Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Masalah burn CD Windows guna 1 DVD-ROM

    Share
    avatar
    hairulfadly
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 281
    Age : 33
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Wayang
    Registration date : 03/03/2009

    Masalah burn CD Windows guna 1 DVD-ROM

    Post by hairulfadly on Mon Jun 08, 2009 11:49 am

    Assalamualaikum warga Puteranian sekalian.

    Disini saya ingin bertanyakan 1 soalan.

    Bagaimana cara kita nak burn CD Windows XP masuk ke dalam hardisk dan copy fail Windows XP tersebut (dalam hardisk tu) masuk ke dalam CD/DVD yang kosong dengan hanya menggunakan 1 DVD-ROM dengan menggunakan perisian Nero versi 7.

    Maksudnya kat sini, aku ada 1 DVD-ROM. (Selalunya orang akan guna 2 DVD/CD-ROM untuk copy dari CD ke CD).

    Masalahnya sekarang bagaimana cara aku nak copy CD Windows XP tu masuk ke dalam hardisk, kemudian copy semula dari hardisk tu dan burn ke atas CD yang kosong dan jadikan ia sebagai bootable. Ada cara dia tak ?

    Sebab aku dah cuba copy fail CD Windows XP yang asal ke dalam Hardisk, lepas tu burn ke dalam DVD-R yang kosong, tetapi DVD tu tak jadi bootable la..


    Harap anda semua faham.
    Terima kasih atas pertolongan.
    Sekian.
    avatar
    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1106
    Age : 37
    Location : Kaybee, Kelate
    Job/hobbies : Tenet jer....
    Registration date : 21/02/2009

    Re: Masalah burn CD Windows guna 1 DVD-ROM

    Post by wanjihan on Mon Jun 08, 2009 11:54 am

    kena buat image dulu bro....
    avatar
    hairulfadly
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 281
    Age : 33
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Wayang
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Masalah burn CD Windows guna 1 DVD-ROM

    Post by hairulfadly on Mon Jun 08, 2009 11:55 am

    Wanjihan...

    Nak buat image tu macam mana?
    Boleh terangkan step-step dia tak?
    avatar
    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Masalah burn CD Windows guna 1 DVD-ROM

    Post by OngBok on Mon Jun 08, 2009 12:35 pm

    Kalau nak copy CD ke CD atau DVD tak perlu ada 2 writer. cukup 1 writer atau 1 burner sahaja.

    Kalau guna MagicISO boleh guna option Burn CD/DVD to Image.
    Kalau CD/DVD tu bootable, image akan jadi bootable jugak.

    Kemudian, kalau nak copy ke CD/DVD kosong, guna option Burn Image to CD/DVD

    CD/DVD akan jadi bootable.

    ok.
    avatar
    hairulfadly
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 281
    Age : 33
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Wayang
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Masalah burn CD Windows guna 1 DVD-ROM

    Post by hairulfadly on Mon Jun 08, 2009 12:43 pm

    Jadinya Ongbok..
    Aku kena download perisian MagicISO tu la yer..

    Ongbok..
    Boleh tunjukkan step dia tak?
    Tutorial ringkas tentang antaramuka dia..
    Aku tak nampak lagi jalannyer..huhu..

    Thanks..
    avatar
    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Masalah burn CD Windows guna 1 DVD-ROM

    Post by OngBok on Mon Jun 08, 2009 1:40 pm

    Download dan install MagicISO

    Step Nak Buat Fail Image
    1. Masukkan CD WinXP dalam tray CD/DVD
    2. Buka MagicISO
    3. Klik Make Image From CD







    Tunggu proses selesai.


    Step Nak Burn Image To Disk

    1. Masuk CD kosong
    2. Buka MagicISO
    3. Klik Burn CD with ISO







    Tunggu proses selesai.

    OK.

    Test Fail Image
    Klik open dan pilih fail image
    Check samada bootable atau tidak

    avatar
    hairulfadly
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 281
    Age : 33
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Wayang
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Masalah burn CD Windows guna 1 DVD-ROM

    Post by hairulfadly on Mon Jun 08, 2009 3:06 pm

    Wah..terima banyak-banyak Ongbok..
    I love you..hehe.. Smile
    Balik rumah nanti aku cuba..
    Thanks..
    avatar
    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Masalah burn CD Windows guna 1 DVD-ROM

    Post by OngBok on Mon Jun 08, 2009 7:59 pm

    ada masalah?
    boleh bincang lagi.
    ha..ha..ha
    avatar
    hairulfadly
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 281
    Age : 33
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Wayang
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Masalah burn CD Windows guna 1 DVD-ROM

    Post by hairulfadly on Mon Jun 08, 2009 9:06 pm

    Katakan senario macam ni..ongbok

    Aku sebenarnya ada CD windows XP..
    Aku masukkan CD Windows XP tu ke dalam DVD-Rom
    Lepas tu aku copy direct je dari DVD-Rom tu masuk ke desktop (hardisk)
    Copy and paste (kira mcam nak backup la)
    Aku namakan folder tu sebagai winxp

    Persoalan aku skrg..
    Fail yang aku copy dari DVD-ROM ke folder winxp (dekstop)
    Dia tak jadi bootable kan?

