Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    html code for browser compatibility

    Share

    putrilinz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 105
    Registration date : 17/02/2009

    html code for browser compatibility

    Post by putrilinz on Fri Jan 15, 2010 9:51 am

    sorry..assalamualaikum..

    anyone tahu x html code for browser compatibility..means if html page kita wat tu blh display same for ie or firefox or google chrome..same output,outline and so on la..skrg de prob utk ie and firefox..or its just problem sbb page tu xupload lg?really want to know

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: html code for browser compatibility

    Post by johnburn on Fri Jan 15, 2010 11:20 am

    prob apa tu?
    untuk compatibility, just stick ngan w3c, biasanya xkn ada mslh.
    Bleh validate kat sini:
    http://validator.w3.org/


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    shah100
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 73
    Registration date : 12/05/2009

    Re: html code for browser compatibility

    Post by shah100 on Fri Jan 15, 2010 12:02 pm

    bro..camne nak stick ngan wc3

    putrilinz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 105
    Registration date : 17/02/2009

    Re: html code for browser compatibility

    Post by putrilinz on Fri Jan 15, 2010 5:53 pm

    yela if kita view dkt ie xsame dgn view kt firefox or chrome.for example space la..ade yg space bnyk n sikit..
    so ape la html code..for example kita type code

    Code:
    <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
    <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
    <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1" />

    tp still xblh..saya dh try bnyk jenis..pn same jer..

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: html code for browser compatibility

    Post by johnburn on Fri Jan 15, 2010 6:52 pm

    bleh bg code yg prob tu x?


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    BasicCX
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 230
    Registration date : 25/02/2009

    Re: html code for browser compatibility

    Post by BasicCX on Fri Jan 15, 2010 10:20 pm

    Kena ganti code yang sesuai dengan tu. Memang payah tapi itu la kerja yang perlu dilakukan kalau dah buat frontend coding.

    Nak check compatibility boleh check guna http://www.browsershots.org/ boleh guna ni untuk check cross-platform dengan browser yang berbeza-beza.

    shah100
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 73
    Registration date : 12/05/2009

    Re: html code for browser compatibility

    Post by shah100 on Mon Jan 18, 2010 1:00 pm

    tul la bila view web yang aku buat tu dalam ie tak sama dengan view lam firefox..coding aku sama gak ngan putrilinz tu

    dans kam
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 172
    Age : 35
    Location : Wangsa Maju
    Job/hobbies : PHP
    Registration date : 19/02/2009

    Re: html code for browser compatibility

    Post by dans kam on Mon Jan 18, 2010 9:02 pm

    Salam..

    Bagi web designer, yang korang perlu ambik kisah SANGAT(penting!) untuk compatibility web browser ialah tang CSS tu.

    Kalo setakat kod HTML tu kalo korang coding dgn cara betul, insyaAllah ok. Tapi yang menjadi masalahnye ialah CSS....

    X semua web browser support standard CSS yang ada. Sebagai contoh, Firefox, Safari, Chrome mempunyai compatibility CSS yang amat baik dgn standard W3C. Untuk IE pulak, hanya IE7 dan ke atas yang ok skit. IE6(Windows XP) hancus!!!...

    Sebab tu, untuk coding CSS yang advanced, kadang2 korang kene buat dua css yang berlainan(x semua item la tapinye).

    Korang boleh tgk2 laman web ni untuk rujukan http://www.quirksmode.org/css/contents.html Walaupun website tu aku tgk x up-to-date, tapi untuk pemahaman korang boleh la tgk2. (FF 3.5 xde dlm senarai)

    Kalo korang tgk laman web tu, IE sgt slow untuk match dgn standard W3C untuk css yang terbaru, iaitu CSS 3..

    putrilinz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 105
    Registration date : 17/02/2009

    Re: html code for browser compatibility

    Post by putrilinz on Thu Jan 21, 2010 12:33 pm

    so if kita buat changes kt css..mcm ne lak erk? mcm javascript tu okey jer..just dr segi spacing la..if chrome,firefox, cantik jer word tersusun dalam content box table, center..tp bile view kt ie,dh xcenter..xde spacing, means word terlalu atas..so kene add "<br>" utk npak same..lin rase(assume) ade html code utk die standardize..cume xpasti la..so kalo nk standardize guna css, mcm ne lak erh..ade contoh url x utk source code mcm tu?

    dans kam
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 172
    Age : 35
    Location : Wangsa Maju
    Job/hobbies : PHP
    Registration date : 19/02/2009

    Re: html code for browser compatibility

    Post by dans kam on Fri Jan 22, 2010 8:19 pm

    putrilinz wrote:so if kita buat changes kt css..mcm ne lak erk? mcm javascript tu okey jer..just dr segi spacing la..if chrome,firefox, cantik jer word tersusun dalam content box table, center..tp bile view kt ie,dh xcenter..xde spacing, means word terlalu atas..so kene add "<br>" utk npak same..lin rase(assume) ade html code utk die standardize..cume xpasti la..so kalo nk standardize guna css, mcm ne lak erh..ade contoh url x utk source code mcm tu?

    Try guna padding..

    Setkan id untuk table/row tu, dan setkan padding-top dia.
    Tgk contoh kat sini.. http://www.tizag.com/cssT/padding.php
    Coding yg ditunjuk tu sepatutnye dah standard W3C dah, kalo kat IE bengong jugak, kene wat cara lain la jwbnye..

    sadis
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 22
    Registration date : 05/07/2009

    Re: html code for browser compatibility

    Post by sadis on Mon Jan 25, 2010 2:33 pm

    cara mudah.. letak kan didlm table, guna kan font general. kena pandai manipulate fungsi table. if ada web tu ada 3 column, set kan table jgk 3 column. kalo nak belajar css mungkin amik masa, so bleh guna teknik ni.

    dans kam
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 172
    Age : 35
    Location : Wangsa Maju
    Job/hobbies : PHP
    Registration date : 19/02/2009

    Re: html code for browser compatibility

    Post by dans kam on Tue Jan 26, 2010 12:36 am

    Salam...

    Sekadar nak berkongsi link yang mungkin berguna..

    1. http://www.sohtanaka.com/web-design/css-fixes-tools-hacks-cross-browser-solutions/

    - Bleh dapat idea nak buat fix css untuk IE


    2. http://www.decloak.com/Dev/CSSTables/CSS_Tables_01.aspx

    - Table versus CSS

    * Setakat ni designer kitorang akan gabungkan css untuk bg table tu lawa bila dia buat design. So, pada pendapat aku, kalo guna table pun ok. Mcm kata sadis, memang ambik masa untuk study css ni.

    Sponsored content

    Re: html code for browser compatibility

    Post by Sponsored content Today at 2:12 am


      Current date/time is Fri Dec 09, 2016 2:12 am