Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    mcm mane nk buang virut.ce

    Share

    Kill_steR
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 18
    Registration date : 26/02/2009

    mcm mane nk buang virut.ce

    Post by Kill_steR on Sun Mar 08, 2009 11:33 am

    salam sume kawan2 sekalian.aku ada masalh pasal virus ni...dh 4 kali aku format pc aku dlm masa 2 hari disebabkan virus ni.mcm mane nk buang r,,,aku dh scan guna kaspersky tp still ada lg...tolong la aku...aku dh penat r format laptop berkali2 kali...awek aku punya lap;top yg br beli semalam pun kena juga virus virut.ce ni.pliz help me.

    ammartok
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 302
    Age : 22
    Location : Jenderam,Sepang
    Job/hobbies : Godek PC
    Registration date : 06/03/2009

    Re: mcm mane nk buang virut.ce

    Post by ammartok on Sun Mar 08, 2009 12:09 pm

    cube tgk nie...

    Tekan Sini

    cisqo87
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 174
    Location : Tasik Permaisuri
    Registration date : 14/02/2009

    Re: mcm mane nk buang virut.ce

    Post by cisqo87 on Sun Mar 08, 2009 12:38 pm

    buat full format ke???atau hanya pada 1 partition...
    rase2 kalau buat full format akan hilang..yang baru beli pon kena gak...

    baok
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 169
    Registration date : 20/02/2009

    Re: mcm mane nk buang virut.ce

    Post by baok on Sun Mar 08, 2009 2:25 pm

    Virut = format semua partition..

    Source = c.r.a.c.k software, w.a.r.e.z site, keygen, c.r.a.c.k site, porn site..

    Format semua partition at one go pada komputer kamu dan laptop awek kamu..

    Kena pada laptop sebab kamu cuba transfer file dengan pendrive..

    Moral = JANGAN pakai c.r.a.c.k software


    ============================

    A quote from a malware expert (sUBs)

    http://forum.lowyat.net/index.php?showtopic=538671&view=findpost&p=23701573

    Virut is not disinfectable. Your only option is to perform a full reformat. Do NOT attempt a repair install. It shall be a waste of time. If you do so, the infected executables remain on the machine & you shall likely trigger another bout of Virut.

    If you do not know how to perform a fresh install, use this website > http://www.windowsreinstall.com/

    Note: If you have to backup files, do so only for MS Office documents & any non executable file. Burn them to CD/DVD. Do NOT copy files from the infected machine to your pendrive OR another machine. You risk infecting the other machine.

    full reformat means, format on ALL partitions..

    Kill_steR
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 18
    Registration date : 26/02/2009

    Re: mcm mane nk buang virut.ce

    Post by Kill_steR on Sun Mar 08, 2009 3:25 pm

    aku dh wat full format kat sume partion n run dull scan dlm safe mode n until now nothing is found.aku start kena virus ni ,masa try boot windows seven r...setakat ni pc n laptop dh ok r..xda dh virut ni....tp esok lusa xtau r....by the way thanks r kat sape yg tolong k...

    mitutoyo
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 430
    Location : Bandaraya Anggerik
    Job/hobbies : MemBZ kn diri
    Registration date : 01/03/2009

    Re: mcm mane nk buang virut.ce

    Post by mitutoyo on Mon Mar 09, 2009 1:46 am

    reduce risk.,,.
    berigt sblm donlod2.
    guna prevention software cm autorun eater,
    database sentiasa update,
    rajin2 full scan
    n bla2

    Kill_steR
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 18
    Registration date : 26/02/2009

    Re: mcm mane nk buang virut.ce

    Post by Kill_steR on Mon Mar 09, 2009 2:45 pm

    mitutoyo wrote:reduce risk.,,.
    berigt sblm donlod2.
    guna prevention software cm autorun eater,
    database sentiasa update,
    rajin2 full scan
    n bla2

    autorun eater aku guna...ala...benda dh nk kena nk wat mcm mane....terima je la kan..huhuhu

    mitutoyo
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 430
    Location : Bandaraya Anggerik
    Job/hobbies : MemBZ kn diri
    Registration date : 01/03/2009

