Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Risiko kehilangan laptop dalam kereta.

    Share

    Superior
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 376
    Age : 30
    Location : Johor Bahru
    Job/hobbies : Student/Surf Internet
    Registration date : 13/02/2009

    Risiko kehilangan laptop dalam kereta.

    Post by Superior on Fri Jan 29, 2010 8:39 am

    Salam.

    Betul ke ada alat yg boleh kesan sesebuah laptop tu berada dalam kenderaan? Contohnya mcm aku simpan laptop dalam kereta, pencuri boleh tau ke dalam kereta ni ada laptop? aku dgr pasal sensor la.. diorg dpt detect dari bateri laptop la..

    sape bleh explain? topik ni sesuai kat ruangan sembang..

    loy_azloy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1513
    Age : 35
    Location : Muo/Putrajaya
    Job/hobbies : DOF/bela kelisa
    Registration date : 23/02/2009

    Re: Risiko kehilangan laptop dalam kereta.

    Post by loy_azloy on Fri Jan 29, 2010 9:03 am

    aku pernah dgr tapi kalau nak simpan dlm keta ko cabut bateri dulu,baru diaorg tak boleh detect.


    --------------------------------------------
    Gintoki Sakata : "When something falls at my feet...the least i can do is pick it up"
    mari beramal dengan hanya RM10
    klik kat sini http://putera.forumotion.com/aktiviti-f15/projek-kutipan-dana-wakaf-pelaburan-untuk-akhirat-t6036.htm
    ------------------------------------------------------------
    currently take care my Green Base Arowana and mastered RC heli


    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 30
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: Risiko kehilangan laptop dalam kereta.

    Post by TOYSЯUS on Fri Jan 29, 2010 9:10 am

    Ya betul.
    I tak tau apa nama benda tu tapi ia boleh detect kewujudan laptop, handphone dan beberapa alat elektronik lain yang mengeluarkan
    gelombang elektromagnet.
    Kebanyakan kes pecah kereta sebab ada laptop dalam kereta sama ada disembunyikan atau tidak.
    Detector tu boleh detect walaupun laptop disimpan dalam boot kereta / tempat tersembunyi dari pandangan mata.

    Ada beberapa kaedah nak halang detector tersebut dari mengesan kewujudan laptop / barang elektronik kita dalam kereta,
    antaranya:
    1. Simpan laptop dalam periuk. Ini kerana periuk akan memantulkan semula frekuensi yang dikeluarkan oleh detector yang mengesan laptop tersebut.
    Tapi siapa gila nak bawak periuk semata-mata nak simpan laptop dalam kereta.
    2. Tanggal bateri laptop. Dengan menanggalkan bateri laptop, detector akan gagal mengesan sebarang kewujudan gelombang elektromagnet yang dikeluarkan oleh laptop, kerana tiada aliran arus elektrik.

    -
    Bukan ke topik ni sesuai kat bahagian Sekuriti / Komputer Mudah Alih?
    Tapi Sembang pun ok je.


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    MalaYneuMaya
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1044
    Age : 32
    Job/hobbies : kejar biawak, kunyah milo beku
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Risiko kehilangan laptop dalam kereta.

    Post by MalaYneuMaya on Fri Jan 29, 2010 9:41 am

    assalamualaikum...

    laptop off pon transmit elektromagnet ke? aku takde laptop, taktau hehe


    --------------------------------------------

    dididudue
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 88
    Age : 37
    Registration date : 16/02/2009

    Re: Risiko kehilangan laptop dalam kereta.

    Post by dididudue on Fri Jan 29, 2010 5:22 pm

    guna bag yg diperbuat dari plumbum.. (ada ke ? hehe)

    Gunso
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 137
    Location : Dalam kokpit zaku...
    Job/hobbies : Smuggling & Trafficking Sayur Sawi
    Registration date : 07/05/2009

    Re: Risiko kehilangan laptop dalam kereta.

    Post by Gunso on Fri Jan 29, 2010 6:37 pm

    haha.. dia org bukan kesan laptop jer..

    mcm2 dia org leh kesan barang yg tinggal dlm keta...

    tapi yg popular adalah laptop ngan phone ler...

    nak selamat bawak jer lah.. krg keta kene pecah.. laptop hilang...

    bos aku hari tuh baru kene kebas laptop dia kat dlm bonet keta...

    nasib baik 2 lagi dia bawak... kalau tak 3-3 lesap...

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 29
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: Risiko kehilangan laptop dalam kereta.

