Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    LAN: acquiring network adress

    Share

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    LAN: acquiring network adress

    Post by teri-chan on Sun Mar 15, 2009 3:20 pm

    aku ada prob... pc aku pg td boleh je online. pas aku buang IDM secara manual (aku delete kat registry) pastu aku try uninstall... threadfire aku detect as malware so die dh terminate n quarantine prog tu. pastu die reboot automatically.

    pas reboot pc aku trus takde internet connection. aku dh call TM die kata suh aku restat pc n modem for 5 min. aku dh buat still sama gk, LAN connection aku takde. bile cek status need IP address. org TM kata akunye auto so IP address dynamic.

    entah aku tak phm sgt. LAN aku enable... tp takleh detect modem. modem tu berfungsi dgn baik sbb aku skang pkai pc mak aku laju je huhuhu.. tolong.... aku tak mahu kehilangan internet connection tu... duniaku akan kosong.... kosong... kosong....

    apa harus aku lakukan skang?


    (aku post kat tempat internet... mcm sama je ruangan internet ngn sistem rangkaian.. any1 helppp!!)


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    slaughters
    PDP Moderator
    PDP Moderator

    Gender : Male Number of posts : 213
    Location : Selangor
    Registration date : 13/02/2009

    Re: LAN: acquiring network adress

    Post by slaughters on Sun Mar 15, 2009 7:08 pm

    cube ko pakai nie

    http://www.softpedia.com/get/Tweak/Network-Tweak/WinSockFix.shtml

    conz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 73
    Location : seremban
    Registration date : 11/03/2009

    Re: LAN: acquiring network adress

    Post by conz on Mon Mar 16, 2009 10:46 am

    acquiring network adress
    selalunya ada masalah connection antara pc ke modem
    cube cek balik

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: LAN: acquiring network adress

    Post by teri-chan on Tue Mar 17, 2009 7:48 am

    aku dh repair gune software yg ko bg tu slaughter... IP add dh ada.. tp still tak dpt detect modem tu. aku call 100 tak dpt2 dr kemarin.. hangin tul aku. wireless aku pun takleh detect modem aku... nk IP add jugk... bile aku letak dummy IP 192.168.0.1 still takleh detect modem tu...

    hehheeh aku letak mana2 IP yg aku jumpa hahha!! susahnye nk buat! pening pala aku.


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: LAN: acquiring network adress

    Post by teri-chan on Tue Mar 17, 2009 1:22 pm

    anyone? ada sapa yg pakar dlm hal ni ke?


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    betik
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 204
    Registration date : 15/03/2009

    Re: LAN: acquiring network adress

    Post by betik on Tue Mar 17, 2009 2:14 pm

    buang balik IP yg ko letak tu(i.e: 192.168.0.1) dr pc ko tu...

    skang ni ada bbrp soklan sblm member2 putera len bole tolong lebih jauh:

    1) apa IP modem tu(try tengok guna pc mak ko)?...kalu xtau IP dia n modem tu masih guna default IP, apa jenis modem tu?...
    - kalu dah tau IP modem tu, cuba ko letak fix IP kat pc ko tu...cara nk letak IP tu harap2 ko dah tau atau boleh google...
    2) lepas dia aquiring network addr, dia kuar limited ke atau network unplugged?
    - kalu dia limited, cuba letak fix IP...kalu dia kuar unplugged, cuba guna 100Mbps full duplex (kat speed n duplex netwrok card ko tu) dan bukannya auto-negotiate/detect/sense..
    3) bila ko try ping loopback, apa result dia? (ko taip: ping 127.0.0.1 kat command prompt)
    - kalu ko cuba ping x berjaya, kebarangkalian netwrok card ko dah rosak...
    4) modem tu sambung terus kat pc ke ada guna switch?...
    - kalu guna switch, cuba tukar kat len...kalu dah abis guna sumer, cuba sambung direct modem tu ke pc...

    edit: satu lagi, cuba reinstall driver network card...

    cuba yang tu dulu...kalau masih x berjaya...ada lagi soalan nak tanya ni Very Happy...

