Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Web Camera integrated laptop ASUS K50AB terbalik.

    Share

    Superior
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 376
    Age : 30
    Location : Johor Bahru
    Job/hobbies : Student/Surf Internet
    Registration date : 13/02/2009

    Web Camera integrated laptop ASUS K50AB terbalik.

    Post by Superior on Tue Feb 02, 2010 10:56 pm

    Kenapa ya? try ym dgn kwn2, kita tgk muka kita sendiri terbalik. org lain tgk kita pun terbalik.. ada solution?

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: Web Camera integrated laptop ASUS K50AB terbalik.

    Post by sheikomatic on Wed Feb 03, 2010 3:08 am

    Uninstall driver webcam dalam device manager

    Install driver webcam jenis Chicony..then restart..
    mungkin kena try 2 3 kali baru jadi..
    then check dalam device manager tu, manufacturer dia Chicony (sonix260)..

    Kalau tak boleh jugak, guna driver Suyin

    Superior
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 376
    Age : 30
    Location : Johor Bahru
    Job/hobbies : Student/Surf Internet
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Web Camera integrated laptop ASUS K50AB terbalik.

    Post by Superior on Wed Feb 03, 2010 3:17 am

    tapi aku try la webcam external aku cucuk.. bila view ok je. kalau webcam dlm laptop ni otomatik terbalik.

    adakah disebabkan camera pada laptop tu dipasang secara terbalik kat kilang???

    kalau dah windows 7, otomatik install.. aku guna software pun yg dari website asus.

    aku try dulu..

    Superior
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 376
    Age : 30
    Location : Johor Bahru
    Job/hobbies : Student/Surf Internet
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Web Camera integrated laptop ASUS K50AB terbalik.

    Post by Superior on Wed Feb 03, 2010 3:43 am

    dah aku dah try..

    Device type : Imaging devices

    Manufacturer : Chicony, (Sonix260)

    Location : 0000.0013.0002.003.000.000.000.000.000

    tetap terbalik. setelah buat pengujian pada 2 webcam integrated dgn external. yg integrated ni jadi terbalik.

    Sebab apa????

    tekateki
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 14
    Age : 29
    Location : city FRIDAY
    Registration date : 23/12/2009

    Re: Web Camera integrated laptop ASUS K50AB terbalik.

    Post by tekateki on Wed Feb 03, 2010 5:38 pm

    aku pkai k40AB. Mula2 aku pkai w7 ok jer. pastu aku install XP. camera tu trus terbalik. tak tau nak wat cam mn. kui

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Web Camera integrated laptop ASUS K50AB terbalik.

    Post by ayoi on Wed Feb 03, 2010 6:18 pm

    windows 7.. biasa la tu driver tak banyak integrated id dan version

    jadi buat masa sekarang nak install w7... samada guna ultimate everest 400 cari driver

    atau tengok vid hardware

    cth webcam



    view hardware Id ( vid )



    resultnya

    Azurewave ==> EB1A
    Suyin ==> 064E
    LiteOn ==> 0C45
    Chicony ==> 04F2 ( ni lah webcam model kena cari )
    Bison ==> 0402
    D-Max ==> 174F
    Feiya(MVI SV)==> 090C


    jadi tengok lah hadware ids anda....

    camni lah aku wat driver or search tuk hackinstosh...
    dan leh di gunapakai utk windows 7

    senang bagi model series asus tu

    k5ab - ije ijn or ?? ..belakang NB tu ada





    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    Superior
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 376
    Age : 30
    Location : Johor Bahru
    Job/hobbies : Student/Surf Internet
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Web Camera integrated laptop ASUS K50AB terbalik.

    Post by Superior on Wed Feb 03, 2010 6:59 pm

    btul la.. dah ok.. tetibe je cuba skali lagi jadik ok bila pakai chicony sonix260 tu..

    kalau cuba sekali test still terbalik..
    kali kedua try uninstall pastu install balik cuba ni cuba tu pastu ok.

    aku siap call Asus Malaysia Centre lagi tanya pasal bende ni.. mmg punca dia dari sini...

    thanks kwn2.

    Sponsored content

    Re: Web Camera integrated laptop ASUS K50AB terbalik.

    Post by Sponsored content Today at 7:10 am


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 7:10 am