Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Send email error - Relaying denied. IP name possibly forged (x.x.x.x)

    Share

    Sir Pyan
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 175
    Location : S'ban, N9
    Job/hobbies : Kojo apo jo yang halal
    Registration date : 17/02/2009

    Send email error - Relaying denied. IP name possibly forged (x.x.x.x)

    Post by Sir Pyan on Sun Mar 15, 2009 1:22 pm

    Assalamualaikum, salam sejahtera. Tujuan utama topik ini adalah untuk meminta bantuan kepada sesiapa yang arif berkenaan hal tersebut. Oleh kerana perkara ini ada kaitan dengan networking dan saya rasa mereka yang arif networking tentu arif berkenaan hal ini maka saya pos topik ini di bahagian ini lah. Ceritanya, email akaun saya cuma boleh menerima email, tapi tidak boleh send keluar. Saya guna MS Outllook 2002. Setiap kali send, error tersebut akan muncul:
    Relaying denied. IP name possibly forged [x.x.x.x]


    Jadi saya buatlah sket research, apa yang saya temui antaranya adalah TM ada buat checkup & upgrade sebagai proses anti-spamming, jadi ada terbaca berita berkenaan pengguna dynamic IP tak boleh send email keluar. Dia ada bagi cara-cara alternatif, antaranya gunakan port 587 untuk outgoing email, guna tapi setelah dicuba keputusannya tetap sama. Jadi mintak tolong kepada sesiapa yang tahu berkenaan hal sedemikian. Ni saya sertakan imej-imej untuk memudahkan gambaran.
    ==========================================================================
    IMEJ 1

    Yang ni, "Outgoing mail server (SMTP)" tu yang asal. Ada terbaca suruh tukar smtp-proxy.tm.net.my, tapi keputusannya sama, tak boleh juga.
    ==========================================================================
    IMEJ 2

    Port outgoing server (SMTP), 25 tu default, tak boleh guna, ada tukar 587 pun tak boleh juga.
    ==========================================================================
    IMEJ 3

    Checkbox authentification tu nak tanda ke tak?
    ==========================================================================
    IMEJ 4

    Bila buat test connection, dia keluar camni ler kiranya.
    ==========================================================================

    Jadi tu ler permasalahannya. Untuk pengetahuan anda saya memang takde kerja nak spam menyepam ni, jadi mungkin ni kira mangsa keadaan ler kiranya. Jadi minta jasa baik sesiapa yang arif berkenaan hal tersebut untuk sudi membantu. Saya bab networking ni tak pandai sangat, jadi mungkin agak lambat sket pickupnya. Very Happy Sekian terima kasih.

    slaughters
    PDP Moderator
    PDP Moderator

    Gender : Male Number of posts : 213
    Location : Selangor
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Send email error - Relaying denied. IP name possibly forged (x.x.x.x)

    Post by slaughters on Sun Mar 15, 2009 1:30 pm

    tukar outgoing smtp 587 pun tak lepas ?

    hermm..

    Sir Pyan
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 175
    Location : S'ban, N9
    Job/hobbies : Kojo apo jo yang halal
    Registration date : 17/02/2009

    Re: Send email error - Relaying denied. IP name possibly forged (x.x.x.x)

    Post by Sir Pyan on Sun Mar 15, 2009 1:37 pm

    Aku ada terbaca yang port 587 tu kekadang dia on kekadang tak. Sapa "dia" yang on tu entah, tak tau ler. Very Happy

    Prontoxp
    Admin
    Admin

    Gender : Male Number of posts : 53
    Age : 42
    Location : Wilayah Persekutuan KL
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Send email error - Relaying denied. IP name possibly forged (x.x.x.x)

    Post by Prontoxp on Sun Mar 15, 2009 10:08 pm

    apa kata ko test dulu guna webmail.tm.net.my or webmail.streamyx.com

    TRUNASUCI
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 89
    Registration date : 06/03/2009

    Re: Send email error - Relaying denied. IP name possibly forged (x.x.x.x)

