Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Coding button save untuk connect ke mysql..

    Share

    GEMINI_EZORA
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 4
    Registration date : 11/03/2009

    Coding button save untuk connect ke mysql..

    Post by GEMINI_EZORA on Wed Mar 11, 2009 11:29 am

    leh tlg x bgi idea coding tok button save supaya leh connect troz ke mysql..
    contohnya kalaw kite da isi borang, nt kte akan tekan button save,so maklumat 2 akan troz masox ke database mysql...


    Last edited by Datuk_Seri on Wed Mar 11, 2009 2:39 pm; edited 2 times in total (Reason for editing : {tajuk topik telah ditukar supaya lebih sesuai})

    kaizen
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 11
    Registration date : 05/03/2009

    Re: Coding button save untuk connect ke mysql..

    Post by kaizen on Wed Mar 11, 2009 12:47 pm

    boleh..

    make sure awak kene install xampp 1st..

    lepas dah install .. try open browser... gi http://localhost/

    yang part nih awak guna apache+php+mysql

    klu asp or jsp.. im sorry..


    klu dh boleh run http://localhost/

    gi tau dulu sini..

    cikdayah
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 56
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Coding button save untuk connect ke mysql..

    Post by cikdayah on Wed Mar 11, 2009 2:14 pm

    language ape yer?if java mayb boleh la menghulurkan bantuan...

    GEMINI_EZORA
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 4
    Registration date : 11/03/2009

    Re: Coding button save untuk connect ke mysql..

    Post by GEMINI_EZORA on Wed Mar 11, 2009 2:26 pm

    kaizen wrote:boleh..

    make sure awak kene install xampp 1st..

    lepas dah install .. try open browser... gi http://localhost/

    yang part nih awak guna apache+php+mysql

    klu asp or jsp.. im sorry..


    klu dh boleh run http://localhost/

    gi tau dulu sini..

    ok da wat sume 2.. skrg ni saya da wat interface gne html coding..
    skrg cume x taw nak coding untuk button save supaya maklumat yang kite isi 2 teroz simpan di database mysql .

    GEMINI_EZORA
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 4
    Registration date : 11/03/2009

    Re: Coding button save untuk connect ke mysql..

    Post by GEMINI_EZORA on Wed Mar 11, 2009 2:27 pm

    cikdayah wrote:language ape yer?if java mayb boleh la menghulurkan bantuan...
    erm gne php

    Misslinda87
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 11
    Age : 29
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Coding button save untuk connect ke mysql..

    Post by Misslinda87 on Wed Mar 11, 2009 7:22 pm

    gune function mysql insert into ke table database la GEMINI_EZORA..
    trus insert ke dalam database..owh ye..1 lg, make sure extension file .php n bukan .html k..
    coz nti tkot de error...

    kalo nk clear, awk blh publish coding n i try to fix ur problem..

    GEMINI_EZORA
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 4
    Registration date : 11/03/2009

    tp x phm la..

    Post by GEMINI_EZORA on Thu Mar 12, 2009 12:09 pm

    coding 2 nak ltk kat page yg mane.. sebab page 1 saya wat tok login.. page yang buttons save ni page 3... bile saya masukkan maklumat.. automatik maklumat 2 simpan di mysql n dipaparkan dlm php untuk page 2..

    kaizen
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 11
    Registration date : 05/03/2009

    Re: Coding button save untuk connect ke mysql..

    Post by kaizen on Thu Mar 12, 2009 2:49 pm

    jgn buat page login..

    kita buat page register dahulu.. bila register.. data akan masuk dlm database..
    kita buat part php dulu
    namakan file register.php

    Code:

    <html>
    <head></head>
    <body>
       <?php
       /*
       if = jika
       isset() = kita nak pastikan user betul2 tekan submit barulah kita buat condition
        pastikan nama button submit adalah name="register"
       
       empty() = jika <input name="username"> tiada data -> kita terus keluarkan error. simpan dalam array.    
       */
       if( isset($_POST['register']))
       {
          if (empty($_POST['username']))
          {
             $errors[] = 'Sila isi Username ';
          }
          if (empty($_POST['password']))
          {
             $errors[] = 'Sila isi Password ';
          }
          if (empty($_POST['nama']))
          {
             $errors[] = 'Sila isi Nama ';
          }
          if (empty($_POST['noic']))
          {
             $errors[] = 'Sila isi No IC';
          }
       
          if(is_array($errors))
          {
             //kita keluarkan data kesalahan yang dibuat oleh user jika input yang dimasukkan adalah null or tiada data.
             echo '<div >';
             echo '<p><b>The following errors occured</b></p>';
             while (list($key,$value) = each($errors))
             {
                
                echo '<font color="red"><span>'.$value.'</span></font><br />';
             }
             echo '</div>';
          }
          else {   
          
