Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    PC(WinXP) to Laptop(Win7) guna LAN - share file

    Share

    Superior
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 376
    Age : 30
    Location : Johor Bahru
    Job/hobbies : Student/Surf Internet
    Registration date : 13/02/2009

    PC(WinXP) to Laptop(Win7) guna LAN - share file

    Post by Superior on Tue Feb 02, 2010 1:18 am

    Ada masalah sikit..

    setelah dah set semua.. workgroup pun sama.. dari PC bleh explore laptop punya fail. tapi dari laptop tak bleh explore pc punya padahal folder yg share tu nmpk dari laptop. bila klik folder tu keluar:

    You do not have permission to access \\PC-saya. Contact your network administrator to request access.
    [Close]

    Problem dari laptop ke dari PC?

    Default Windows XP - MSHOME
    Default Windows 7 - WORKGROUP

    Ni aku dah kasik sama kedua2nya...

    sebelum ni bleh je. aku tak dpt kesan mana silapnya..

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: PC(WinXP) to Laptop(Win7) guna LAN - share file

    Post by ayoi on Tue Feb 02, 2010 12:23 pm

    problem xp nak access w7
    or w7 nak access xp ?

    w7 jenis apa
    xp jenis apa ?


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    Superior
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 376
    Age : 30
    Location : Johor Bahru
    Job/hobbies : Student/Surf Internet
    Registration date : 13/02/2009

    Re: PC(WinXP) to Laptop(Win7) guna LAN - share file

    Post by Superior on Tue Feb 02, 2010 7:40 pm

    bukan salah windows rasanya.. salah setting..

    Windows 7 Ultimate 64bit
    Windows XP Professional 32bit

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: PC(WinXP) to Laptop(Win7) guna LAN - share file

    Post by ayoi on Wed Feb 03, 2010 3:36 pm

    Superior wrote:bukan salah windows rasanya.. salah setting..

    Windows 7 Ultimate 64bit
    Windows XP Professional 32bit

    problemnyer ??

    xp takleh access folder w7

    or

    w7 takleh access folder xp


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    Superior
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 376
    Age : 30
    Location : Johor Bahru
    Job/hobbies : Student/Surf Internet
    Registration date : 13/02/2009

    Re: PC(WinXP) to Laptop(Win7) guna LAN - share file

    Post by Superior on Thu Feb 04, 2010 3:26 am

    Windows 7 ni x leh nak view Windows XP punya..

    dari Windows XP bleh rasanya..

    sebab dari Windows 7 ni aku nak amik fail2 dari Windows XP tu.. tak nak la copy fail2 dari WinXP masuk ke dlm Win7 ni.. nanti dah ada dua fail yg sama. just nak view ke apa..

    Superior
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 376
    Age : 30
    Location : Johor Bahru
    Job/hobbies : Student/Surf Internet
    Registration date : 13/02/2009

    Re: PC(WinXP) to Laptop(Win7) guna LAN - share file

    Post by Superior on Fri Feb 05, 2010 4:46 am

    folder yg share dari windows XP tu bleh nmpk dari Windows 7. tapi bila kita klik folder tu

    You do not have permission to access \\PC-saya. Contact your network administrator to request access.
    [Close]

    Superior
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 376
    Age : 30
    Location : Johor Bahru
    Job/hobbies : Student/Surf Internet
    Registration date : 13/02/2009

    Re: PC(WinXP) to Laptop(Win7) guna LAN - share file

    Post by Superior on Fri Feb 05, 2010 4:59 am

    ok skrg dua2 tak bleh akses... klik je sharing folder keluar permission tu..

    kat mana silapnya?

    Superior
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 376
    Age : 30
    Location : Johor Bahru
    Job/hobbies : Student/Surf Internet
    Registration date : 13/02/2009

    Re: PC(WinXP) to Laptop(Win7) guna LAN - share file

    Post by Superior on Tue Feb 09, 2010 4:24 am

    aku rasa sebab windows aku kedua2nya pakai akaun windows administrator tak????

