Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    hp dv2000 problem..nak minta pendapat

    Share

    propana007
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 4
    Registration date : 14/01/2010

    hp dv2000 problem..nak minta pendapat

    Post by propana007 on Tue Feb 02, 2010 11:20 am

    salam.aku punye lappy jenis hp dv2000,intel centrino,grphics by nvidia.
    masalahnye cam ni,mobo dia rosak mule2 autoshutdown pas guna dlm 15 ke 20 mnit.then bape ari lepas tu langsung no display.then aku bwk g low yat suruh fixkan.kenala dlm 200 lebih.bile ok just bleh on je autoshutdown tu still ade lagi.then aku anta blik sruh cek ataupun susah sgt klau x bleh buat aku suh tkar je mobo tu.dia kate mobo mahal n dia bleh wat.sblm aku anta blik aku dah format dulu tapi x install driver sbb mase format tu pun bape kali dah aotushutdown.bile aku anta kat dia, then dia cek kate dah ok.dia kate dia just cleankan fan n play video 2 jam x de masalah.bile aku dtg n cek dpn dia sambil install driver dia jadi blik.kiranya cam mobo tu x kuat sgt pas install driver..aku kate cam ni baik tukar terus mobo tapi dia punye jwpan cam berdolak dalik x nak tkar mobo.sbb aku suh tolak 200 lebih tu.aku kate nak trade in,dia amik murah giler padahal mase aku beli tu dah dlm 3000 somethin..okla x pe lagi tapi yg aku x bleh blah tu dia suh jual laptop tu dlm mudah.com mesti ade org nak beli.suh jual dlm 1000 lebih.then topup beli baru.kepala otak dia barang dah rosak suh pi jual kat org,tu cheating namenye..
    so masalahnye skarang laptop tu rosak lagi,ape yg aku patut buat,tukar mobo kat kedai tu atau bwk g centre service.waranty dh tamat sthn lebih.klau bwk g centre bape dia charge tuk tukar mobo.sape2 ade experince bleh kongsi2kan dgn aku..

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: hp dv2000 problem..nak minta pendapat

    Post by ayoi on Tue Feb 02, 2010 12:59 pm

    hmm rm200 .. melayan...

    seeloknya bawak gi centre hp terus... nanti dia bagi tau berapa kena bayar.. kalau tak nak repair paling mahal cas masuk centre rm85 memana centre lappy sekarang dah kena cas utk yang abis warranty......

    dah tau problem apa ..baru gi kedai pc /lowyat cari barang tu or cari kat ebay ( power reseller )
    beli barang tu.... replace...


    back to topic..

    problem ko ni kalau fan/heat dah cuci..ram dah tukar lain... tapi masuk shutdown.. kemungkinan gpu ram dah rosak... kalau yang tak share..kalau share tukar ram lain dulu.. pinjam kekawan.. test..

    problem gak.. GC tu mobo kena tukar.. mean satu mobo kena tukar....


    aku pernah dgr hpdv2000 kena recall tuk replace GC ... tapi tuk utk Europe tak tahu lah utk malaysia boleh ke tak.... cuba gi hp dulu...


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    nelza
    Moderators
    Moderators

    Number of posts : 240
    Registration date : 13/02/2009

    Re: hp dv2000 problem..nak minta pendapat

    Post by nelza on Tue Feb 02, 2010 9:28 pm

    mungkin thermal pad kat heatsink tuh dah rosak.
    atau pon cabang heatsink kat bahagian chipset tu tak touch dengan chipset

    Sponsored content

    Re: hp dv2000 problem..nak minta pendapat

    Post by Sponsored content Today at 9:55 am


      Current date/time is Fri Dec 09, 2016 9:55 am