Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    SApa tau tentang OVERDRAF

    Share

    kapal
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 5
    Registration date : 11/03/2009

    SApa tau tentang OVERDRAF

    Post by kapal on Wed Mar 11, 2009 2:47 pm

    Asskum semua ...... warga puter....versi sementara.....

    Aku ader skit pertanyaan bagi yg MENGETHAUI apa itu Overdraf dan aper kegunaan, kelebihan, kebaikan dan keburukan bendaalah ni.... pada yg kuurang mengetahui... cuba ambik perhatian dengan benda ni... munkin satu hari nanti anda memerlukan nya..... so..... kita layan.......

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: SApa tau tentang OVERDRAF

    Post by teri-chan on Wed Mar 11, 2009 9:47 pm

    overdraft ni biasanya sekali ngn buka akaun semasa... whereby bile ko bukak akaun semasa ngn bank ko dpt buku cek... n each akaun ko ada limit leh withdraw smpai byk mana..

    ok cth: kalu credit card ko leh pkai smpai max pastu ko tak byr leh kene blacklisted kan?

    overdraft ni bile ko byr pkai cek lebih dr jumlah duit yg ko ada dlm akaun. until certain period ko tak bank in kan duit, chq ko akan bounce.. n ko leh kenekan fee sbb return chq.

    hem jelas ke? nk lg jelas... bc ni...

    "An overdraft occurs when withdrawals from a bank account exceed the available balance which gives the account a negative balance - a person can be said to be "overdrawn".

    If there is a prior agreement with the account provider for an overdraft protection plan, and the amount overdrawn is within this authorised overdraft, then interest is normally charged at the agreed rate. If the balance exceeds the agreed terms, then fees may be charged and higher interest rate might apply."

    source - wiki.


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    are_zn
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 62
    Age : 29
    Location : Bandar Ikan Patin..
    Job/hobbies : Pelajar sepenuh masa....
    Registration date : 11/03/2009

    Re: SApa tau tentang OVERDRAF

    Post by are_zn on Wed Mar 11, 2009 11:12 pm

    ko bole bole gne smpai akaun ko negatif..
    tapi dengan kebenaran pihak bank la..
    dia akan wat mcm perjanjian gak..
    brape lebey tue ikut perjanjian la..
    dia akan tgk akaun ko kuat ke tak...

    kapal
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 5
    Registration date : 11/03/2009

    Re: SApa tau tentang OVERDRAF

    Post by kapal on Sun Mar 15, 2009 11:46 pm

    Ooooo begi tu...... ok aku ader satu idea macamana kalau aku ader RM 50 k dlm akaun ASB yg berbentuk Sijil.... kemudian aku....... cagarkan pada bank dlm bentuk Overdraf.... so... duit tu aku bleh gunakan tapi ASB aku tetap ader pulangan pada setiap tahun betul tak?

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: SApa tau tentang OVERDRAF

    Post by teri-chan on Tue Mar 17, 2009 7:27 pm

    yg ni aku kurang pasti skit dlm bentuk cagaran sbb ASB aku bukan dlm bentuk sijil... knp ko nk cagarkan? overdraf ni diberi kalu ko buat buku cek je... ikut pemahaman aku le,,,


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    kapal
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 5
    Registration date : 11/03/2009

    Re: SApa tau tentang OVERDRAF

    Post by kapal on Tue Mar 17, 2009 10:09 pm

    setau aku dlm bentuk sijil (ASB) boleh cagarkan pada mana -mana bank melalui overdraf .kemudian duit dari overdraf tu kita boleh guna untuk tujuan aper pun tapi bagi aku aku ambik separuh contoh RM30k untuk masukkan balik dalam ASB dlm bentuk sijil, so sekarang aku ader dlm akaun ASB (dlm bentuk sijil )RM80k so diviiden aku dapat setiap taun kita leh dapat lebih. ok tak?