    Post by TRUNASUCI on Mon Mar 16, 2009 5:01 am

    Sir Pyan wrote:Assalamualaikum, salam sejahtera. Tujuan utama topik ini adalah untuk meminta bantuan kepada sesiapa yang arif berkenaan hal tersebut. Oleh kerana perkara ini ada kaitan dengan networking dan saya rasa mereka yang arif networking tentu arif berkenaan hal ini maka saya pos topik ini di bahagian ini lah. Ceritanya, email akaun saya cuma boleh menerima email, tapi tidak boleh send keluar. Saya guna MS Outllook 2002. Setiap kali send, error tersebut akan muncul:
    Relaying denied. IP name possibly forged [x.x.x.x]


    Jadi saya buatlah sket research, apa yang saya temui antaranya adalah TM ada buat checkup & upgrade sebagai proses anti-spamming, jadi ada terbaca berita berkenaan pengguna dynamic IP tak boleh send email keluar. Dia ada bagi cara-cara alternatif, antaranya gunakan port 587 untuk outgoing email, guna tapi setelah dicuba keputusannya tetap sama. Jadi mintak tolong kepada sesiapa yang tahu berkenaan hal sedemikian. Ni saya sertakan imej-imej untuk memudahkan gambaran.
    ==========================================================================
    IMEJ 1

    Yang ni, "Outgoing mail server (SMTP)" tu yang asal. Ada terbaca suruh tukar smtp-proxy.tm.net.my, tapi keputusannya sama, tak boleh juga.
    ==========================================================================
    IMEJ 2

    Port outgoing server (SMTP), 25 tu default, tak boleh guna, ada tukar 587 pun tak boleh juga.
    ==========================================================================
    IMEJ 3

    Checkbox authentification tu nak tanda ke tak?
    ==========================================================================
    IMEJ 4

    Bila buat test connection, dia keluar camni ler kiranya.
    ==========================================================================

    Jadi tu ler permasalahannya. Untuk pengetahuan anda saya memang takde kerja nak spam menyepam ni, jadi mungkin ni kira mangsa keadaan ler kiranya. Jadi minta jasa baik sesiapa yang arif berkenaan hal tersebut untuk sudi membantu. Saya bab networking ni tak pandai sangat, jadi mungkin agak lambat sket pickupnya. Very Happy Sekian terima kasih.


    soalan bodoh aku la..

    outlook yg cuba request SMTP/POP3 dr tmnet/streamyx ni sendiri adakah guna line/ip streamyx? ataupun guna ISP/ip lain? pasal setau nya relay access ( as pengalaman aku setup MTA/mail server ) dia takkan allow subnet yg luar dari lingkungan depa, as untuk keselamatan..


    but tgk pada result, semua tuh nampak ok je.. unless kat email address.. err betul ke email adress tu? kalau ada silap walau satu huruf pun mmg akan reject...

    Sir Pyan
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 175
    Location : S'ban, N9
    Job/hobbies : Kojo apo jo yang halal
    Registration date : 17/02/2009

    Re: Send email error - Relaying denied. IP name possibly forged (x.x.x.x)

    Post by Sir Pyan on Mon Mar 16, 2009 6:55 am

    TRUNASUCI wrote:soalan bodoh aku la..

    outlook yg cuba request SMTP/POP3 dr tmnet/streamyx ni sendiri adakah guna line/ip streamyx? ataupun guna ISP/ip lain? pasal setau nya relay access ( as pengalaman aku setup MTA/mail server ) dia takkan allow subnet yg luar dari lingkungan depa, as untuk keselamatan..


    but tgk pada result, semua tuh nampak ok je.. unless kat email address.. err betul ke email adress tu? kalau ada silap walau satu huruf pun mmg akan reject...

    Email address tu betul xxxxxxxxxx@tm.net.my. Line pakai streamyx. Sebenarnya ni bukan masalah aku tapi masalah bapak aku. Laughing Email dia tu, dia mintak tolong aku, maklum ler orang tua mana reti sangat benda-benda ni. Akaun email tu dia dah pakai lama, sebelum pakai streamyx lagi, skang ni dia dah pakai streamyx tapi dia still guna email tu.

