Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Dari rauter ke hub, xleh intenet

    Share

    malaynux
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 138
    Age : 35
    Location : Negeri Cik Siti Wan Kembang
    Job/hobbies : Nyayi lagu - Tom tombak mak yong dedek
    Registration date : 25/03/2009

    Dari rauter ke hub, xleh intenet

    Post by malaynux on Wed Jan 27, 2010 1:39 pm

    Salam..

    Aku beli satu rauter modem dan satu hub 8 lubang.

    Aku dah set pada rauter modem tu, jadi tak kena dail la, cucuk dan terus boleh guna (rauter --> PC)

    Tapi bila dari Rauter tu sumbat ke hub dan dari hub tu pulak dipecah kepada 3 pc..xleh guna plk intenet. (Rauter --> Hub --> 3 PC)

    Ada solution x?

    Ke kena set no IP..

    Kalu kena pakai no IP..berapa nombornya

    wassalam....

    anakberudu
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 279
    Age : 38
    Location : langkawi
    Registration date : 01/03/2009

    Re: Dari rauter ke hub, xleh intenet

    Post by anakberudu on Wed Jan 27, 2010 7:22 pm

    modem router tu tak ngam kot. kawan aku penah jadik sekali. pas tukar modem router loain teruih ok no prob.,. patotnyer takyah seting pepe ip dah cucuk teruih jalanz

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Dari rauter ke hub, xleh intenet

    Post by ayoi on Wed Jan 27, 2010 10:54 pm

    hub ?? kena tengok modelnya..

    hub swicth.. nampak cam sama tapi lain fungsi nya...

    hub kira jenis budak lurus
    swicth budak bijak...

    jadi kalau guna hub .. kena taruk kat uplink first port or last port... tengok ada bagi tau uplink or ada anak panah or tanda apa-apa..
    kena guna crosscable or straight cable bergantung pada model...
    dan kena check cable utp tu ok ke tak

    senang bagai tau hub tu jenis apa brand apa...


    kat swicth leh cucuk di mana sahaja.. guna straight cable ..settle
    asal utp cable ok... semua pc leh internet. tapi mungkin slow la kot kalau pakej below 512k

    .. jgn lupa buat dhcp kat router try enable NAT or disable NAT ( bergantung pada model router ) .. dan semua pc client leh ping ip router tersebut
    dan taruk ip static ip gateway ip dns kat pc tu kalau dhcp ip show dns ip router.. sepatutnya dia show ip dns streamyx 202.188.0.133


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    malaynux
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 138
    Age : 35
    Location : Negeri Cik Siti Wan Kembang
    Job/hobbies : Nyayi lagu - Tom tombak mak yong dedek
    Registration date : 25/03/2009

    Re: Dari rauter ke hub, xleh intenet

    Post by malaynux on Thu Jan 28, 2010 11:26 am

    Sory2..

    Aku masih terguna2 'nama' benda kuno..

    Yg aku beli tu switch.. Jenama D-link.

    Sowi2..muhahahaha

    FryShadow
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 101
    Registration date : 20/02/2009

    Re: Dari rauter ke hub, xleh intenet

    Post by FryShadow on Thu Jan 28, 2010 12:23 pm

    check router tu dah set DHCP tak, kalau tak kena set manual IP untuk PC2 yang lain.

    kalau tak tau IP, check masa ko connect dari router->PC, klik kanan icon LAN kat system tray tu -> status -> Support -> Details (Windows XP)

    Sponsored content

    Re: Dari rauter ke hub, xleh intenet

    Post by Sponsored content Today at 6:03 am


      Current date/time is Fri Dec 09, 2016 6:03 am