Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Blogger Spoiler Widget--help

    Share

    tabah
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 69
    Registration date : 20/06/2009

    Blogger Spoiler Widget--help

    Post by tabah on Mon Feb 01, 2010 7:09 pm

    Assalamualaikum.....

    sayer nak minter pertolongan + tunjuk ajar ttg Blogger Spoiler Widget...

    sayer dah berjaya memasang Widget tersebut...tapi sayer x berapa puas hati dengan hasilnya

    Saya x puas hati ttg
    (a) jarak,x seperti gambarajah dibawah nie



    atau pun boleh check kat sini http://admaths.blogspot.com/
    Code Widget yang asal adalah seperti berikut


    [code]<div style="margin: 20px; margin-top:5px"><div class="smallfont" style="margin-bottom: 2px;"><input value="Tampilkan" type="button" style="margin: 0px; padding: 5px; width: auto; font-size: 11px;" onclick="if (this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName('div')[1].getElementsByTagName('div')[0].style.display != '') { this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName('div')[1].getElementsByTagName('div')[0].style.display = ''; this.innerText = ''; this.value = 'Sembunyikan'; } else { this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName('div')[1].getElementsByTagName('div')[0].style.display = 'none'; this.innerText = ''; this.value = 'Tampilkan'; }" type="button"/></div><div class="alt2"><div style="display: none;"><div style="border: none; color:none; background-color:none; text-align: justify; padding:10px;">

    GAMBAR ATAU TEKS SOBAT LETAKKAN DISINI

    </div></div></div></div>

    so macamana nak solve..dah satu ary dah....maaf sayer x pandai programming


    Last edited by tabah on Mon Feb 01, 2010 8:17 pm; edited 1 time in total (Reason for editing : add blog link)

    dans kam
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 172
    Age : 35
    Location : Wangsa Maju
    Job/hobbies : PHP
    Registration date : 19/02/2009

    Re: Blogger Spoiler Widget--help

    Post by dans kam on Mon Feb 01, 2010 11:17 pm

    Salam.....

    <div class="alt2">
    <div style="display: none;">
    <div style="border: medium none ; padding: 10px; text-align: justify;">
    <br/>
    <br/>

    <span>
    </span>
    <br/>
    </div>
    </div>
    </div>

    Check code ko, kalo ko buang satu satu br yang warna biru tu insyaAllah dah ok dah..

    tabah
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 69
    Registration date : 20/06/2009

    Re: Blogger Spoiler Widget--help

    Post by tabah on Tue Feb 02, 2010 7:41 am

    dans kam & yang lain2 ..terima kasih response problem sayer nie...

    yang pertama, saya x jumpa pun <br/>...hehhehe..maaflah ...kalau anda rujuk pada original code dr blog saya yang dilampirkan, saya rasa saya dah buang <br/> <br/> i.e jarak yang ada sebelum jumpa
    GAMBAR ATAU TEKS SOBAT LETAKKAN DISINI....

    <div class="alt2">
    <div style="display: none;">
    <div style="border: medium none ; padding: 10px; text-align: justify;">
    <br/>
    <br/>
    <span>
    </span>
    <br/>
    </div>
    </div>
    </div>[/code]

    nie original code dari blog saya

    Selesaikan persamaan kuadratik berikut
    $5d^2-6d-9=0$
    <div style="margin: 5px 20px 20px;"><div class="smallfont" style="margin-bottom: 2px;"><input value="Tampilkan" style="margin: 0px; padding: 5px; width: auto; font-size: 11px;" onclick="if (this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName('div')[1].getElementsByTagName('div')[0].style.display != '') { this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName('div')[1].getElementsByTagName('div')[0].style.display = ''; this.innerText = ''; this.value = 'Sembunyikan'; } else { this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName('div')[1].getElementsByTagName('div')[0].style.display = 'none'; this.innerText = ''; this.value = 'Tampilkan'; }" type="button"></div><div class="alt2"><div style="display: none;"><div style="border: medium none; text-align: justify; padding: 10px;">
    $5d^2-6d-9=0$
    </div></div></div></div>[code]

    masalah kedua...macam mana nak buat border pada bahagian Spoiler Widget nie....

    tq

    dans kam
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 172
    Age : 35
    Location : Wangsa Maju
    Job/hobbies : PHP
    Registration date : 19/02/2009

    Re: Blogger Spoiler Widget--help

    Post by dans kam on Tue Feb 02, 2010 11:25 am

    Salam......

