Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Webserver host by Streamyx

    Share

    cast
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 99
    Age : 58
    Location : Prince of Wales Island
    Registration date : 12/02/2009

    Webserver host by Streamyx

    Post by cast on Fri Mar 13, 2009 4:12 pm

    aku ade setup pc utk jadikan webserver. hobby2 je. semuanya berjalan lancar dgn install apache, setup dyndns dan port forward. tp utk test website aku perlu gunakan proxy atau suruh org lain masuk ke host dyndns. jika tak akan keluar prompt mcm nk login ke router. ade tak cara supaya boleh test website tidak menggunakan proxy atau menyuruh org lain yg test website aku tuh? aku nk pastikan website online bkn hanya dlm local machine/localhost.

    TQ Smile

    Prontoxp
    Admin
    Admin

    Gender : Male Number of posts : 53
    Age : 42
    Location : Wilayah Persekutuan KL
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Webserver host by Streamyx

    Post by Prontoxp on Sun Mar 15, 2009 10:21 pm

    anyway port 80 tu digunakan utk router wat management... kalau semua host dah setel... tukarkan saja web management tu dari internet ke port lain contohnya 8080 (default adalah 80) .. jadinya system pord forward tu jadi clash dgn ko punya LAN webserver. Bila dah tukar ke 8080 tadi..secara automatik port 80 akan boleh diaccess dari intenet ke LAN port webserver tu

    cast
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 99
    Age : 58
    Location : Prince of Wales Island
    Registration date : 12/02/2009

    Re: Webserver host by Streamyx

    Post by cast on Mon Mar 16, 2009 3:13 am

    Terima kasih prontoxp, Tp masih kurang jelas; Kiranya port mana yg perlu di port forward kan? 80 atau 8080. Sebelum nh saya telah port forward kan port 80.

    Prontoxp
    Admin
    Admin

    Gender : Male Number of posts : 53
    Age : 42
    Location : Wilayah Persekutuan KL
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Webserver host by Streamyx

    Post by Prontoxp on Mon Mar 16, 2009 10:33 am

    dah betul awak fwdkan port 80 kepada ip LAN webserver tu, cuma masalahnya modem/router tu skrg masih aktive port 80 untuk web management dari internet site.. jadi dia hold firewall rules tu.. jadinya awak kena cari kat mana web management modem tu dan set balik port 80 tu kepada port lain...contohnya 8080.. skrg ni dia run mcm ni

    http://urdyndnshost.dyndns.org -------> akan pegi terus ke web management bukannya ke web server


    kalau awak tak dpt buat tu..awak boleh guna external port lain contohnya dari luar guna 8081 dan didalam guna port 80..


    jadinya web server akan running dgn address ni


    http://urdyndnshost.dyndns.org:8081 -----------> akan pegi ke private lan web server

    cast
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 99
    Age : 58
    Location : Prince of Wales Island
    Registration date : 12/02/2009

    Re: Webserver host by Streamyx

    Post by cast on Tue Mar 17, 2009 1:25 am

    Saya guna modem D-Link DSL-520B tp tak jumpe plk web management. Mungkn terpaksa guna external port. Tp semasa saya buat port forward ade keluar seperti gamba di bawah, boleh terangkan apa maksudnya?


    Prontoxp
    Admin
    Admin

    Gender : Male Number of posts : 53
    Age : 42
    Location : Wilayah Persekutuan KL
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Webserver host by Streamyx

    Post by Prontoxp on Tue Mar 17, 2009 2:16 am

    maksudnya web management modem router akan ditukar ke 8080..

    apa ur dyndns host... boleh cuba tgk kalau dah betul settingnya dari luar

    kalau dari dalam... normally tak boleh gunakankan urdyndnshost tu sbb duduk dalam lan melainkan router tu boleh buat loopback ..lebih baik guna http://192.168.1.xxx <----- xxx ialah local LAN ip web server tu

    cast
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 99
    Age : 58
    Location : Prince of Wales Island
    Registration date : 12/02/2009

    Re: Webserver host by Streamyx

    Post by cast on Tue Mar 17, 2009 5:07 am

    ya, jika di dalam Lan saya guna http://localhost atau http://192.168.1.2
    ini dyndns host saya; http://dull.dyndns.org/
    boleh cuba tgk jika ada kesilapan. web server ini hanya utk eksperimen sahaja. merbahaya utk public. Smile

    Prontoxp
    Admin
    Admin

    Gender : Male Number of posts : 53
    Age : 42
    Location : Wilayah Persekutuan KL
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Webserver host by Streamyx

    Post by Prontoxp on Tue Mar 17, 2009 6:38 pm

    anyway tak silap tetapi ada skit extra setting pada modem router tu yg buatkan org dari luar yg guna http://dull.dyndns.org ni akan nampak web management tu sahaja dan bukannya lan webserver

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Webserver host by Streamyx

    Post by ayoi on Fri Mar 20, 2009 5:46 pm

    aku click dull dah boleh masuk kira dah settle lah ni. hehehe...


    tapi kasi sedikit ilmu lagi.

    andai ko ter reset router tu dah kena setingg itu ini..

