Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Noindex, nofollow untuk SEO dalam wordpress

    Share

    silentfox
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 132
    Location : Bergiat aktif ketika malam!
    Job/hobbies : Layan bola especially EPL!
    Registration date : 18/06/2009

    Noindex, nofollow untuk SEO dalam wordpress

    Post by silentfox on Sat Jan 30, 2010 7:30 am

    Salam warga Putera semua...

    Aku nak tanya skit...
    Ada sapa2 sini penah guna Platinum SEO Plugin tak?
    Aku baca ada banyak review yang kata plugin nih setanding dengan All In One SEO Pack upgrade version...

    sebab dia ada option untuk Noindex, nofollow utk setiap page and post...
    kita boleh set sendiri...

    satu lagi...
    ada option utk set:

    Use noindex for Categories:

    Use noindex for Date based Archives:

    Use Tags for META keywords:

    Use noindex for Tag Archives:

    yang aku faham noindex ni utk elakkan duplicate content pada post kan...
    tapi yg nofollow tuh untuk apa??

    one more thing..
    adakah kita dimestikan utk noindex bagi page2 tertentu macam about, contact, privacy policy or page2 yg xde kaitan dgn content blog bagi tujuan SEO...

    itu jer...sekian...

    dvdx
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 68
    Registration date : 06/12/2009

    Re: Noindex, nofollow untuk SEO dalam wordpress

    Post by dvdx on Sat Jan 30, 2010 10:12 am

    noindex - tak bagi se index
    nofollow - tak bagi se follow external link
    setau aku googlebot tu semua dia index. huhu.

    dans kam
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 172
    Age : 35
    Location : Wangsa Maju
    Job/hobbies : PHP
    Registration date : 19/02/2009

    Re: Noindex, nofollow untuk SEO dalam wordpress

    Post by dans kam on Tue Feb 02, 2010 11:38 am

    mcm kata dvdx tu, aku tambah skit..

    noindex - kalo ko ada page yg ko xnak orang jumpa bila searching, ko setkan no index.
    nofollow - biasanya kat bahagian comment mane2 blog wp, bahagian url secara default akan set kepada nofollow. Untuk elakkan SPAMbot exploit comment untuk letak link diorang.

    silentfox
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 132
    Location : Bergiat aktif ketika malam!
    Job/hobbies : Layan bola especially EPL!
    Registration date : 18/06/2009

    Re: Noindex, nofollow untuk SEO dalam wordpress

    Post by silentfox on Wed Feb 03, 2010 9:55 pm

    Thanks sebab bagi penerangan ringkas tuh...

    ada sesapa sini penah guna plugin Platinum SEO utk wordpress x?
    sebab dia combined sekali 4 option utk posts and pages...

    dia buat (index,follow) , (index,nofollow) , (noindex,follow) , (noindex,nofollow)

    tuh yg aku keliru bila dah dicombined macam tuh...
    aku takut silap pilih akan jejaskan serp jer...

    dans kam
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 172
    Age : 35
    Location : Wangsa Maju
    Job/hobbies : PHP
    Registration date : 19/02/2009

    Re: Noindex, nofollow untuk SEO dalam wordpress

    Post by dans kam on Thu Feb 04, 2010 2:07 am

    x pernah try lagi.

    Setakat ni aku guna All In One SEO Pack jek..
    Malas nak godek2 mende yg complicated nih. Hehehe lol!

    silentfox
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 132
    Location : Bergiat aktif ketika malam!
    Job/hobbies : Layan bola especially EPL!
    Registration date : 18/06/2009

    Re: Noindex, nofollow untuk SEO dalam wordpress

    Post by silentfox on Tue Feb 09, 2010 6:32 pm

    dans kam wrote:x pernah try lagi.

    Setakat ni aku guna All In One SEO Pack jek..
    Malas nak godek2 mende yg complicated nih. Hehehe lol!

    kalau perasan All In One Seo nih dia ada bagi iklan suh upgrade kan...
    so dia punya upgrade version tuh lebih kurang Platinum SEO pack jer...
    Platinum SEO free jer...
    AIOS versi upgrade berbayar...
    so tuh yg aku amik yg tuh...

    xde la complicated sgt sebenarnya benda tuh...
    boleh jer hentam buat semua default...
    tapi aku try cari kelebihan dia berdasarkan ciri2 seo nih...
    try la...

    dvdx
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 68
    Registration date : 06/12/2009

    Re: Noindex, nofollow untuk SEO dalam wordpress

    Post by dvdx on Wed Feb 10, 2010 8:32 am

    seo tu cuma satu faktor saja.
    faktor lain spt content, layout, sitemap, isi yg fresh, selalu update, backlink, age, isu semasa dan sebagainya turut menyumbang jugak. kombinasi semua baru menghasilkan markah 100%.

    Sponsored content

    Re: Noindex, nofollow untuk SEO dalam wordpress

    Post by Sponsored content Today at 6:43 pm


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 6:43 pm