Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Akaun semasa

    Share

    sandwichs
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 16
    Age : 31
    Location : Gombuck
    Registration date : 06/03/2009

    Akaun semasa

    Post by sandwichs on Fri Mar 13, 2009 9:35 pm

    salam buat semua..
    nak tanye pendpat korang terutama orang yang bukak akaun semasa nie..
    antara akaun semasa peribadi dan akaun semasa under company mana yang lebih ok..
    apa kelebihan gunakan akaun semasa..??

    fizzswiss2u
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 254
    Age : 37
    Location : Penang-KL-Perlis-Penang
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Akaun semasa

    Post by fizzswiss2u on Sat Mar 14, 2009 1:17 am

    Ku ada dua2.. Bagi utk bzness baik ko guna current acc company.. Coz menyakinkan lagi pihak yg lain.. Cool

    muraicherang
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 160
    Location : klate
    Job/hobbies : pikat burung tino
    Registration date : 21/02/2009

    Re: Akaun semasa

    Post by muraicherang on Sat Mar 14, 2009 2:38 am

    fizzswiss2u wrote:Ku ada dua2.. Bagi utk bzness baik ko guna current acc company.. Coz menyakinkan lagi pihak yg lain.. Cool
    stuju! wat loan atau ape2 senang.

    sandwichs
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 16
    Age : 31
    Location : Gombuck
    Registration date : 06/03/2009

    Re: Akaun semasa

    Post by sandwichs on Sat Mar 14, 2009 2:53 am

    yeke...okies..mcmtu aku bukak under company la..thanks all..

    jaketbiru
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 2
    Registration date : 18/03/2009

    Re: Akaun semasa

    Post by jaketbiru on Wed Mar 18, 2009 1:15 pm

    akaun semasa boleh dpt buku cek. senang nak buat payment apa2... cth bayar kadkredit pakai atm cheque deposit jer.

    tapi nak bukak akaun ni kena ada introducer. kalo korg takde, cuba call Alrajhi bank yg terdekat dgn rumah & tanya boleh tak bukak tanpa introducer. Biasanya dia akan cakap ok, sebab bank ni masih baru. Lepas call baru pegi bank tu nak bukak akaun, klu diorg tanya introducer, cakap ler korg dah call tadi & katanya dlm promotion period tak perlu introducer.

    kad atm alrajhi tu juga boleh digunakan spt debit card (mcm kad kredit tapi tolak duit dlm akaun terus)

    shan09
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 9
    Location : rain town...
    Registration date : 29/03/2009

    Re: Akaun semasa

    Post by shan09 on Thu Apr 09, 2009 11:10 pm

    sjhtra semua.... Smile

    nak mntak pndpt korang semua....
    kalo hr nie issue cek kat dlm acc bank yg sama, bape hr blh clear.?..
    mksud nyer sy ade acc semasa n acc personal(bank yg sama), wang dlm current acc nk pindah ke acc personal...
    tq..



    flower

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Akaun semasa

    Post by teri-chan on Sat Apr 11, 2009 10:26 am

    hem... ok... ko ada acc A nk transfer duit ke akaun B kan? knp nk bg cek? sbb kalu ko ada akaun yg banyak dlm 1 bank tu, banker boleh transfer duit tu internally. dengan syarat ko ada credit balance dlm acc yg nk di transfer.

    dlm cek pulak ada yg amik ms utk clear dlm 1 hingga 3 ari. depends ngn situation.

    SITUATION 1:

    If cek ko ialah CIMB (cth) n cek tu berasal dr Branch A, n ko msukkan cek tu ke akaun ko kat branch A, ms utk clear ialah 1 ari (kalu ko msukkan cek tu sebelum pukul 2). kalu after 2pm die akan clearkan cek ko pd esok harinya. kalu ko msukkan hari jumaat, isnin br clear cek ko.

    Situation 2:

    If cek ko ialah CIMB (cth) n cek tu berasal dr Branch A, n ko msukkan cek tu ke akaun ko kat branch B , ms utk clear ialah max 3 ari bekerja. ada certain bank die offer clearance period lg cepat tp aku lupa bank yg mana.

