Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya

    kenapa pendrive tak detect

    Share

    hayun
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 38
    Age: 27
    Location: kat utara nak pi barat
    Registration date: 15/02/2009

    kenapa pendrive tak detect

    Post by hayun on Wed Mar 11, 2009 10:56 pm

    salam geng...
    sy ader problm c kit ni...tentang pendrive
    bila saya cucuk je dkt usb pc dia tak detect laa..
    tapi bila sy cucuk dekat pc lain boleh pulak,..
    kenapa ye...ape masalah dia tu geng..
    harap geng2 dapat bg tips c kit tentang masalah tu....

    cisqo87
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 174
    Location: Tasik Permaisuri
    Registration date: 14/02/2009

    Re: kenapa pendrive tak detect

    Post by cisqo87 on Fri Mar 13, 2009 12:26 pm

    bile cucuk tu..ade menyala tak kat pendrive...
    kalau plug benda lain berfungsi?

    hayun
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 38
    Age: 27
    Location: kat utara nak pi barat
    Registration date: 15/02/2009

    Re: kenapa pendrive tak detect

    Post by hayun on Fri Mar 13, 2009 3:52 pm

    kalu cucuk kat pc lain boleh guna ,
    contoh la..
    pc A ni boleh guna bila sy cucuk..
    tetapi bila sy cucuk kat pc B tak leh guna..
    apa masalah dia....geng

    dolkeke
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 22
    Registration date: 03/03/2009

    Re: kenapa pendrive tak detect

    Post by dolkeke on Fri Mar 13, 2009 5:36 pm

    try cucuk pendrive lain kat PC B tadi tu...boleh baca ke x? Klu x leh mgkin port USB tu yg problem Shocked

    cisqo87
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 174
    Location: Tasik Permaisuri
    Registration date: 14/02/2009

    Re: kenapa pendrive tak detect

    Post by cisqo87 on Fri Mar 13, 2009 10:51 pm

    mungkin jugak usb port rosak..
    kalau cucuk selain pendrive ok x???

    haziqnet
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 85
    Registration date: 02/03/2009

    Re: kenapa pendrive tak detect

    Post by haziqnet on Sat Mar 14, 2009 12:31 pm

    tp aku penah kena beberapa kes, customer aku punye pendrive x detect kat beberapa pc...tp yg peliknye pedrive org len ok jer detect bila guna kat pc tu...tp ada beberapa pc dia boleh detect...korg rs kenapa...huhu...

    AQUAblanca
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 9
    Age: 29
    Location: TRG | UiA
    Job/hobbies: 3D | CAD | GAMES
    Registration date: 16/03/2009

    Re: kenapa pendrive tak detect

    Post by AQUAblanca on Mon Mar 16, 2009 11:39 pm

    ikot pengalamanku....korang cuba update bios or drive mobo pc tu...... then pastikan virus dlm pc tu bersih..pkai la ape2 pembersih virus (kaspersky ke, AVG ke, bit defender ke).....

    yg penting check kat device manager dia pangkah ke x kat USB tu.. klau pangkah maknanye no instllation la....

    hayun
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 38
    Age: 27
    Location: kat utara nak pi barat
    Registration date: 15/02/2009

    Re: kenapa pendrive tak detect

    Post by hayun on Wed Mar 25, 2009 4:35 pm

    cucuk pendrive lain ok je geng,
    bila cucuk usb mousekey ok pulak kat usb tu geng
    masalah dia pendriver je geng

    acik987
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 42
    Age: 26
    Location: paka dungun trg
    Job/hobbies: layan peresaan,networking...,cari maklumt ttg it ( all rr)
    Registration date: 26/04/2009

    Re: kenapa pendrive tak detect

    Post by acik987 on Mon Apr 27, 2009 2:20 pm

    pendrive ko kot yg byk virus..try lu scan pendive ko 2 kt komp yg antivirus dah update..... Laughing aku selalu kene cam 2.. xpun komp ko yg byk virus Shocked

    mr_sparrow
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 152
    Age: 23
    Location: kdg2.. kat rumah... kdg2... kat cc.... kdg2..kat..
    Job/hobbies: amar makruf nahi mungkar
    Registration date: 19/02/2009

    Re: kenapa pendrive tak detect

    Post by mr_sparrow on Mon Apr 27, 2009 6:55 pm

    pada pendapat aku la.....aku rasa port usb ko 1.0 kot n ko punya pendrive 2.0 sbb tu x support

      Current date/time is Thu Apr 24, 2014 6:46 am