    So..persoalannya..
    Bagaimana aku nak copy fail winxp tu masuk ke dalam DVD yang kosong (kira burn)
    dan secara automatik ia jadi bootable..
    Ada cara tak?

    Anggapkan CD WinXP aku yang aku copy awal tadi telah dipinjam oleh kawan aku..
    Sampai sekarang bukan main liat lagi nak pulangkan kat aku. Hempeh tul..

    Aku nak urgent format PC aku ni..
    avatar
    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Masalah burn CD Windows guna 1 DVD-ROM

    Post by OngBok on Mon Jun 08, 2009 11:24 pm

    Sekarang ko tak ada CD XP?
    Yang ko ada, fail yang ko copy dari CD dan simpan dalam komputer.

    kalau ko burn atau buat image dari folder xp tu terus, memang tak bootable. Jadi ko kena tambah fail bootable untuk jadikan cd tu bootable.
    ko kena download bootable image dulu.

    Download BootFile

    Lepas download > Extract dan simpan fail bootxp.bif dlm satu folder.

    Buka MagicISO
    File > New > Bootable CD/DVD Image
    From bootable image fail. (cari fail bootxp.bif yang disimpan tadi)
    Klik OK.

    File > Properties > Label
    * Volume label : XP2_PRO_ENG
    * Sys Identifier : Win32
    * Publisher : Microsoft

    ISO Tab
    * ISO 9660
    * Joliet
    * ISO Label 2
    * Klik OK

    Cari folder WinXP di panel Local File Tree sebelah bawah.
    Klik dan drag semua fail dan folder winxp ke panel sebelah atas.




    Klik Save (winxp-sp2). (magiciso akan buat satu fail image)

    Burn Image ke CD/DVD
    * Klik Tools > Burn CD/DVD Image with ISO
    * Masuk CD kosong.
    * Cari fail image winxp-sp2
    * Writing speed : lowest speed
    * Klik Burn.

    Setelah selesai, CD XP akan jadi bootable.
    OK.
    avatar
    hairulfadly
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 281
    Age : 33
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Wayang
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Masalah burn CD Windows guna 1 DVD-ROM

    Post by hairulfadly on Tue Jun 09, 2009 9:16 am

    Sekarang ko tak ada CD XP?
    Takde lagi CD tu buat masa ini.

    Lepas download > Extract dan simpan fail bootxp.bif dlm satu folder.

    Kiranya fail bootxp.bif tu berfungsi untuk jadi CD tu bootable la yer Ongbok?

    Tak boleh ke kita copy direct terus fail bootxp.bif tu terus masuk ke dalam fail winxp yang telah kita copy dalam hardisk tu..
    Pastu burn atas CD..

    Aku tak faham step yang ni..


    Cari folder WinXP di panel Local File Tree sebelah bawah.
    Klik dan drag semua fail dan folder winxp ke panel sebelah atas.



    Klik Save (winxp-sp2). (magiciso akan buat satu fail image)

    Burn Image ke CD/DVD
    * Klik Tools > Burn CD/DVD Image with ISO
    * Masuk CD kosong.
    * Cari fail image winxp-sp2
    * Writing speed : lowest speed
    * Klik Burn.
    Huhu..
    avatar
    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Masalah burn CD Windows guna 1 DVD-ROM

    Post by OngBok on Tue Jun 09, 2009 12:03 pm

    Tak boleh ke kita copy direct terus fail bootxp.bif tu terus masuk ke dalam fail winxp yang telah kita copy dalam hardisk tu..
    Pastu burn atas CD..

    Tak boleh. Kalau buat camnie tak jadi bootable cd.
    Aku dah try tak jadi.
    avatar
    hairulfadly
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 281
    Age : 33
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Wayang
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Masalah burn CD Windows guna 1 DVD-ROM

    Post by hairulfadly on Tue Jun 09, 2009 12:37 pm

    So..apa yang menyebabkan CD Windows tu jadik bootable ?

    Adakah Fail bootxp.bif tu?
    Aku dah dapat CD Windows yang kawan aku pinjam.

