Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Tak tau ape itu DDOS ?

    Share

    slaughters
    PDP Moderator
    PDP Moderator

    Gender : Male Number of posts : 213
    Location : Selangor
    Registration date : 13/02/2009

    Tak tau ape itu DDOS ?

    Post by slaughters on Mon Feb 16, 2009 10:31 pm

    Salam..

    Tak tau ape itu DDOS ? nape sibuk2 pasal DDOS ? nape payah sangat nak handle DDOS ? nape kami lambat sangat nak up server ?

    macam2 lagi la soalan korang..

    first,

    fahamkan dulu apa itu DDOS melalui site ini..

    http://www.rayservers.com/ddos-protection

    pastu..

    tengok sulition die macamana..

    vrie8
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 57
    Age : 40
    Location : tuuuuu.....
    Job/hobbies : despatch rider|scuba diving,teNet
    Registration date : 12/02/2009

    Re: Tak tau ape itu DDOS ?

    Post by vrie8 on Tue Feb 17, 2009 1:40 am

    terima kasih.

    PuteriNurFarah
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 250
    Age : 25
    Location : tempat yg ade LOVE LOVE
    Job/hobbies : Buat kerja rumah dan RTS gamer
    Registration date : 17/02/2009

    Re: Tak tau ape itu DDOS ?

    Post by PuteriNurFarah on Tue Feb 17, 2009 2:21 am

    vrie8 wrote:terima kasih.

    nape bro nangis nih ..takkan cmtu skali

    murder
    Guest

    Re: Tak tau ape itu DDOS ?

    Post by murder on Tue Feb 17, 2009 2:45 am

    bounce tsunami attack rupenya....

    benchoz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 63
    Age : 31
    Location : Dekat Umah
    Job/hobbies : aku tgh cari membe nak duk ngn aku kat Brunsfield
    Registration date : 15/02/2009

    Re: Tak tau ape itu DDOS ?

    Post by benchoz on Tue Feb 17, 2009 4:31 am

    ok da paham ape tu ddos...mod jangan marah2..

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Tak tau ape itu DDOS ?

    Post by teri-chan on Tue Feb 17, 2009 7:47 am

    hoo aku pening.... tp ader gmbr tu paham lah aku... trimas!


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    slaughters
    PDP Moderator
    PDP Moderator

    Gender : Male Number of posts : 213
    Location : Selangor
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Tak tau ape itu DDOS ?

    Post by slaughters on Tue Feb 17, 2009 8:04 am

    aku tak marah pun, nape korang kata aku marah ?

    ..

    ok, ade soalan tanya kat sini.

    slaughters
    PDP Moderator
    PDP Moderator

    Gender : Male Number of posts : 213
    Location : Selangor
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Tak tau ape itu DDOS ?

    Post by slaughters on Tue Feb 17, 2009 10:07 am

    takde ke soalan ?

    alahai..

    takkan senang sangat korang faham ? aku pun ambik masa lama gak nak faham..

    and aku tak marah pun.. adoi..

    cisqo87
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 174
    Location : Tasik Permaisuri
    Registration date : 14/02/2009

    Re: Tak tau ape itu DDOS ?

    Post by cisqo87 on Tue Feb 17, 2009 11:13 am

    bro slaughters..kalau nak mengenal ape itu server..cara operasi dia..
    pastu pindah server..cam putera.com ni.aku masih tak faham..
    ade link tak???nak belajar...
    jgn marah ha....

    slaughters
    PDP Moderator
    PDP Moderator

    Gender : Male Number of posts : 213
    Location : Selangor
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Tak tau ape itu DDOS ?

    Post by slaughters on Tue Feb 17, 2009 11:33 am

    cisqo87 wrote:bro slaughters..kalau nak mengenal ape itu server..cara operasi dia..
    pastu pindah server..cam putera.com ni.aku masih tak faham..
    ade link tak???nak belajar...
    jgn marah ha....

    nak mengenal apa itu server ?

    kita kene bukak topic lain kat bahagian sistem operasi nie.. takleh kat network..
    anyway, ade link nie.. maybe boleh belajar..

    http://www.firewall.cx

    pindah server kat sini maksudnya, kita pindahkan fail2 kepunyaan putera nie, kepada server lain, bukan angkat server pindah tempat lain.. sebab bukan ialah kerana putera takde server. just sewa server kat luar.

    nivi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 61
    Registration date : 14/02/2009

    Re: Tak tau ape itu DDOS ?