    Post by ogGy on Fri Jan 29, 2010 9:07 pm

    Memang pernah dengar ada alat yang boleh kesan laptop dengan hp kat tempat tersembunyi tapi aku tak pernah tau nama dia Smile .

    Biasa aku bawak seketul laptop je,beg semua aku tanggalkan .Laptop aku letak bawah bantal jadi nampak rata tak de pape ...alhamdulillah tak kene lagi.Terima kasih tips kat atas tu,amat berguna skali pada orang yang masih tak tahu .


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    Superior
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 376
    Age : 30
    Location : Johor Bahru
    Job/hobbies : Student/Surf Internet
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Risiko kehilangan laptop dalam kereta.

    Post by Superior on Fri Jan 29, 2010 9:30 pm

    yela.. kalau kita travel ke apa.. takkan nak bawak ke hulu ke hilir laptop..

    aku pakai Asus K50AB, 15.6" tu. Lain la aku beli netbook 10" xpe la gak. tu aku rajin la bawak..

    confirm ke kalau bateri kita cabut dan bawak bersama kita, dan laptop tinggal dalam kereta alat tersebut tak boleh kesan???

    kat ne nak tgk rupa alat tu? bleh aku dptkan alat tu kalau ade dijual..

    http://irwan007.wordpress.com/2008/08/23/alat-pengesan-laptop/

    Ini ke alat tu??? Evil or Very Mad


    http://sekilo3ringgit.blogspot.com/2009/06/pengesan-laptop.html

    fiza_cute
    Ahli
    Ahli

    Gender : Female Number of posts : 664
    Age : 31
    Location : Pagoh
    Job/hobbies : jobless
    Registration date : 21/03/2009

    Re: Risiko kehilangan laptop dalam kereta.

    Post by fiza_cute on Sat Jan 30, 2010 12:13 am

    mmg ade kes ni manyak..kwan aku salah sorangnye
    tp ade prof dari uthm da cipta satu bag utk elak kecurian..masuk lptop dlm beg tu n die da elak sensor tu sense lptop tu..
    sila check di paper..
    cane nk bli xtau la plak..=p

    khairul anwar
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 882
    Age : 31
    Location : Puchong
    Registration date : 26/04/2009

    Re: Risiko kehilangan laptop dalam kereta.

    Post by khairul anwar on Sat Jan 30, 2010 7:15 am

    ade kat forum lain cakap (lyn)

    cara/kaedah cabut bateri tu pun tak menjamin keselamatan,
    pasal ade gak alat leh kesan laptop tue walaupun bateri dicabut

    so bawak je la walaupun nk g tandas hehehe

    AhmadSyazwan
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 414
    Age : 28
    Location : PERLIS
    Job/hobbies : Main Tuju Kasut
    Registration date : 26/02/2009

    Re: Risiko kehilangan laptop dalam kereta.

    Post by AhmadSyazwan on Sat Jan 30, 2010 9:53 am

    dunia semakin canggih sekarang.
    membe aku tinggal lappy masa p tgk bola kat stadium shah alam.
    faham je la.

    Superior
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 376
    Age : 30
    Location : Johor Bahru
    Job/hobbies : Student/Surf Internet
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Risiko kehilangan laptop dalam kereta.

    Post by Superior on Thu Feb 04, 2010 2:49 am

    pastu apa jadi Syazwan..

    mjmax15
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 522
    Location : Heritage Waterfront City
    Job/hobbies : D-Sign-Ner / PC Gaming
    Registration date : 14/02/2009

    Re: Risiko kehilangan laptop dalam kereta.

    Post by mjmax15 on Sat Feb 06, 2010 1:51 pm

    AhmadSyazwan wrote:dunia semakin canggih sekarang.
    membe aku tinggal lappy masa p tgk bola kat stadium shah alam.
    faham je la.

    Superior wrote:pastu apa jadi Syazwan..

    jawapan----> hilang @ lesap @ ghaib

    khairul anwar
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 882
    Age : 31
    Location : Puchong
    Registration date : 26/04/2009

    Re: Risiko kehilangan laptop dalam kereta.

    Post by khairul anwar on Sat Feb 06, 2010 6:35 pm

    mjmax15 wrote:
    AhmadSyazwan wrote:dunia semakin canggih sekarang.
    membe aku tinggal lappy masa p tgk bola kat stadium shah alam.
    faham je la.

    Superior wrote:pastu apa jadi Syazwan..

    jawapan----> hilang @ lesap @ ghaib

    tak ilang la, tukar tuan jer hekhek Razz Razz

    Sponsored content

    Re: Risiko kehilangan laptop dalam kereta.

    Post by Sponsored content Today at 4:50 pm


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 4:50 pm