Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Nak tau pasal Cisco..

    Share

    baok
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 169
    Registration date : 20/02/2009

    Nak tau pasal Cisco..

    Post by baok on Mon Mar 09, 2009 9:06 pm

    Hello, kepada mods, admin, kalau rasa topik ni salah tempat, saya minta maaf dan sila pindahkan ke tempat yang betul...

    Oleh sebab agak bosan tadi, saya jenguk jap kat ittutor.net kemudian jumpa bahagian Computing Certifications.. Jenguk2 lagi, saya jumpa apa yang dinamakan sebagai Cisco..


    Oleh sebab nk tau dengan lebih dalam, saya google la Cisco tu, then br tau yg Cisco tu untuk persijilan Networking..


    So, sy register kat ittutor.net (atas username lain) tapi takleh lak nak post utk tanye soalan.. So saya tanya kat sini je la..


    Ape sebenarnya Cisco?.. Apa keperluan/kelulusan yang ada nak amek Cisco ni?.. Kat mana nak belajar? Cisco ni macam diploma ke?.. Saya sgt berminat nak belajar networking, tp tak tau kat mana nak belajar..


    Boleh tak forumer terangkan dengan detail pasal Cisco ni?.. Kene tau programming ke?


    Terima kasih Smile

    cisqo87
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 174
    Location : Tasik Permaisuri
    Registration date : 14/02/2009

    Re: Nak tau pasal Cisco..

    Post by cisqo87 on Mon Mar 09, 2009 9:18 pm

    Cisco ni belajar berkenaan networking.dan belajar serba sedikit cara nak setup barang keluaran cisco ni.router,switch..cam2 lagi la..belajar security network pon ade.. .anda boleh tgk senarai certification cisco.Cisco Certificate..
    nak belajar ni tak perlu tahu programming sebab aku tak tahu pon..

    *aku pernah belajar CCENT(Cisco Certified Entry Networking Technician) aje.paling basic..itu pon mase dah nak habis study tahun lepas..aku amik mase tu anjuran 3p Prestariang.dia ade buat kursus untuk graduan....* geek

    crazy_labelle
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 370
    Age : 87
    Location : on da way to umah cullen...
    Job/hobbies : baca n tgk cite twillight...
    Registration date : 16/02/2009

    Re: Nak tau pasal Cisco..

    Post by crazy_labelle on Mon Mar 09, 2009 9:32 pm

    cisco certificate... spt namanya... basically pasal network n peralatan cisco...
    programming mcm c++ ke java ke xde la...
    tp router cisco pkai command ios utk di configure....
    n kite kne tau beberapa protokol yg mmg khas utk router cisco mcm eigrp

    huhu... yg ni xpasti betul or not... tp yg ak taw...

    cisco tawarkan course awal iaitu cisco networking academy...
    ada ccna1, ccna2, ccna3, ccna4...
    n ak baru amek 2 ni
    ccna1: networking fundamental
    - mostly pasal basic networking more bout details of each 7 osi layer
    ccna2: routing fundamental
    - pasal router protokol sume...

    kalo final / purata lebey 85 (kalo xsilap) nnti dpat 2 sijil... kalo x dpat 1 je...

    dari situ ... kalo da pass keempat2 tu
    kite dapat voucher utk jawab ccna seterusnye dpat certificate ccna...
    drp situ kite ley continue further amek ccnp dsb...
    seperti diterangkan dlm url dibawah...

    http://en.wikipedia.org/wiki/Cisco_Career_Certifications

    tp biasa ak tgk CCNA, CCAI, CNE6
    n ak mnang cisco competition kt sekola ak aritu... wuhuhu....

    baok
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 169
    Registration date : 20/02/2009

    Re: Nak tau pasal Cisco..

    Post by baok on Mon Mar 09, 2009 10:41 pm

    Thanks.. Gile byk cabang die.. Aku dah tgk website Cisco dah..

    http://www.cisco.com/web/learning/index.html

    Ertinya Cisco tu adalah nama kompeni yang buat produk Networking dan buat training (cert) khas untuk cabang Networking la kan?.. Cabang cert dia pon byk..

    Aku ade beberapa soalan nih..

    1. Kat mana tempat nak belajar pasal Cisco kat Malaysia nih? Mahal tak yuran die?

    2. Rata-rata aku tengok setiap cert dari Cisco ni ada expiry date.. So, macam mana kalau nak renew atau nak upgrade cert die?

    3. Erm, tak perlu programming.. Jadi sesiapa pun boleh amik kursus Cisco ni kan?.. Tak perlu kelulusan macam SPM atau Degree?


    Thanks Smile

    sixx
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 125
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Nak tau pasal Cisco..

    Post by sixx on Mon Mar 09, 2009 11:19 pm

    baok wrote:Thanks.. Gile byk cabang die.. Aku dah tgk website Cisco dah..

    http://www.cisco.com/web/learning/index.html

    Ertinya Cisco tu adalah nama kompeni yang buat produk Networking dan buat training (cert) khas untuk cabang Networking la kan?.. Cabang cert dia pon byk..

    Aku ade beberapa soalan nih..

    1. Kat mana tempat nak belajar pasal Cisco kat Malaysia nih? Mahal tak yuran die?

    2. Rata-rata aku tengok setiap cert dari Cisco ni ada expiry date.. So, macam mana kalau nak renew atau nak upgrade cert die?

