Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Pendapat sesape yg Pakai OS sun solaris..???

    Share
    avatar
    sh4m
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 81
    Registration date : 15/02/2009

    Pendapat sesape yg Pakai OS sun solaris..???

    Post by sh4m on Mon Mar 16, 2009 1:07 pm

    aku baru dapat CD OS Sun SOlaris ni.....

    aku try kat vmware.. pakai minimum requirement.... 256ram, processor 1, 40 gb....

    tp camberat je...

    so nak tanya sesape penah pakai OS ni tanpa vmware...

    berat ke ringan...??? sebijik cam ubuntu ke..???
    avatar
    slaughters
    PDP Moderator
    PDP Moderator

    Gender : Male Number of posts : 213
    Location : Selangor
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Pendapat sesape yg Pakai OS sun solaris..???

    Post by slaughters on Mon Mar 16, 2009 1:50 pm

    pc ngko 256mb je ke ?

    or ko set kat vmware 256 untuk Sun nie ?

    aku rasa 256mb letak ubuntu pun slow gile..
    avatar
    sh4m
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 81
    Registration date : 15/02/2009

    Re: Pendapat sesape yg Pakai OS sun solaris..???

    Post by sh4m on Mon Mar 16, 2009 3:32 pm

    set vmware la... kalu ubuntu.. 256 still leh support lagi..

    sun solaris ni amik berapa banyak space dalam hardisk..??? aku igt nak wat multiple OS..
    avatar
    TRUNASUCI
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 89
    Registration date : 06/03/2009

    Re: Pendapat sesape yg Pakai OS sun solaris..???

    Post by TRUNASUCI on Mon Mar 16, 2009 10:00 pm

    sh4m wrote:aku baru dapat CD OS Sun SOlaris ni.....

    aku try kat vmware.. pakai minimum requirement.... 256ram, processor 1, 40 gb....

    tp camberat je...

    so nak tanya sesape penah pakai OS ni tanpa vmware...

    berat ke ringan...??? sebijik cam ubuntu ke..???

    solaris is UNIX, ubuntu is linux, banyak yg tak sama.. asas UNIX nya saja yg sama.. dan solaris bukan opensource, OpenSolaris yes..

    kalau dalam VMware rasanya minimum nak 512MB RAM, HDD space tu maybe nak dalam 5-8GB..

    ni Solaris 10 kan? aku ada guna kat tpt kije, as tugasan kije la.. Solaris 8/9/10/zones.. tapi mostly run on physical hardware Sparc/Sparc64..



    nak belajo2 dan try2 kat vmware boleh la.. kalau nak sedap bebetul, try kat Sun Sparc punya hardware.. cari+beli yg seken punya.. test kat umah..




    avatar
    slaughters
    PDP Moderator
    PDP Moderator

    Gender : Male Number of posts : 213
    Location : Selangor
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Pendapat sesape yg Pakai OS sun solaris..???

    Post by slaughters on Mon Mar 16, 2009 10:29 pm

    kat ofis aku ade mesin2 lama nie..

    ingat kalo ade masa aku nak keluarkan dari store and try UP kan balik..

    p/s: even MAC G4 dengan LCD 24" pun ade kat ofis aku.. tapi tak termanage aku..
    avatar
    slaughters
    PDP Moderator
    PDP Moderator

    Gender : Male Number of posts : 213
    Location : Selangor
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Pendapat sesape yg Pakai OS sun solaris..???

    Post by slaughters on Mon Mar 16, 2009 10:31 pm

    ni ade orang nak jual machine nie..

    SUN ULTRA 5 (ULTRASPARC 270MHZ / 512MB RAM / 4.3 GB HDD ) 19' SUN MONITOR/SUN KEYBOARD /MOUSE / MANUAL / CD

    SUN ULTRA 5

    # ULTRASPARC 270MHZ
    # 4.3GB HDD
    # 512MB RAM
    # SUN KEYBOARD
    # SUN mouse
    # 19' INCH SUN MONITOR
    # MANUAL ,CD

    avatar
    sh4m
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 81
    Registration date : 15/02/2009

    Re: Pendapat sesape yg Pakai OS sun solaris..???

