Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Hati-Hati Dengan Alat Penapis Air

    Share

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Hati-Hati Dengan Alat Penapis Air

    Post by OngBok on Sun Feb 07, 2010 12:14 pm

    Tadi (12.00 TH 7 Feb 2010) aku mendengar berita yang disiarkan oleh Klasik FM
    yang menyatakan kebanyakan syarikat/individu yang menjual alat penapis air
    yang kononnya dapat memecahkan molekul2 air H2O kepada yang lebih kecil
    adalah satu PENIPUAN!!!

    Sebelum nie pun aku curiga jugak dengan keberkesanan alat penapis air berkenaan.
    Setahu aku untuk memecahkan molekul air kepada yang lebih kecil tidaklah
    semudah yang disangkakan. Orang kampung bolehlah mereka tipu.

    Moral: Jangan mudah percaya kepada orang lain terutama melibatkan urusan jual-beli.
    Check betul2 apa yang mereka dakwa samada benar atau palsu.

    Amaran! Kepada mereka yang terlibat dalam urusan ini, hasil pendapatan yang mereka perolehi
    adalah HARAM kerana MENIPU. Tak berkat makan duit haram. Ingat tu.


    --------------------------------------------
    =====================================================
    http://www.photoshopessentials.com/
    http://www.megaleech.eu/index.php
    https://connectnow.acrobat.com/oxxxo2009

    naqninetwo92
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 148
    Age : 24
    Location : A/S
    Job/hobbies : hmm
    Registration date : 21/02/2009

    Re: Hati-Hati Dengan Alat Penapis Air

    Post by naqninetwo92 on Sun Feb 07, 2010 1:47 pm

    aku dah agak....masa aku belajar kimia kat sekolah taun lepas...terpikir banyak kali kot pasal penapis air kat rumah ni...dia cuma jadi air suling je...

    khairul anwar
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 882
    Age : 31
    Location : Puchong
    Registration date : 26/04/2009

    Re: Hati-Hati Dengan Alat Penapis Air

    Post by khairul anwar on Sun Feb 07, 2010 2:21 pm

    pastu jual dengan harge yang melampau mahal kan...

    aku terpikir, ape gov nie takde kuasa ke nak menangani kes macam nie???
    atau buat2 tak nampak jer...

    pelik...

    AhmadSyazwan
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 414
    Age : 28
    Location : PERLIS
    Job/hobbies : Main Tuju Kasut
    Registration date : 26/02/2009

    Re: Hati-Hati Dengan Alat Penapis Air

    Post by AhmadSyazwan on Sun Feb 07, 2010 2:38 pm

    org sanggup menipu kerana duit.dunia2..

    tasek16
    Moderators
    Moderators

    Number of posts : 188
    Registration date : 13/10/2009

    Re: Hati-Hati Dengan Alat Penapis Air

    Post by tasek16 on Sun Feb 07, 2010 3:24 pm

    Penapis air ni perlu juga..terutama kualiti air sekarang terlalu banyak klorin dan bercampur tanah (air keruh) dan kesan karat dari paip besi lama...Tapi masalah sekarang harga penapis air mahal sangat...kekadang lebih dari 2k...sedangkan konsep penapisan air dia sama jer...tu sebab aku prefer beli direct kat kedai dari beli kat dealer jau h lebih murah ...satu lagi senang dapat sparepart terutama dia punya filter...pasal molekul h2o tu aku tak fikir sangat.. janji bila tapis tak ada rasa dan bau klorin dan air jernih...


    --------------------------------------------
    emmmmmm

    mjmax15
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 522
    Location : Heritage Waterfront City
    Job/hobbies : D-Sign-Ner / PC Gaming
    Registration date : 14/02/2009

    Re: Hati-Hati Dengan Alat Penapis Air

    Post by mjmax15 on Sun Feb 07, 2010 3:31 pm

    x semua tipu sebenarnya. aku ada guna sebijik. mmg berbeza kualiti air sebelum/selepas.
    kena tengok spec dia betul2 sebelum beli.
    ada sesetengah guna teknologi UV utk matikan sebahagian kuman
    bila guna teknologi agak advanced, mmg mahal sket dari biasa.

    MalaYneuMaya
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1044
    Age : 31
    Job/hobbies : kejar biawak, kunyah milo beku
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Hati-Hati Dengan Alat Penapis Air

    Post by MalaYneuMaya on Sun Feb 07, 2010 8:45 pm

    assalamualaikum...

    beli je yg tapis pakai batu tu..lagi murah..


    --------------------------------------------

    wizard
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 20
    Age : 32
    Location : around peNang
    Job/hobbies : spy~psyco
    Registration date : 08/02/2010

    Re: Hati-Hati Dengan Alat Penapis Air

    Post by wizard on Tue Feb 09, 2010 2:22 pm

    penapis air ni,filter dia kena slalu tukar kan?
    kat area umah aku air slalu berkarat...

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Hati-Hati Dengan Alat Penapis Air

    Post by OngBok on Tue Feb 09, 2010 4:09 pm

    aku lebih suka guna penapis air yang harga dia cuma RM100 ke bawah.
    dia tapis keladak dan kotoran yang ada dalam air paip.
    bila dah nampak kekuningan, cuci je.


    --------------------------------------------
    =====================================================
    http://www.photoshopessentials.com/
    http://www.megaleech.eu/index.php
    https://connectnow.acrobat.com/oxxxo2009

    LanoG
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 537
    Location : Petaling Jaya
    Job/hobbies : Basuh Pinggan
    Registration date : 04/05/2009

    Re: Hati-Hati Dengan Alat Penapis Air

    Post by LanoG on Tue Feb 09, 2010 4:20 pm

    Aku ingat nak install penapis air nie kat rumah nanti.... tengah cari yang mana bagus...


