa ppoe or static kan.
    yang lain macam biasa.....

    moga berjaya


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 29
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: Macam mana nak buat wireless guna P1 ?

    Post by ogGy on Sun Aug 30, 2009 12:56 am

    Bro,aku dah try buat tapi tak jadilah..macam mana bro ?


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    maniack
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 10
    Age : 28
    Registration date : 16/03/2009

    Re: Macam mana nak buat wireless guna P1 ?

    Post by maniack on Sun Aug 30, 2009 10:06 pm

    tak de update ke? aku pon nak taw gak camne nk buat Smile

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: Macam mana nak buat wireless guna P1 ?

    Post by HelpDesK on Sun Aug 30, 2009 11:21 pm

    P1 Modem <------> Wan Port Router (static/dynamic ip) <----------> Lan port + Wireless access


    P1 client IP tu akan digunakan pada WAN port router , manakala LAN port + wireless adalah NAT route dari wan port tadi... make Sure IP antara P1 modem tu dgn LAN port router client tak sama range

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 29
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: Macam mana nak buat wireless guna P1 ?

    Post by ogGy on Mon Aug 31, 2009 2:27 am

    Maaflah helpdesk kalau soalan aku ni macam bebudak,port WAN tu nak cari kat mana ? sebab kat modem aku hanya ada LAN dan WLAN jer,WAN tak de plak aku jumpa.



    Ni gambar untuk modem+router+wireless.Aku da try guna cara yang ayoi bagi tp tak berkesan.harap ada yang sudi membantu,aku betul2 sengkek skang ni nak beli wireless router baru.


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Macam mana nak buat wireless guna P1 ?

    Post by ayoi on Mon Aug 31, 2009 2:53 am

    pakej hang dah ada wifi no need router wifi lagi




    manual ada kat sini ( cari plan hang yang mana )
    http://www.p1.com.my/support/support_techelp.aspx

    usb wifi musti ada utk transmit ke laptop or pc anda menguna wifi.


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 29
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: Macam mana nak buat wireless guna P1 ?

    Post by ogGy on Mon Aug 31, 2009 3:44 am

    Tak de bro,aku amik plan yang 2 tahun kontrak dengan modem ds300.Kalau yang siap dengan wifi tu,plan 99...


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Macam mana nak buat wireless guna P1 ?

    Post by ayoi on Mon Aug 31, 2009 4:18 am

    ler kat atas ko ckp dv230.. huhuhu...

    takpe la just try n error.. sebab aku takde wimax. .tapi leh suggest

    modem wimax ke port 1. pc setting ip static ( network properties )

    manual ip pc anda

    ip 10.1.1.2
    sub 255.255.255.0
    gateway 10.1.1.254

    dns 122.255.96.148 second 122.255.96.149

    bukak browser taip ip
    10.1.1.254
    username admin
    password : admin123

    gi kat network

    enable dhcp macam ni





    then baru wifi connect ke router dlink tu... dan surf....
    wifi pun kena wat ip static.. kalau pc ip 10.1.1.2 laptop 10.1.1.3 dan seterusnya.

    jgn lupa disable dhcp kat router dlink tu.


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: Macam mana nak buat wireless guna P1 ?

    Post by HelpDesK on Mon Aug 31, 2009 7:10 pm

    Kalau p1 tu dah mcm yg ayoi bagi.. mula2 tukar ip dlink router tu secara berasingan sblum sambungkan cable dari p1 modem ke dlink router tu..then turn off dhcp server dlm router. Jadi skrg wifi router tu dah mcm switch biasa dan access point saja

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 29
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: Macam mana nak buat wireless guna P1 ?

    Post by ogGy on Tue Sep 01, 2009 2:13 am

    Skang ni default ip d-link tu 192.168.1.1 kan ? so aku kene tukar kepada 10.1.1.254 ke ? disini aku keliru sikit,siang tadi aku buat macam ni dan hasilnya modem aku pening,dan aku terpaksa reset semula.

    Kabel p1 tu memang nak kene connect port 1 kat d-link ? seperkara lagi,pc aku skang ni guna LAN.harap detail yang aku bg ni jelas dan dapat membantu.Terima kasih... Smile


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Macam mana nak buat wireless guna P1 ?

    Post by ayoi on Tue Sep 01, 2009 2:27 am

    dlink tak perlu tukar ip.. just masuk dlink disable dhcp server dia je.....

    memula masuk dlink disable dhcp by default dhcp enable

    guna ip network manual letak 192.168.1.2 or dhcp

    pastu settle kan post 11 di atas...

    *sekarang ni post 14


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 29
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: Macam mana nak buat wireless guna P1 ?

    Post by ogGy on Tue Sep 01, 2009 10:20 pm

    Alhamdulillah jadi akhirnya...terima kasih ayoi n helpdesk , memang power r korang..

    Cuma 2 soalan yang tinggal,

    1 - skang ni d-link aku tu tak boleh log in lagi ker ? sebab aku try log in tak leh dengan no ni 192.168.1.1 , yang boleh no P1 jer .10.1.1.254


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: Macam mana nak buat wireless guna P1 ?

    Post by HelpDesK on Wed Sep 02, 2009 12:08 pm

    Kalau ko assign 1 ip yg ada dlm network P1 contohnya 10.1.1.200/subnet kepada dlink router tu... terus ko bley manage balik anytime. buat masa ni kalau nak access balik dlink router tu kena pakai ip 192.168.xxx.xxx yg asal tanpa ganggu layer 1 network P1 tu..

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 29
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: Macam mana nak buat wireless guna P1 ?

    Post by ogGy on Wed Sep 02, 2009 11:29 pm

    o0o0o...patutlah aku cabut kabel p1,boleh plak acces ke modem d-link tu.Pape pun terima kasih semua.. Smile


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    mizi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 4
    Registration date : 17/05/2009

    Re: Macam mana nak buat wireless guna P1 ?

    Post by mizi on Wed Sep 09, 2009 11:31 pm

    yang aku tahu bro kalau p1 nak jadikan dia wireless kena call p1 central dia akan setting balik.....

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 29
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: Macam mana nak buat wireless guna P1 ?

    Post by ogGy on Thu Sep 10, 2009 7:48 pm

    Tak perlu...modem yang dia bagi aku ni tak support wireless,cuma aku guna wireless router tok wat hot spot kat rumah ni.


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    Sponsored content

    Re: Macam mana nak buat wireless guna P1 ?

    Post by Sponsored content Today at 7:07 am


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 7:07 am