Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    ader soklan pasal php..

    Share

    kecikz85
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 1
    Registration date : 10/03/2009

    ader soklan pasal php..

    Post by kecikz85 on Tue Apr 21, 2009 12:01 am

    1.apakah 'default directory' yang diwujudka oleh webserver utk kod program anda dan bagaimana utk menukar ke direktori sendiri.
    2. apakah perbezaan diantara aplikasi web statik dan web dinamik.
    3. apa itu localhost
    4.setelah webserver dipasang, persekitarannya seperti direktori dan 'localhost' perlu disesuaikan dengan kaedah pembangunan aplikas.
    terangkan bagaimana persekitaran disetkan.

    sape2 tolon bantu sy..

    fiza_cute
    Ahli
    Ahli

    Gender : Female Number of posts : 664
    Age : 31
    Location : Pagoh
    Job/hobbies : jobless
    Registration date : 21/03/2009

    Re: ader soklan pasal php..

    Post by fiza_cute on Tue Apr 21, 2009 11:29 am

    1. xtau~hehehe...

    2. web statik tu cm just web je yg pamerkan info2 sahaja tanpa log in log out...web dinamik tu cm myspace..fs..fb..dan sebagainya..dinamik ni ade input yg user leh masukkan..phm?

    3. localhost tu plak dari segi pemahaman aku kite jadikan pc kite sbg server local tanpa ade hubungan ke world web..mcm kite nk test web kite sendiri tnpa ade domain lagi..maknenye kite run web kite tu kat pc kite jelaaa..cmtulaa...erkk!btul ke?=p

    4.soklan numb 4 ni xphm...hehe..

    Farlee
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 38
    Age : 33
    Location : Kuala Lumpur, Kuala Terengganu (Malaysia)
    Job/hobbies : Looking at Computer
    Registration date : 16/03/2009

    Re: ader soklan pasal php..

    Post by Farlee on Thu Apr 23, 2009 12:44 pm

    1. default direktori? jawapannya -> "localhost"
    ubah direktori? jawapannya -> "localhost/<nama folder sendiri>"... btul kot tongue

    2. web statik mcm html site la; display content, struktur pegun x ubah.... web dinamik? mcm php, asp, jsp.... yang bleh update content yg sedia ada dalam web statik tu... atau cik fiza nk tambah(?)

    3.localhost ni mcm webserver berdiri sendiri (standalone webserver). mcm kita kije kat website sebenar secara virtual. Ini biasanya digunakan oleh para developer utk mengkod, mengekjas sebelum upload ke website sebenar.... btul?

    4. itu berkenaan dengan 'Environment Variable', mcm kita nk set kod bugging pakai java using JAVA_HOME dalam Windows. Pasal php tu, webserver ialah Apache tapi persekitaran adalah mengikut produk instalasi webserver itu sendiri. (er ada org lain nk btulkan?)

    P/S: teringat pulak dengan kertas soklan periksa IPT lol!

    fiza_cute
    Ahli
    Ahli

    Gender : Female Number of posts : 664
    Age : 31
    Location : Pagoh
    Job/hobbies : jobless
    Registration date : 21/03/2009

    Re: ader soklan pasal php..

    Post by fiza_cute on Thu Apr 23, 2009 6:36 pm

    1. jwpn cik farlee btulla tu..ni cm kite nk create site la kan klu kat dreamweaver..name folder tu kite boh kat folder www dlm dreamweaver...btul x?

    2.haa btulla tu..hikhik..

    3.btul lagi..pandaila ko ni..

    4. still xphm soklan n jwpn cik farlee.. Shocked Razz

    p/s: aku xde pekse..aku wat asgmt.. cheers

    SHiDi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 30
    Age : 32
    Location : Ampang
    Job/hobbies : Geek
    Registration date : 03/03/2009

    Re: ader soklan pasal php..

    Post by SHiDi on Fri Apr 24, 2009 12:19 am

    kecikz85 wrote:1.apakah 'default directory' yang diwujudka oleh webserver utk kod program anda dan bagaimana utk menukar ke direktori sendiri.
    2. apakah perbezaan diantara aplikasi web statik dan web dinamik.
    3. apa itu localhost
    4.setelah webserver dipasang, persekitarannya seperti direktori dan 'localhost' perlu disesuaikan dengan kaedah pembangunan aplikas.
    terangkan bagaimana persekitaran disetkan.

    sape2 tolon bantu sy..

    Ini soalan assignment ke?

    P/s: Pada pendapat aku, soalan #4 lebih merujuk kepada Apache settings seperti Virtual host dan juga *nix hosts file.

    fiza_cute
    Ahli
    Ahli

    Gender : Female Number of posts : 664
    Age : 31
    Location : Pagoh
    Job/hobbies : jobless
    Registration date : 21/03/2009

    Re: ader soklan pasal php..

    Post by fiza_cute on Fri Apr 24, 2009 4:38 pm

    bukan soklan tp requirement dlm asgmt...

    Sponsored content

    Re: ader soklan pasal php..

    Post by Sponsored content Today at 6:11 pm


      Current date/time is Tue Dec 06, 2016 6:11 pm