Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Minta Pandangan Nak Upgrade Laptop

    Share

    JBara
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 5
    Registration date : 25/12/2009

    Minta Pandangan Nak Upgrade Laptop

    Post by JBara on Fri Jan 22, 2010 10:58 pm

    Dell Inspiron 640m
    Kekawan saya ni bukanya ahli sangat pasal komputer nih,
    Laptop pun dapat hak saudara rejek.... free lak tu.

    Cuma bila saya surf internet guna wifi dia jadi tersekat sekat macam "injin kereta semput semput"
    Saya belum buat apa2 lagi dan belum lagi hantar kat kedai.

    Nak tahu sama ada nak kena upgrade ke tidak?
    untuk guna biasa tak de problem

    Kalu nak upgrade apa yg perlu saya buat??
    kosnya anggaran berapa ha????

    Spec I 640m
    Processor: Intel Yonah Core Duo T2300 (1.66 GHz/2MB L2 Cache)
    OS: Microsoft Windows XP Home Edition
    Hard Drive: 80 GB SATA @ 5400RPM (manufactured by Hitachi)
    Screen: 14.1" WXGA+ UltraSharp Widescreen with TrueLife (1440 x 900)
    Graphics: Intel Graphics Media Accelerator 950
    RAM: 1.0GB DDR2 SDRAM @533 MHz (2 x 512MB)
    Optical Drive: 24x CD-RW/DVD-ROM (manufactured by Philips)
    Battery: 6-cell lithium ion
    Wireless: Dell 1390 Mini Card 802.11 b/g (54 Mbps)
    Weight: 5.3 lbs (2.4kg)
    Dimensions: 1.5" (H) x 13 " (W) x 9.6" (D)
    Ports/Slots: 1 IEEE 1394 (FireWire), 4 Universal Serial Bus (USB 2.0), 5-in-1 removable memory card reader, VGA monitor out port, S-video out, RJ-45 Ethernet LAN, RJ-11 modem, ExpressCard 54mm, headphone/speaker jack, microphone connector

    Superior
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 376
    Age : 30
    Location : Johor Bahru
    Job/hobbies : Student/Surf Internet
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Minta Pandangan Nak Upgrade Laptop

    Post by Superior on Sat Jan 23, 2010 6:51 am

    dah try pakai Ubuntu (linux), utk akses internet kat laptop tu?

    ikutkan spec laptop ni xde masalah kalau nak surf internet...

    after format pun mcm tu jugak?

    wifi apa yg dipakai? wifi dalam universiti? wifi zone? wifi pada modem streamyx?

    JBara
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 5
    Registration date : 25/12/2009

    Re: Minta Pandangan Nak Upgrade Laptop

    Post by JBara on Sat Jan 23, 2010 8:51 am

    WiFi Streamyx
    Win XP
    Dah format dan perbaharui win xp...sama je.
    TQ

    JBara
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 5
    Registration date : 25/12/2009

    Re: Minta Pandangan Nak Upgrade Laptop

    Post by JBara on Mon Feb 01, 2010 9:47 pm

    Tak de hak minat nak rekomen ke??

    khairul anwar
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 882
    Age : 31
    Location : Puchong
    Registration date : 26/04/2009

    Re: Minta Pandangan Nak Upgrade Laptop

    Post by khairul anwar on Mon Feb 01, 2010 9:50 pm

    biase nyer jarang orang upgrade laptop,

    yang leh upgrade part RAM or HDD atau DVD rom

    tu jer..

    yang lain2 upgrade tue memang susah nak dapat part kat malaysia nie
    lagi plak sekarang nie laptop mampu milik, dan hampir kesemua pelajar U kene pakai laptop


    dan lagi plak, kalau nak cari part2 lame macam, mahal, dats y la ppl suke beli baru jer

    Sponsored content

    Re: Minta Pandangan Nak Upgrade Laptop

    Post by Sponsored content Today at 6:42 pm


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 6:42 pm