Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    [WTA] cmne nak isi minyak dgn betul?

    Share

    khairul anwar
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 882
    Age : 31
    Location : Puchong
    Registration date : 26/04/2009

    Re: [WTA] cmne nak isi minyak dgn betul?

    Post by khairul anwar on Sat Feb 06, 2010 7:15 pm

    haha, takpe la

    tapi aku just nak share jer..

    tips nak jimat minyak tu bukan dari segi cara pengisian,
    cara pemanduan sebenarnye,...

    nelza
    Moderators
    Moderators

    Number of posts : 240
    Registration date : 13/02/2009

    Re: [WTA] cmne nak isi minyak dgn betul?

    Post by nelza on Sat Feb 06, 2010 9:35 pm

    khairul anwar wrote:haha, takpe la

    tapi aku just nak share jer..

    tips nak jimat minyak tu bukan dari segi cara pengisian,
    cara pemanduan sebenarnye,...

    yuppp...memang cara pemanduan tu memainkan peranan paling utama dalam penjimatan minyak. Very Happy

    tapi rasa TS ni bak blajar cara pengisian minyak kot.

    [WTA] cmne nak isi minyak dgn betul?

    Gunso
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 137
    Location : Dalam kokpit zaku...
    Job/hobbies : Smuggling & Trafficking Sayur Sawi
    Registration date : 07/05/2009

    Re: [WTA] cmne nak isi minyak dgn betul?

    Post by Gunso on Sat Feb 06, 2010 10:10 pm

    cara isi minyak dgn betul tuh rasanya ada tunjuk kat pam minyak tuh...

    siap tunjuk gambo lagi cara2 yg dilarang ketika mengisi minyak...

    1 lagi petua yg aku dgr... kalau nak isi minyak biar kasi full setiap kali isik...

    pasal ruang yg kosong dlm tangki akan menyebabkan minyak sedia ada meruap jadik gas terutamanya waktu panas...

    tapi kat atas jugak ada yg kata berat nanti isik penuh2... hahaha.. mana satu dah nih...

    tapi mkn betul jugak... pasal aku pernah tinggalkan keta aku seminggu time tuh minyak dah tinggal sikit tapi lampu amaran tak nyala lagi... lepas seminggu aku cucuk kunci nak start tetiba lampu warning minyak sudah menyala seb baik pam minyak sebelah rumah jer.. hahahaaa...

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 29
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: [WTA] cmne nak isi minyak dgn betul?

    Post by ogGy on Sat Feb 06, 2010 11:34 pm

    Aku nak share sikitlah sebb aku pernah keje kat stesen minyak 2 tahun , aku amik pengalaman dr semua pemandu .

    - Isi minyak waktu malam antara jam 10 malam hingga 8 pagi, time ni tangki bawah tanah masih sejuk dan molekul minyak tak bergerak bebas. So molekul minyak padat
    - Jangan letakkan pin nozzle pada no 3 , letakkan pada no 1 dan kalau boleh pegang pin nozzle tu untuk lepaskan minyak secara perlahan .
    - Pernahkah korang fikir yang selepas pin ditendang, masih ada ruang kosong dalam tangki lagi. Untuk waja masih boleh isi RM 10 , kete kancil RM 2 - 4 , van ( lubang tangki tinggi macam avanza ) RM 10 tp kalau lubang tangki kat bawah macam rusa... memang x boleh penuh,nt minyak tumpah .
    - Elakkan letak kereta kat bawah sinaran matahari terlalu lama, minyak akan meruap dan jumlah minyak dalam kereta berkurangan .
    - Jangan pecut kereta secara tiba2...nak2 auto..
    - Tak benda asing akan naik dan masuk dalam kereta kita , stiap pam ada filter minyak masing2, kalau korang tak percaya pergilah suruh tauke pam minyak tu bukak body pam tu.
    - Kalau nak minyak free, g la panjat lori tu....codok pakai skop sampah...dapatlah penuh tangki motor korang untuk 3 lot pertama.
    - Sekiranya penutup minyak atas lori d buka,boleh menyebarkan bau sejauh lebih kurang 200meter .
    - Elakkan mengisi minyak dalam keadaan enjin masih hidup, memang boleh terbakar... x caya buatlah selalu .
    - Untuk motor yang tangki kat celah kelengkang tu...nak isi minyak tu ,turunlah dri motor..kot2 meletup memang sure hangus...ni pun terjadi kat stesen aku .


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    mjmax15
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 522
    Location : Heritage Waterfront City
    Job/hobbies : D-Sign-Ner / PC Gaming
    Registration date : 14/02/2009

    Re: [WTA] cmne nak isi minyak dgn betul?

    Post by mjmax15 on Sun Feb 07, 2010 3:42 pm

    ogGy wrote:Aku nak share sikitlah sebb aku pernah keje kat stesen minyak 2 tahun , aku amik pengalaman dr semua pemandu .

    - Isi minyak waktu malam antara jam 10 malam hingga 8 pagi, time ni tangki bawah tanah masih sejuk dan molekul minyak tak bergerak bebas. So molekul minyak padat
    - Jangan letakkan pin nozzle pada no 3 , letakkan pada no 1 dan kalau boleh pegang pin nozzle tu untuk lepaskan minyak secara perlahan .
    - Pernahkah korang fikir yang selepas pin ditendang, masih ada ruang kosong dalam tangki lagi. Untuk waja masih boleh isi RM 10 , kete kancil RM 2 - 4 , van ( lubang tangki tinggi macam avanza ) RM 10 tp kalau lubang tangki kat bawah macam rusa... memang x boleh penuh,nt minyak tumpah .
    - Elakkan letak kereta kat bawah sinaran matahari terlalu lama, minyak akan meruap dan jumlah minyak dalam kereta berkurangan .
    - Jangan pecut kereta secara tiba2...nak2 auto..
    - Tak benda asing akan naik dan masuk dalam kereta kita , stiap pam ada filter minyak masing2, kalau korang tak percaya pergilah suruh tauke pam minyak tu bukak body pam tu.
    - Kalau nak minyak free, g la panjat lori tu....codok pakai skop sampah...dapatlah penuh tangki motor korang untuk 3 lot pertama.
    - Sekiranya penutup minyak atas lori d buka,boleh menyebarkan bau sejauh lebih kurang 200meter .
    - Elakkan mengisi minyak dalam keadaan enjin masih hidup, memang boleh terbakar... x caya buatlah selalu .
    - Untuk motor yang tangki kat celah kelengkang tu...nak isi minyak tu ,turunlah dri motor..kot2 meletup memang sure hangus...ni pun terjadi kat stesen aku .


    thanks for info..wah..lepas ni mmg kena off enjin dulu lah..bad habit aku nih..
    btw, yg bold tu aku x perasan ada label kat nozzle?
    hehe

    braderitam77
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 109
    Age : 39
    Location : org muo,duk kuantan(merantau le)
    Job/hobbies : potong sawit/main game n mancing
    Registration date : 25/03/2009

    Re: [WTA] cmne nak isi minyak dgn betul?

    Post by braderitam77 on Thu Feb 11, 2010 5:15 pm

    sapa la isi minyak ..dah tu tak unlock nozzle no 3...bersembur minyak kuar...geram tull...

    Sponsored content

    Re: [WTA] cmne nak isi minyak dgn betul?

    Post by Sponsored content Today at 7:10 am


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 7:10 am