Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    soal jawab agama

    Share
    avatar
    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    soal jawab agama

    Post by teri-chan on Mon Feb 08, 2010 9:50 am

    the reason aku buat topic ni, utk mudahkan sapa2 yg nk tanya soalan simple tanpa membuka topic baru.

    aku skang nk tanya. skang ni dh bermula musim org kawin, n salah satu topic yg menjadi pemdebatan antara aku dan sabahat aku ialah berkenaan tentang cincin suasa.

    aku kurang paham, skang ni cincin suasa boleh atau tidak dipakai oleh lelaki?

    pada bulan ogos 2008 kalu tak silap aku, dh kuar dlm akhbar yg mengatakan suasa haram dipakai sbbkan ada campuran emas 1% di dalamnya. pada aku emas,walaupun 1% tetap emas. dan emas adalah haram utk dipakai.

    skang ni kawan aku debat mengatakan belum ada fatwa rasmi lg sbbkan perkara ini dlm perbincangan. dan dia bertegas utk membeli cincin suasa utk bakal suami dia. I mean, why so? dah ada emas tetap haram, end of story.

    perbincangan seperti ini tak abis lg kalu search kat google. kebanyakannya tergantung di tengah jalan. jadi kalu ada pandangan tentang ini berikan aku petunjuk, so that kawan aku ni tak tersalah buat keputusan.

    soalan aku yg kedua ialeh mengenai membaca horoskop. aku pernah terbaca kalu kita baca tanpa mempercayai pun solat kita tak terima. ada sapa2 tak leh back up statement tu? kalu horoskop tidak dibenarkan, bagaimana pulak dengan membaca dan membuat ujian mengenal diri sendiri aka personality test based on colours dll jenis test utk mengenal diri?


    --------------------------------------------


    teri-chan is back
    avatar
    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: soal jawab agama

    Post by OngBok on Mon Feb 08, 2010 10:02 am

    Salam.
    Tentang hukum orang lelaki memakai cincin suasa;
    Sesetengah mengatakan Haram dan yang lain mengatakan Harus
    Di sini timbul subhah iaitu kesamaran dalam menetapkan hukum
    Kalau nak selamat, tinggalkan perkara yang subhah iaitu
    orang lelaki jangan pakai cincin suasa, kalau nak ikut sunnah nabi
    pakai cincin perak.

    Masalah tak terima solat.
    Salat diterima jika cukup rukun dan syaratnya.

    Horoskop nie salah satu kaedah ramalan untung nasib baik buruk seseorang
    Kita orang Islam wajib beriman dengan Qada dan Qadar.

    Jadi jauhkan dari unsur2 yang boleh membawa kepada syirik seperti Ramalan Untung Nasib
    Jika kita telah syirik kepada Allah samada syirik nyata atau syirik tersembunyi
    maka semua amalan ditolak oleh Allah s.w.t termasuk solat.

    Moral:
    Jauhkan dari semua perkara yang bukan dari ajaran Islam
    dan perkara yang Islam tak anjur/galakkan.


    --------------------------------------------
    =====================================================
    http://www.photoshopessentials.com/
    http://www.megaleech.eu/index.php
    https://connectnow.acrobat.com/oxxxo2009
    avatar
    khairul anwar
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 882
    Age : 31
    Location : Puchong
    Registration date : 26/04/2009

    Re: soal jawab agama

    Post by khairul anwar on Mon Feb 08, 2010 7:15 pm

    betul ape abang ongbok tu bagitau tentang horoskop

    kalau boleh elak kan,
    bace suke2 pun tak boleh sebab,

    contoh kes,
    walaupun teri tidak mempercayai horoskop,
    tetapi tiba2 terbaca sesuatu berkenaan diri
    pastu horoskop cakap tak leh makan ikan hari nie,.
    time lunch teri mase ngah pilih makanan,.. tiba2 teringat kate ikan tak leh makan ari nie (pasal nnt nasib tak baik arini) so teri pun pilih ayam
    walaupun tak percaya horoskop tapi pemikiran kita da terpengaruh ngan horoskop.
    da terjadi syirik
    samada nyata atau tersembunyi seperti abang ongbok cakap kan..
    Spoiler:

    agak2 paham tak contoh kes kat atas nie? takut tak paham lak, hehe sorry kalau tak paham
    jauhkan/pelihara diri dari perkara2 yang kecil dahulu
    latihan tu dari sekecik2 perkara hingga la sebesar2 perkara..

    sebab tu Nabi dan para sahabat serta ulamak islam nie mengalak kan kita selalu buat solat taubat
    pasal kadang2 ade perkara tanpa kita sedari terbuat perkara syirik dalam kehidupan seharian..


    Spoiler:

    aku menasihati diri sendiri dan juga sahabat2 yang lain Smile
    avatar
    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: soal jawab agama

    Post by teri-chan on Wed Feb 10, 2010 7:33 am

    jadi bagaimana pulak dengan kita buat kuiz colour apa yg sesuai dengan kita, siapakah kita, dll? adakah itu satu ramalan?


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    BasicCX
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 230
    Registration date : 25/02/2009

    Re: soal jawab agama

    Post by BasicCX on Wed Feb 10, 2010 8:47 am

    teri-chan wrote:jadi bagaimana pulak dengan kita buat kuiz colour apa yg sesuai dengan kita, siapakah kita, dll? adakah itu satu ramalan?

    Salam,

    Kalau teri percaya yang kuiz itu boleh tentukan sesuatu perkara, itu silap. Dan Allah dengan jelas mengharamkan dalam hal menilik nasib ini di dalam Al-Quran. Jadi, kita semua perlu perbetulkan hati/pengetahuan/kepercayaan bahawa semua perkara yang telah berlaku, yang sedang berlaku dan yang akan berlaku semuanya, hanyalah Allah Yang Maha Mengetahui.

    DaripaNya kita datang dan kepadaNya kita kembali. Maka kepadaNya kita merujuk hal/masalah kita. Smile
    avatar
    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: soal jawab agama

    Post by OngBok on Wed Feb 10, 2010 9:41 am

    Kalau kita nak lebih faham kenapa perkara seumpama ini dilarang,
    kita kena perhalusi seperti sumbernya, tujuannya, faedahnya, akibatnya dll.

    Kalau sumbernya bukan dari ajaran Islam kita wajib tolak
    Biasanya sumber yang bukan ajaran Islam bertujuan untuk
    memesongkan akidah orang Islam, menjauhkan dari Allah s.w.t
    secara halus dan tidak disedari.

    Kalau kita 100% yakin dengan Allah s.w.t
    sudah tentu kita akan menolak perkara2 seperti itu.


    --------------------------------------------
    =====================================================
    http://www.photoshopessentials.com/
    http://www.megaleech.eu/index.php
    https://connectnow.acrobat.com/oxxxo2009
    avatar
    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: soal jawab agama

    Post by teri-chan on Wed Feb 10, 2010 10:37 pm

    ah.... br aku faham...

    tq so much!


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    Sponsored content

    Re: soal jawab agama

    Post by Sponsored content


      Current date/time is Sun Jul 23, 2017 10:50 am