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: LAN: acquiring network adress

    Post by teri-chan on Tue Mar 17, 2009 4:24 pm

    betik wrote:buang balik IP yg ko letak tu(i.e: 192.168.0.1) dr pc ko tu...

    skang ni ada bbrp soklan sblm member2 putera len bole tolong lebih jauh:

    1) apa IP modem tu(try tengok guna pc mak ko)?...kalu xtau IP dia n modem tu masih guna default IP, apa jenis modem tu?...
    - kalu dah tau IP modem tu, cuba ko letak fix IP kat pc ko tu...cara nk letak IP tu harap2 ko dah tau atau boleh google...
    2) lepas dia aquiring network addr, dia kuar limited ke atau network unplugged?
    - kalu dia limited, cuba letak fix IP...kalu dia kuar unplugged, cuba guna 100Mbps full duplex (kat speed n duplex netwrok card ko tu) dan bukannya auto-negotiate/detect/sense..
    3) bila ko try ping loopback, apa result dia? (ko taip: ping 127.0.0.1 kat command prompt)
    - kalu ko cuba ping x berjaya, kebarangkalian netwrok card ko dah rosak...
    4) modem tu sambung terus kat pc ke ada guna switch?...
    - kalu guna switch, cuba tukar kat len...kalu dah abis guna sumer, cuba sambung direct modem tu ke pc...

    edit: satu lagi, cuba reinstall driver network card...

    cuba yang tu dulu...kalau masih x berjaya...ada lagi soalan nak tanya ni Very Happy...

    thanks for the reply.

    so ini jwpn aku:

    1) apa IP modem tu(try tengok guna pc mak ko)?

    pc mak aku ngn adik aku pkai vista, aku je pkai XP so mcm mana aku nk cek IP die?

    kalu xtau IP dia n modem tu masih guna default IP, apa jenis modem tu?...

    aku pkai Aztech DSL605EW

    2) lepas dia aquiring network addr, dia kuar limited ke atau network unplugged?
    - die kuar limited (utk cable) n wireless pun sama gk (lappy aku leh sense both - kalu cable takleh pkai leh pkai wireless)
    skang ni both takleh pkai sbb IP add kosong. after aku run WinsockFix, ada IP add still takleh detect modem. skang jd unplugged sbb aku cabut pastu pasang kat lappy adik aku.. boleh je pkai.

    3) bila ko try ping loopback, apa result dia? (ko taip: ping 127.0.0.1 kat command prompt)

    berjaya: ping stat packet sent 4, received 4, lost 0 (o% loss)

    approx time min - 0ms, max 0ms, average 0ms

    4) modem tu sambung terus kat pc ke ada guna switch?...
    - kalu guna switch, cuba tukar kat len...kalu dah abis guna sumer, cuba sambung direct modem tu ke pc...



    errr.... kurang phm skit.... yg nyata bile aku cabut cable internet pc aku ke lappy adik aku... internet working just fine.

    reinstall? kene buat ke? slame ni member aku yg tlg install driver hehehe...


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    betik
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 204
    Registration date : 15/03/2009

    Re: LAN: acquiring network adress

    Post by betik on Tue Mar 17, 2009 4:35 pm

    cuba letak ip kat pc ko...
    kalu modem tu masih default ip, modem ko punya ip: 192.168.1.1
    so, ko boleh la letak ip ko cth: 192.168.1.100
    subnet: 255.255.255.0
    gateway: 192.168.1.1

    kalu ko penah tukar default ip utk modem tu, ko cuba taip kat cmd: ipconfig /all
    tengok apa ip utk default gateway...tu ip modem ko...so boleh la cuba bg ip kat pc ko...

    cuba yang ni dulu...

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: LAN: acquiring network adress

    Post by teri-chan on Tue Mar 17, 2009 7:21 pm

    oh.. aku penah cek kemarin... the thing is.. IP add, getaway, submask sume kosong.

    skang ni aku tukar ikut IP yg ko bg.. bile aku run ipconfig /all yg kuar ialah IP yg ko bg.. tu je. n still... tak detect modem aku huhuhu.... di mana salahnye ye?

    oh.. aku mcm terlupa sesuatu... time install IDM tu, die ada kata nk take over line connection.. option ok ngn cancel. aku tekan ok je la takkan nk cancel kan... bile aku buang IDM ikut registry sume2 (sila rujuk 1st posting) br aku takleh connect internet balik.

    errr.. ada kena mengena ka punca mslh ini?


