Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    [WTA] cmne nak isi minyak dgn betul?

    Share

    tr0x
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 2
    Registration date : 03/02/2010

    [WTA] cmne nak isi minyak dgn betul?

    Post by tr0x on Wed Feb 03, 2010 1:45 am

    sy budak bru belajar,

    Gunso
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 137
    Location : Dalam kokpit zaku...
    Job/hobbies : Smuggling & Trafficking Sayur Sawi
    Registration date : 07/05/2009

    Re: [WTA] cmne nak isi minyak dgn betul?

    Post by Gunso on Wed Feb 03, 2010 2:03 am

    hah...

    isik minyak apa... minyak enjin, minyak petrol, minyak diesel, minyak tanah, minyak kelapa...

    bayar pastuh isik jer lah kat dlm tangki atau botol... janji penuh dan tak tumpah dan melimpah...

    tr0x
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 2
    Registration date : 03/02/2010

    Re: [WTA] cmne nak isi minyak dgn betul?

    Post by tr0x on Wed Feb 03, 2010 2:24 am

    cntoh mcm trigger kt nozzle tuh, perlu sy tekan spanjang pam pinyak or tekan skali dan lepas?

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: [WTA] cmne nak isi minyak dgn betul?

    Post by teri-chan on Wed Feb 03, 2010 7:18 am

    hah? ini pun ada ka?

    lebih dinasihatkan lepas ko masukkan nozzle tu, ko pegang/tekan handle dia smpai dia stop. kalu ko isi full, ko tekan smpai dia tolak sendiri. jgn sesekali ko tekan n then ko lepas biarkan nozzle tu kt tangki. ada kes nozzle terlepas dr lubang tangki n minyak terkena mata. akibatnya mata boleh buta.


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    luqolas
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 101
    Age : 31
    Location : Seremban
    Job/hobbies : PC Gaming
    Registration date : 17/05/2009

    Re: [WTA] cmne nak isi minyak dgn betul?

    Post by luqolas on Wed Feb 03, 2010 7:40 am

    nak lepas leh. tapi pasti kan nozzle tu btol2 lekat kat lubang tangki. kalo nak lg selamat......... lari jauh2 ngeh3.. ko naik kete ngan sesapa, tgok la camne dia buat. mana tau ko dia ada skill canggih skit cara nak isi minyak. leh blaja skill tu terus.
    ahakz! pesanan terakhir, seelok-eloknya henpon tu letak dalam kereta la sebelom ko kuar dari kereta masa nak isi minyak, matikan enjin kereta. dan yang penting... jangan mrokok kat situ. err.. lepas ko abis isi minyak. jgn lupa tutup lubang mulut tangki tu. ni dah bnyk terjadi dimana2, aku pun pnah terkantoi. ngeh3

    naqninetwo92
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 148
    Age : 24
    Location : A/S
    Job/hobbies : hmm
    Registration date : 21/02/2009

    Re: [WTA] cmne nak isi minyak dgn betul?

    Post by naqninetwo92 on Wed Feb 03, 2010 7:44 am

    nama pun ruang sembang teri...letak la topik pa pon...aku kalau boleh nak bukak topic cara nak memasak...ke dah ade topik camtu, aku berminat la nak memasak??hehe

    to ts mesti ada rsa takut nak isi minyak tu...btw aku kadang2 fobia sebab masa kecik dulu aku isi minyak moto msa tu darjah 4...nozzle tu mula tak keluar minyak...aku angkat sikit nozzle tu tapi aku terlupa nak lepas penekan tu...apa lagi tiba2 tersembur minyak tu kat pekerja stesen minyak tu...malu kot...teriak kat situ...ayah datang amek....

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: [WTA] cmne nak isi minyak dgn betul?

    Post by teri-chan on Wed Feb 03, 2010 8:01 am

    dh ada la topic tu... tp aku dh close kot? hehhehe... nk bukak balik topic tu boleh je hehee...

    cara yg terbaik, mintak je bangla yg jg tu tlg buatkan hehehe....


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    nelza
    Moderators
    Moderators

    Number of posts : 240
    Registration date : 13/02/2009

    Re: [WTA] cmne nak isi minyak dgn betul?