    Post by nivi on Tue Feb 17, 2009 6:40 pm

    server adalah definisi macam pc biasa tp yg berlainan adalah bentuk fizikal dan hardware die yg hanya fungsi untuk "serv" atau "melayan" client kuar dan masuk ... contoh server hanya jalan program dimana program itu akan melayan client .. contoh nye webserver, ftp server, pc tu akan jalankan program itu saja dan server itu takkan diusik seperti mana pc biasa dirumah yg diguna pakai setiaphari.. tapi server tidak, ia hanya jalankan apa yg perlu untuk dijalankan saja dan dibiarkan secara automatik.

    Don Juann
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 39
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Tak tau ape itu DDOS ?

    Post by Don Juann on Wed Feb 18, 2009 8:23 am

    slaughters wrote:Salam..

    Tak tau ape itu DDOS ? nape sibuk2 pasal DDOS ? nape payah sangat nak handle DDOS ? nape kami lambat sangat nak up server ?

    macam2 lagi la soalan korang..

    first,

    fahamkan dulu apa itu DDOS melalui site ini..

    http://www.rayservers.com/ddos-protection

    pastu..

    tengok sulition die macamana..

    wakakaka...nie mcm slh 1 soalan aku je niff? Laughing wakakaka

    rilek bro....aku fhm keadaan situasi ko skrg wakakak lol!

    TJ-Ariff
    Supervisor
    Supervisor

    Gender : Male Number of posts : 473
    Age : 96
    Location : D'Royal City Of Silver
    Job/hobbies : IT / membaca / Santai
    Registration date : 17/02/2009

    Re: Tak tau ape itu DDOS ?

    Post by TJ-Ariff on Wed Feb 18, 2009 11:28 am

    korang nie.. jangan la sakat hanif tu... he he Laughing


    --------------------------------------------

    I'm A Big Big Man, In A Big Big World, It's Not A Big Big Thing, If You Leave Me.
    When GOD Opened the window of mercy,HE asked me; What is your wish for to day?, I said; Allah, Please take care of that person who is reading this message.

    cisqo87
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 174
    Location : Tasik Permaisuri
    Registration date : 14/02/2009

    Re: Tak tau ape itu DDOS ?

    Post by cisqo87 on Thu Feb 19, 2009 9:12 am

    slaughters wrote:
    cisqo87 wrote:bro slaughters..kalau nak mengenal ape itu server..cara operasi dia..
    pastu pindah server..cam putera.com ni.aku masih tak faham..
    ade link tak???nak belajar...
    jgn marah ha....

    nak mengenal apa itu server ?

    kita kene bukak topic lain kat bahagian sistem operasi nie.. takleh kat network..
    anyway, ade link nie.. maybe boleh belajar..

    http://www.firewall.cx

    pindah server kat sini maksudnya, kita pindahkan fail2 kepunyaan putera nie, kepada server lain, bukan angkat server pindah tempat lain.. sebab bukan ialah kerana putera takde server. just sewa server kat luar.

    terima kasih atas info anda..dan..jgn marah..... Laughing

    sh4m
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 81
    Registration date : 15/02/2009

    Re: Tak tau ape itu DDOS ?

    Post by sh4m on Thu Feb 19, 2009 2:43 pm

    dari pemahaman aku... DDOS ni disebabkan banyak sgt connection palsu or macam ip flood... camtu ke..???

    banyak sgt connection sehingga xdpt nak response kepada client..???


    p/s: ingin tahu lebih mendalam...

    slaughters
    PDP Moderator
    PDP Moderator

    Gender : Male Number of posts : 213
    Location : Selangor
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Tak tau ape itu DDOS ?

    Post by slaughters on Thu Feb 19, 2009 3:04 pm

    lebih kurang macam itu la.

    szainizam
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 398
    Age : 40
    Location : opis/umah/kedai OneDropPerfumes..mailah!
    Job/hobbies : Peguam Syarie
    Registration date : 15/02/2009

    Re: Tak tau ape itu DDOS ?

    Post by szainizam on Thu Feb 19, 2009 6:47 pm

    salam...

    banyak lagi yang aku tak tahu...kena blaja pelan2 ni

    p/s aku bukan budak it...thanx otai2 putera!

    roma.enterprise
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 5
    Location : red land, klate
    Registration date : 19/02/2009

    Re: Tak tau ape itu DDOS ?

    Post by roma.enterprise on Fri Feb 20, 2009 4:17 am

    Klu pndah fail, mknanya fail 4 5 taun dlu msih ada lg? klu ada cmana nk cek blk?

    PuteriNurFarah
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 250
    Age : 25
    Location : tempat yg ade LOVE LOVE
    Job/hobbies : Buat kerja rumah dan RTS gamer
    Registration date : 17/02/2009

    Re: Tak tau ape itu DDOS ?

