Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Anti virus

    Share

    ryutim
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 20
    Age : 23
    Location : Bintulu
    Job/hobbies : student...shuffler
    Registration date : 07/06/2009

    Anti virus

    Post by ryutim on Wed Feb 03, 2010 7:34 pm

    what antivirus really good.....i use avira...but when i scan whole pc....i delete my exe item....all my game n software missing n error

    ahaksz28
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 507
    Location : Rumah Parent
    Job/hobbies : Gaming
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Anti virus

    Post by ahaksz28 on Wed Feb 03, 2010 8:34 pm

    mostly sekarang ni favour Kaspersky, BitDefender, dengan Norton kalau tak silap..

    kalau ada option disinfect try guna pakai dulu.. ada certain virus dia hide yang original EXE.. so kena show hidden files dulu tengok kot2 lah ada lagi file yang ori tu..


    --------------------------------------------


    bazsh
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 401
    Age : 35
    Location : New Castle
    Job/hobbies : Surfing/Games
    Registration date : 20/02/2009

    Re: Anti virus

    Post by bazsh on Fri Feb 05, 2010 3:39 pm

    Untuk free AV...banyak review positive untuk Avira & Avast
    So kalo bro xnak kuar kan modal untuk beli security software ni cadangan saya

    Antivirus/Antispyware - Avira (real-time) + Malwarebytes' Anti-Malware (on-demand scan)
    Firewall - Comodo Firewall
    Add On - Threatfire (behavioral analysis)

    Sume yg kt atas adalah freeware utk personal & home use Smile

    ryutim
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 20
    Age : 23
    Location : Bintulu
    Job/hobbies : student...shuffler
    Registration date : 07/06/2009

    Re: Anti virus

    Post by ryutim on Fri Feb 05, 2010 7:39 pm

    ku risau la...bila scan pc......semua file exe hilang......system pun error...lebih2 lagi vista

    nakal
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 241
    Age : 38
    Job/hobbies : penolong pegawai perubatan
    Registration date : 20/02/2009

    Re: Anti virus

    Post by nakal on Sat Feb 06, 2010 1:37 am

    pensyarah it aku masa sem 1 dulu ada cakap antivirus free nie tak yah gunalah merepek jer. benda free mutu dia setakat mana sangat. barfang free sevis lebih kurang jer..kalau pk balik ada logiknya gak kan.dulu2 aku suka guna free punya. pas tu pengalaman aku guna avira dia tak boleh delete sesetengah virus. bila guna KIS semua dapat. sejek dari tu aku terus beralih arah pada yang berbayar.

    bazsh
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 401
    Age : 35
    Location : New Castle
    Job/hobbies : Surfing/Games
    Registration date : 20/02/2009

    Re: Anti virus

    Post by bazsh on Sat Feb 06, 2010 3:18 am

    nakal wrote:pensyarah it aku masa sem 1 dulu ada cakap antivirus free nie tak yah gunalah merepek jer. benda free mutu dia setakat mana sangat. barfang free sevis lebih kurang jer..kalau pk balik ada logiknya gak kan.dulu2 aku suka guna free punya. pas tu pengalaman aku guna avira dia tak boleh delete sesetengah virus. bila guna KIS semua dapat. sejek dari tu aku terus beralih arah pada yang berbayar.
    Tak betul juga
    Now banyak jer software free yg good support service & good quality (CCleaner, Defraggler, Comodo Firewall, Open Office, Sandboxie & bnyk lg software free & oen source yg bagus)
    Tentang AV..mungkin utk sesetengah virus yg x dapat di remove
    Sebab tu kita ada choice utk combine....Malwarebytes' Anti-Malware free utk on demand scan & banyak malware yg dapat di buang
    X semua virus commercial AV boleh buang
    Kadang ada yg terpaksa bergantung pd Combofix, Hijackthis utk kesan saki baki virus/malware
    Kalo combine lg ngn Threatfire...insya-Allah at least ada protection lg before virus/malware tu cause any damage to ur data
    Just my 2 cents

    AhmadSyazwan
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 414
    Age : 28
    Location : PERLIS
    Job/hobbies : Main Tuju Kasut
    Registration date : 26/02/2009

    Re: Anti virus

    Post by AhmadSyazwan on Sat Feb 06, 2010 6:15 pm

    bg aku kav terbaik Smile

    iwan1989
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 21
    Registration date : 11/08/2009

    Re: Anti virus

    Post by iwan1989 on Sun Feb 07, 2010 9:02 pm

    ye,kav memang terbaik..tapi satu jer yg aku geram ngn kav ni,bile scan je,mesti pc akan jadi berat walaupun pc tu dh capai 2gb ram....kene plak kat cyber cafe,bile ade org nk print,mesti kene scan dulu pendrive die,tapi lepas tu gak jadi berat la..sakit tol...but now aku pkai nod32,berkesan n tidak memberatkan pc....

    Datuk_Seri
    Supervisor
    Supervisor

    Gender : Male Number of posts : 307
    Age : 36
    Location : Kuching-Kulim-Melaka-Norway!!!
    Job/hobbies : Gaming
    Registration date : 12/02/2009

    Re: Anti virus

    Post by Datuk_Seri on Mon Feb 08, 2010 8:03 pm

    pindah ke utiliti dan sekuriti


    --------------------------------------------
    Letak kat siggy,forum,blog,fw,twitter,fb korang.
    Code:
    [img]http://i82.photobucket.com/albums/j249/digolbot/siggyputera.png[/img]

    rm4.30
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 117
    Location : tepi jalan besar
    Job/hobbies : software
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Anti virus

    Post by rm4.30 on Tue Feb 09, 2010 1:14 am

    selalu orang suka guna kapersky,avira...
    yang tak best bila scan berat terutama sekali kapersky..
    Dulu aku suka pakai nod ngan vipre sebab ringan..

    sekarang aku pakai microsoft essentials je...
    tapi ada backup malwarebyte le...
    tapi problem dia ade setengah .exe dia akan buat system ko hang...
    selalunya .exe cap ayam..

    Sponsored content

    Re: Anti virus

    Post by Sponsored content Today at 4:52 pm


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 4:52 pm