    3. Erm, tak perlu programming.. Jadi sesiapa pun boleh amik kursus Cisco ni kan?.. Tak perlu kelulusan macam SPM atau Degree?


    Thanks Smile

    dulu aku pun ada belajar ccna 1-4 ni tp takde la sampei ambik sijil. buku dia pun aku masih simpan lg, kalo nak bole le bg kat ko. kelayakan nak ambik sijil dia aku tak sure, sbb masa aku amik tu dulu masa aku tgh buat degree. tp ada la 2/3 org kwn2 yg teruskn ambik sijil tu kat company luar. tp dia masuk bwh tajaan skim latihan graduan la. bila dpt sijil tu, ko akan dpt 1 kad dr cisco yg mengatakan ko ni certified. then bwk la ke mana2 pun mmg laku la sijil cisco ni.

    crazy_labelle, ko amik ccna kat mana ek? uitm ke

    baok
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 169
    Registration date : 20/02/2009

    Re: Nak tau pasal Cisco..

    Post by baok on Mon Mar 09, 2009 11:34 pm

    Thanks sixx,

    Aku memang tengah berfikir dengan serius nak belajar pasal Networking nih.. Best gak kalo leh dapat buku kamu tu Razz


    Aku akan tanya kawan2 aku pasal Cisco ni nak korek info dengan lebih dalam.. Oh ye, ade tak tempat nak belajar pasal Cisco cert ni? At least, leh aku pergi tanye macam2 kat diorg Very Happy

    Batista
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 123
    Age : 29
    Location : Newcastle United
    Job/hobbies : Internet
    Registration date : 20/02/2009

    Re: Nak tau pasal Cisco..

    Post by Batista on Tue Mar 10, 2009 1:06 pm

    aku baru jer abis CCNA1...aku ambik dip multimedia kat UDM....
    CCNA 1 x pening sgt......belajar basic2 jer.....
    psl osi 7 layer....mmg popular....mmg kena faham betul2 lar tujuh2 layer tu....

    mcm layer-1 mcm fizikal layer,yg 2-data link,ketiga network layer bla2 so on

    sbb lecturer aku selalu soal on the spot...

    sbb member aku dah ader yg ambik sampai CCNA4 ader jugak lar programming skit....
    programming yg khusus ukt networking lar.....

    overall..leh tahan gak subjek dia......kena banyak membaca skit....
    tiap2 minggu aku kena jawab kuiz dlm komputer.... Twisted Evil

    Setsuna F. Seiei
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 210
    Age : 59
    Registration date : 27/02/2009

    Re: Nak tau pasal Cisco..

    Post by Setsuna F. Seiei on Tue Mar 10, 2009 4:08 pm

    mahal ker exam dia? giler tebal tahap babun buku dia ,try baca tapi tak paham aper kejadah dia tulis

    crazy_labelle
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 370
    Age : 87
    Location : on da way to umah cullen...
    Job/hobbies : baca n tgk cite twillight...
    Registration date : 16/02/2009

    Re: Nak tau pasal Cisco..

    Post by crazy_labelle on Fri Mar 13, 2009 10:52 pm

    sixx wrote:
    dulu aku pun ada belajar ccna 1-4 ni tp takde la sampei ambik sijil. buku dia pun aku masih simpan lg, kalo nak bole le bg kat ko. kelayakan nak ambik sijil dia aku tak sure, sbb masa aku amik tu dulu masa aku tgh buat degree. tp ada la 2/3 org kwn2 yg teruskn ambik sijil tu kat company luar. tp dia masuk bwh tajaan skim latihan graduan la. bila dpt sijil tu, ko akan dpt 1 kad dr cisco yg mengatakan ko ni certified. then bwk la ke mana2 pun mmg laku la sijil cisco ni.

    crazy_labelle, ko amik ccna kat mana ek? uitm ke
    ak amek kat uni ak lew... kat mane?? tu rahsia okeh... kekeke...

    kalo x silap... nak amek cert ccna nye exam rm1k...
    What a Face tp x pasti la... rase2 je...

    Superior
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 376
    Age : 30
    Location : Johor Bahru
    Job/hobbies : Student/Surf Internet
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Nak tau pasal Cisco..

    Post by Superior on Fri Mar 27, 2009 4:04 am

    alaaa... budak2 major network jawab test tiru jwpn je bila online test tu..

    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1106
    Age : 36
    Location : Kaybee, Kelate
    Job/hobbies : Tenet jer....
    Registration date : 21/02/2009

    Re: Nak tau pasal Cisco..

    Post by wanjihan on Thu Apr 23, 2009 12:06 am

    aku slalu wat P.M kt server2 bank, office kerajaan pasal cisco ni....

    lorfaz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 240
    Age : 30
    Location : 1Malaysia
    Job/hobbies : Futsal
    Registration date : 14/02/2009

    Re: Nak tau pasal Cisco..

    Post by lorfaz on Sat Apr 25, 2009 7:10 pm

    nk blaja cisco ni mhl... kalo amek exam je ade la dlm rm1k lebih..

    tp kalo siap ngan training .. dkt rm10k..

    aku da certified CCNA...

    aku bertuah coz amek cert ni kat uni aku... percume jer... hehehe....

    Sponsored content

    Re: Nak tau pasal Cisco..

    Post by Sponsored content Today at 5:37 pm


      Current date/time is Sat Dec 03, 2016 5:37 pm