    Re: mcm mane nk buang virut.ce

    Post by mitutoyo on Sat Mar 14, 2009 6:03 pm

    mmg averytime kita terdedah dgn virus,cuba elakkan.,.,.,.reduce risk,alasan benda dh nk kena nk wat cmne tu pada asanya x kukuh .leran from mistake k,baca balik n google cmne nk reduce risk dr kna infection

    adzarfa
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 50
    Registration date : 19/02/2009

    Re: mcm mane nk buang virut.ce

    Post by adzarfa on Sat Mar 14, 2009 9:23 pm

    Tanggalkan sementara bateri. Pas tu buat la full format mcm kawan-kawan kita kata tu; buang semua partition. Format ngan low level; tak pun guna apa-apa perisian sokongan utk full format hdd tu. Berhati-hati bila surf... Nasihat semata.


    Jangan tertipu pada apa yang kita sendiri tak tahu. Smile

    mitutoyo
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 430
    Location : Bandaraya Anggerik
    Job/hobbies : MemBZ kn diri
    Registration date : 01/03/2009

    Re: mcm mane nk buang virut.ce

    Post by mitutoyo on Sat Mar 14, 2009 10:17 pm

    Jangan tertipu pada apa yang kita sendiri tak tahu. Smile[/quote]

    sdap ayat tuh bom

    ekin_mache
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 46
    Age : 31
    Location : MaChe,Q_Late
    Job/hobbies : karaoke
    Registration date : 17/02/2009

    Re: mcm mane nk buang virut.ce

    Post by ekin_mache on Fri Jun 12, 2009 9:52 am

    ekin da kna kali kedua..smalam cuba format berkali2..smalam baru leh format..tapi lpa g buat partiton lak..virus still x ilang..ari ni kna format ag..sblm tu ekin delete virus tu ngan a asquared free dulu..klo x pc x leh format langsung..cam x leh detect jer cd tu..

    mitutoyo
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 430
    Location : Bandaraya Anggerik
    Job/hobbies : MemBZ kn diri
    Registration date : 01/03/2009

    Re: mcm mane nk buang virut.ce

    Post by mitutoyo on Fri Jun 12, 2009 1:42 pm

    Fuh,...,.tumpang tanya,kalo life cd?apa fungsi dia n tujuan digunakan?"

    jemay
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 288
    Age : 35
    Registration date : 22/04/2009

    Re: mcm mane nk buang virut.ce

    Post by jemay on Fri Jun 12, 2009 3:37 pm

    apa kesan virus nie pada komputer...

    e_sentinel
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 479
    Registration date : 02/03/2009

    Re: mcm mane nk buang virut.ce

    Post by e_sentinel on Fri Jun 12, 2009 3:48 pm

    Kesannya? Awak terpaksa kosongkan HDD ... abis mende2 yang dok simpan kena hapuskan, kecualilah awak buat langkah berjaga-jaga dari sekarang dengan zip atau rar kan file2 awak.

    jemay
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 288
    Age : 35
    Registration date : 22/04/2009

    Re: mcm mane nk buang virut.ce

    Post by jemay on Fri Jun 12, 2009 3:52 pm

    fuyooo...dasyat gak nie.dr maner virus nie muncul....

    e_sentinel
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 479
    Registration date : 02/03/2009

    Re: mcm mane nk buang virut.ce

    Post by e_sentinel on Fri Jun 12, 2009 4:02 pm

    fuyooo...dasyat gak nie.dr maner virus nie muncul....