    Post by sh4m on Mon Mar 16, 2009 11:25 pm

    pergh... aku nak tau sgt ape komponent dalam pc tu....

    trunasuci ko keje mane..???

    lg 1, Os Sun solaris ni kena pakai specific software ke..?? leh support software under microsoft x..??

    ex-shared
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 1
    Registration date : 17/03/2009

    Re: Pendapat sesape yg Pakai OS sun solaris..???

    Post by ex-shared on Tue Mar 17, 2009 12:19 pm

    hi sham,

    sun solaris guna architecture sparc,jadi segala aplikasi microsoft
    adalah tidak boleh di guna pakai diatas OS ini,begitu juga dgn solaris X86 di mana OS ni mengunakan architecture intel based.

    kalau run solaris atas virtual machine,aku suggest buang segala GUI tp kalau ada cita2 nak run solaris atas intel bersama dgn GUI aku rasa baik lupakan jer la
    sebab memang slow kalau tak takder la orang panggil dia "slowaris" bila run on intel.

    p/s komen aku pasal "slowaris" tu kalau kau run guna ram 2gb kebawah.
    avatar
    slaughters
    PDP Moderator
    PDP Moderator

    Gender : Male Number of posts : 213
    Location : Selangor
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Pendapat sesape yg Pakai OS sun solaris..???

    Post by slaughters on Tue Mar 17, 2009 2:21 pm

    thanks ex-shared for sharing your knowledge here..
    avatar
    sh4m
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 81
    Registration date : 15/02/2009

    Re: Pendapat sesape yg Pakai OS sun solaris..???

    Post by sh4m on Tue Mar 17, 2009 2:39 pm

    aku xphm statement ni..???

    kalau ada cita2 nak run solaris atas intel bersama dgn GUI aku rasa baik lupakan jer la
    sebab memang slow kalau tak takder la orang panggil dia "slowaris" bila run on intel.

    run kat intel..?? maksud nya procesor intel..??? camtu ke..??
    avatar
    slaughters
    PDP Moderator
    PDP Moderator

    Gender : Male Number of posts : 213
    Location : Selangor
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Pendapat sesape yg Pakai OS sun solaris..???

    Post by slaughters on Tue Mar 17, 2009 3:13 pm

    sh4m wrote:aku xphm statement ni..???

    kalau ada cita2 nak run solaris atas intel bersama dgn GUI aku rasa baik lupakan jer la
    sebab memang slow kalau tak takder la orang panggil dia "slowaris" bila run on intel.

    run kat intel..?? maksud nya procesor intel..??? camtu ke..??

    betul la tu maksudnya..
    avatar
    sh4m
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 81
    Registration date : 15/02/2009

    Re: Pendapat sesape yg Pakai OS sun solaris..???

    Post by sh4m on Tue Mar 17, 2009 3:21 pm

    pergh... sedih nyer.... baru nak merasa OS ni.. Sad
    avatar
    TRUNASUCI
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 89
    Registration date : 06/03/2009

    Re: Pendapat sesape yg Pakai OS sun solaris..???

    Post by TRUNASUCI on Tue Mar 17, 2009 10:23 pm

    sh4m wrote:pergh... aku nak tau sgt ape komponent dalam pc tu....

    trunasuci ko keje mane..???

    lg 1, Os Sun solaris ni kena pakai specific software ke..?? leh support software under microsoft x..??


    aku kije biasa2 je bro.. kat bukit damansara, under UNIX, so mmg hari2 HPUX, AIX, Linux, Solaris je la.. tp takde la bermakna aku ni terer, banyak lg nak kena belajo
    avatar
    TRUNASUCI
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 89
    Registration date : 06/03/2009

    Re: Pendapat sesape yg Pakai OS sun solaris..???