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: LAN: acquiring network adress

    Post by teri-chan on Thu Mar 19, 2009 7:40 am

    huuu problem not solve yet. it that means aku kene re-install network card?


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    Prontoxp
    Admin
    Admin

    Gender : Male Number of posts : 53
    Age : 42
    Location : Wilayah Persekutuan KL
    Registration date : 13/02/2009

    Re: LAN: acquiring network adress

    Post by Prontoxp on Thu Mar 19, 2009 10:11 am

    Kalau ko ada network card lain pun cantik gak... ataupun ko try alihkan network card tu ke slot yang lain...

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: LAN: acquiring network adress

    Post by ayoi on Thu Mar 19, 2009 2:04 pm

    apa pun try lah unistall driver network kad tu dan install balik.

    nak install driver card senang je janji ada driver dia.
    so donwload la driver nic tu.

    tengok kat system properties amik nama dan model network card tu.
    pastu cari kat google pengilang dia.. download driver.

    kalau takleh gak

    gi network place
    choose setu up home network
    next ... next ..choose yang tengah *throught network
    next next dan finish..

    try web browser dan enjoy.

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: LAN: acquiring network adress

    Post by teri-chan on Fri Mar 20, 2009 7:14 pm

    ayoi wrote:apa pun try lah unistall driver network kad tu dan install balik.

    nak install driver card senang je janji ada driver dia.
    so donwload la driver nic tu.

    tengok kat system properties amik nama dan model network card tu.
    pastu cari kat google pengilang dia.. download driver.

    aku rasa cara terbaik ialah re-install driver, mslhnye aku tak tahu yg mana 1.. adakah aku perlu uninstall modem driver die?

    aku try network setting.. adakah ini cara terbaik? hem.. nmpknya still tak detect modem aku... mana silapnya?


    kalau takleh gak

    gi network place
    choose setu up home network
    next ... next ..choose yang tengah *throught network
    next next dan finish..

    try web browser dan enjoy.

    dh cube juga tak berjaya.


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    antuz_casper
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 39
    Age : 31
    Location : Muar
    Job/hobbies : System Engineer/Computer Hardware, Network, Mobile
    Registration date : 20/02/2009

    Re: LAN: acquiring network adress

    Post by antuz_casper on Sun Mar 22, 2009 5:34 am

    skang ni ko enable kan dua2 network ko ker? (LAN n wireless) kalo yer, try disable kan lu yang wireless. pastu cuba cek betul2 ip modem ko apa. sebab ada certain modem ip dia 192.168.0.1. utk model modem ko aku tak sure la baper ip dia. cuba cek kat kotak modem tu.pastu ko kena masuk ip kat pc ko ikut standard yang sama cam ip modem ko, cuma hujung dia je ko tukar lain, contoh 192.168.0.100 ker 192.168.0.200 ker.. subnet mask 255.255.255.0 gateway lak ikut ip modem ko baper.. pastu try ko ping ip modem tu bleh dapat ke tak. kalo bleh dapat ping patut nyer takde masalah.

    kalo ko ada network kad lain pn ok gak. kalo pakai network kad rasa nyer tak yah pakai driver pn. just plug n play. so selamat mencuba.. Very Happy Very Happy Very Happy

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: LAN: acquiring network adress

    Post by teri-chan on Mon Mar 23, 2009 8:13 am

    antuz_casper wrote:skang ni ko enable kan dua2 network ko ker? (LAN n wireless) kalo yer, try disable kan lu yang wireless. pastu cuba cek betul2 ip modem ko apa. sebab ada certain modem ip dia 192.168.0.1. utk model modem ko aku tak sure la baper ip dia. cuba cek kat kotak modem tu.pastu ko kena masuk ip kat pc ko ikut standard yang sama cam ip modem ko, cuma hujung dia je ko tukar lain, contoh 192.168.0.100 ker 192.168.0.200 ker.. subnet mask 255.255.255.0 gateway lak ikut ip modem ko baper.. pastu try ko ping ip modem tu bleh dapat ke tak. kalo bleh dapat ping patut nyer takde masalah.

    kalo ko ada network kad lain pn ok gak. kalo pakai network kad rasa nyer tak yah pakai driver pn. just plug n play. so selamat mencuba.. Very Happy Very Happy Very Happy

    kotak? aiyah takde la pulak.. org tu dtg bg modem je... hem... mlm karang aku cube ye? ms skang dh agk suntuk huhuhu...