    Dari mana dia muncul? Maksud awak origin dia? Nie dari sumber yang boleh dipercayai asal Virut:



    Cara dia jangkit paling banyak melalui cr@ck, p@tch, key_gen dan Pendrive yang suka cucuk kat PC tu PC ni, CC tu CC nie yang dah kena jangkitan .. nak baca lanjut, pi sini:

    http://www.threatexpert.com/report.aspx?md5=c5c431677bd092239e6669bf7a04c9b6

    NazCYPHER32
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 373
    Age : 26
    Location : Seremban
    Job/hobbies : FSsimming,racing sim,3dmodelling
    Registration date : 04/03/2009

    Re: mcm mane nk buang virut.ce

    Post by NazCYPHER32 on Sat Jun 13, 2009 3:14 pm

    virus ni same cam virus win32 yg lain2 gak..akan serang sume executables file exe/scr,kalo korang prasan,file exe/scr korang sume akn btukar mskipn hnya 1bit ,..format sume la jawapannye..

    PENTING!! JANGAN BACKUP APE2 SOFWARE .EXE/.SCR(..all installation file like SETUP.exe/Install.exe ..even drivers installation.exe and file exe game2 korang tu)..BUANG SEMUA file dgn extension exe/scr,hanya BACKUP file2 penting korang je sebelum format

    jemay
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 288
    Age : 35
    Registration date : 22/04/2009

    Re: mcm mane nk buang virut.ce

    Post by jemay on Sun Jun 14, 2009 10:54 pm

    haram jadah maner yg sebarkn virus nie.meyusahkn betul lh

    e_sentinel
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 479
    Registration date : 02/03/2009

    Re: mcm mane nk buang virut.ce

    Post by e_sentinel on Mon Jun 15, 2009 12:21 am

    Ko tengok bendera kat atas tu jemay, memang haram jadah pun Twisted Evil

    jemay
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 288
    Age : 35
    Registration date : 22/04/2009

    Re: mcm mane nk buang virut.ce

    Post by jemay on Mon Jun 15, 2009 11:42 pm

    tak habis2 meyusahkn org..tak ader ke org islam yg boleh cipta virus utk lumpuhkn negara haram jadah tu?

    ekin_mache
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 46
    Age : 31
    Location : MaChe,Q_Late
    Job/hobbies : karaoke
    Registration date : 17/02/2009

    Re: mcm mane nk buang virut.ce

    Post by ekin_mache on Sat Jul 11, 2009 11:40 am

    ekin da 2 kali kna virut ni...kna buang ngan a squared free..pastu clean format...sbb klo scan ngan a squared..pc jadi restart sendiri jerk..tp av lain xleh buang virut ..a squared jer boleh..x tau la..klo ade

    aiman7999
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 8
    Registration date : 08/07/2009

    Re: mcm mane nk buang virut.ce

    Post by aiman7999 on Sun Jul 12, 2009 11:59 pm

    hmmmm Mad .....bleh bagi sample virus tu kat aku ker........teringin gak nak try. Pasal stakat ni aku tak pernah lagi format pc....huhu.....dah lame gak x format, so klu kene & tak bleh setle that problemaku rase tak ralat le klu kene pun. Mma tgh tunggu virus yg power2 baru aku nak format. Tapi slagi aku leh setle, aku tak format ler.....malas gak......buang karen lak nanti. Basketball

    e_sentinel
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 479
    Registration date : 02/03/2009

    Re: mcm mane nk buang virut.ce

    Post by e_sentinel on Mon Jul 13, 2009 12:22 pm

    Tak perlu nak main2 ngan Virut ni aiman .. belum ada satu pengeluar AV yang mampu atasi dia .. jika tak sayangkan semua benda yang ada dalam HDD awak, hmmmm .. try la Laughing

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: mcm mane nk buang virut.ce

    Post by OngBok on Mon Jul 13, 2009 12:27 pm

    kalau boleh aku nak gak sample virus nie. PM yer

    Sponsored content

    Re: mcm mane nk buang virut.ce

    Post by Sponsored content Today at 6:13 pm


      Current date/time is Tue Dec 06, 2016 6:13 pm