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 29
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: PC(WinXP) to Laptop(Win7) guna LAN - share file

    Post by TOYSЯUS on Wed Feb 10, 2010 8:34 pm

    Sup, ko pakai Kaspersky ye?


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    Superior
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 376
    Age : 30
    Location : Johor Bahru
    Job/hobbies : Student/Surf Internet
    Registration date : 13/02/2009

    Re: PC(WinXP) to Laptop(Win7) guna LAN - share file

    Post by Superior on Wed Feb 10, 2010 8:46 pm

    avira

    Superior
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 376
    Age : 30
    Location : Johor Bahru
    Job/hobbies : Student/Surf Internet
    Registration date : 13/02/2009

    Re: PC(WinXP) to Laptop(Win7) guna LAN - share file

    Post by Superior on Thu Feb 11, 2010 5:49 am

    pergghhhhh.. aku dah disable AV, dah turn off firewall...

    dari WIndows XP tu ade folder "Dirt 2" saiz 6,83GB (installer game). Dari Windows 7 dah bleh nmpk folder "Dirt 2". tu la double click je seperti yg aku ckp sebelum ni... kalau aku nak amik fail tu koman2 kena cari pendrive 8GB padahal kaedah LAN kan ada...

    nape semua senyap? ada cadangan ke aku kena tanya kat org cina kat forum lowyat.net??? dah berapa hari aku tunggu sama je. sepi je forum sini...

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 29
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: PC(WinXP) to Laptop(Win7) guna LAN - share file

    Post by TOYSЯUS on Thu Feb 11, 2010 12:26 pm

    Hmm maybe tak ramai yang tahu masalah ni, so tak dapat la nak tolong.
    Kalau diorang post "tak tahu la" je nanti dianggap spam plak, tu pasal takde yg post kot.

    Erm..
    Aku pun tak sure kenapa, cuba ko disable balik file sharing tu, pastu enable semula.

    Sebelum ni aku pernah kena masalah macam ko, tapi aku figured out benda tu masalah dari Kaspersky aku,
    aku kena set localhost to be a trusted network baru boleh access file dari pc lain.
    So since ko pakai Avira, aku tak sure la kat mana punca masalah ko. Huhu.

    Kalau terpaksa tanya Cina loyat tu, apa salahnya.. 1Malaysia beb. Hehe.


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    Superior
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 376
    Age : 30
    Location : Johor Bahru
    Job/hobbies : Student/Surf Internet
    Registration date : 13/02/2009

    Re: PC(WinXP) to Laptop(Win7) guna LAN - share file

    Post by Superior on Thu Feb 11, 2010 9:52 pm

    dah takde otai dah kat sini.. semua muka2 baru...

    pasal trust2 ni.. configuration je cuma tak reti kat mana.. dah puas gile cari... kena everyone la..

    takpe2.. aku dah speaking kat sana tnya masalah ni... hehehe.. dah ada yg jawab...

    toysrus, ko delete je topik ni sakit mata aku tgk. bukan kunci.. delete supaya hilang dari pandangan mata aku.. aku nak delete sendiri aku tak bleh rasanya...

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: PC(WinXP) to Laptop(Win7) guna LAN - share file

    Post by ayoi on Fri Feb 12, 2010 12:01 am

    huhu sori sebab post ni tak naik kat view my post... ingat dah settle..

    jadi superrior dah settle ke...


    **biasa kena taruk password or add user .dan aku rasa ada post dah aku terang cara nak guna enable sharing file using password


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 29
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: PC(WinXP) to Laptop(Win7) guna LAN - share file

    Post by TOYSЯUS on Fri Feb 12, 2010 2:38 am

    Haha aku mana ada privilege kat section ni.
    Hm, citer la ape solution ko da buat tu..
    Supaya orang lain leh rujuk sini kalau kena kat diorg.. Takyah delete thread ni..


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    Sponsored content

    Re: PC(WinXP) to Laptop(Win7) guna LAN - share file

    Post by Sponsored content Today at 5:39 pm


      Current date/time is Sat Dec 03, 2016 5:39 pm