    Bila aku buka CD Windows tu..
    Takde pun fail bootxp.bif / .bif tu..
    (dah show hidden file)

    Kenapa yek?
    avatar
    TJ-Ariff
    Supervisor
    Supervisor

    Gender : Male Number of posts : 473
    Age : 97
    Location : D'Royal City Of Silver
    Job/hobbies : IT / membaca / Santai
    Registration date : 17/02/2009

    Re: Masalah burn CD Windows guna 1 DVD-ROM

    Post by TJ-Ariff on Tue Jun 09, 2009 1:24 pm

    Hairul, kalau nak citer bab boot location nie memang panjang dan teknikal sikit.
    sebab ia melibat sector pada disk tersebut.

    Kita semua tahu bahawa setiap disk, tak kiralah HD ke, FD ke, ataupun CD disk, semuanya ada ruangan untuk menyimpan maklumat. Ruangan ini dipanggil sector.

    Kalau HDD, kita kena buat partition dulu, partition ini umpama sebidang tanah,
    kemudian baru kita format, format ni pula umpama lot atau tapak tanah, pada lot ini dibentuk sector. Ia umpama rumah. Bila dah siap sector2 ini (rumah) , barulah boleh dimasukkan data, ia umpama barangan dalam rumah..

    setakat ni faham kut... he he.. Very Happy

    Jadi setiap tapak2 sektor ini mempunyai alamat tersendiri.. supaya senang nak dicari.
    pada setiap sebidang tanah itu tadi (disk) disediakan secara taknikal satu sector yang dikhaskan untuk boot. ia terletak pada sector 0 .
    apa apa saja fail yg berbentuk boot fail akan dibenamkan ke sector ini, Ia dilakukan secara automatik yang telah siap diset pada setiap chip kawalan, tak boleh dilakukan secara manual.

    Jadi kalau kita gunakan arahan copy atau xcopy atau apa saja arahan seumpama nya maka sistem akan membenamkan data tersebut ke sector2 dialamat yang telah disediakan, tetapi bukan ke sector 0.

    Kalau ko perasan, jika menggunakan perisian partitionmagic , bila kita nak membuat partition bagi HD baru, software tersebut akan bertanya adakah HD tersebut nak disediakan sistem fail. Jika kita pilih Y, maka PM akan membuat satu boot sector untuk diisi dengan fail2 sistem.

    Harap faham, dan kalau tak faham juga, buat2 ler faham..
    kalau ada yang tersesat dalam ajaran aku tu,Laughing harap jika ada yang lebih tahu, dapat menerangkannya dengan lebih betul.

    Itulah sebabnya kenapa kita tidak boleh copy sistem fail secara terus untuk membuat boot disk.

    *p/s: penah buat untuk win95 boleh ler pulak... he he

    Wassalam...


    --------------------------------------------

    I'm A Big Big Man, In A Big Big World, It's Not A Big Big Thing, If You Leave Me.
    When GOD Opened the window of mercy,HE asked me; What is your wish for to day?, I said; Allah, Please take care of that person who is reading this message.
    avatar
    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Masalah burn CD Windows guna 1 DVD-ROM

    Post by OngBok on Tue Jun 09, 2009 2:22 pm

    Cerita bootable semakin menarik.
    Nanti aku panjangkan cerita nie.
    ok. Very Happy
    avatar
    hairulfadly
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 281
    Age : 33
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Wayang
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Masalah burn CD Windows guna 1 DVD-ROM

    Post by hairulfadly on Tue Jun 09, 2009 6:59 pm

    Wah..panjang betul penerangan Abang TJ tu..hehe..

    Setiap tapak2 sektor ini mempunyai alamat tersendiri.. supaya senang nak dicari.
    pada setiap sebidang tanah itu tadi (disk) disediakan secara taknikal satu sector yang dikhaskan untuk boot. Ia terletak pada sector 0.

    Apa apa saja fail yg berbentuk boot fail akan dibenamkan ke sector ini. Ia dilakukan secara automatik yang telah siap diset pada setiap chip kawalan, tak boleh dilakukan secara manual.

    Ooo..macam tu rupanya. Bermakna fail untuk boot tersebut memang kita tak nampak dengan mata kasar la ye Bro Tj...

    Sebab saya teringat masa zaman-zaman Windows 95 dan 98..
    Kalau nak boot kena guna Floppy disk..
    Sejak thumdrive dicipta..
    Floppy disk terus dilupakan..

    http://en.wikipedia.org/wiki/Booting
    http://id.wikipedia.org/wiki/Booting
    avatar
    TJ-Ariff
    Supervisor
    Supervisor

    Gender : Male Number of posts : 473
    Age : 97
    Location : D'Royal City Of Silver
    Job/hobbies : IT / membaca / Santai
    Registration date : 17/02/2009

    Re: Masalah burn CD Windows guna 1 DVD-ROM

    Post by TJ-Ariff on Tue Jun 09, 2009 7:16 pm

    hairulfadly wrote:Wah..panjang betul penerangan Abang TJ tu..hehe..

