Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    nak delete Unidentified Network

    Share

    ninos
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 15
    Registration date : 13/06/2009

    nak delete Unidentified Network

    Post by ninos on Tue Jul 28, 2009 5:50 pm

    salam..
    aku guna window vista, access internet guna stimix melalui LAN. sblm ni bila tengok kt network n sharing centre cam gambar kat bawah ni cuma ada satu je LAN ie Stre@myx. tiba2 ada lak satu lagi unidentified network tu. ntah datang dari mana. bila tukar jadi private network line tu tukar balik jadi public. masalahnya access jadik Local Only. dah check semua modem setting, reset, rollback driver network adapter, update adapter pun dh buat. Soalan: camno nak delete unidentified network tu? sbb aku tak leh nak set connection PPPOE tiap kali kena dial. boleh sesape tolong tak solve masalah ni.

    [img][/img]

    huhu3x
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 150
    Registration date : 26/06/2009

    Re: nak delete Unidentified Network

    Post by huhu3x on Wed Jul 29, 2009 11:10 am

    tuh bukan nko nyer NIC ker?

    ninos
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 15
    Registration date : 13/06/2009

    Re: nak delete Unidentified Network

    Post by ninos on Wed Jul 29, 2009 3:56 pm

    NIC ? .. sebelum ni tak kuar pun.. cuma ada yg atas tu je. kalau ada access local n internet .. pun akan kuar juga tapi accesnya pada Stre@myx tu.

    ninos
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 15
    Registration date : 13/06/2009

    Re: nak delete Unidentified Network

    Post by ninos on Mon Aug 03, 2009 11:06 am

    ... hmm kat mana la org yg bodoh mcm aku ni nak bertanya lagi yek Embarassed

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: nak delete Unidentified Network

    Post by HelpDesK on Mon Aug 03, 2009 2:18 pm

    jgn guna istilah bodoh... anyway kadang2 ada yg susah nak imagine ape yg jadi... helpdesk macam saya pun kadang2 boleh tersilap anggap situasi customer.

    apa situasi skrg ni? boleh cerita ke

    ninos
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 15
    Registration date : 13/06/2009

    Re: nak delete Unidentified Network

    Post by ninos on Mon Aug 03, 2009 3:24 pm

    maaf lah salah guna istilah.. memang aku xde background IT langsung. cuma minat yg amat mendalam..belajar sendiri2 dgn cara mcm ni. aku nak tanya soklan kat sini pun pikir berkali2 takut ada yg tak paham dgn masalah aku. aku pun tengah tunggu kalau2 ada yg tak paham tu utk tanya balik..



    ok..situasi sekarang ni masih sama.. aku tukar nama network tu drp stre@myx kepada tmnet. yg aku nk tahu camne aku nak buang slah satu drp network tu. sbb bila aku diagnose dia kata ada lebih dari satu network.. cam kat dlm gambar atas tuh multiple network..



    aku buat gak cam disuruh tu..aku disable wireless network adapter(yg aku tak pakai) tapi masih camtu juga. ni yg aku nak minta tolong kepada sesapa yg tahu. terima kasih in advance.

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: nak delete Unidentified Network

    Post by HelpDesK on Mon Aug 03, 2009 5:37 pm

    Kalau mcm tu paste pulak item pada arahan dos spt dibawah


    C:/> ipconfig /all

    Kalau bleh brief skit peralatan yg ada kat situ dan setting ape yg guna

    cth , ada modem brand bla bla , ip modem tu xxx.xxx.xxx.xxx , pc perlu atau tak perlu dail utk dapat internet

    ninos
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 15
    Registration date : 13/06/2009

    Re: nak delete Unidentified Network

    Post by ninos on Mon Aug 03, 2009 7:10 pm

    tq.. aku guna modem billion, ip 192.168.1.254 semenjak jadi camni pc ni perlu dial utk dptkan internet. bila tukar setting modem ke PPPOE tak menjadi so guna bridge mode utk dial manually.

    tadi dah cuba ipconfig/all - pastu skrg apsal ntah tak dpt nk masuk ke modem setting.. unreachable.

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: nak delete Unidentified Network

    Post by HelpDesK on Mon Aug 03, 2009 7:42 pm

    yang ada 2 network tu sebabnya ada 2 interface terlibat. 1 nyer nic dan 1 lagi dialer ke internet. interface dialer tu boleh connect dan disconnect(bridge) , manakala LAN interface sebagai perantara pc ke modem.

    dulu ada bbrapa orang allow aku remote ke pc dia utk setting pppoe via teamviewer.

    ninos
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 15
    Registration date : 13/06/2009

    Re: nak delete Unidentified Network

    Post by ninos on Tue Aug 04, 2009 8:21 pm

    alamak aku demam la pulak... btw
    ok thankx. aku dah faham pasal nic n dialer. sebelum aku allow apa2 aku nk tanya lagi
    1. yg nic tu memang public ker? so ip pun ip public?
    2. blh x ajar aku cara nak login ke modem billion (192.168.1.254) tu sbb sejak semalam aku try tak dapat la. camne nak buat setting sendiri? ada cara lain ke?

