Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya

    surcharge 30% tiket bas,kenapa tak turun?perlukah dikekalkan?

    Share

    loy_azloy
    Moderators
    Moderators

    Gender: Male Number of posts: 1513
    Age: 33
    Location: Muo/Putrajaya
    Job/hobbies: DOF/bela kelisa
    Registration date: 23/02/2009

    surcharge 30% tiket bas,kenapa tak turun?perlukah dikekalkan?

    Post by loy_azloy on Tue Apr 21, 2009 8:29 am

    Masa harga minyak naik pengusaha bas menaikkan surcharge 30% pada harga tiket,tapi lepas minyak kembali stabil kenapa mereka tak hapuskan surcharge tu?
    apa pendapat korang patu ke tak patut?

    antuz_casper
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 39
    Age: 29
    Location: Muar
    Job/hobbies: System Engineer/Computer Hardware, Network, Mobile
    Registration date: 20/02/2009

    Re: surcharge 30% tiket bas,kenapa tak turun?perlukah dikekalkan?

    Post by antuz_casper on Tue Apr 21, 2009 10:02 pm

    TAK PATUT LANGSUNG!! MASA MINYAK MAHAL BUKAN MAIN LAGI MINTAK NAIK KAN TAMBANG..BILA DAH MINYAK MURAH TAKDE PLAK NAK TURUN KAN BALIK..BENGANG TUL KALO PIKIR2 BALIK..

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender: Male Number of posts: 897
    Age: 26
    Location: mu di mana ?
    Job/hobbies: geletek ginjal korang
    Registration date: 14/02/2009

    Re: surcharge 30% tiket bas,kenapa tak turun?perlukah dikekalkan?

    Post by ogGy on Tue Apr 21, 2009 10:34 pm

    Korang g dan balik keje naik bus ker? aku ni dah belasan tahun naik bus berulang alik setiap hari,tak terasa sangatlah kenaikan tambangnya Smile

    Pengalaman aku naik bus ke bandar aku : -

    Tambang bas aku...

    199+ = RM 0.20
    1999 = RM 0.40
    2003 = RM 0.50
    2008 = RM 0.70

    Teksi

    199+ - 2006 = RM 0.50
    2007 - 2009 = RM 1.00

    Bagi sesapa yang jarang naik bus memang terasalah kenaikan dia,tp bg aku dah xkisah.Kalau fikir balik harga barang meningkat,kos penyelenggaraan bus pun meningkat. Smile


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    antuz_casper
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 39
    Age: 29
    Location: Muar
    Job/hobbies: System Engineer/Computer Hardware, Network, Mobile
    Registration date: 20/02/2009

    Re: surcharge 30% tiket bas,kenapa tak turun?perlukah dikekalkan?

    Post by antuz_casper on Thu Apr 23, 2009 9:22 pm

    bro, kalo takat naik bas gi keje, naik 20 sen, 50 sen, memang la tak heran bro..memang tak rasa pung..aku dulu pun gi sekolah tiap2 ari naik bas..n tiap2 taun gak naik 20 sen..memang tak kisah pun, aku pun paham ngan ekonomi semasa camner.tapi cuba kalo ko duk penang, pastu nak balik jb..memang la bukan hari2 duk ulang alik penang jb..tapi memang tak patut la ngan surcaj 30%.. kira je la kalo tiket rm20, plus 30%..tak ke sampai 26 hengget. bukan nak berkira sangat, tapi kalo nak naik pun bia la berpada2..wat pengetahuan korang suma, dorang beli minyak bukan ikut rege market skang. dorang dpt subsidi..masa minyak naik dulu pun bukan ada effect apa2 kat dorang. dorang still dapat rege subsidi..kalo tak salah aku subsidi nyer price lebih kurang 1.40++ seliter..

    ariff360
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 214
    Age: 22
    Location: ambo anok kelate..asal ore pasir mas..demo?
    Job/hobbies: kelih ore..cari ore..make ore..
    Registration date: 19/02/2009

    Re: surcharge 30% tiket bas,kenapa tak turun?perlukah dikekalkan?

    Post by ariff360 on Thu Apr 23, 2009 11:27 pm

    urmm...mase minyak naek..sume guna alasan "minyak naek penyebab hrga naek"...daa trun,apesal xtrun2..org ni byk "spesis"..hehe..guna tu laa..gune ni laa...bila daa kantoi..macam2 plak die jawab..

    Eman Leto
    Ahli
    Ahli

    Gender: Female Number of posts: 576
    Location: Katil ikea
    Job/hobbies: Stalker
    Registration date: 14/02/2009

    Re: surcharge 30% tiket bas,kenapa tak turun?perlukah dikekalkan?

    Post by Eman Leto on Sun Apr 26, 2009 8:05 pm

    dulu2 aku igt surcharge 30% masa musim raya je.. diaorg ckp cover rugi perjalanan balik.. rupa2nya mmg kekal..
    klau masa raya konon2 nk cover rugi bleh diterima tp skrg,rugi gk ke?
    x patut btul la.. yg pengusaha ni pn satu hal.. bkn nk tolong orang.. makin kaut untung ade r..

    fiza_cute
    Ahli
    Ahli

    Gender: Female Number of posts: 664
    Age: 29
    Location: Pagoh
    Job/hobbies: jobless
    Registration date: 20/03/2009

    Re: surcharge 30% tiket bas,kenapa tak turun?perlukah dikekalkan?