    Post by PuteriNurFarah on Fri Feb 20, 2009 8:42 am

    unker slaughter nak tanye maksud ayat ni dalam DDOS

    'A tsunami of data is unleashed by your enemies that control infected computers on the Internet.... that overwhelm your hosting provider and your business.'

    yg ni susah cket nak paham scratch scratch

    slaughters
    PDP Moderator
    PDP Moderator

    Gender : Male Number of posts : 213
    Location : Selangor
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Tak tau ape itu DDOS ?

    Post by slaughters on Fri Feb 20, 2009 11:51 am

    yes princess..

    ok camnie..

    korang pernah dengar tak jalan masuk ke rumah mawi JEM samapi bebelas kilometer semata2 nak pergi tengok mawi kawin ? sebab ape jem ? sebab jalan kecik, ade 2 lane, pergi balik..

    Tapi, adakah tiap2 hari jalan tu jem ? tak kan ? sebab, mawi bukan kawin hari2, so maknanya jalan kampung menuju ke rumah mawi akan jem kalau ade majlis yang mawi anjurkan..

    Contoh perbandingan lain...

    Ada sebuah kampung ( kompeni webhosting ) dan ade sebatang jalan 4 lane, 2 pergi 2 balik. menuju ke sebuah bandar ( bandar ni mewakili ISP, JARING or TM etc ).

    Penduduk kampung ialah Putera.com ( server ).

    Tibe2 ade orang nak attack putera.com ( DDOS/tsunami ), cara serangan ialah, die carik kat mane putera.com ni tinggal, then hantar orang ramai2 serbu ke kampung itu.

    jalan terus jadik jem.. orang kampung sendiri yang asal duduk kat situ pun susah nak keluar masuk. disebabkan ramai sangat orang dari luar masuk dan keluar..

    ok, camtu la jadiknya putera.com nie..

    even pinda ke mane2 pun, diorang still dapat carik. sebab die pandai carik kat mane putera.com ni tinggal...

    ok, katakan ade pak gat yang jaga kampung (firewall)

    tapi, die tetap sesak, sebab, yang beratur depan firewall tu da penuh.. ( flood ) banjir depan firewall..

    da tentu rumah putera.com takde effect ape2. sebab tersekat oleh firewall..

    dan, ianya menjadikan, user sah putera.com sendiri pun tak boleh nak access ke putera.com, malah, penduduk sekampung pun tak boleh nak ulang alik, disebabkan traffik nie..

    penduduk kampung lain bermaknya, user hosting lain, contoh google kalo die ade host kat situ..

    camtu laaaaa..

    agak2 faham ke tak ?

    PuteriNurFarah
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 250
    Age : 25
    Location : tempat yg ade LOVE LOVE
    Job/hobbies : Buat kerja rumah dan RTS gamer
    Registration date : 17/02/2009

    Re: Tak tau ape itu DDOS ?

    Post by PuteriNurFarah on Fri Feb 20, 2009 12:02 pm

    Yes trima kasih sangat... detail penerangan ni...maklumlah tak belajar IT masa skolah dulu

    blaja sains tulen jerk.. cheers cheers so slow ckit nak paham

    huhu....

    p/s:dapat sedut ilmu berguna ari ni

    Eman Leto
    Ahli
    Ahli

    Gender : Female Number of posts : 576
    Location : Katil ikea
    Job/hobbies : Stalker
    Registration date : 14/02/2009

    Re: Tak tau ape itu DDOS ?

    Post by Eman Leto on Fri Feb 20, 2009 12:47 pm

    Mekaseh slaughter.... Mmg bgus la putera ni...

    mfaiz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 107
    Age : 27
    Location : Cyberview
    Job/hobbies : IT Exec
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Tak tau ape itu DDOS ?

    Post by mfaiz on Fri Feb 20, 2009 4:27 pm

    Orait... i got it...

    shump
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 136
    Age : 41
    Registration date : 19/02/2009

    Re: Tak tau ape itu DDOS ?

    Post by shump on Mon Feb 23, 2009 4:15 pm

    yess...i got dit..hehe bila terangkan dalam bahasa malaysia senang la sket nk paham..terima kasih bro atas khidmat jab penerangan... Very Happy

    neko
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 10
    Age : 27
    Location : depan skrin, uitm segamat
    Registration date : 19/02/2009

    Re: Tak tau ape itu DDOS ?

    Post by neko on Wed Feb 25, 2009 6:48 pm

    deorg serang ikut domain ke IP?, part ni aku sangkut x paham

    Sponsored content

    Re: Tak tau ape itu DDOS ?

    Post by Sponsored content Today at 4:08 pm


      Current date/time is Tue Dec 06, 2016 4:08 pm