Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    pasal Blu-Ray Disc????

    Share

    khairuddin_25
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 82
    Age : 26
    Location : Terengganu
    Registration date : 14/05/2009

    pasal Blu-Ray Disc????

    Post by khairuddin_25 on Mon Jan 25, 2010 11:09 pm

    Salam....

    Nok tye sket pasal Blu-Ray Disc ni,
    1. klu nok msk data tu k dlm cd ni, burn macam biasa k?
    2. ble nk burn tu, kne ada cd writer khusus juga k?
    3. kapasiti paling maksimum dalam pasaran berapa?
    4. kelemahan dan kelebihan cd jenis ni?

    mitok tolong jawab la, sbb nok save byk sgt file ni. dalam hard disk penuh dh.... nok save cara kekal. Please.... klu ada rancangan laen, kabo la.... Pohon tunjuk ajar. Question
    avatar
    tasek16
    Moderators
    Moderators

    Number of posts : 188
    Registration date : 13/10/2009

    Re: pasal Blu-Ray Disc????

    Post by tasek16 on Mon Jan 25, 2010 11:22 pm

    http://en.wikipedia.org/wiki/Blu-ray_Disc
    http://en.wikipedia.org/wiki/Blu-ray_Disc_recordable

    Mesti ada blu-ray drive yang boleh record data ke blu-ray disc...normal CD/DVD drive tak boleh baca/record data ke disc blu ray dic...but bluray drive boleh baca CD/DVD data.
    Capcity 25 gig & 50 gig
    Kelemahan..burn agak lambat kalau burn up to maksimum capacity
    Harga di malaysia untuk blu-ray recordable still mahal

    Suggestion.. beli laa h/disk kalau nak backup data..sebab backup data dalam optical disk macam cd/dvd/bluray tak reliable...


    --------------------------------------------
    emmmmmm
    avatar
    penbiru2009
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 74
    Age : 36
    Location : Kuala Lumpur
    Registration date : 21/06/2009

    Re: pasal Blu-Ray Disc????

    Post by penbiru2009 on Tue Jan 26, 2010 12:20 am

    Betul tu..backup data ke hardisk je..cepat dan pantas

    dan_te
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 86
    Age : 26
    Location : seremban
    Registration date : 31/08/2009

    Re: pasal Blu-Ray Disc????

    Post by dan_te on Wed Jan 27, 2010 1:26 pm

    btul
    harge pun murah dh skrg..
    lg puas hati..
    cm cd an
    takut terpijak terpatah nnti
    sedih ke penghujung dunia..
    avatar
    tasek16
    Moderators
    Moderators

    Number of posts : 188
    Registration date : 13/10/2009

    Re: pasal Blu-Ray Disc????

    Post by tasek16 on Wed Jan 27, 2010 5:34 pm

    Blu-ray drive & bluray disc masih mahal...untuk bluray drive yang boleh record data harga almost RM1000.. bluray disc masih mahal dan susah nak dapat...of course akan datang murah sama macam dvd drive..So suggestion aku samada beli h/disk baru..cth 1 Terabytes dalam RM300 atau pun beli portable h/disk.. still much more cheaper than blu-ray drive...so boleh access kat mana-mana pc yang ada USB, firewire atau E-sata connection


    --------------------------------------------
    emmmmmm
    avatar
    koboi_tua
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 146
    Age : 55
    Location : Seremban
    Registration date : 03/03/2009

    Re: pasal Blu-Ray Disc????

    Post by koboi_tua on Sun Feb 07, 2010 10:57 pm

    Bluray disk ada juga kelebihannya iaitu tahan calar berbanding dengan DVD disk dan CD disk. Akan tetapi harga agak mahal dan susah nak dapatkan dipasaran, maka ramai pengguna-pengguna beralih kepada HDD yang murah dan mudah untuk pengendalian dalam menyimpan segala bentuk data.
    avatar
    ZZT
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 114
    Location : MELAKA
    Job/hobbies : Banking/PC
    Registration date : 31/05/2009

    Re: pasal Blu-Ray Disc????

    Post by ZZT on Sun Feb 07, 2010 11:11 pm

    Hanya simpanan data dalam gig yang besar dan tidak bersipat kekal je lah yang boleh, pada pendapat saya lebih susuai HDD saja kot .....

    Sponsored content

    Re: pasal Blu-Ray Disc????

    Post by Sponsored content


      Current date/time is Tue May 30, 2017 1:33 pm