    Ada kemungkinan sebab tu ke? So ada kemungkinan kena contact TM ler ni?

    conz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 73
    Location : seremban
    Registration date : 11/03/2009

    Re: Send email error - Relaying denied. IP name possibly forged (x.x.x.x)

    Post by conz on Mon Mar 16, 2009 10:38 am

    cube contact tm balik la huhuhu

    TRUNASUCI
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 89
    Registration date : 06/03/2009

    Re: Send email error - Relaying denied. IP name possibly forged (x.x.x.x)

    Post by TRUNASUCI on Mon Mar 16, 2009 10:08 pm

    Sir Pyan wrote:
    TRUNASUCI wrote:soalan bodoh aku la..

    outlook yg cuba request SMTP/POP3 dr tmnet/streamyx ni sendiri adakah guna line/ip streamyx? ataupun guna ISP/ip lain? pasal setau nya relay access ( as pengalaman aku setup MTA/mail server ) dia takkan allow subnet yg luar dari lingkungan depa, as untuk keselamatan..


    but tgk pada result, semua tuh nampak ok je.. unless kat email address.. err betul ke email adress tu? kalau ada silap walau satu huruf pun mmg akan reject...

    Email address tu betul xxxxxxxxxx@tm.net.my. Line pakai streamyx. Sebenarnya ni bukan masalah aku tapi masalah bapak aku. Laughing Email dia tu, dia mintak tolong aku, maklum ler orang tua mana reti sangat benda-benda ni. Akaun email tu dia dah pakai lama, sebelum pakai streamyx lagi, skang ni dia dah pakai streamyx tapi dia still guna email tu.

    Ada kemungkinan sebab tu ke? So ada kemungkinan kena contact TM ler ni?

    setau aku boleh, tapi email dan logon + password kena ikut asal, jgn email guna dialup akaun, logon guna steramyx+pass streamyx pulak!

    slaughters
    PDP Moderator
    PDP Moderator

    Gender : Male Number of posts : 213
    Location : Selangor
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Send email error - Relaying denied. IP name possibly forged (x.x.x.x)

    Post by slaughters on Mon Mar 16, 2009 10:22 pm

    adoi la.

    biar benar..

    Sir Pyan
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 175
    Location : S'ban, N9
    Job/hobbies : Kojo apo jo yang halal
    Registration date : 17/02/2009

    Re: Send email error - Relaying denied. IP name possibly forged (x.x.x.x)

    Post by Sir Pyan on Mon Mar 16, 2009 10:35 pm

    Ooo ada kemungkinan sebab tu ke? Awat TM tak terminate akaun email tu awal-awal dulu? Very Happy Siap boleh receive email, tu yg bapak aku ingat ok je kot. Nanti ler aku suruh bapak aku contact TM.

    BasicCX
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 230
    Registration date : 25/02/2009

    Re: Send email error - Relaying denied. IP name possibly forged (x.x.x.x)

    Post by BasicCX on Tue Mar 17, 2009 3:38 pm

    http://webmail.tm.net.my/info/proxy.html

    http://webmail.tm.net.my/info/smtp-proxy.html

    Sir Pyan
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 175
    Location : S'ban, N9
    Job/hobbies : Kojo apo jo yang halal
    Registration date : 17/02/2009

    Re: Send email error - Relaying denied. IP name possibly forged (x.x.x.x)

    Post by Sir Pyan on Thu Mar 19, 2009 10:55 pm

    BasicCX wrote:(1) http://webmail.tm.net.my/info/proxy.html

    (2) http://webmail.tm.net.my/info/smtp-proxy.html

    Nak tanya sket. Yang ikut link no. 1 tu dah buat dah, tapi tak jadik gak. Ke kena buat dua-dua sekali no. 1 & 2 tu?

    TRUNASUCI
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 89
    Registration date : 06/03/2009

    Re: Send email error - Relaying denied. IP name possibly forged (x.x.x.x)

    Post by TRUNASUCI on Tue Mar 24, 2009 6:44 am

    Sir Pyan wrote:
    BasicCX wrote:(1) http://webmail.tm.net.my/info/proxy.html

    (2) http://webmail.tm.net.my/info/smtp-proxy.html

    Nak tanya sket. Yang ikut link no. 1 tu dah buat dah, tapi tak jadik gak. Ke kena buat dua-dua sekali no. 1 & 2 tu?



    wat yg no1 je... no2 tuh untuk email server punye setting bro..

    Very Happy


    nih HOW-TO aku based on yg no2 tuh le Smile

    http://trunasuci.pbwiki.com/Postfix-MTA-additional-setup-for-TMNET-SMTP-delivery-problem

    Sponsored content

    Re: Send email error - Relaying denied. IP name possibly forged (x.x.x.x)

    Post by Sponsored content Today at 2:14 am


      Current date/time is Fri Dec 09, 2016 2:14 am