    Setiap tapak2 sektor ini mempunyai alamat tersendiri.. supaya senang nak dicari.
    pada setiap sebidang tanah itu tadi (disk) disediakan secara taknikal satu sector yang dikhaskan untuk boot. Ia terletak pada sector 0.

    Apa apa saja fail yg berbentuk boot fail akan dibenamkan ke sector ini. Ia dilakukan secara automatik yang telah siap diset pada setiap chip kawalan, tak boleh dilakukan secara manual.

    Ooo..macam tu rupanya. Bermakna fail untuk boot tersebut memang kita tak nampak dengan mata kasar la ye Bro Tj...

    Sebab saya teringat masa zaman-zaman Windows 95 dan 98..
    Kalau nak boot kena guna Floppy disk..
    Sejak thumdrive dicipta..
    Floppy disk terus dilupakan..

    http://en.wikipedia.org/wiki/Booting
    http://id.wikipedia.org/wiki/Booting

    Itu citer mengarut ajer tu... tak der teknikal langsung... he he.. main ingat2 citer masa perang dunia kedua dulu... Razz

    tapi memang best bermain dengan ini, aku penah tukar command.com tu kepada bahasa malaysia tapi jenuh la nak edit guna HEX CODE ... terperanjat juga la member2 dulu... he he sebab ada OS dalam bahasa malaysia.! Very Happy


    --------------------------------------------

    I'm A Big Big Man, In A Big Big World, It's Not A Big Big Thing, If You Leave Me.
    When GOD Opened the window of mercy,HE asked me; What is your wish for to day?, I said; Allah, Please take care of that person who is reading this message.
    avatar
    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Masalah burn CD Windows guna 1 DVD-ROM

    Post by OngBok on Tue Jun 09, 2009 8:02 pm

    dengan kata lain, en.hairulfadly dah faham dan dah boleh buat CD XP bootable sendiri lah yer?
    avatar
    hairulfadly
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 281
    Age : 33
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Wayang
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Masalah burn CD Windows guna 1 DVD-ROM

    Post by hairulfadly on Tue Jun 09, 2009 8:45 pm

    Kejap Ongbok..
    Aku tak faham step yang kat bawah ni lagi..
    Leh terangkan satu persatu/perlahan-lahan..


    Cari folder WinXP di panel Local File Tree sebelah bawah.
    Klik dan drag semua fail dan folder winxp ke panel sebelah atas.



    Klik Save (winxp-sp2). (magiciso akan buat satu fail image)

    Burn Image ke CD/DVD
    * Klik Tools > Burn CD/DVD Image with ISO
    * Masuk CD kosong.
    * Cari fail image winxp-sp2
    * Writing speed : lowest speed
    * Klik Burn.
    avatar
    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Masalah burn CD Windows guna 1 DVD-ROM

    Post by OngBok on Wed Jun 10, 2009 12:26 pm

    ok...
    ko buka MagicISO
    Muka depan MagicISO ada dua panel : atas & bawah

    Tengok panel bawah sebelah kiri. Ada senarai folder ...
    ko cari folder yang ko simpan fail windows xp.
    Klik folder tu.. akan tersenarai fail/folder dalam petak sebelah kanan.
    Select All, klik dan drag semua fail/folder windows ke panel atas sebelah kanan.

    Kemudian save fail image (cth: winxp-sp2)

    Burn Image ke CD/DVD
    * Klik Tools > Burn CD/DVD Image with ISO
    * Masuk CD kosong.
    * Cari fail image winxp-sp2
    * Writing speed : lowest speed
    * Klik Burn.
    avatar
    hairulfadly
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 281
    Age : 33
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Wayang
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Masalah burn CD Windows guna 1 DVD-ROM

    Post by hairulfadly on Wed Jun 10, 2009 8:18 pm

    Ok Ongbok..
    Terima kasih.
    Segala persoalan telah terjawab buat masa ini..

    Kalau ada ahli lain yang ingin bertanya atau mengalami kemusykilan..
    Boleh la tanya..

    Oh ye Ongbok..
    Kata nak cerita lebih lanjut lagi mengenai bootable..

    Sila-sila..Smile

    Sponsored content

    Re: Masalah burn CD Windows guna 1 DVD-ROM

    Post by Sponsored content


      Current date/time is Tue Aug 22, 2017 10:52 pm