Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    ACER 4530-WinVista

    Share

    shaiful
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 7
    Registration date : 03/03/2009

    ACER 4530-WinVista

    Post by shaiful on Mon Mar 16, 2009 8:13 pm

    Acer model 4530....baru pkai 3 bulan,laptop ni memang tip-top....tapi syg pakai win vista.mula2 turn on...bapak lama dia loading,dah turn off pun lama jugak nak tunggu dia off...adoi..!!! susah nak pakai la vista ni.....saya cadang nak tukar win xp pro sp2..ok ke?...tapi mcm mana dgn dia pun maklumat2 driver..apa cadangan korang!!!!

    zahimi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 6
    Registration date : 22/03/2009

    Re: ACER 4530-WinVista

    Post by zahimi on Sun Mar 22, 2009 5:14 pm

    untuk maklumat kau ... acer sekarang dah bagus skit... untuk model ni aku pun dah downgrade p jadi win xp.. nak tahu mana aku dapat driver .. just launch your cd yang acer bagi mesti ada punya driver for win xp

    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1106
    Age : 36
    Location : Kaybee, Kelate
    Job/hobbies : Tenet jer....
    Registration date : 21/02/2009

    Re: ACER 4530-WinVista

    Post by wanjihan on Tue Mar 24, 2009 3:23 pm

    vista bkn best.. cantik jer yg buat dia best. dh la loading lama... kalo bg free pun aku tk mo pakai vista.... XP dihatiku, support scripting n mcm2 lg... kt vista run dll pun error...

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: ACER 4530-WinVista

    Post by sheikomatic on Wed Mar 25, 2009 3:42 am

    Loading lama tu mungkin sebab RAM tak cukup.. Vista support DirectX10, so graphic lagi lawa, comparable dengan DirectX 9.0c.. XP hanya support sampai 9.0c je.. Aku pakai Vista Ultimate 32-bit, proc AMD X2 2.7GHz, RAM 2GB je, puas hati Razz

    shump
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 136
    Age : 41
    Registration date : 19/02/2009

    Re: ACER 4530-WinVista

    Post by shump on Wed Mar 25, 2009 9:51 am

    sheikomatic wrote:Loading lama tu mungkin sebab RAM tak cukup.. Vista support DirectX10, so graphic lagi lawa, comparable dengan DirectX 9.0c.. XP hanya support sampai 9.0c je.. Aku pakai Vista Ultimate 32-bit, proc AMD X2 2.7GHz, RAM 2GB je, puas hati Razz

    aku pn pakai vista gak..so far xde problem apa pun semua ok jer..aku pakai Vista Ultimate 32 bit, proc INTEL C2D 2.0Ghz, RAM 2GB jgk..running ok jer xde slow ke hapa ke..

    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1106
    Age : 36
    Location : Kaybee, Kelate
    Job/hobbies : Tenet jer....
    Registration date : 21/02/2009

    Re: ACER 4530-WinVista

    Post by wanjihan on Wed Mar 25, 2009 1:25 pm

    lawo tk penting... profomance penting bg aku. aku pakai xp pun theme aku disable.. tk suka theme2 ni, janji function bleh pakai... scripting jalan, dll tkade error... huhuhuh... lg satu kelemahan vista tkade hyper terminal... kalo org2 pakai kt umah, wat keje menaip, surf internet bagus la pakai vista. bg orf yg perfect use.... xp lg sesuai...

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: ACER 4530-WinVista

    Post by sheikomatic on Wed Mar 25, 2009 4:47 pm

    Memang lawa tak penting tapi DirectX10 tetap penting..Banyak perbezaan antara DirectX9 XP dengan DirectX10 Vista, in fact very noticeable..

    See this
    http://gizmodo.com/gadgets/pcs/directx-9-vs-directx-10-worth-upgrading-to-vista-for-243099.php
    http://pc.ign.com/articles/767/767311p1.html

    e_sentinel
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 479
    Registration date : 02/03/2009

    Re: ACER 4530-WinVista

    Post by e_sentinel on Wed Mar 25, 2009 7:11 pm

    lawo tk penting... profomance penting bg aku. aku pakai xp pun theme aku disable.. tk suka theme2 ni, janji function bleh pakai... scripting jalan, dll tkade error... huhuhuh... lg satu kelemahan vista tkade hyper terminal... kalo org2 pakai kt umah, wat keje menaip, surf internet bagus la pakai vista. bg orf yg perfect use.... xp lg sesuai...
    Hmmm ... personal thoughts yang terlalu professional, agak tinggi levelnya untuk average users macam aku ni, apatah lagi scripting, Dynamic Link Library dan Hyper Terminal tu, ermm .. tak reti langsung, mungkin Microsoft patut kaji perkara2 ini dulu sebelum create Windows Vista ....... tapi kenapa masih dijual Windows Vista yer Question

    lampor_apoi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 22
    Registration date : 27/02/2009