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: nak delete Unidentified Network

    Post by HelpDesK on Thu Aug 06, 2009 1:50 pm

    dlm mode bridge utk DSL

    modem dan lan card dikira LAN , tetapi once dialer pppoe tu connected , PPPoE client iaitu pc kita akan direct ke internet tanpa blocking , bermaksud public internet. Bukan LAN lagi walaupun hubungan antara modem dan pc kita masih ada.

    nak login ke billion tu just type http://192.168.1.254 , yg ni default ip. apa2 pun tgk ur gateway ip ape..

    mrRemz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 108
    Registration date : 03/03/2009

    Re: nak delete Unidentified Network

    Post by mrRemz on Fri Aug 07, 2009 9:27 am

    penerangan semakin complicated. aku cuba faham, tapi masih blur. aku pun ada masaalah yang sama. LAN connection ada, tp internet tak boleh masuk. unidentified network - check dekat connection status.... modem have been remove. Tapi bila check kat switch.. LED kat port dier tak nyala langsung. Tapi NIC port kat belakang PC nyala.

    PC yang kat sebelah dier pulak ada connection LAN, tapi x boleh masuk internet...unidentified network. LED kat port PC ni pulak berkelip2 tak henti2. PC lain dlm network O.K jer.

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: nak delete Unidentified Network

    Post by HelpDesK on Fri Aug 07, 2009 1:56 pm

    Aku cuma rasa korang ada situasi mcm ni..

    1. Apabila 1 modem (bridge Mode) connect kepada 1 pc/laptop ... senario nya adalah korang berada dalam keadaan LAN connected tapi Limited sebabnya tak boleh pergi ke internet lagi sebab tak dail lagi ke internet.

    2. Apabila korang create dialer ,dan dail ke internet, barulah boleh pegi ke internet , windows vista mcm mana pun nakkan profile network. SO. keluar la statement mcm tu.


    Kalau korang ni guna windows xp... takkan keluar notification yg semacam tu.Harap2 betul la penerangan tu...

    Then boleh cuba buat modem tu act as router, aku rasa tak susah mana pun... make sure tak dail ke internet terlebih dahulu , dlm internet option connection tu pilih NEVER dial a connection sekiranya ada la profile dialer yg dah dibuat. Mode ni bila pilih akan jadikan pc tu tak open select dialer bila ada aplikasi request ke internet.

    Masuk web management modem tu dan tgk simple way nak buat internet connection..selalunya ada default atau wizard... pilih mode PPPoE , masukkan userid dan password .apply setting, kalau setting tu perlu restart modem, pilih je restart atau system atau restart sendiri.. lepas beberapa ketika dlm web management tu boleh tgk bhgn status . tgk la WAN/ internet status.. akan display connected dan ada bgtahu ape ip public internet. then boleh guna internet terus tanpa dail lagi.

    ninos
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 15
    Registration date : 13/06/2009

    Re: nak delete Unidentified Network

    Post by ninos on Fri Aug 07, 2009 11:59 pm

    HelpDesK wrote:Aku cuma rasa korang ada situasi mcm ni..

    1. Apabila 1 modem (bridge Mode) connect kepada 1 pc/laptop ... senario nya adalah korang berada dalam keadaan LAN connected tapi Limited sebabnya tak boleh pergi ke internet lagi sebab tak dail lagi ke internet.
    Betul, aku setuju n faham.
    2. Apabila korang create dialer ,dan dail ke internet, barulah boleh pegi ke internet , windows vista mcm mana pun nakkan profile network. SO. keluar la statement mcm tu.
    Betul, aku setuju n faham.

    Kalau korang ni guna windows xp... takkan keluar notification yg semacam tu.Harap2 betul la penerangan tu...

    Then boleh cuba buat modem tu act as router, aku rasa tak susah mana pun... make sure tak dail ke internet terlebih dahulu , dlm internet option connection tu pilih NEVER dial a connection sekiranya ada la profile dialer yg dah dibuat. Mode ni bila pilih akan jadikan pc tu tak open select dialer bila ada aplikasi request ke internet.

