Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Asus K40AB

    Share

    tekateki
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 14
    Age : 29
    Location : city FRIDAY
    Registration date : 23/12/2009

    Asus K40AB

    Post by tekateki on Sat Jan 09, 2010 12:53 pm

    Salam Buat Ahli Putera Semua.
    Saya nak Mntak tolong/pandangan otai kat sn.
    Semalam Saya br Beli Laptop Asus K40AB. Tokey kdai tu trus install W7
    Kat laptop tu dia tulis Specs grafik & HDD tok laptop tersebut ialah HD 4570 & 320g
    tapi bila saya check pkai cpuz jadi lain lak. Grafik jadi HD4500. HDD tak smpai pon 320g
    adakah masalah driver @ saya dah kn tipu?
    harap ahli2 putera dapat membantu.
    wassalam.






    azri90
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 88
    Location : Subang
    Job/hobbies : Sakat adik techik pempuan aku
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Asus K40AB

    Post by azri90 on Sat Jan 09, 2010 3:30 pm

    OWh...maybe CPU-Z version lama la kut..

    Pasal HDD tu mmg x cukup...aku punya pun mcm 2 gak..senang kata HDD nie ruang dia x tepat..ada dpt 299gb,321gb dan lain2...

    tekateki
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 14
    Age : 29
    Location : city FRIDAY
    Registration date : 23/12/2009

    Re: Asus K40AB

    Post by tekateki on Sat Jan 09, 2010 3:51 pm

    cpu z lama?
    aku try check kat properties display adapter pon sama.
    dia kuar HD 4500.

    yer ke mmg tak cukup? masaalahnyer tak cukup dalam 30gb tu. klau 3-4gb tu leh ampun lg.

    din_125
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 412
    Registration date : 24/06/2009

    Re: Asus K40AB

    Post by din_125 on Sun Jan 10, 2010 2:35 pm

    salam..
    mmber aku ad 2 org yg pakai lappy ni..
    2 2 ak belikan n aku install window 7 dll software..
    pasal gc tu ko kena update driver..sekarg ni version 9.12..
    pasal hdd, tu normal bro..ko x leh salahkan org yg jual..
    klu ko nak marah gak ko p la marah kat pembuat hdd tu..
    ko pnya kira ok la..ak nyer 1T kurang 71G..lagi banyak

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: Asus K40AB

    Post by sheikomatic on Sun Jan 10, 2010 2:58 pm

    1. Install Catalyst
    2. HDD 320GB memang actual size 298GB. Rujuk Tutorial

    khairul anwar
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 882
    Age : 31
    Location : Puchong
    Registration date : 26/04/2009

    Re: Asus K40AB

    Post by khairul anwar on Sun Jan 10, 2010 3:07 pm

    sheikomatic wrote:1. Install Catalyst
    2. HDD 320GB memang actual size 298GB. Rujuk Tutorial

    yap,
    install seperti mana yang bro sheikomatic cadangkan

    btw, lappy nie memang pakai 4570 pun (spammer nye ayat)

    Superior
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 376
    Age : 30
    Location : Johor Bahru
    Job/hobbies : Student/Surf Internet
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Asus K40AB

    Post by Superior on Sun Jan 10, 2010 8:50 pm

    tekateki.. aku nak tanya ko ni.. ASUS K50AB with new spec dah ada tak? aku minat K50AB dari K40AB ni. tak sabar je tunggu.. ko beli laptop ni berapa harga?

    berkenaan dengan HDD 320GB saiz tak sampai 320GB tu.. ko guna formula ni. (Berdasarkan pemerhatian aku)

    HDD ko 320GB. ko darab kan dgn 0.93125

    320GB x 0.93125 = 298GB

    HDD adik aku 250GB.
    guna formula..

    250GB x 0.93125 = 232GB

    HDD kat rumah aku 160GB.
    guna formula..

    160GB x 0.93125 = 149GB.

    ok????

    tekateki
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 14
    Age : 29
    Location : city FRIDAY
    Registration date : 23/12/2009

    Re: Asus K40AB

    Post by tekateki on Mon Jan 11, 2010 3:06 am

    TQ kepada smua yg membantu. ermm selepas saya update driver tok GC smua menjadi normal. btw another Question.
    1.lappy ni support win XP tak? sbb saya tak biasa guna win7 ni.cam leceh jer.
    2.Klau sy install w7 leh tak sy pkai driver w.vista yg diberi dalam cd tu?

