Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Cat5 dgn Cat6

    Share

    missima
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 4
    Registration date : 20/11/2009

    Cat5 dgn Cat6

    Post by missima on Fri Jan 08, 2010 10:42 am

    Salam..semua nak tanye..ape beza cat5 ngan cat6?

    matiko95
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 27
    Registration date : 05/01/2010

    Re: Cat5 dgn Cat6

    Post by matiko95 on Fri Jan 08, 2010 1:49 pm

    segi kelajuan access data packet.
    lagi pon kte nak upgrade ke cat6.
    tp nak sampai macam kat jepun cat7
    mimpi la kte.

    cat7 laju untuk access/request data packet
    dari luar negara cntoh macam mozilla site,
    ambik masa dalam 0.1 ms. rasenye kurang dari tuh kot.

    missima
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 4
    Registration date : 20/11/2009

    Re: Cat5 dgn Cat6

    Post by missima on Fri Jan 08, 2010 3:09 pm

    ok tu dari segi kelajuan..tpi cner nak bezakan dr segi fizikal...nampak mcm 2 2 kabel nie mcm same jer...

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Cat5 dgn Cat6

    Post by ayoi on Fri Jan 08, 2010 3:45 pm

    cat5 ...old tech.. takde lam pasaran

    cat5e ... masih di buat ( kos kurang )

    cat6 .... ngah di guna .....


    cat5e vs cat6

    kita cakap dari pengunaan user kita bukan benchmark.. sebab tu kita takkan perasan.

    kedua cable lebih kurang sama lagi dari kelajuan utk network biasa kita yang digunakan sekarang.

    kecuali pengunaan server dgn client memerlukan cat6 baru leh nampak performance nyaaa...

    beza
    cat5e
    100mhz bandwith
    takde spline

    cat6
    200mhz
    spline ( now takde )

    **jauhkan dari box letrik box telefon utk best performance.
    biasa kita amik sikap sambil lewa kat bilik server.. situ lah box telefon situ lah letrik
    situ la cable network... bila congest network salahkan software or hardware...


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    AhmadSyazwan
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 414
    Age : 28
    Location : PERLIS
    Job/hobbies : Main Tuju Kasut
    Registration date : 26/02/2009

    Re: Cat5 dgn Cat6

    Post by AhmadSyazwan on Sun Jan 10, 2010 1:08 am

    betul kat ayoi.

    cat6 speed 1gb
    cat5e speed 100mb
    betul x ni???

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Cat5 dgn Cat6

    Post by ayoi on Mon Jan 11, 2010 2:08 pm

    AhmadSyazwan wrote:betul kat ayoi.

    cat6 speed 1gb
    cat5e speed 100mb
    betul x ni???

    tak.. 5e pun leh capai 1gb
    cuma performance penghantaran je kurang...
    guna cat6 pun tak 1gb per saat hantaran tu...

    based on setting nic dan swicth dan hardware pc

    tu sebab ada 5400rom ngan 7200rpm dan 10k rpm ... dan scsi dan raid barray
    dan etc utk melajukan kelajuan hantaran file dalam network.


    normal pc leh dapat 25mb per second utk nic 100mb... nic 1gb = 80mb - 125mb
    tu pun ada up/down pengunaan chipset/swicht/hub.router/range/cable

    jadi dlm network kalau dlm rangkaian kita tu ada 10mb hub or cable jambatan cat3 or cat5 kebawah.. cepat2 lah tukar.

    cth simple....

    kalau batang paip tu besar...kapasiti dia pergi banyak.. tapi last ada tangki kuar air cam kepala paip.. so hantaran seterusnya... kapasiti kepala paip je di bekalkan ke USER seterusnya....

    **senang citer kita leh 30%-35% dlm network tu pun ada lagi jika pergunaan ramai lam satu workgroup tu lagi ada slownya....


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    Sponsored content

    Re: Cat5 dgn Cat6

    Post by Sponsored content Today at 8:27 am


      Current date/time is Mon Dec 05, 2016 8:27 am