    Re: ACER 4530-WinVista

    Post by lampor_apoi on Sun Mar 29, 2009 2:59 pm

    aku pakai model nih gak..
    1st beli aku pakai winvista home edition..pastu berat semacam jerk..
    aku tambah ram jadik 3G pn berat jer..
    pastu tukar antivirus...
    tukar winvista ultimate..
    so far ok..
    n xder prob ler pasal windows aku nih..

    tp yg jadik masalah aku skang...
    naper aku punyer sound xbunyi?pakai headset ok jer?
    ader saper2 leh tolong aku x?

    myee
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 926
    Registration date : 18/04/2009

    Re: ACER 4530-WinVista

    Post by myee on Sun Apr 19, 2009 10:09 am

    saya pakai gak laptop model nih...gune Vista ultimate OS SP2...pakai 2gb ram..so far takde masalah pun pun pakai vista nih...

    mael4704
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 125
    Registration date : 16/02/2009

    Re: ACER 4530-WinVista

    Post by mael4704 on Sun May 03, 2009 12:47 am

    zahimi wrote:untuk maklumat kau ... acer sekarang dah bagus skit... untuk model ni aku pun dah downgrade p jadi win xp.. nak tahu mana aku dapat driver .. just launch your cd yang acer bagi mesti ada punya driver for win xp
    beb, nak tanye..wireless leh kai yg cd acer tuh bg, sbb aku install kat adek aku tak leh jalan arr..ader care laen tak nak bg jakan wifi tuh?

    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1106
    Age : 36
    Location : Kaybee, Kelate
    Job/hobbies : Tenet jer....
    Registration date : 21/02/2009

    Re: ACER 4530-WinVista

    Post by wanjihan on Sun May 03, 2009 12:51 am

    vista byk tk support scripting, byk dll error. hampeh betul vista. xp the best.... aku pakai core 2 quad 2.4, 4gb ram (detect 3.5gb), 320mb/bit geforce 8800gts, bluray. walaupun spec ok utk vista, byk vista gangu kerja aku....

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: ACER 4530-WinVista

    Post by Razi_IBM on Sun May 03, 2009 1:06 am

    tunggu la vista sp2..
    kalau berani test la sekarang, sp2 rtm.

    ammar86
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 52
    Age : 30
    Location : kulim-->KL( IPGM-KBM )
    Job/hobbies : bakal cekgu
    Registration date : 18/02/2009

    Re: ACER 4530-WinVista

    Post by ammar86 on Fri May 08, 2009 8:29 pm

    mael4704 wrote:
    zahimi wrote:untuk maklumat kau ... acer sekarang dah bagus skit... untuk model ni aku pun dah downgrade p jadi win xp.. nak tahu mana aku dapat driver .. just launch your cd yang acer bagi mesti ada punya driver for win xp
    beb, nak tanye..wireless leh kai yg cd acer tuh bg, sbb aku install kat adek aku tak leh jalan arr..ader care laen tak nak bg jakan wifi tuh?

    model ni mmg de mslah dgn webcam,wireless dgn bluetooth.msalh tu timbul klau gna xp
    kalau gna vista, mslah ni selesai la.

    cuba ko fmt lptop tu gna cd lain. myb sbb tu kot.model ni cm xngam sikit dgn xp

    mucha_wan
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 29
    Age : 28
    Location : Malizia
    Job/hobbies : hob-nob
    Registration date : 18/02/2009

    Re: ACER 4530-WinVista

    Post by mucha_wan on Fri May 08, 2009 8:45 pm

    umm..cube usha kt sini http://komku.blogspot.com/2008/09/acer-aspire-4925-4925g-aspire-4930.html
    aku cari driver utk acer 4930 lps dwngrd kpd xp pun kt sini..
    sori jika tak membantu
    smile smile Smile

    Sponsored content

    Re: ACER 4530-WinVista

    Post by Sponsored content Today at 8:28 am


      Current date/time is Mon Dec 05, 2016 8:28 am