Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    macamana nak tulis disclaimer utk blog

    Share

    tabah
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 69
    Registration date : 20/06/2009

    macamana nak tulis disclaimer utk blog

    Post by tabah on Wed Jan 27, 2010 10:28 pm

    Assalamualaikum..

    sayer dah menggoogle ttg disclaimer tapi sayer rasa kalau sayer dapat penjelasan dalam BM lagi membantu kefahaman saya..

    Soalan 1

    Apa sebenarnya maksud disclaimer

    Soalan 2
    Ok,,katakan sayer nak buat blog berkaitan dgn Sejarah Form 4...
    (a) boleh ker sayer masukkan soalan dr buku rujukan & mungkin juga text book , soalan trial dari negeri2 dan bincang dgn student2 online ttg soalan tersebut. tapi sayer masukkan nama pengarang dan tajuk buku tersebut sebagai rujukannya. sayer rasa kalau saya copy soalan dan masukkannya dalam blog mesti kena saman kot sebab dalam buku2 mana pun dia tulis All right reserved. No part of this book may be reproduced, stored in retrieval system or transmitted in any form or by mean, electronic,, photocopying, mechanical,recording or otherwise, without the prior permision of ABC Sdn Bhd.Adakah law nie terpakai utk soalan trial negeri2?

    (b) Apa yang sepatutnya saya masukkan dalam disclaimer utk blog sejarah nie.

    harap2 dapat pandangan pakar

    tq

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: macamana nak tulis disclaimer utk blog

    Post by ayoi on Wed Jan 27, 2010 11:20 pm

    kalau copy sebijik dan walau pun susun berlainan tapi ayat copy paste kira salah di sisi LAw.

    kalau copy paste 2 3 soklan. rasa boleh di pertimbangkan malah tu jadi promosi utk dia org.

    contoh copy dari teks trial :
    soklan trial sekolah pun dia org amik dari buku teks luar.. campur aduk je.. ubah ayat.. tapi soklan sama.. tak kira salah..

    kalau nak lebih aman... ubah suai je soklan tu tapi maksud yang sama... kira tak salah..

    ***yang salah copy paste satu muka surat tu cam photastat.. letak lam internet..
    atau taip serupa satu muka surat ke dalam internet.. salah tu.. tu kira satu muka surat bukan satu buku lagi....

    kalau dah taip.. ubah je lah ayat dia tu.. kalau nama abu jadikan ali...

    kalau teks sejarah.. buat lah ayat sendiri.. lagi senang.... takde sapa nak saman


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: macamana nak tulis disclaimer utk blog

    Post by johnburn on Wed Jan 27, 2010 11:38 pm

    try hubungi penerbit dan dptkn kebenaran bertulis dr penerbit buku.


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    tabah
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 69
    Registration date : 20/06/2009

    Re: macamana nak tulis disclaimer utk blog

    Post by tabah on Thu Jan 28, 2010 12:03 am

    Tq ayoi dan johdburn dan lain2 yang baca permasalahn simple nie

    Soalan 3 lak
    katakan soalan sayer x buat. cuma jawapan sajer sayer upload kat blog utk permasalahan dalam buku teks. kiranya student kena rujuk buku teks utk jawapan saya tersebut. So sayer akan masukkan maklumat berikut utk mudahkan student chek jawapann saya.

    Exercise 2.1/ page 6/ Question 6(a)

    x salahkan..nie sebagai reference jer bagi sayer..mmg nampak bodoh persoalan sayer nie..tapi perkataan nie
    All right reserved. No part of this book may be reproduced, stored in retrieval system or transmitted in any form or by mean, electronic,, photocopying, mechanical,recording or otherwise, without the prior permision of ABC Sdn Bhd

    nie macam buatkan kiter x leh nak kuarkan aper dari buku dia termasukklah pg no Question number ker..tu yang sayer faham la


    Soalan 4 lak
    kalau kiter upload gambar buku tu, dan bila student klik buku tersebut dia akan bawa student tersebut kepada jawapan dalam buku tersebut. tu kira salah ker?

    Sponsored content

    Re: macamana nak tulis disclaimer utk blog

    Post by Sponsored content Today at 7:34 pm


      Current date/time is Sat Dec 03, 2016 7:34 pm