    Ni aku check balik guna Firebug.



    Untuk border, kat style tu ko ubah, kat contoh tu aku tukar kepasa solid.



    Untuk jarak, ko delete br tu.



    Last edited by dans kam on Tue Feb 02, 2010 11:26 am; edited 1 time in total (Reason for editing : edit skit)

    tabah
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 69
    Registration date : 20/06/2009

    Re: Blogger Spoiler Widget--help

    Post by tabah on Tue Feb 02, 2010 1:15 pm

    wah cayolah tapi camano aku x dapat lak

    sayer x jumpa lagi mana <br> dalam code bawah nie...mana nak cari yer..kena pakai software firebug ker???
    Selesaikan persamaan kuadratik berikut
    $5d^2-6d-9=0$
    <div style="margin: 5px 20px 20px;"><div class="smallfont" style="margin-bottom: 2px;"><input value="Tampilkan" style="margin: 0px; padding: 5px; width: auto; font-size: 11px;" onclick="if (this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName('div')[1].getElementsByTagName('div')[0].style.display != '') { this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName('div')[1].getElementsByTagName('div')[0].style.display = ''; this.innerText = ''; this.value = 'Sembunyikan'; } else { this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName('div')[1].getElementsByTagName('div')[0].style.display = 'none'; this.innerText = ''; this.value = 'Tampilkan'; }" type="button"></div><div class="alt2"><div style="display: none;"><div style="border: medium none; text-align: justify; padding: 10px;">
    $5d^2-6d-9=0$
    </div></div></div></div>[code]


    atau maksud kamu
    <br/>
    <br/>

    adalah bersamaan dng
    padding: 10px;">
    bagi code saya

    dans kam
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 172
    Age : 35
    Location : Wangsa Maju
    Job/hobbies : PHP
    Registration date : 19/02/2009

    Re: Blogger Spoiler Widget--help

    Post by dans kam on Tue Feb 02, 2010 1:49 pm

    Mcmane br tu bleh kuar aku x pasti la pulak..
    Padding 10px tu bukan..

    Maybe masa ko taip jawapan tu ko ada buat space kosong pastu baru taip jawapan tu ke..

    xtau la kan.. Tapi kalo mengikut yg firebug detect, memang ada br. padding 10px tu lain punya crite.

    kalo x jadi jugak, maybe kene tunggu member2 lain jwb pulak la kot. hehe..

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: Blogger Spoiler Widget--help

    Post by johnburn on Tue Feb 02, 2010 2:00 pm

    yg tag <br> tu akan kuar bila code ko dok kt baris len
    ni bug editor kt blogspot
    try tulis code tu dlm satu baris je, <br> tu akan ilang


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    tabah
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 69
    Registration date : 20/06/2009

    Re: Blogger Spoiler Widget--help

    Post by tabah on Tue Feb 02, 2010 10:51 pm

    dans kam & jorn burn ....tq

    idea kamu jadi pasal br tu

    try chek...hhehehheh ttqtqttqttqtq

    tapi border blom buat lagy

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: Blogger Spoiler Widget--help

    Post by johnburn on Tue Feb 02, 2010 11:26 pm

    untuk border tu try buat mcm yg bro dans ckp dlu
    tgk jd x


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    tabah
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 69
    Registration date : 20/06/2009

    Re: Blogger Spoiler Widget--help

    Post by tabah on Wed Feb 03, 2010 5:16 am

    johnburn wrote:untuk border tu try buat mcm yg bro dans ckp dlu
    tgk jd x

    akan di try

    weh dah jadi ...tq2..

    so macammana nak tukar line tu jadi biru ker, hujau ker, garis dia putus2 ker

    Sponsored content

    Re: Blogger Spoiler Widget--help

    Post by Sponsored content Today at 8:15 pm


      Current date/time is Sun Dec 04, 2016 8:15 pm