    Masuk web management modem tu dan tgk simple way nak buat internet connection..selalunya ada default atau wizard... pilih mode PPPoE , masukkan userid dan password .apply setting, kalau setting tu perlu restart modem, pilih je restart atau system atau restart sendiri.. lepas beberapa ketika dlm web management tu boleh tgk bhgn status . tgk la WAN/ internet status.. akan display connected dan ada bgtahu ape ip public internet. then boleh guna internet terus tanpa dail lagi.

    yang jadi masalah aku, aku tak leh masuk ke web management modem tu. aku tahu since aku guna billion modem aku kena taip address dia mcm yg ko cakap tu 192.168.1.254.. tapi dah berkali2 aku buat camtu tak dapat tengok page tu langsung sebelum ni ok je.
    1. time ada connection ke internet, aku cuba ping 192.168.1.254 result dia request timed out.
    aku try taip address kat IE, google chrome n firefox semua cakap page not found connection failure.
    2. time xde connection ke internet aku ping 192.168.1.254 result yg keluar PING: transmit failed, error code 1231.

    itu yg aku tanya ko ada cara lain tak nak login ke modem tu.

    e_sentinel
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 479
    Registration date : 02/03/2009

    Re: nak delete Unidentified Network

    Post by e_sentinel on Sat Aug 08, 2009 1:36 am

    HelpDesK wrote:yang ada 2 network tu sebabnya ada 2 interface terlibat. 1 nyer nic dan 1 lagi dialer ke internet. interface dialer tu boleh connect dan disconnect(bridge) , manakala LAN interface sebagai perantara pc ke modem.

    dulu ada bbrapa orang allow aku remote ke pc dia utk setting pppoe via teamviewer.

    Yang ni jawapan tepat dan ringkas untuk soalan topik.

    e_sentinel
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 479
    Registration date : 02/03/2009

    Re: nak delete Unidentified Network

    Post by e_sentinel on Sat Aug 08, 2009 1:42 am

    ninos wrote:yang jadi masalah aku, aku tak leh masuk ke web management modem tu. aku tahu since aku guna billion modem aku kena taip address dia mcm yg ko cakap tu 192.168.1.254.. tapi dah berkali2 aku buat camtu tak dapat tengok page tu langsung sebelum ni ok je.
    1. time ada connection ke internet, aku cuba ping 192.168.1.254 result dia request timed out.
    aku try taip address kat IE, google chrome n firefox semua cakap page not found connection failure.
    2. time xde connection ke internet aku ping 192.168.1.254 result yg keluar PING: transmit failed, error code 1231.

    itu yg aku tanya ko ada cara lain tak nak login ke modem tu.

    Yang ni memang aku pun blur sebab aku sedang alami masaalah ni .. kalau rajin sangat dok reset maka terjadilah "web interface server not responding" .. aku rasa x leh buat apa dah tapi awak boleh test modem tu pada Windows XP (dari apa yang aku baca, ada gak problem ni disebabkan Vista dan 7) ..

    Tapi aku biarkan aje, sebab aku boleh dial connections lagi .. memang, kalau ping web interface tu, ia totally loss (100%) .. heran tul

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: nak delete Unidentified Network

    Post by HelpDesK on Sat Aug 08, 2009 11:09 pm

    Sbb tu la aku ada 2 OS, vista dan xp , tak cukup dgn tu... terpaksa pulak guna vmware utk buat troubleshoot utk sstgh mslh..

    balik pada persoalan ni.. lebih baik jgn delete apa2 melainkan tukar mode router. Makin banyak delete nanti vista ni simpan byk pulak profile..

    eazt
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 15
    Age : 31
    Location : Dimana-mana sahaja
    Job/hobbies : termenung
    Registration date : 13/07/2009

    Re: nak delete Unidentified Network

    Post by eazt on Tue Aug 11, 2009 2:22 pm

    hmmm, bagi aku la, kalo nak ping modem ko yang ip dier tu 192.168.1.254 pn x boleh, maksudnye kemungkinan besar modem ko bukan lagi bernombor ip 192.168.1.254. ape kata camni, ko try download wireshark atau advanced port scanner utk tahu nombor ip ape je yg aktif dlm network lan dulu. senang ko nak tau modem ko da assign ip ape.

    ninos
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 15
    Registration date : 13/06/2009

    Re: nak delete Unidentified Network

    Post by ninos on Tue Aug 11, 2009 7:05 pm

    thanx 4d idea eazt, nanti aku cuba lah mana2 yg boleh. ..selagi x merbahayakan pc aku.

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: nak delete Unidentified Network

    Post by HelpDesK on Wed Aug 12, 2009 10:28 am

    thread ni consider resolve ke ? kalau ye boleh close

    ninos
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 15
    Registration date : 13/06/2009

    Re: nak delete Unidentified Network

    Post by ninos on Wed Aug 12, 2009 7:43 pm

    terima kasih ye Helpdesk n semua, sebenarnya masih camtu jugak. tapi xpe lah.close je topic ni.

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: nak delete Unidentified Network

    Post by HelpDesK on Thu Aug 13, 2009 9:32 am

    Jawapannya mmg tu la, if u nak tukar mode bridge ke NAT/Route / PPPoe .. kita bukak topik lain..

    Sponsored content

    Re: nak delete Unidentified Network

    Post by Sponsored content Today at 6:02 am


      Current date/time is Fri Dec 09, 2016 6:02 am