    router ko guna port 80..

    gi kat dydns tu je

    ada port webserver tu

    katakan register dull.dydns.org
    ip : dyanamic
    port : 8080 or XXXXX ... port web server.
    jadi kalau org taip dull.dydns tu automaik dia cari
    ip dyanamic tu dan terus pergi ke port yang di setkan tu...

    tu salah satu cara...
    cara lain banyak lagi depend on setting or security semasa.

    cast
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 99
    Age : 58
    Location : Prince of Wales Island
    Registration date : 12/02/2009

    Re: Webserver host by Streamyx

    Post by cast on Sat Mar 21, 2009 1:50 am

    ayoi wrote:aku click dull dah boleh masuk kira dah settle lah ni. hehehe...


    tapi kasi sedikit ilmu lagi.

    andai ko ter reset router tu dah kena setingg itu ini..

    router ko guna port 80..

    gi kat dydns tu je

    ada port webserver tu

    katakan register dull.dydns.org
    ip : dyanamic
    port : 8080 or XXXXX ... port web server.
    jadi kalau org taip dull.dydns tu automaik dia cari
    ip dyanamic tu dan terus pergi ke port yang di setkan tu...

    tu salah satu cara...
    cara lain banyak lagi depend on setting or security semasa.

    Ini setting perlu apply dimana? di DynDns.org ke di router?

    Prontoxp
    Admin
    Admin

    Gender : Male Number of posts : 53
    Age : 42
    Location : Wilayah Persekutuan KL
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Webserver host by Streamyx

    Post by Prontoxp on Sun Mar 22, 2009 8:21 pm

    dynamic dns adalah perantara host ip dengan host domain...

    contoh , abc.dyndns.org adalah host dan public ip nya 210.187.12.34

    Manakala router yg act as dyndns client bekerja sebagai authenticator. Setiap kali tukar ip pada mode dynamic ip, client ni akan bertugas memastikan host domain dan host ip adalah benar ketika itu.

    Manakala router tersedia dgn mode NAT, port forwarding memastikan external port di arahkan kepada LAN ip. Jadi.. port belakang tu spt http,https,ftp,telnet dan sebagainya mungkin dah tersedia dlm pre configure. Kalau port yang tak ada aje dlm list tu boleh set as custom.

    Client pada LAN ip kena open port2 yg nak digunakan.Kalau tidak port tu tak boleh diaccess samada dari dalam network atau internet.

    Jadi kesimpulannya kena ada 4 step iaitu , 1 - penyediaan acc host domain dyndns, 2 -setting pada Router utk dyndns , 3 - port forwading pada port berkaitan dan 4 - PC / server @ aplikasi server port kena open.

    Hansz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 184
    Age : 29
    Location : Kuala Kangsar, Perak
    Job/hobbies : PHP, Design, Developing, Composing, Computer
    Registration date : 01/06/2009

    Re: Webserver host by Streamyx

    Post by Hansz on Mon Jun 08, 2009 11:01 am

    Aku pulak dah 3 hari cuba buat web server ni, tapi macam tak menjadi langsung. Aku guna Modem Aztech DSL605EW. Dah buat macam2 dah, add itu add ini, tapi tetap tak berfungsi./ Sekarang ni masih Applied Rules untuk Web Server tapi masih tak jadi. AKu buka masuk http://ip:8080 pun tak boleh, nak buat macam mana he ?? Sad

    Hansz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 184
    Age : 29
    Location : Kuala Kangsar, Perak
    Job/hobbies : PHP, Design, Developing, Composing, Computer
    Registration date : 01/06/2009

    Re: Webserver host by Streamyx

    Post by Hansz on Mon Jun 08, 2009 11:07 am

    Modem ni connected dengan 3 PC dan IP PC ni 192.168.1.2 | Default Gateway/DHCP/DNS : 192.168.1.1

    Dalam Port Forwarding pulak, aku set

    LAN IP : 192.168.1.2
    Applied Rules : Web Server
    Protocol Port Start Port End Port Map
    TCP 80 80 80
    TCP 443 443 443

    Hansz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 184
    Age : 29
    Location : Kuala Kangsar, Perak
    Job/hobbies : PHP, Design, Developing, Composing, Computer
    Registration date : 01/06/2009

    Re: Webserver host by Streamyx

    Post by Hansz on Thu Jun 11, 2009 12:39 am

    Dah senyap thread ni ?? Problem saya tak solved lagi Sad

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: Webserver host by Streamyx

    Post by HelpDesK on Thu Jun 11, 2009 12:28 pm

    Ni tumpang thread orang ke? nanti org confuse ... lagi baik kalau bukan org yg open ni bukak yang baru...

    Hansz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 184
    Age : 29
    Location : Kuala Kangsar, Perak
    Job/hobbies : PHP, Design, Developing, Composing, Computer
    Registration date : 01/06/2009

    Re: Webserver host by Streamyx

    Post by Hansz on Thu Jun 11, 2009 1:03 pm

    Yer lah Sad

    Saya open thread baru... Wink

    Sponsored content

    Re: Webserver host by Streamyx

    Post by Sponsored content Today at 7:11 am


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 7:11 am