Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Bro..CamNe Ni...Dvd-Rw x dteCt ni..hu3

    Share

    herrynaughty
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 10
    Registration date : 18/05/2009

    Bro..CamNe Ni...Dvd-Rw x dteCt ni..hu3

    Post by herrynaughty on Sun May 24, 2009 6:28 pm

    GuA HEraN r..
    dVd-Rw RosAk Ker LapTop Y rOsaK?

    e_sentinel
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 479
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Bro..CamNe Ni...Dvd-Rw x dteCt ni..hu3

    Post by e_sentinel on Sun May 24, 2009 6:34 pm

    Bagi la lengkap sikit maklumat tu ... x detect kat mana .. dlm Bios? di My Computer? di Computer Managements????

    herrynaughty
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 10
    Registration date : 18/05/2009

    Re: Bro..CamNe Ni...Dvd-Rw x dteCt ni..hu3

    Post by herrynaughty on Mon May 25, 2009 5:26 pm

    sory2..
    a`ah..mmg sume xde..bios,lam my computer..
    mmg xde..
    camner ex..?

    ammartok
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 302
    Age : 22
    Location : Jenderam,Sepang
    Job/hobbies : Godek PC
    Registration date : 06/03/2009

    Re: Bro..CamNe Ni...Dvd-Rw x dteCt ni..hu3

    Post by ammartok on Mon May 25, 2009 5:34 pm

    kat bios xde???cube cek cableh lam laptop ko...mungkin xpsg btul...

    herrynaughty
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 10
    Registration date : 18/05/2009

    Re: Bro..CamNe Ni...Dvd-Rw x dteCt ni..hu3

    Post by herrynaughty on Mon May 25, 2009 5:49 pm

    cableh?
    aper 2?
    sory r sy xpdai g sal laptop ni..
    ley gtau dtail x?

    e_sentinel
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 479
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Bro..CamNe Ni...Dvd-Rw x dteCt ni..hu3

    Post by e_sentinel on Mon May 25, 2009 6:02 pm

    Selalunya laptop Optical Drive hanya ada 1 skru yang "pegang" dia .. buka skru tu, ambik pin kertas dan luruskan, jolok lubang halus tepi pintu drive tu untuk buka tray dia seterusnya tarik keseluruhan "isi" drive tu kluar .. tengok kat pin2 connector dia ada apa2 keganjilan tak, bengkok ke apa .... kalau x detect kat Bios nie susah gak la, samaada Drive tu rosak atau connection pada board x elok atau board rosak ataupun perlu update Bios .. check ler mana patut.

    kuraksasa
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 28
    Location : AnGKaSa lEpAs
    Job/hobbies : bUnDlE..
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Bro..CamNe Ni...Dvd-Rw x dteCt ni..hu3

    Post by kuraksasa on Thu Jun 04, 2009 7:51 pm

    e_sentinel wrote:Selalunya laptop Optical Drive hanya ada 1 skru yang "pegang" dia .. buka skru tu, ambik pin kertas dan luruskan, jolok lubang halus tepi pintu drive tu untuk buka tray dia seterusnya tarik keseluruhan "isi" drive tu kluar .. tengok kat pin2 connector dia ada apa2 keganjilan tak, bengkok ke apa .... kalau x detect kat Bios nie susah gak la, samaada Drive tu rosak atau connection pada board x elok atau board rosak ataupun perlu update Bios .. check ler mana patut.

    elod bosh dia memng ada masalah kat bahagian 2 ke???

    Sponsored content

    Re: Bro..CamNe Ni...Dvd-Rw x dteCt ni..hu3

    Post by Sponsored content Today at 4:24 am


      Current date/time is Sun Dec 11, 2016 4:24 am