    --------------------------------------------
    www.lanogame.co.cc

    am_eniey
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 169
    Age : 34
    Location : Gombak
    Registration date : 22/04/2009

    Re: Hati-Hati Dengan Alat Penapis Air

    Post by am_eniey on Tue Feb 09, 2010 4:32 pm

    hahaha, padan muka denagn segala MLM penapis ayaq bodoh ni....padan muka sapa yang beli melabur, join segala jadah ! dah nama mlm pun penipu, lagi juai benda kencing !

    naqninetwo92
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 148
    Age : 24
    Location : A/S
    Job/hobbies : hmm
    Registration date : 21/02/2009

    Re: Hati-Hati Dengan Alat Penapis Air

    Post by naqninetwo92 on Tue Feb 09, 2010 5:31 pm

    penapis air perlu sebenarnya macam tasek kata

    bagi aku dia cuma jadi air suling,

    hampeh
    Ahli
    Ahli

    Number of posts : 866
    Registration date : 28/02/2009

    Re: Hati-Hati Dengan Alat Penapis Air

    Post by hampeh on Tue Feb 09, 2010 6:02 pm

    gila la kalau pecahkan molekul h2o ? mau keluar gas hidrogen@oksigen la nanti Laughing . Penapis air ni bukan macam air suling , air suling ni dia ambil dari kondensasi masa kita didih air tu .. kira bersih dari segala bendasing dan rasa.

    Pakai filter simple (2 stage la aku panggil) , satu filter ceramic yang macam ongbok kata tu bila makin lama pakai kita boleh nampak kuning2 dan karat2 yang melekat , lepas tu kita boleh basuh je balik , lagi satu filter selalunya pakai yang ada layer batu2/pasir2 tu

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Hati-Hati Dengan Alat Penapis Air

    Post by ayoi on Tue Feb 09, 2010 6:32 pm

    aku beli yang biasa je...
    dan yang ada pengesahan jabatan agama..

    sebab banyak penapis air di perbuat dari barangan terlarang..
    kalau tak tahu tak pe dah tau.. kena humban la penapis tu.. rugi jadinya...

    memang pakar penjual tu kata takde jadi h20.. tapi konsep dia leh dapat air jernih cam h20..

    selamat di minum dan mudah serap bla bla bla kata penjual tu.... dia bagi tips kat aku...

    kalau minum air tu lam dua gelas... cuba GOYANG perut korang.. kalau berbunyi air lam badan tu...

    tu tapisan biasa sahaja..... sekadar buang kotoran cam karat habuk klorin...

    dan aku pun wat research.. tengok penapis katadyn ok.. dari tanah. bla bla

    aku beli .. 1.6k ...bayar berbulan... hurmmmm....

    bila wat research lagi.. sepatutnya leh wat sendiri.. beli part filter seramik ,carbon dan batu pasir..
    dah cukup.... penting sebenarnya.. buang klorin... kotaran habuk halus.... batu pasir cam tambahan/pemecahan oksigen je ke dalam air...

    cth akurium la.. kena ada pemecah air/aliran air utk oksigen dan bla bla..

    *tak tau nak terang bukan kepakaran ku bab ni....


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    braderitam77
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 109
    Age : 39
    Location : org muo,duk kuantan(merantau le)
    Job/hobbies : potong sawit/main game n mancing
    Registration date : 25/03/2009

    Re: Hati-Hati Dengan Alat Penapis Air

    Post by braderitam77 on Wed Feb 10, 2010 6:45 pm

    aramak bagaimana bioaura yg aku baru beli nie.......

    hampeh
    Ahli
    Ahli

    Number of posts : 866
    Registration date : 28/02/2009

    Re: Hati-Hati Dengan Alat Penapis Air

    Post by hampeh on Wed Feb 10, 2010 7:17 pm

    kalau dah bersangkut dengan mlm aku jarang nak percaya produk2 dorang nih . tambah pulak iklan baik tapi macam mana benda baik tu pengguna dapat tak bagitau dengan jelas .. penjelasan semata2 pasal pakai bioaura je.

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Hati-Hati Dengan Alat Penapis Air

    Post by ayoi on Wed Feb 10, 2010 11:05 pm

    penapis ni bagi aku elok je...

    cuma harga tu yang tak masuk akal...

    kalau MLM memang dia org jual mahal
    sebab nak bagi bonus kat agen2 dia org...
    sapa mampu leh beli.. tak mampu cari penapis yang biasa ..
    ada seramic ada carbon.. dan cukup...


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    abixpert
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 49
    Age : 35
    Location : Abi Agro
    Registration date : 15/06/2009

    Re: Hati-Hati Dengan Alat Penapis Air

    Post by abixpert on Thu Feb 11, 2010 12:32 pm

    dalam air paip pon ada fluorida
    fluorida ni bahaya
    ada mamat kat dalam youtube suruh kita guna penapis air untuk kurangkan fluorida, lupa link
    Persatuan Pengguna Islam Malaysia pon dah suruh kita jangan guna ubat gigi berfluorida
    http://www.muslimconsumer.org.my/fluorida/

    Sponsored content

    Re: Hati-Hati Dengan Alat Penapis Air

    Post by Sponsored content Today at 8:25 am


      Current date/time is Mon Dec 05, 2016 8:25 am