    Post by TRUNASUCI on Tue Mar 17, 2009 10:24 pm

    slaughters wrote:ni ade orang nak jual machine nie..

    SUN ULTRA 5 (ULTRASPARC 270MHZ / 512MB RAM / 4.3 GB HDD ) 19' SUN MONITOR/SUN KEYBOARD /MOUSE / MANUAL / CD

    SUN ULTRA 5

    # ULTRASPARC 270MHZ
    # 4.3GB HDD
    # 512MB RAM
    # SUN KEYBOARD
    # SUN mouse
    # 19' INCH SUN MONITOR
    # MANUAL ,CD



    weh kalu set yg ni berapa?
    avatar
    slaughters
    PDP Moderator
    PDP Moderator

    Gender : Male Number of posts : 213
    Location : Selangor
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Pendapat sesape yg Pakai OS sun solaris..???

    Post by slaughters on Tue Mar 17, 2009 10:27 pm

    rm 700 tak silap.
    avatar
    sh4m
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 81
    Registration date : 15/02/2009

    Re: Pendapat sesape yg Pakai OS sun solaris..???

    Post by sh4m on Wed Mar 18, 2009 2:20 am

    # ULTRASPARC 270MHZ

    ni ibarat processor intel version ape..??
    avatar
    TRUNASUCI
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 89
    Registration date : 06/03/2009

    Re: Pendapat sesape yg Pakai OS sun solaris..???

    Post by TRUNASUCI on Wed Mar 18, 2009 3:17 am

    sh4m wrote:# ULTRASPARC 270MHZ

    ni ibarat processor intel version ape..??


    err ni RISC processor, generasi lain dr x86, bandingannya adalah mcm processor MIPS, ALPHA, PPC ( Apple macintosh ), dan lain2..


    tak silap server sparc dulu2 mcm Sun Netra 147Mhz lebih laju dr proc x86 intel 300Mhz..



    kategori intel tuh CISC, tak sama ngan RISC..

    Very Happy
    avatar
    sh4m
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 81
    Registration date : 15/02/2009

    Re: Pendapat sesape yg Pakai OS sun solaris..???

    Post by sh4m on Wed Mar 18, 2009 3:25 pm

    ooo... thanz.. kalu dah laju dari intel... nape xperluas kan processor ni...?? kebiasaanya pc sun ni utk ape..????

    yg aku tau utk keje2 programmer java...
    avatar
    TRUNASUCI
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 89
    Registration date : 06/03/2009

    Re: Pendapat sesape yg Pakai OS sun solaris..???

    Post by TRUNASUCI on Fri Mar 20, 2009 7:05 am

    sh4m wrote:ooo... thanz.. kalu dah laju dari intel... nape xperluas kan processor ni...?? kebiasaanya pc sun ni utk ape..????

    yg aku tau utk keje2 programmer java...


    normalnya, menda ni mmg komersil, tapi bukan untuk pakai dirumah.. dulu2 ni guna kat server dan workstation saja, bukan PC, running SunOS/Solaris.. sun punye barang guna dia punye hardware sendiri, OS sendiri dan application sendiri, mcm Mac dulu2 gak...

    penah tgk ke org pakai box sun kat umah? jarang dengar kan? ye la dah mende nya guna untuk pejabat.. lg satu hardware dia teramat2 mahal.. satu server sun pun makan rega puluh2 ribu... so paham2 la ngapa org biasa tak beli dan pakai kat umah Very Happy

    kid_carbon
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 13
    Registration date : 02/05/2009

    Re: Pendapat sesape yg Pakai OS sun solaris..???

    Post by kid_carbon on Sat May 02, 2009 3:54 am

    satu soalan..ermm apa beza nya SunOS/Solaris ni dgn pc lain dan apa kelebihan nya...sorii xtau...just nk info skit
    avatar
    alternator
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 43
    Location : www.data0.net
    Job/hobbies : RCE
    Registration date : 16/02/2009

    Re: Pendapat sesape yg Pakai OS sun solaris..???