    Post by nelza on Wed Feb 03, 2010 8:08 am

    cuma petua, baca dari artikel mana ntah.

    - elakkan isi waktu panas terik. petrol cepat meluap
    - elakkan picit nozel tu sampai rapat. sikit sikit sudah

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: [WTA] cmne nak isi minyak dgn betul?

    Post by teri-chan on Wed Feb 03, 2010 8:26 am

    nelza wrote:cuma petua, baca dari artikel mana ntah.

    - elakkan isi waktu panas terik. petrol cepat meluap
    - elakkan picit nozel tu sampai rapat. sikit sikit sudah

    pernah bc kat motortrader

    isi time pns, minyak kurang, kuantiti minyak berkurangan (tak tau la betul ke tak) dinasihatkan isi minyak time mlm or time sejuk.

    tekan smpai abis nnt byk angin dr minyak.... tak tau la betul ke tak huhuhu


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    cyberkerisz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 83
    Age : 31
    Location : Shah Alam
    Registration date : 24/03/2009

    Re: [WTA] cmne nak isi minyak dgn betul?

    Post by cyberkerisz on Wed Feb 03, 2010 12:09 pm

    Tumpang lalu. Aku ada terbaca gak tips2 mengisi minyak, sebagai tambahan untuk di atas. Dah tak ingat kat mana.

    - Elakkan isi minyak ms minyak dah betul2 nak abis.
    - Kalau boleh, jgn biasakan isi minyak dlm kuantiti yg sikit, cth RM10 (untuk kereta). Isi la RM20 atau lebih sekaligus.

    Smile

    am_eniey
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 169
    Age : 34
    Location : Gombak
    Registration date : 22/04/2009

    Re: [WTA] cmne nak isi minyak dgn betul?

    Post by am_eniey on Wed Feb 03, 2010 12:57 pm

    Angkat, Tolak, Masuk, Picit

    trydizone
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 8
    Registration date : 25/01/2010

    Re: [WTA] cmne nak isi minyak dgn betul?

    Post by trydizone on Wed Feb 03, 2010 12:59 pm

    lagi sket aku nk tambah....aku selalu nmpk bila last2 org isi minyak kete/moto...suke ketuk2 muncung nozzle tuh kat lubang tangki minyak tuh...kononnye taknak bazir minyak walaupun setitik jatuh ke lantai....
    pesanan aku, jangan buat mcm tuh sbb bole menyebabkan letupan apabila berlaku pergeseran antara muncung nozzle n lubang tangki minyak...

    nelza
    Moderators
    Moderators

    Number of posts : 240
    Registration date : 13/02/2009

    Re: [WTA] cmne nak isi minyak dgn betul?

    Post by nelza on Wed Feb 03, 2010 1:04 pm

    cyberkerisz wrote:Tumpang lalu. Aku ada terbaca gak tips2 mengisi minyak, sebagai tambahan untuk di atas. Dah tak ingat kat mana.

    - Elakkan isi minyak ms minyak dah betul2 nak abis.
    - Kalau boleh, jgn biasakan isi minyak dlm kuantiti yg sikit, cth RM10 (untuk kereta). Isi la RM20 atau lebih sekaligus.

    Smile

    tak bagus untuk feul pump

    am_eniey
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 169
    Age : 34
    Location : Gombak
    Registration date : 22/04/2009

    Re: [WTA] cmne nak isi minyak dgn betul?

    Post by am_eniey on Wed Feb 03, 2010 1:38 pm

    Aku sentiasa isi full tank bila lampu minyak merah dah keluar !

    lorfaz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 240
    Age : 30
    Location : 1Malaysia
    Job/hobbies : Futsal
    Registration date : 14/02/2009

    Re: [WTA] cmne nak isi minyak dgn betul?

