Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    mintak tlg mcmane nak displaykan bende ni

    Share

    fifi85
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 40
    Registration date : 03/09/2009

    mintak tlg mcmane nak displaykan bende ni

    Post by fifi85 on Mon Jan 25, 2010 12:12 pm

    saya ade buat form yg mana ada satu field tu pilih negeri ianya akan paparkan daerah di negeri tu sahaja. selepas tu saya insert dalam dbase mcm biasa. mende tu settle dah!! Masalah sekarang bila saya nak buat update, mcmane nak view kat form tu default negeri dan daerah yg kita dah pilih sebelum ni dari dbase? coding kat bawah ni coding ajax. so saya xpandai sangat. untuk field lain yg retrieve data dari dbase ok je. yg guna ajax ni ssh sket.

    tlg plzzz kot2 ade sesaper yg teror


    1) form.php
    Code:

    <?php
    require_once "db.php";
    ?>
    <!doctype html public "-//w3c//dtd html 3.2//en">
    <html>
    <head>
       <title>Contoh multiple drop down list bagi negeri dan daerah dengan menggunakan Ajax</title>
       <script type="text/javascript" src="ajax.js"></script>
    </head>
    <body>
    <form method="post" name="form1">
       <table border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" width="60%">
       <tbody>
          <tr>
             <td width="50">Negeri:</td>
             <td width="100">
             <select name="negeri" onchange="daerahf(this.value)">
             
             <?php
             $query = @mysql_query("SELECT * FROM category");
             if (mysql_num_rows($query) > 0) {
                echo '<option value="">--Pilih Negeri--</option>';
                while($row = mysql_fetch_array($query)) {
                echo "<option value='".$row['cat_id']."'>".$row['category']."</option><br />";
                }
             }
             ?>
             </select>
             </td>
          </tr>
          <tr>
             <td width="50">Daerah:</td>
             <td>
             <p id="idDaerah">
             <select name="daerah">
             <option>Pilih negeri dahulu</option>
             </select>
             </td>
          </tr>
       </tbody>
       </table>
    </form>
    </html>
    2) script untuk proses form tu, proses.php
    Code:

    <?php
       require_once "db.php";
       if (isset($_GET['daerah']) && $_GET['daerah'] != "") {
          echo '<select name="daerah">';
          $query = @mysql_query("SELECT * FROM subcategory WHERE cat_id=".$_GET['daerah']);
          if (mysql_num_rows($query) > 0) {
             while($row = mysql_fetch_array($query)) {
             echo "<option value='".$row['cat_id']."'>".$row['subcategory']."</option><br />";
             }
          }
       echo '</select>';
       } else {
       echo '<select name="daerah">';
       echo '<option>Pilih negeri dahulu</option>';
       echo '</select>';
       }
    ?>

    kedua-dua file form.php dan proses.php ni memerlukan file db.php yg membuat sambungan ke database.
    Code:

    <?php
    $dbHost = 'localhost';
    $dbUser = 'root';
    $dbPass = '';
    $dbName = 'dropdownlist';
    $con = dbconnect($dbHost, $dbUser, $dbPass, $dbName);

    function dbconnect($dbHost, $dbUser, $dbPass, $dbName) {
       $dbConnect = @mysql_connect($dbHost, $dbUser, $dbPass);
       $dbSelect = @mysql_select_db($dbName);
       if (!$dbConnect) {
          die("<div style='font-family:Verdana;font-size:11px;text-align:center;'><b>Tidak dapat membuat sambungan ke server MySQL</b><br />".mysql_errno()." : ".mysql_error()."</div>");
       } elseif (!$dbSelect) {
          die("<div style='font-family:Verdana;font-size:11px;text-align:center;'><b>Tidak dapat memilih database MySQL</b><br />".mysql_errno()." : ".mysql_error()."</div>");
       }
    }
    ?>
    ini pula file javascript yang aku embed kat bahagian head kat form.php td. nama dia ajax.js
    Code:

    var xmlHttp

    function daerahf(idNegeri) {
       xmlHttp=GetXmlHttpObject()
       if (xmlHttp==null) {
          alert ("Browser tidak menyokong HTTP request")
          return
       }
       var url="proses.php"
       url=url+"?daerah="+idNegeri
       xmlHttp.onreadystatechange=stateChanged
       xmlHttp.open("GET",url,true)
       xmlHttp.send(null)
    }

    function stateChanged() {
       if (xmlHttp.readyState==4 || xmlHttp.readyState=="complete") {
          document.getElementById("idDaerah").innerHTML=xmlHttp.responseText
       }
    }

    function GetXmlHttpObject() {
       var xmlHttp=null;
       try {
          // Firefox, Opera 8.0+, Safari
          xmlHttp=new XMLHttpRequest();
       } catch (e) {
          //Internet Explorer
          try {
             xmlHttp=new ActiveXObject("Msxml2.XMLHTTP");
          } catch (e) {
             xmlHttp=new ActiveXObject("Microsoft.XMLHTTP");
          }
       }
       return xmlHttp;
    }

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: mintak tlg mcmane nak displaykan bende ni

    Post by johnburn on Mon Jan 25, 2010 12:31 pm

    err nape cam familiar je kod ni Razz
    xsetel lg ke yg ni? cm yg aritu lg je ni


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    fifi85
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 40
    Registration date : 03/09/2009

    Re: mintak tlg mcmane nak displaykan bende ni

    Post by fifi85 on Mon Jan 25, 2010 2:09 pm

    hehe aritu sistem lain
    xyah update

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: mintak tlg mcmane nak displaykan bende ni

    Post by johnburn on Mon Jan 25, 2010 2:29 pm

    untuk update tu, nk papar pkai form.php tu gak ke?
    kl gitu, sblom kuarkan dropdown tu, query dlu untk cek nilai tu dh ade ke x dlm db. kl ade, echo nilai tu sebagai selected untuk dropdown tu. so nt time papar, die akan tunjuk dropdown tekan nilai asal tu dan boleh select len kl nk tukar.


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    fifi85
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 40
    Registration date : 03/09/2009

    Re: mintak tlg mcmane nak displaykan bende ni

    Post by fifi85 on Mon Jan 25, 2010 2:41 pm

    kalau pkai form len?

    Sponsored content

    Re: mintak tlg mcmane nak displaykan bende ni

    Post by Sponsored content Today at 7:33 pm


      Current date/time is Sat Dec 03, 2016 7:33 pm