          /*
          Jika user data isi semua data dr input form .. Maka ia terus ke condition disini
          */

             //lebih baik kita simpan data dr $_POST[''] ke variable yang kita nak.
             $username=mysql_real_escape_string($_POST['username']);
             $password=mysql_real_escape_string($_POST['password']);
             $nama=mysql_real_escape_string($_POST['nama']);
             $noic=mysql_real_escape_string($_POST['noic']);
             
             //kita paparkan data yang kita setkan variable.
             echo '<br />Username :'.$username.'<br />';
             echo '<br />Password :'.$password.'<br />';
             echo '<br />Nama :'.$nama.'<br />';
             echo '<br />No IC :'.$noic.'<br />';
             
             
             // selesai part nih.. baru leh main2 masuk database...paham ni dulu..

          }
       }
       ?>



    <form action="register.php" method="post" >

    <div >
    <h3>Maklumat Kakitangan</h3>
    <div ><label >Username: </label><input name="username" type="text" value="<?php echo $_POST['username'];?>"  /></div>
    <div ><label >Password: </label><input name="password" type="text" value="<?php echo $_POST['password'];?>"  /></div>
    <div ><label >Nama: </label><input name="nama" type="text" value="<?php echo $_POST['nama'];?>"  /></div>
    <div ><label >No IC: </label><input name="noic"  type="text" value="<?php echo $_POST['noic'];?>"    /></div>

    <input type="submit" value="register"  name="register"/>
    </div>


    </form>
    </body>

    try boleh run tak.. aku pun tk try.. pc office nih takde xampp.. or ape2 seangkatan dgn nya..

    Misslinda87
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 11
    Age : 29
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Coding button save untuk connect ke mysql..

    Post by Misslinda87 on Thu Mar 12, 2009 6:48 pm

    form validation pkai php ke??kalo javascript lg ok..sbb blh validate no ic if nk msuk only number je....if ade problem, ckp k..sy pn ade smple coding yg work..anyway sy pn tgh develop sistem ni..so, same2 la kita blajar..page registeration sy just 1 page je..include skali mysql language utk simpan data trus ke database..its ok if u dh wt login page..xslh pn..janji function jln..

    kaizen
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 11
    Registration date : 05/03/2009

    Re: Coding button save untuk connect ke mysql..

    Post by kaizen on Fri Mar 13, 2009 10:03 am

    validation - dlm php semua cara validation boleh buat... email,nombor,url semua ada cara nya..
    tp sy tk tunjukkan.. javascript jika disable oleh user dlm browser -> maka dalam database akan dpt data null.. jika php validation tidak dibuat.

    bg aku... nk buat sistem.. javascript validation kene buat, dlm php pun kene buat..
    tp tgk la part2 mana input penting... nk selamat n cepat.. buat php je...


    javascript validation - lebih mesra pengguna skit.. kadang2 user tk perlu tekan submit lg... asalkan dia tab ke input lain... kita boleh buat validation error jika input sebelumnya kosong or wrong format..

    Farlee
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 38
    Age : 33
    Location : Kuala Lumpur, Kuala Terengganu (Malaysia)
    Job/hobbies : Looking at Computer
    Registration date : 16/03/2009

    Re: Coding button save untuk connect ke mysql..

    Post by Farlee on Mon Mar 16, 2009 9:15 pm

    kaizen wrote:
    javascript validation - lebih mesra pengguna skit.. kadang2 user tk perlu tekan submit lg... asalkan dia tab ke input lain... kita boleh buat validation error jika input sebelumnya kosong or wrong format..

    Kalu kata hanya javascript sahaja yg bleh wat validation, tu kekadang ikut user jugak... ada sesetgh user tak suka tetingkap "popup"! Tapi Javascript bleh jugak diguna pakai sebagai "directive" ke fail PHP yg lain - makna nye PHP pun bleh diguna sebagai validation. Sbb javascript sbhgian drpd teknik AJAX.

    PHP (skrip server)
    Javascript (skrip klien)

    Sponsored content

    Re: Coding button save untuk connect ke mysql..

    Post by Sponsored content Today at 6:46 pm


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 6:46 pm