    Post by fiza_cute on Mon Apr 27, 2009 11:02 am

    tauuuu xpeeee....

    dulu nk balik muo...tiket rm10lebih aje..

    bile da ade 30% ni...rm15.80...ni transnational...

    yg lain xtau la plak..

    tp kan nape harge tiket bas ni berbeza2..

    pelik aku...ade murah ade mahal...

    loy_azloy
    Moderators
    Moderators

    Gender: Male Number of posts: 1513
    Age: 33
    Location: Muo/Putrajaya
    Job/hobbies: DOF/bela kelisa
    Registration date: 23/02/2009

    Re: surcharge 30% tiket bas,kenapa tak turun?perlukah dikekalkan?

    Post by loy_azloy on Mon Apr 27, 2009 11:50 am

    naik mayang sari la,mana tau leh duduk sebelah aku nanti hehehe...

    fiza_cute
    Ahli
    Ahli

    Gender: Female Number of posts: 664
    Age: 29
    Location: Pagoh
    Job/hobbies: jobless
    Registration date: 20/03/2009

    Re: surcharge 30% tiket bas,kenapa tak turun?perlukah dikekalkan?

    Post by fiza_cute on Mon Apr 27, 2009 1:03 pm

    aiyak..ko dari mane loy?

    aku ri tu dari semban aaa..

    mitutoyo
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 430
    Location: Bandaraya Anggerik
    Job/hobbies: MemBZ kn diri
    Registration date: 01/03/2009

    Re: surcharge 30% tiket bas,kenapa tak turun?perlukah dikekalkan?

    Post by mitutoyo on Mon Apr 27, 2009 3:45 pm

    aku dr nun sana tu.,lagi agak berat,average tiket rm50-rm55

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender: Male Number of posts: 897
    Age: 26
    Location: mu di mana ?
    Job/hobbies: geletek ginjal korang
    Registration date: 14/02/2009

    Re: surcharge 30% tiket bas,kenapa tak turun?perlukah dikekalkan?

    Post by ogGy on Mon Apr 27, 2009 9:08 pm

    Setiap tiket termasuk dengan insuran kemalangan skalikan? tak silap akulah,aku ada perasan kat satu tiket bas transnasional.


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    fiza_cute
    Ahli
    Ahli

    Gender: Female Number of posts: 664
    Age: 29
    Location: Pagoh
    Job/hobbies: jobless
    Registration date: 20/03/2009

    Re: surcharge 30% tiket bas,kenapa tak turun?perlukah dikekalkan?

    Post by fiza_cute on Mon Apr 27, 2009 9:43 pm

    aku tgk tiket tu biase jek oggy..

    xde pung...??

    mitutoyo
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 430
    Location: Bandaraya Anggerik
    Job/hobbies: MemBZ kn diri
    Registration date: 01/03/2009

    Re: surcharge 30% tiket bas,kenapa tak turun?perlukah dikekalkan?

    Post by mitutoyo on Tue Apr 28, 2009 7:12 am

    Trans je,insurans mesra selalu,aku dh lupa bapa,kupang-kupang ja,dlm 3 kupang / sekapang ja,lebih kurang camtu ja la,bus len mana ada pon,igt x bus BA xpress tuh?tu la bus feveret ak dok nk balik kampung bandaraya anngerik-darussunnah.Seminggu pas aku nek dia xcident kat bukit beruntung,rawang..,ui,,.sedap o nek bus 2 tingkat,baik punya dia potong bus len,aku suka nek atas,xska dok bawah(aritu yg kat bwh semua mati,kecuali driver numb 2) uhuhuh

    loy_azloy
    Moderators
    Moderators

    Gender: Male Number of posts: 1513
    Age: 33
    Location: Muo/Putrajaya
    Job/hobbies: DOF/bela kelisa
    Registration date: 23/02/2009

    Re: surcharge 30% tiket bas,kenapa tak turun?perlukah dikekalkan?

    Post by loy_azloy on Tue Apr 28, 2009 8:03 am

    skrg sume bas ade perlindungan insurans...bukan transnational saje.
    dulu aku suke naik trans sebab bas dia baru,tapi dah lama2 aku pikir balik kalau hari2 org ramai naik mesti keadaan bas tak selesa,mmg betul aku pernah naik dalamannye dah buruk,kerusi pun byk dah rosak...

    fiza_cute
    Ahli
    Ahli

    Gender: Female Number of posts: 664
    Age: 29
    Location: Pagoh
    Job/hobbies: jobless
    Registration date: 20/03/2009

    Re: surcharge 30% tiket bas,kenapa tak turun?perlukah dikekalkan?

    Post by fiza_cute on Tue Apr 28, 2009 9:29 am

    ko agak2 die bg ke insurans tu klu kite da accident dlm bas tu?

    a ahlaa pasal BA ekspres tu kan..dasat giler la!

    aku dulu p kedah naik durian burung...tu la first time aku naik bas 2 tingkat..teruja giler..hahaha

    unik name bas ni...

      Current date/time is Wed Sep 17, 2014 7:29 pm