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    antuz_casper
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 39
    Age : 31
    Location : Muar
    Job/hobbies : System Engineer/Computer Hardware, Network, Mobile
    Registration date : 20/02/2009

    Re: LAN: acquiring network adress

    Post by antuz_casper on Mon Mar 23, 2009 3:05 pm

    ok takper, kalo camtu, ko try pakai modem tu kat pc org lain yang ok. pastu ko bukak command prompt, start-->run--> taip cmd -->ok
    kat command prompt tu taip ipconfig
    tgk default gateway dia apa, tu la ip modem ko.
    make sure wat suma ni kat pc yang ok.jgn pakai pc ko lak..selmat mencuba Cool Cool

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: LAN: acquiring network adress

    Post by ayoi on Mon Mar 23, 2009 5:21 pm

    teri-chan wrote:
    ayoi wrote:apa pun try lah unistall driver network kad tu dan install balik.

    nak install driver card senang je janji ada driver dia.
    so donwload la driver nic tu.

    tengok kat system properties amik nama dan model network card tu.
    pastu cari kat google pengilang dia.. download driver.

    aku rasa cara terbaik ialah re-install driver, mslhnye aku tak tahu yg mana 1.. adakah aku perlu uninstall modem driver die?

    aku try network setting.. adakah ini cara terbaik? hem.. nmpknya still tak detect modem aku... mana silapnya?


    kalau takleh gak

    gi network place
    choose setu up home network
    next ... next ..choose yang tengah *throught network
    next next dan finish..

    try web browser dan enjoy.

    dh cube juga tak berjaya.


    lerr..

    pakai laptop or desktop.

    kalau laptop.

    masuk je website dia
    kalau acer.. masuk acer

    pi bahagian support or download
    pilih model tu.
    amik driver network... download

    uninstall driver sedia ada dahulu..
    kat system properties > hardware .. nic... uninstall driver.

    then install semua driver yang di download tadi... settle.

    tak bleh gak... tengok dalam modem router ko tu maybe set by mac address

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: LAN: acquiring network adress

    Post by teri-chan on Tue Mar 24, 2009 12:16 am

    errr... kalu vista kat mana command run tu? heheh.. aku mmg FAIL la vista ni...


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: LAN: acquiring network adress

    Post by teri-chan on Tue Mar 24, 2009 8:17 am

    hehehe tak yah.. aku dh jumpe IP add aku hehehe.. tahniah2.. hehehhe.. mmg sah driver aku problem.., so mmg kene reinstall driver aku balik la huhuhu.. aku kene reinstall modem, sume2 ke?

    aku pakai lappy hp compaq nx9010... hehhe zaman batu dh ni heheh...


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: LAN: acquiring network adress

    Post by ayoi on Tue Mar 24, 2009 11:17 am

    modem mana ada kena install kecuali modem kat laptop ko tu tapi tak guna punkan... takyah isntall. modem aztech tu tak perlu di install sebab dia auto detect ip.
    lebih elok letak ip static..

    vista? hehe aku guna mac sebab nyampah ngan vista...
    tapi virtual vm aku still pakai xp nak duk usha win7. driver plak susah huhu...

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: LAN: acquiring network adress

    Post by teri-chan on Tue Mar 24, 2009 11:33 pm

    hehehh... ayoi segala cadangan ko akan aku lihat nnt ye? sbb mulai esok aku out station so mmg susah nk belek pepe yg ptt. nwat i'll tell u updates later wokeh?


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    Sponsored content

    Re: LAN: acquiring network adress

    Post by Sponsored content Today at 8:29 am


      Current date/time is Mon Dec 05, 2016 8:29 am