    Post by lorfaz on Wed Feb 03, 2010 2:15 pm

    dlu pernah jd pam attendant...
    satu hari, aku tersalah isi minyak kat sebuah van..igtkan van tu pakai diesel, owner van tu srh kasi full, aku pun letak la minyak diesel, pas tu dlm 3 4 minit tu t'dgr senior2 pam attendant jerit suruh stop isi minyak.. rupenyer van tu pakai petrol.... hahaha..agak cuak la aku time tu..da nk penuh...
    tpkse tepon pomen dtg kasi buang itu minyak.. seb bek gaji x kene potong... huhu...

    pesanan aku: pastikan kenderaan anda menggunakan diesel or petrol sebelum tuang minyak..huhuhu

    putra179
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 51
    Age : 34
    Location : kedah-pahang-kuching-n9
    Job/hobbies : IT Department
    Registration date : 21/06/2009

    Re: [WTA] cmne nak isi minyak dgn betul?

    Post by putra179 on Wed Feb 03, 2010 2:34 pm

    ak ada 2 petua.
    klu x penah isi minyak full rajin2 la isi bg full dikhuatiri bahagian yg xkena minyak akan berkarat.
    2nd klu mse nk isi minyak tu klu nmpk ade lori tangki minyak tgh mengisi minyak ke dlm lubang tangki minyak(xtau la ape org pggil) batalkan hasrat korang sbb time tu byk bende2 asing(cth: pasir ,habuk dan etc) naik ke atas dan akan masuk dlm tangki keta korang.

    braderitam77
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 109
    Age : 39
    Location : org muo,duk kuantan(merantau le)
    Job/hobbies : potong sawit/main game n mancing
    Registration date : 25/03/2009

    Re: [WTA] cmne nak isi minyak dgn betul?

    Post by braderitam77 on Wed Feb 03, 2010 5:15 pm

    klu boleh matikan la enjin kete ,sblm mgisi minyak dan pastikan jari kita tak pegang besi hujung nozzle takut static elektrik(boleh terbakar kete)...pegang bahagian getahnyer ajer..(tp nozzle shell aku suka pegang best la macm pistol daaa...bkn promote yer..)

    mjmax15
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 522
    Location : Heritage Waterfront City
    Job/hobbies : D-Sign-Ner / PC Gaming
    Registration date : 14/02/2009

    Re: [WTA] cmne nak isi minyak dgn betul?

    Post by mjmax15 on Sat Feb 06, 2010 11:09 am

    trydizone wrote:lagi sket aku nk tambah....aku selalu nmpk bila last2 org isi minyak kete/moto...suke ketuk2 muncung nozzle tuh kat lubang tangki minyak tuh...kononnye taknak bazir minyak walaupun setitik jatuh ke lantai....
    pesanan aku, jangan buat mcm tuh sbb bole menyebabkan letupan apabila berlaku pergeseran antara muncung nozzle n lubang tangki minyak...

    aku x pernah buat tapi attendant pam biasa wat.
    ermm..bimbang jugak nih. Razz

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 30
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: [WTA] cmne nak isi minyak dgn betul?

    Post by TOYSЯUS on Sat Feb 06, 2010 11:46 am

    Ye gak tu, aku pun selalu sangat la ketuk2 nozzle bila dah selesai isi minyak.
    Tak terfikir plak pasal geseran yang berlaku.
    Huhu. Thanks mengingatkan. Pasni aku tak buat dah.


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    mjmax15
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 522
    Location : Heritage Waterfront City
    Job/hobbies : D-Sign-Ner / PC Gaming
    Registration date : 14/02/2009

    Re: [WTA] cmne nak isi minyak dgn betul?

    Post by mjmax15 on Sat Feb 06, 2010 1:36 pm

    putra179 wrote:ak ada 2 petua.
    klu x penah isi minyak full rajin2 la isi bg full dikhuatiri bahagian yg xkena minyak akan berkarat.
    2nd klu mse nk isi minyak tu klu nmpk ade lori tangki minyak tgh mengisi minyak ke dlm lubang tangki minyak(xtau la ape org pggil) batalkan hasrat korang sbb time tu byk bende2 asing(cth: pasir ,habuk dan etc) naik ke atas dan akan masuk dlm tangki keta korang.

    yg 1st tu aku jarang isi full sebab drive area bandar aje, aku ada baca tips, kadang2 rugi isi full sebab kereta jadi berat bila nak mula memecut (biasala area bandar- banyak traffic light, banyak berhenti) so aku isi minimum rm20 ajer la..hehe.tu pun dah hampir separuh tangki.