    Post by alternator on Sat Jun 27, 2009 12:16 pm

    kid_carbon wrote:satu soalan..ermm apa beza nya SunOS/Solaris ni dgn pc lain dan apa kelebihan nya...sorii xtau...just nk info skit

    Untuk beza OS ni ngan PC atau OS lain memang kompleks nak terangkan. Boleh rujuk kat sini untuk comparison.
    avatar
    cendrawasih
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 5
    Registration date : 04/07/2009

    Re: Pendapat sesape yg Pakai OS sun solaris..???

    Post by cendrawasih on Sat Jul 04, 2009 5:12 pm

    Intel pakai os, OpenSolaris slow ke?. Setau saye boleh tahan juga lajunya, esp kalau pakai processor yg besar2 (PC level lah bukan server level). Yang menyebabkan slow tu sebab pakai vmware dan pakai pc direct kat wmvare tu. Yg saye faham kalau install wmvare, pc tu dah jadi server dan nak bukan dia kena pakai remote (ic telnet). vmware yg saye refer kat sini bukan vmware for workstation tau, tapi macam vmware ESX dan lain-lain. Patutnya laju. Saya pakai sun solaris atas intel Pentium4 je je, boleh tahan tapi slow lah gak, maklumlah pentium4 yang dah tak laku. Saya hantar sendiri pc saya tu kat syarikat sebab nak beat, boleh ke solaris run kat platform pentium4. Jawapnya boleh. Saya pakai 1G DDR2 RAM. Boleh jalan tapi saya tak tau nak guna lah. Finally saya saya keluarkan hardisk tu, ganti hardisk lain dan saya install windows 2000 Ad Server.

    Cuma kelemahan Solaris Open, bila saya plug in semua hardisk yg dah install solaris tu, dia jadi tak boleh jalan. Saya tak minat dgn opensolaris hari tu sebab nak tau codingnya, nak browse source code nya dan try to modify at least nak tukar teks, image etc, tapi sebab kurang GURU, saya pun give up. Lagi satu nak set ip address untuk access internet punya payah dan limited compatiblilty dgn NIC, payah nak access internet. Jadi give up lah
    avatar
    brothersesat
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 18
    Age : 31
    Location : subang jaya
    Registration date : 24/05/2009

    Re: Pendapat sesape yg Pakai OS sun solaris..???

    Post by brothersesat on Wed Aug 12, 2009 6:04 pm

    mcm best je tajuk perbincangan nie..susah x guna solaris nie,mcm nak cuba je la,,mana korg dapat ye solaris tu,boleh bagi saya link dia x,,nak cuba donlod la,,,,huhuhu
    avatar
    conz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 73
    Location : seremban
    Registration date : 11/03/2009

    Re: Pendapat sesape yg Pakai OS sun solaris..???

    Post by conz on Mon Sep 14, 2009 1:26 pm

    buka website sun
    nanti leh download os dari situ

    unix ni lebih kurang mcm linux jugak.p skrg ni kat malaysia x ramai yg expert guna unix ni
    avatar
    umarzuki
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 69
    Age : 31
    Location : Ampang
    Job/hobbies : Exploring GNU/Linux stuff
    Registration date : 25/04/2009

    Re: Pendapat sesape yg Pakai OS sun solaris..???

    Post by umarzuki on Wed Sep 23, 2009 3:42 pm

    brothersesat wrote:mcm best je tajuk perbincangan nie..susah x guna solaris nie,mcm nak cuba je la,,mana korg dapat ye solaris tu,boleh bagi saya link dia x,,nak cuba donlod la,,,,huhuhu

    Donlod OpenSolaris dari http://opensolaris.org/os/downloads/

    Kalau dah biasa dengan Ubuntu atau distro berdasarkan Debian, cuba Nexenta. Ubuntu dengan kernel opensolaris http://www.nexenta.org/os

    Sponsored content

    Re: Pendapat sesape yg Pakai OS sun solaris..???

    Post by Sponsored content


      Current date/time is Wed Sep 27, 2017 2:10 am