    Superior; yg k50AB aku tgk kat flyers lowyat mcm tak de. lappy yg ni aku bli rm1999. siap free gift mouse,bag,cooler pad (tak sejuk mn pon) ngan keyboard protector.

    Superior
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 376
    Age : 30
    Location : Johor Bahru
    Job/hobbies : Student/Surf Internet
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Asus K40AB

    Post by Superior on Mon Jan 11, 2010 7:22 am

    1.boleh... aku ada tgk laptop ni demo kat kedai pc. pakai windows xp.
    2.boleh. driver win7 sama utk win vista.

    din_125
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 412
    Registration date : 24/06/2009

    Re: Asus K40AB

    Post by din_125 on Mon Jan 11, 2010 8:25 am

    tekateki wrote:TQ kepada smua yg membantu. ermm selepas saya update driver tok GC smua menjadi normal. btw another Question.
    1.lappy ni support win XP tak? sbb saya tak biasa guna win7 ni.cam leceh jer.
    2.Klau sy install w7 leh tak sy pkai driver w.vista yg diberi dalam cd tu?

    Superior; yg k50AB aku tgk kat flyers lowyat mcm tak de. lappy yg ni aku bli rm1999. siap free gift mouse,bag,cooler pad (tak sejuk mn pon) ngan keyboard protector.
    pakai je la win 7 tu..ala, lama2 biasa la tu..
    rege k40 n k50ab sama jer..ritu ak tgok kat lowyat.net 2 2 rm1999..
    tpi ritu ak beli kat lowyat rm1950..up ram 2Gb smua rm2100..

    fawst
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 9
    Age : 25
    Location : ns
    Job/hobbies : student
    Registration date : 02/01/2010

    Re: Asus K40AB

    Post by fawst on Mon Jan 11, 2010 11:48 am

    salam..ak ade beli laptop ni gakk
    pasal grphc tu, mmg driver dy model 4500..
    dy leh pkai utk sume model grphc yg mle dgn HD45xx
    pastu, hard disk mmg x tulis 320..
    sbb ade system reserved..
    system reserve dlm 20 gb gak..ok?

    fawst
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 9
    Age : 25
    Location : ns
    Job/hobbies : student
    Registration date : 02/01/2010

    Re: Asus K40AB

    Post by fawst on Mon Jan 11, 2010 11:50 am

    biasakn dgn win7..
    xp nk men game susah..(y k?)

    Superior
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 376
    Age : 30
    Location : Johor Bahru
    Job/hobbies : Student/Surf Internet
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Asus K40AB

    Post by Superior on Mon Jan 11, 2010 9:34 pm

    tak sama.

    K40AB/K50AB skrg dah spec baru. proc Athon X2 RM75 2.2GHz.

    Kat Taman U, Skudai..

    K40AB = RM2099 (320GB / 2GB DDR2)
    K50AB = RM2199 (320GB / 2GB DDR2)

    Dari seller kat forum lowyat
    K50AB-RM75 - AMD Athlon X2 RM75 2.2GHz/15.6" LED/DOS/2GB DDR2/320G HDD/ATI HD 4570 512MB VRAM /1.3M WC

    RM2150 + RM20(KANGAROO) + RM165 (add 2gb RAM)

    RM2150 COD in butterworth, penang.

    &


    last time is AMD Athlon X2 QL64 2.1GHz, now change to RM75 2.2GHz

    stock still available but limited stock, if you interested pls confirm earlier.

    RM2199
    Free notebook carry bag
    Kingmax 4GB Pendrive
    Sensonic 1000dpi baby mouse
    Manhattan Stereo Headset with Mic

    RM2140
    Free notebook carry bag

    postage rm15 by kangaroo, safe and reliable

    tekateki
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 14
    Age : 29
    Location : city FRIDAY
    Registration date : 23/12/2009

    Re: Asus K40AB

    Post by tekateki on Tue Jan 12, 2010 1:40 am

    Athlon ngan Turion mn elok? sbb aku nyer turion.

