Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    nak pakai vga apa...

    Share

    opies_06
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 16
    Registration date : 14/01/2010

    nak pakai vga apa...

    Post by opies_06 on Thu Jan 14, 2010 3:43 am

    salam kengkawan..aku nak upgrade vga aku..ada cadangan tak??pc aku ni dah 2thn lebih..jadi nak upgrade skit..aku pakai core 2 quad q6600 2.4. ram aku dah upgrade 4g..power supply aku pakai hec 1000w..tggl vga je ni..
    avatar
    hakimiz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 270
    Age : 27
    Location : The City of Danga....
    Job/hobbies : = Student IT deparment =
    Registration date : 22/06/2009

    Re: nak pakai vga apa...

    Post by hakimiz on Thu Jan 14, 2010 6:29 am

    mobo 2 ad PCI-e?? versi ap?? 1.0 or 2.0?? kalo budget tggi amik jew Ati Radeon HD 5 series or HD 4870. lol!
    avatar
    tech_frix
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 722
    Age : 34
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : PRO / A lot...
    Registration date : 14/06/2009

    Re: nak pakai vga apa...

    Post by tech_frix on Thu Jan 14, 2010 8:33 am

    ambik je 5870...mmg terangkat...hehe


    --------------------------------------------
    avatar
    ne0x
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 147
    Age : 30
    Location : Makmal ICT
    Job/hobbies : Repair, Bukak, Rosakkan...PC
    Registration date : 15/02/2009

    Re: nak pakai vga apa...

    Post by ne0x on Thu Jan 14, 2010 8:40 am

    kalau spec psu dah tinggi msti bajet utk vga kad ko pun yg tinggi punya..
    avatar
    Hiruka
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 887
    Age : 32
    Location : X: 9956 Y: 6544
    Job/hobbies : PC Maniac
    Registration date : 02/03/2009

    Re: nak pakai vga apa...

    Post by Hiruka on Thu Jan 14, 2010 12:28 pm

    Assalamualaikum,

    Haha Kimi, pkai Quad xkan msih Mobo AGP kot Razz
    Spec mcm best dh tu. Budgetnya berapa pak?
    avatar
    hakimiz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 270
    Age : 27
    Location : The City of Danga....
    Job/hobbies : = Student IT deparment =
    Registration date : 22/06/2009

    Re: nak pakai vga apa...

    Post by hakimiz on Thu Jan 14, 2010 12:59 pm

    he he mne tau mobo gne VIA P4M800Pro-M7 punye mobo... Very Happy... Tpi gempak wei RAM 4GB.. Btul gak Hiruka, kite cadangkan model2 GC tpi budget tuan punye badan x tau...

    P.S : leh bg tau x model mobo ko???
    avatar
    tech_frix
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 722
    Age : 34
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : PRO / A lot...
    Registration date : 14/06/2009

    Re: nak pakai vga apa...

    Post by tech_frix on Thu Jan 14, 2010 2:20 pm

    org skrg pakai ram sampai 12GB wor...4GB kira ciput tuh...ahahah


    --------------------------------------------
    avatar
    Hiruka
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 887
    Age : 32
    Location : X: 9956 Y: 6544
    Job/hobbies : PC Maniac
    Registration date : 02/03/2009

    Re: nak pakai vga apa...

    Post by Hiruka on Thu Jan 14, 2010 4:22 pm

    Toksah Overkill..Bukan nk running Multi-Client / Hyper Data cam Server pon.. lol!
    avatar
    hakimiz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 270
    Age : 27
    Location : The City of Danga....
    Job/hobbies : = Student IT deparment =
    Registration date : 22/06/2009

    Re: nak pakai vga apa...

    Post by hakimiz on Thu Jan 14, 2010 5:21 pm

    Allo guys kite nie cm dh lari tajuk jek... mne cik opies_06 nie??? brape budget anda??? nnt kitorg leh tlg pilihkn ATI or Nvidia???
    avatar
    din_125
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 412
    Registration date : 24/06/2009

    Re: nak pakai vga apa...

    Post by din_125 on Fri Jan 15, 2010 2:08 am

    PSU 1000W affraid
    power tu beb..try la 5870..
    melambung pc ko nnti..kekeke..

    opies_06
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 16
    Registration date : 14/01/2010

    Re: nak pakai vga apa...

    Post by opies_06 on Fri Jan 15, 2010 5:37 am

    huhu... mobo aku intel DP35DP dah 3 tahun dah mobo ni..budjet bawah rm700 bro.. vga apa yang best ek..
    avatar
    hakimiz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 270
    Age : 27
    Location : The City of Danga....
    Job/hobbies : = Student IT deparment =
    Registration date : 22/06/2009

    Re: nak pakai vga apa...

    Post by hakimiz on Fri Jan 15, 2010 12:21 pm

    Aq cadangkan ko angkat HD4890 jek... Surprised

    opies_06
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 16
    Registration date : 14/01/2010

    Re: nak pakai vga apa...

    Post by opies_06 on Sat Jan 16, 2010 12:53 am

    kalau aku pakai power coler 4870x2 ok x?
    avatar
    din_125
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 412
    Registration date : 24/06/2009

    Re: nak pakai vga apa...

