Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Win32.Worm.Zimuse.A - Pemusnah Hard disk

    Share

    e_sentinel
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 479
    Registration date : 02/03/2009

    Win32.Worm.Zimuse.A - Pemusnah Hard disk

    Post by e_sentinel on Sun Jan 31, 2010 1:27 pm

    Variant worm terbaru yang mampu memusnahkan hard disk boot sector



    Baca informasi sepenuhnya

    Zimuse Removal Tool

    Update:

    Maaf, blog terpaksa ditutup sementara waktu atau mungkin permanently, untuk rujukan tentang Zimuse, sila ke link berikut:

    http://www.malwarecity.com/blog.html


    Last edited by e_sentinel on Wed Feb 03, 2010 1:47 am; edited 1 time in total

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: Win32.Worm.Zimuse.A - Pemusnah Hard disk

    Post by johnburn on Sun Jan 31, 2010 2:31 pm

    nice info bro Smile


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    e_sentinel
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 479
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Win32.Worm.Zimuse.A - Pemusnah Hard disk

    Post by e_sentinel on Sun Jan 31, 2010 2:44 pm

    Thanks John ..

    dvdx
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 68
    Registration date : 06/12/2009

    Re: Win32.Worm.Zimuse.A - Pemusnah Hard disk

    Post by dvdx on Sun Jan 31, 2010 6:32 pm

    tak ada apa. dia tak jalan dalam linux.

    e_sentinel
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 479
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Win32.Worm.Zimuse.A - Pemusnah Hard disk

    Post by e_sentinel on Sun Jan 31, 2010 8:16 pm

    dvdx wrote:tak ada apa. dia tak jalan dalam linux.
    Please take note that this is Windows thread. The title is Win32.Worm, nothing to do with linux. It seems like you've lost your way back home Laughing

    bazsh
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 401
    Age : 35
    Location : New Castle
    Job/hobbies : Surfing/Games
    Registration date : 20/02/2009

    Re: Win32.Worm.Zimuse.A - Pemusnah Hard disk

    Post by bazsh on Mon Feb 01, 2010 4:49 pm

    Aku ada scan guna Zimuse Removal kat blog hang Sham
    So far x jumpa
    Adakah virus ni boleh tembus Threatfire @ Zemana Antilogger?
    Kejam gak dia nyer implikasi tu

    e_sentinel
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 479
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Win32.Worm.Zimuse.A - Pemusnah Hard disk

    Post by e_sentinel on Mon Feb 01, 2010 10:41 pm

    Setakat yang aku tau Doc., buat masa sekarang hanya BitDefender dan Comodo aje yang ada detections untuk Zimuse, mungkin dalam waktu terdekat nih lain2 AV juga akan kemaskini Zimuse signature kat product diaorang.

    Jika Doc. teliti artikel tu, Zimuse ada dua variant, A dan B, sekarang ni yang berleluasa ialah variant A, ia ada countdown timer, runs stealthy, jadi elok guna Removal Tool tu untuk check.

    Kejam gak la, dia akan erase MBR, jadi HDD tu dah unbootable, dah jadi cam tu kira buang tong sampah la, jika advanced users boleh la recreate MBR melalui PE disk (mungkin). Dalam artikel tu juga ada disebut bagaimana ia memperdaya users sehingga terinstall Zimuse.

    Gunso
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 137
    Location : Dalam kokpit zaku...
    Job/hobbies : Smuggling & Trafficking Sayur Sawi
    Registration date : 07/05/2009

    Re: Win32.Worm.Zimuse.A - Pemusnah Hard disk

    Post by Gunso on Mon Feb 01, 2010 11:04 pm

    waaa... nampak sungguh murbahaya ini virus...

    terus kene buang terus hdd... jarang dgr virus yg leh rosakkan perkakasan..

    selalau rosakkkan data nagn sistem jer...

    apa pon dah scan... pc aku clean..

    e_sentinel
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 479
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Win32.Worm.Zimuse.A - Pemusnah Hard disk

    Post by e_sentinel on Tue Feb 02, 2010 12:10 am

    Gunso wrote:waaa... nampak sungguh murbahaya ini virus...

    terus kene buang terus hdd... jarang dgr virus yg leh rosakkan perkakasan..

    selalau rosakkkan data nagn sistem jer...

    apa pon dah scan... pc aku clean..

    Ya, ia rosakkan data, perkakasan secara fizikalnya tetap tak berubah, tapi jika perkakasan tanpa data ia serupa seketul besi yang tak ada fungsi apa2. Umpama Motherboard tanpa CMOS data Smile

    Updates:

    Kebanyakan AV dah keluarkan detections signature dan juga standalone Removal Tool untuk Zimuse. Antaranya ialah ESET dan Avira.

    Difahamkan variant A dan B adalah serupa tapi cara variant B memasuki PC adalah lebih terancang dan tanpa disedari. Email dan removable media adalah target Zimuse.B

    http://www.f-secure.com/v-descs/worm_w32_zimuse_b.shtml

    dvdx
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 68
    Registration date : 06/12/2009

    Re: Win32.Worm.Zimuse.A - Pemusnah Hard disk

    Post by dvdx on Tue Feb 02, 2010 11:40 am

    e_sentinel wrote:
    dvdx wrote:tak ada apa. dia tak jalan dalam linux.
    Please take note that this is Windows thread. The title is Win32.Worm, nothing to do with linux. It seems like you've lost your way back home Laughing
    this thread under 'Utiliti dan Sekuriti' not under Windows thread.
    thanks u.

    bazsh
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 401
    Age : 35
    Location : New Castle
    Job/hobbies : Surfing/Games
    Registration date : 20/02/2009

    Re: Win32.Worm.Zimuse.A - Pemusnah Hard disk

    Post by bazsh on Tue Feb 02, 2010 12:16 pm

    dvdx wrote:tak ada apa. dia tak jalan dalam linux.
    Tak perlu bg statement mcm tu
    Ni hanya info secara general utk Windows user
    So kalo bro guna Linux x perlu la kisah pasal ni

    e_sentinel
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 479
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Win32.Worm.Zimuse.A - Pemusnah Hard disk

    Post by e_sentinel on Tue Feb 02, 2010 1:49 pm

    bazsh wrote:
    dvdx wrote:tak ada apa. dia tak jalan dalam linux.
    Tak perlu bg statement mcm tu
    Ni hanya info secara general utk Windows user
    So kalo bro guna Linux x perlu la kisah pasal ni
    Yup, that's correct .. thanks Doc.

    Antara sebab kenapa Putera Forumotion tidak dapat mengembalikan kegemilangan Putera.Com ialah Kuantiti Mengatasi Kualiti.

    Thread ni adalah atas dasar compassion ..

    Sponsored content

    Re: Win32.Worm.Zimuse.A - Pemusnah Hard disk

    Post by Sponsored content Today at 9:04 am


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 9:04 am