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: Asus K40AB

    Post by sheikomatic on Tue Jan 12, 2010 9:06 am

    Turion=support hingga DDR2-800, 3 power planes (2.20GHz, 1.10GHz, 0.55GHz)
    Athlon=support hingga DDR2-667, 2 power planes (2.10GHz, 1.05GHz)

    Beza antara DDR2-667 dan DDR2-800 tak banyak..limitation masih lagi pada processor
    Yang bagus cuma Turion dapat run pada kelajuan lebih rendah berbanding Athlon, iaitu 0.55GHz
    So jimat bateri, suhu rendah, jangka hayat lebih lama..tu je

    Turion juga lebih bagus dalam undervolting, khusus untuk sapa2 yang pandai guna K10STATS

    EDIT:
    Dalam screenshot cpu-z TS pun tunjuk Turion boleh run pada 550MHz/0.55GHz
    Yang tu je kelebihan Turion
    Turion ni memang mobile processor, Athlon cuma derived dari desktop proc

    Superior
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 376
    Age : 30
    Location : Johor Bahru
    Job/hobbies : Student/Surf Internet
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Asus K40AB

    Post by Superior on Mon Jan 25, 2010 7:33 pm

    aku baru beli ASUS K50AB SX-126. Harga RM1899. Smile Sepatutnya harga K50AB ni mahal RM100 berbanding K40AB (utk skrg.. dulu sama harga).

    Tapi aku tgk K50AB ni bleh dpt murah RM100 dari K40AB... padahal sebelum tu aku ada pegi 1 kedai, letak deposit RM100 utk beli K50AB yg mana harga laptop tu RM2099, so aku kena bayar lagi RM1999. last2 stok takde, duit RM100 dpt balik. pastu try cari kedai lain.. tinggalkan contact number kat org kedai, lusa diorg gtau stok dah smpai harga plak RM1899.

    yusazie
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 33
    Location : kelantan
    Job/hobbies : playing futbol.. surfing internet... reading booksss
    Registration date : 12/12/2009

    Re: Asus K40AB

    Post by yusazie on Wed Jan 27, 2010 12:20 am

    salam..
    boleh tak korang tulung aku...
    aku nye adik pakai laptop jenis ni... asus k40ab.. then.
    wireless die takleh la... anyone buleh tulung tak.... plis... help2 he2
    tq tq tq

    Superior
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 376
    Age : 30
    Location : Johor Bahru
    Job/hobbies : Student/Surf Internet
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Asus K40AB

    Post by Superior on Wed Jan 27, 2010 6:19 am

    yusazie, dah install driver wireless? windows apa?

    ATI I/O Communications Processor SMBus Controller

    Aku try scan guna software yg detect driver update jmpe ni je masih blm update

    Version 6.1.7600.16385 (21Jun2006)

    Dia detect yg baru

    Version 5.10.1000.8 (26Feb2007)

    Tapi aku try cari2 tak jumpe. sape tau?

    tunfaris88
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 60
    Registration date : 04/01/2010

    Re: Asus K40AB

    Post by tunfaris88 on Wed Jan 27, 2010 12:27 pm

    superior, asus 50AB yg ko beli pkai processor AMD ke? ade ke lg stok die..

    Superior
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 376
    Age : 30
    Location : Johor Bahru
    Job/hobbies : Student/Surf Internet
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Asus K40AB

    Post by Superior on Wed Jan 27, 2010 2:53 pm

    ye lerr.. mana ada K50AB/K40AB pakai Intel. stok limit la..

    K40IN/K50IN & K40IJ/K50IJ yg pakai Intel

    Hiruka
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 887
    Age : 31
    Location : X: 9956 Y: 6544
    Job/hobbies : PC Maniac
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Asus K40AB

    Post by Hiruka on Wed Jan 27, 2010 3:15 pm

    Assalamualaikum,

    Klu aku peminat Notebook, Aku dh sambar Acer 4740G dah..Decent price with Outstanding Spec Twisted Evil

    tekateki
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 14
    Age : 29
    Location : city FRIDAY
    Registration date : 23/12/2009

    Re: Asus K40AB

    Post by tekateki on Fri Jan 29, 2010 10:14 pm

    salam.
    baru ni aku install xp kat lappy ni.
    tapi malang nyer webcam dia jadi terbalik.
    nak wat cam mn yer?

    Sponsored content

    Re: Asus K40AB

    Post by Sponsored content Today at 6:13 pm


      Current date/time is Tue Dec 06, 2016 6:13 pm