    Post by din_125 on Sat Jan 16, 2010 2:17 am

    opies_06 wrote:kalau aku pakai power coler 4870x2 ok x?
    ok sangat..tpi dpt ke gc ni rm700?..
    kalau nak meh try 4890 v-x aku..
    bru pkai 2bulan++..aku rase mcm nk jual..
    tpi x comfom agi re..

    opies_06
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 16
    Registration date : 14/01/2010

    Re: nak pakai vga apa...

    Post by opies_06 on Sat Jan 16, 2010 2:38 am

    aku baru servey tadi bro.. dapat RM720..tapi kat sini ar (egypt)
    avatar
    khairul anwar
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 882
    Age : 32
    Location : Puchong
    Registration date : 26/04/2009

    Re: nak pakai vga apa...

    Post by khairul anwar on Sat Jan 16, 2010 3:32 am

    apasal jauh sangat ko duduk? haha

    btw, rm720 tu dpat gc ape kat egypt?
    avatar
    din_125
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 412
    Registration date : 24/06/2009

    Re: nak pakai vga apa...

    Post by din_125 on Sat Jan 16, 2010 8:29 am

    opies_06 wrote:aku baru servey tadi bro.. dapat RM720..tapi kat sini ar (egypt)
    hah..ok la tu..sambar jer..
    beli HSF yg ok skit, pas tu oc skit ko pnya q6600 tu..
    kalau pakai stock takut bottleneck plak cpu ngan 4870x2 tu..
    kalau dpt 3.4Ghz pon da orait cpu ko tu..

    opies_06
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 16
    Registration date : 14/01/2010

    Re: nak pakai vga apa...

    Post by opies_06 on Sat Jan 16, 2010 12:17 pm

    rm720 dapatlah 4870x2..gts250 dah kompom dapat...huhu..
    din HSF tu apa ek...huhu.

    opies_06
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 16
    Registration date : 14/01/2010

    Re: nak pakai vga apa...

    Post by opies_06 on Sat Jan 16, 2010 12:35 pm

    huhu.. hari ni nak g sambar 4870x2.. tapi kalau ada cadangan lain btaw cepat skit tau..sebelum aku agkat ni..huhu..
    avatar
    hakimiz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 270
    Age : 27
    Location : The City of Danga....
    Job/hobbies : = Student IT deparment =
    Registration date : 22/06/2009

    Re: nak pakai vga apa...

    Post by hakimiz on Sat Jan 16, 2010 2:21 pm

    4870x2 OK gak.... Smile Ad kick ckit ar... Cmne??
    avatar
    din_125
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 412
    Registration date : 24/06/2009

    Re: nak pakai vga apa...

    Post by din_125 on Sat Jan 16, 2010 2:24 pm

    opies_06 wrote:rm720 dapatlah 4870x2..gts250 dah kompom dapat...huhu..
    din HSF tu apa ek...huhu.
    HSF = cpu cooler..nak oc proc tu kena pakai vooler yg baguih2 sket..
    5850 x nak ke?..
    rasanya 5850 agi bagus..guna less power..etc..
    avatar
    ne0x
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 147
    Age : 30
    Location : Makmal ICT
    Job/hobbies : Repair, Bukak, Rosakkan...PC
    Registration date : 15/02/2009

    Re: nak pakai vga apa...

    Post by ne0x on Sat Jan 16, 2010 3:57 pm

    beza harga 4870x2 ngan 5870 kalau hampir2 better ambik 5870...
    takpun ambik 5850 yg bleh dpt lagi murah...lagipun
    model yg baru ni lebih future proof banding ngan model sebelumnya..idle power bagi
    kedua2 model ni pun lebih kurang 27 Watts je..
    leh jimatkn penggunaan lektrik...

    leh try tngok update 5870 bench...yg 5970 tu pejam sblah mata je..hehe
    http://www.ocaholic.ch/xoops/html/modules/smartsection/item.php?itemid=362&page=1

    opies_06
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 16
    Registration date : 14/01/2010

    Re: nak pakai vga apa...

    Post by opies_06 on Sun Jan 17, 2010 12:16 pm

    huhu...akhirnya kengkawan aku sambar jugak HIS5850..gerey tu...
    avatar
    din_125
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 412
    Registration date : 24/06/2009

    Re: nak pakai vga apa...

    Post by din_125 on Sun Jan 17, 2010 12:45 pm

    opies_06 wrote:huhu...akhirnya kengkawan aku sambar jugak HIS5850..gerey tu...
    brape dapat?..
    jeles aku..kekeke..
    nnti up la 3DMark punya skor..
    usha sini..

    opies_06
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 16
    Registration date : 14/01/2010

    Re: nak pakai vga apa...

    Post by opies_06 on Sun Jan 17, 2010 1:12 pm

    convert ngan duit mesia kat sini mahal skit lah..aku tgok harga kat lowyat RM999 kat sini aku dapat RM1078. tp nak wat camne kan..nak beli kat mesia kan jauh..huhuhu...

    Sponsored content

    Re: nak pakai vga apa...

    Post by Sponsored content


      Current date/time is Wed Nov 22, 2017 3:05 pm