    ♥♠♠♥
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 27
    Registration date : 14/03/2009

    Re: SApa tau tentang OVERDRAF

    Post by ♥♠♠♥ on Wed Mar 18, 2009 1:08 am

    saya tak tau la.. maaf ya

    kapal
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 5
    Registration date : 11/03/2009

    Re: SApa tau tentang OVERDRAF

    Post by kapal on Thu Mar 19, 2009 6:52 pm

    Ader swesaper yg leh citer skit tak terutamanya yg buat perancang kewangan. leh citer skit....

    belle
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 23
    Age : 25
    Location : quown town
    Job/hobbies : student
    Registration date : 03/03/2009

    Re: SApa tau tentang OVERDRAF

    Post by belle on Sun Mar 22, 2009 9:47 am

    kwgn..bese aq tgk org wat loan ngn bank pastu invest kat tmpt laen yg lbih untung

    exmple:ali wat loan ngn maybank then msokkn duit tu kat ASB..so tiap2 blan kne byr loan kt maybank n akn dpt dviden kt ASB by d end of d year..

    tp kalo nk wat cmni,kne kire dlu dviden kt tmpt invets(ASB) bole x nk cover interest tmpt pinjam(mybank)..make sure ade untung..wat ler loan minimum 50k n cri bank ygy interest rndh

    care laen yg aq taw forex..beli currency asing n then jual..pndy2 arr tgk market..untung@ rugi

    hehe..ni je yg aq tw..mklomla dak skolah lg,bru abes spm so pgetahuan sal buat duit ni kurang berbanding pgetahuan nak abeskan duit..hehe

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: SApa tau tentang OVERDRAF

    Post by teri-chan on Mon Mar 23, 2009 8:08 am

    secara theory nya mmg mcm tu.. tp skang forex dinasihatkan berhati2 dlm investment., kene rajin main forex ni... ekonomi skang tak brape bgs.


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    kapal
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 5
    Registration date : 11/03/2009

    Re: SApa tau tentang OVERDRAF

    Post by kapal on Tue Mar 24, 2009 12:57 am

    aku dapt benda ni pun daripada perunding kewangan.... dia sarankan aku buat cam gitu dan dlm masa 10 thn kita leh kumpul harta dlm RM 400 k hanya bermodalkan RM50k sahaja... dia jugak ader ajer aku skit rahsia... cammana nak buat benda ni lebih singkat cuma kat sini aku nak dapatkan pendapat dan pandangan dari pada kengkawan yg ader kat sini.... kalau ader sesapa nak tau aku leh syer...ngan semua.. warga putera.. tapi kena jumpa aku.. la.. pasal ader banyak benda yg aku kana ambik info dari korang... so ni no aku.... 017-6435 100.

    muraicherang
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 160
    Location : klate
    Job/hobbies : pikat burung tino
    Registration date : 21/02/2009

    Re: SApa tau tentang OVERDRAF

    Post by muraicherang on Mon May 11, 2009 3:46 am

    benda ne x de kt bank islam. aku dh tnya. psal aku pon minat...nk pakai duit... Very Happy

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: SApa tau tentang OVERDRAF

    Post by teri-chan on Mon May 11, 2009 8:46 am

    Oh OD-ASB ke? Yg ni mmg byk dibincangkn. Aku cadangkan ko cek kt bebashutang.com for more info. Ada byk forum yg bincangkn hal ni terutama dlm carigold.


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    LanoG
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 537
    Location : Petaling Jaya
    Job/hobbies : Basuh Pinggan
    Registration date : 04/05/2009

    Re: SApa tau tentang OVERDRAF

    Post by LanoG on Mon May 11, 2009 6:47 pm

    Nampak cam menarik mekanisme nie.. boleh ler bincang lebih lanjut kalau ada info.

    Sponsored content

    Re: SApa tau tentang OVERDRAF

    Post by Sponsored content Today at 8:27 pm


      Current date/time is Mon Dec 05, 2016 8:27 pm