Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Apa fungsi tanda2 : & , @ , <?=

    Share

    kluanggirl
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 25
    Location : Dok Duane2 ah
    Registration date : 18/07/2009

    Apa fungsi tanda2 : & , @ , <?=

    Post by kluanggirl on Sat Jan 16, 2010 1:41 pm

    Apa fungsi tanda2 : & , @ , <?=

    Aku ada byk soalan nie..Harap ada laa..yg sudi nak jawap. Aku bukan apa, tak pernah guna tanda2 nie tapi jadi jugak script...tu yg musykil tu.

    contoh kod 1:
    <?php
    $host = ' ';
    $user = ' ';
    $pass = ' ';
    $name = ' ';
    $db = & new MySQL($host,$user,$pass,$name);
    ?>
    Apa fungsi tanda & sebelum new tu??


    contoh kod 2:
    // Make connection to MySQL server
    if (!$this->dbConn = @mysql_connect($this->host,
    $this->dbUser,
    $this->dbPass)
    Apa fungsi tanda @?


    <script type=javascript>

    var xy='<?= echo $zz; ?>';
    </script>

    Kenapa nak kena letak tanda '=' selepas <?

    drunken

    BasicCX
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 230
    Registration date : 25/02/2009

    Re: Apa fungsi tanda2 : & , @ , <?=

    Post by BasicCX on Sat Jan 16, 2010 2:11 pm

    Apa fungsi tanda & sebelum new tu??

    Bila letak "&" pada variable ia dinamakan objek. Jadi kita biasanya guna &new untuk panggil objek yang dimasudkan.


    Apa fungsi tanda @?

    Simbol "@" menandakan variable tu ada pool of data.


    Kenapa nak kena letak tanda '=' selepas <?

    Yang ni pulak tak pernah jumpa. Biasanya "<?" sahaja sudah memadai.

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: Apa fungsi tanda2 : & , @ , <?=

    Post by johnburn on Sat Jan 16, 2010 2:29 pm

    & dlam kod yg pertama tu bermaksud reference so $db akan refer kpd class MYSQL. Bleh rjuk penggunaan OO dlm PHP:
    http://www.php.net/manual/en/language.oop5.php

    penggunaan @ di dpn mane2 function akan suppress error yg mungkin dikeluarkan php ketika memanggil funtion tersebut. Ini untk mngelakkn user tgk error kl berlaku kesilapan dlm code

    <? merupakan short tag/shorthand. kene pastikan short_open_tag dh on dulu dlm php configuration (php.ini). <?= sama maksud dgn <? echo so spttnye xyah ltak echo dh dlm cnth code ko tuh.


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    kluanggirl
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 25
    Location : Dok Duane2 ah
    Registration date : 18/07/2009

    Re: Apa fungsi tanda2 : & , @ , <?=

    Post by kluanggirl on Sat Jan 16, 2010 6:52 pm

    <script type=javascript>

    var xy='<?= echo $zz; ?>';
    </script>

    aku reka sendiri kod ni tak tahu pulak salah..Smile

    Thanks

    Sponsored content

    Re: Apa fungsi tanda2 : & , @ , <?=

    Post by Sponsored content Today at 8:29 am


      Current date/time is Mon Dec 05, 2016 8:29 am