    SITUATION 3:

    If cek ko ialah CIMB (cth) n akaun ko ialah maybank, ms utk clear ialah max 3 ari bekerja.

    situation 4:

    If cek ko ialah standard chartered (cth) n akaun ko ialah maybank, ms utk clear ialah max 3 ari or more. sbb melibatkan foreign bank n local bank. sbb each cek akan dibawa ke clearance house kat bank negara n ada la process die kat sana.. aku tak pasti.

    situation 5:


    If cek ko ialah standard chartered (cth) n akaun ko ialah OCBC, ms utk clear ialah max 3 ari bekerja, sama mcm situation 3.

    aku harap ko phm la penerangan aku. BTW, kalu aku salah sila betul kan.


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    fizzswiss2u
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 254
    Age : 37
    Location : Penang-KL-Perlis-Penang
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Akaun semasa

    Post by fizzswiss2u on Sun Apr 12, 2009 5:38 pm

    teri-chan wrote:hem... ok... ko ada acc A nk transfer duit ke akaun B kan? knp nk bg cek? sbb kalu ko ada akaun yg banyak dlm 1 bank tu, banker boleh transfer duit tu internally. dengan syarat ko ada credit balance dlm acc yg nk di transfer.

    dlm cek pulak ada yg amik ms utk clear dlm 1 hingga 3 ari. depends ngn situation.

    SITUATION 1:

    If cek ko ialah CIMB (cth) n cek tu berasal dr Branch A, n ko msukkan cek tu ke akaun ko kat branch A, ms utk clear ialah 1 ari (kalu ko msukkan cek tu sebelum pukul 2). kalu after 2pm die akan clearkan cek ko pd esok harinya. kalu ko msukkan hari jumaat, isnin br clear cek ko.

    Situation 2:

    If cek ko ialah CIMB (cth) n cek tu berasal dr Branch A, n ko msukkan cek tu ke akaun ko kat branch B , ms utk clear ialah max 3 ari bekerja. ada certain bank die offer clearance period lg cepat tp aku lupa bank yg mana.

    SITUATION 3:

    If cek ko ialah CIMB (cth) n akaun ko ialah maybank, ms utk clear ialah max 3 ari bekerja.

    situation 4:

    If cek ko ialah standard chartered (cth) n akaun ko ialah maybank, ms utk clear ialah max 3 ari or more. sbb melibatkan foreign bank n local bank. sbb each cek akan dibawa ke clearance house kat bank negara n ada la process die kat sana.. aku tak pasti.

    situation 5:


    If cek ko ialah standard chartered (cth) n akaun ko ialah OCBC, ms utk clear ialah max 3 ari bekerja, sama mcm situation 3.

    aku harap ko phm la penerangan aku. BTW, kalu aku salah sila betul kan.

    x dak yg salah... semua betoi2 belaka... Laughing

    muraicherang
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 160
    Location : klate
    Job/hobbies : pikat burung tino
    Registration date : 21/02/2009

    Re: Akaun semasa

    Post by muraicherang on Sun Apr 12, 2009 10:03 pm

    Acc semasa ke acc personal aku x tau. tp kalau....cthnya: kau guna acc semasa BIMB lakasi A...pastu kau nk bankinkan cek kt acc semasa kawan kau yg gunakan BIMB di lokasi A(sama)....
    automatic masuk!

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Akaun semasa

    Post by teri-chan on Tue Apr 14, 2009 9:13 am

    acc semasa dn acc personal dlm 1 bank tak kisah mana cawangan mmg boleh buat, takde mslh. tp kalu melibatkan cek tu yg mkn ms skit. mcm dpt gaji pkai cek la... bank in duit esok cek kadang2 clear cepat, kadang2 clear lmbt. mcm 5 situasi yg aku ckp b4 la.


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    muraicherang
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 160
    Location : klate
    Job/hobbies : pikat burung tino
    Registration date : 21/02/2009

    Re: Akaun semasa

    Post by muraicherang on Wed Apr 15, 2009 10:03 am

    teri-chan wrote:acc semasa dn acc personal dlm 1 bank tak kisah mana cawangan mmg boleh buat, takde mslh. tp kalu melibatkan cek tu yg mkn ms skit. mcm dpt gaji pkai cek la... bank in duit esok cek kadang2 clear cepat, kadang2 clear lmbt. mcm 5 situasi yg aku ckp b4 la.
    kalau BIMB..kalau cek bank yang lokasi sama(akaun sama lokasi) masuk ari ne automatik ari ne dapat!

    Sponsored content

    Re: Akaun semasa

    Post by Sponsored content Today at 4:51 pm


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 4:51 pm