    2nd tu bukan ke setiap pam ada filter utk bendasing ni?
    aku pun pernah baca tips ni tapi kalau kalau boleh kita elaklah, kan.. Smile

    khairul anwar
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 882
    Age : 31
    Location : Puchong
    Registration date : 26/04/2009

    Re: [WTA] cmne nak isi minyak dgn betul?

    Post by khairul anwar on Sat Feb 06, 2010 6:42 pm

    aku pun suke wat macam toyrus buat,
    siap ketuk kuat2 lagi haha..


    tips aku,
    yang penting mulakan dengan bismillah....

    MalaYneuMaya
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1044
    Age : 32
    Job/hobbies : kejar biawak, kunyah milo beku
    Registration date : 18/02/2009

    Re: [WTA] cmne nak isi minyak dgn betul?

    Post by MalaYneuMaya on Sat Feb 06, 2010 6:47 pm

    assalamualaikum...

    tips biasa aku dgr mcm kakanda teri ckp tu la:

    -isik minyak time petang/malam/sejuk
    -tekan nozel sikit je

    yg aku prasan lain2 stesen, dpt lain liter walaupon harga sama, cuba bezakan antara shell, esso, petronas, caltex..petmal (ada lagi ke petmal hehe)

    TOYSЯUS wrote:Ye gak tu, aku pun selalu sangat la ketuk2 nozzle bila dah selesai isi minyak.
    Tak terfikir plak pasal geseran yang berlaku.
    Huhu. Thanks mengingatkan. Pasni aku tak buat dah.

    Ktang! ktang! Wooof!


    --------------------------------------------

    hampeh
    Ahli
    Ahli

    Number of posts : 866
    Registration date : 28/02/2009

    Re: [WTA] cmne nak isi minyak dgn betul?

    Post by hampeh on Sat Feb 06, 2010 6:50 pm

    aku ketuk jugak , bukan ketuk sampai ada spark tambah pulak minyak tu dia menyerap ke udara agak cepat so permukaan besi mulut tangki tu cepat sejuk . Memang gila la kalau ketuk sampai meletup Wink

    Aku tak baca thread ni dari awal so tak tau la dah dipost ke belum tips ni , nak isi minyak time sejuk2/malam supaya minyak tak meruap cepat sangat ke pasal yang dipam tu bukan wasap minyak (taktau la yang ni pasal aku tak tau la pulak reka bentuk pump kat tangki bawah tanah tu macam mana Laughing) , mungkin dapat save sikit je tapi tu tetap satu penjimatan gak .

    edit: dok post tengok2 MalaYneuMaya post benda sama Razz

    khairul anwar
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 882
    Age : 31
    Location : Puchong
    Registration date : 26/04/2009

    Re: [WTA] cmne nak isi minyak dgn betul?

    Post by khairul anwar on Sat Feb 06, 2010 6:52 pm

    aku dok cari link/website

    pasal nak membangkang yang kate isi minyak time sejuk nie leh jimat.

    tapi tak jumpe2 lak....

    nelza
    Moderators
    Moderators

    Number of posts : 240
    Registration date : 13/02/2009

    Re: [WTA] cmne nak isi minyak dgn betul?

    Post by nelza on Sat Feb 06, 2010 7:07 pm

    http://suhaimy.org/online-biz/bagaimana-nak-jimat-minyak-kereta/

    http://bloganakperak.blogspot.com/2008/06/tips-mengisi-minyak.html

    http://www.mohdismail.net/blog/tips-penjimatan-petrol-secara-realistik/

    http://malaysia.youthsays.com/answers/2640-tip_penjimatan_minyak_kereta

    http://ms.shvoong.com/humanities/1801341-tips-penjimatan-minyak/

    ntah ler..aku carik pon tak jumpa jugak..tips ni aku baca dari majalah KERETA, edisi bulan ke mana tu tak ingat lak..

    Sponsored content

    Re: [WTA] cmne nak isi minyak dgn betul?

    Post by Sponsored content Today at 11:01 am


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 11:01 am